Altijd leuk om het loonstrookje van een ander eens onder de loep te nemen.
We schrijven regelmatig over mooie bonussen bij Duitse automerken, maar hoe zit het met de niet-variabele beloningen? Uit onderzoek onder 21.000 werknemers in de Duitse autobranche is gebleken dat je in financieel opzicht bepaald geen medelijden hoeft te hebben met onze oosterburen. Afdelingsmanagers en ervaren specialisten toucheren jaarlijks al gauw een bedrag van zo’n 117.500 euro per jaar. Op de marketingafdeling hebben ze het nog beter voor elkaar. Daar krijgen managers gemiddeld 126.900 euro. Managers op de afdeling logistiek en supply chain management staan onderaan de corporate food chain, zij verdienen jaarlijks 114.400 euro.
Tot zover de ouwe rotten in het vak, hoe zit het met het jonge talent? Ook niet verkeerd. De gemiddelde young professional komt uit op een jaarsalaris van meer dan 60.000 euro inclusief variabele beloningen. Jonge projectmanagers gaan hier aan kop met 67.500 euro. Op de financiële afdeling wordt met 60.600 euro per jaar wat minder verdiend. IT’ers zitten er met 63.300 euro per jaar iets warmer bij.
Desalniettemin valt het relatief gezien mee met de salarissen in de Duitse autowereld. Beloningen liggen in deze sector twee tot drie procent lager dan in andere sectoren. Grappig, want bij de miljoenen verdienende CEO’s is het dan weer precies andersom. (via: Handelsblatt)
saxoke zegt
en hoe zit het met Heinz die aan de lopende band de dashboardjes en andere dingen moet monteren? k vermoed dat die NETTO bet iets minder gaan beginnen.
E34M5Touring zegt
@saxoke: Maar bij een aantal merken krijgen die wel een riante winstdeling aan het einde van’t jaar. Vooral Porsche geeft vrij grote bedragen weg.
saxoke zegt
@E34M5Touring: dat klopt, maar dat is iets waar je niet op moet rekenen, die winst verdeling kunnen ze vanaf NU even goed intrekken.
Wij krijgen ook jaarlijks een 3 cijferige bedrag als winstuitkering, en da is heel (heel heel heel) erg mooi “meegenomen”.
E34M5Touring zegt
@saxoke: Ja goed, maar zolang het ruime 4cijferige bedragen zijn zou ik niet teveel medelijden hebben met de productiejongens ;)
peke zegt
@E34M5Touring: 1.000 is al 4-cijferig;)
E34M5Touring zegt
@peke: Ja maar 8.5k is ook vier cijfers. En dat deelt Porsche gewoon uit.
https://www.autoblog.nl/nieuws/deze-5-fabrikanten-delen-dikke-werknemersbonussen-uit-75642
peke zegt
@E34M5Touring: 8.5k zijn maar 2 cijfers ;)
Nee kidding, dat zijn natuurlijk plezante fooien. Wel bijzonder belast (althans in ons landje), maar dan nog leuk :)
kappenou zegt
@E34M5Touring: er staat inclusief variabele beloning
Svenska_Aeroplan_AB zegt
@saxoke: Heinz? Meer Wraklaw bij de gemiddelde Duitse fabrikant…
raoufff zegt
@svenska_aeroplan_ab: Heinz zorgt denk ik voor de ketchup in de kantine
desjonnies zegt
@saxoke:
Toen ik er decennia geleden kwam, werd het werk gedaan door mensen ingehuurd via twijfelachtige uitzendbureautjes en mochten deze mensen absoluut geen bedrijfskleding dragen dit tot tegenstelling van de werknemers in vaste dienst.
Die vaste werknemers werkten toen slechts 28 uur per week.
saxoke zegt
@desjonnies: maar hiermee weten we nog steeds niet of de “jongens en meisjes” van de band (zoals op de foto) even dik betaald worden.
de in het artikel vernoemde bedragen zijn mooi, maar alle top functies in alle grote bedrijven (zoals autofabrikanten) zijn dik betaald
Frankypanky zegt
Raar eigenlijk dat vooral het management bonussen in het vooruitzicht heeft. Het is toch de werkvloer die het uiteindelijke kwaliteit van een auto of ander product bepaald.
Wat doet zo’n manager eigenlijk?
In ziekenhuizen (in mijn familie enkele verpleegkundigen, dus info uit de eerste hand) doet zo’n manager geen donder, behalve reageren op een oproep van de verzorgenden/verpleegkundigen.
‘Dit is op, bestel bij’ of ‘Ik ga met vakantie, regel een nieuw rooster’…Dingen die een oudere verpleegster makkelijk zou kunnen doen. En zo ging het vroeger ook volgens een tante van mij.
Bonussen voor specialisten en IT’ers snap ik weer wel.
jack_abarth zegt
@frankypankyv8:
Management is bij de meeste bedrijven ook een gecreëerd beroep omdat men geen duidelijk overzicht heeft.
‘Dit is op, bestel bij’ of ‘Ik ga met vakantie, regel een nieuw rooster’…Dingen die een oudere verpleegster makkelijk zou kunnen doen. En zo ging het vroeger ook volgens een tante van mij.
Wanneer voor iedereen duidelijk te herleiden valt hoeveel er nog iets is, waar ze het kunnen en voor hoeveel dan kun je het door iedereen laten doen.
Maar door het missen van overzicht moet er een manager (het Engelse werkwoord zegt het al: to manage) op gezet worden.
jack_abarth zegt
@jack_abarth:
Ter aanvulling.
Bij goed en welwillend personeel heb je overigens ook géén manager nodig, maar dat volk moet je tegenwoordig met een loep zoeken.
Hier is overigens ook nog een mooie spreuk voor: “When you give peanuts, you’ll get monkeys”.
JanJansen zegt
@jack_abarth: manager in een ziekenhuis is een scheldwoord geworden. Te oud om nog in de verpleging te werken, te weinig in je mars om in die jaren te zijn doorgegroeid naar een andere functie.
Manager vooral niet verwarren met een leider.
tommmm zegt
@FrankypankyV8: dat je een zorgmanager als voorbeeld geeft voor management in het algemeen betekend eigenlijk al dat je er weinig van snapt. In de zorg word zoveel geld over de balk gegooid dat ze idd wel zonder manager kunnen. In het “normale”/ private bedrijfleven zorgen managers voor efficietie en risicoafdekking. Verder: medewerkers die zich steeds afvragen wat die manager toch doet zijn doorgaans medewerkers die met vanalles bezig zijn behalve hun werk en hebben daardoor zeker een manager nodig :-)
tarquesh zegt
Wat sax al zei, wat krijgt Karl die een autoband op een A5 moet monteren?
Het bruto salaris bij VDL Nedcar voor fabrieksarbeiders is ongeveer € 1985,– excl toeslagen zoals onregelmatigewerktijden toeslag voor een 40 urige werkweek. Dat weet ik namelijk van de sollicitatie rondes waaraan ik deelnam.
Ik ben afgekeurd op zicht, dus nu ik dan wel een bril op sterkte heb werk ik al ergens anders.
Minder salaris, maar bij 1 van de beste bedrijven ter wereld die o.a. ook de F1 sponsoren (niet Heineken, proost!). Het beste bedrijf ter wereld is uiteraard de Honda corperation.
Al ben ik dag in dag uit met Volvo onderdelen bezig, iets dat anders is waar VDL Nedcar mee stoeit want die doen Mini zoals iedereen hier wel weet.
Nog een weetje over Volvo: Wil je echt Europees rijden, dan zit je in een Volvo echt in een Europeaan. Dat Volvo in Chineese handen is is waar, maar heel erg veel word vanuit Göteborg in Zweden gemanaged.
Dat van de IT is waar ik wel oren naar heb, dus iets voor mijn toekomst.
borrelnoot zegt
@tarquesh: 2000,- excl ort is keurig voor een fabrieksarbeider toch?
MoeWat zegt
@borrelnoot: evenveel als een basisschool leraar/lerares :P
metalmike zegt
@moewat: En die hebben een HBO-opleiding op zak en maken >40 uur per week…
Erik zegt
@metalmike: wie zegt dat er > 40 uur per week wordt gemaakt in het basisonderwijs?
Als MR-lid in het basisonderwijs heb ik de vraag gesteld aan de leerkrachten: toon mij aan waar, wanneer en waarom je meer uren maakt dan 40 uur.
Er kwamen allemaal verschillende antwoorden en situaties waarvan men vond dat dit in het belang van het kind (!) was. Op mijn vraag of dit ook in de functiebeschrijving was vastgelegd, bleek na controle, dat dit niet zo was. Men voerde naar eigen inzicht werkzaamheden uit waarvan men zelf (!) vond dat ze deze moesten doen zonder ‘opdracht’ van het management. Dan kies je er in mijn optiek zelf voor om meer dan 40 uur te werken en is dit geen overwerk!
Als de leerkracht vindt dat ze meer salaris willen zal dit vastgesteld moeten worden middels functiebeschrijving en daarna getoetst dienen te worden of de nieuwe functiebeschrijving meer salaris rechtvaardigd dan wel meer personeel.
Op mijn tweede vraag of ik inzicht kon krijgen in het ‘overwerk’, het hoe en waarom bleek dat er totaal geen registratie plaatsvindt van overwerk (overtreding Arbeidstijdenwet!). Hoe kun je dan iets aantonen?!?!?
Ook bleek dat men het overwerk op andere dagen compenseerde in rustige perioden door eerder naar huis te gaan, daar waar de leerkracht na de lessen nog tot 17:00 uur aanwezig diende te zijn ging men bij einde les (14:30 uur) naar huis.
Motto: eerst de basis opruimen (juiste functiebeschrijving), registratie overwerk en dan onderzoeken of er meer personeel dan wel salarisverhoging gerechtvaardigd is. Stress en werkdruk en werklast kun je namelijk niet afkopen!
jack_abarth zegt
@erik2907:
“Men voerde naar eigen inzicht werkzaamheden uit waarvan men zelf (!) vond dat ze deze moesten doen zonder ‘opdracht’ van het management.”
Ben maar blij dat jouw team zo welwillend is om jouw mismanagement aan te pakken.
Erik zegt
@jack_abarth: de Arbeidstijdenwet zegt nu eenmaal dat pas iets arbeid is als daar een opdracht tegenover staat. Dit is ook onderdeel van (nagenoeg) iedere CAO.
Zelf ben ik geen manager maar heb ik als ouder zitting in de MR.
Overwerk is er pas als er werkzaamheden worden uitgevoerd conform functiebeschrijving en die aantoonbaar (!) noodzakelijk (!) zijn en geen uitstel dulden.
Als er geen formeel overwerk wordt geregistreerd dan is er ook geen overwerk conform elke CAO cq Arbeidstijdenwet.
Indien ziekteverzuim te herleiden is naar aantoonbaar extra werkzaamheden die ongeautoriseerd zijn uitgevoerd dan kan de werknemer een uitdaging hebben met de regels uit de ziektewet en financieel een minder leuke uitdaging hebben.
Motto: zorg eerst dat je zelf alles goed geregeld hebt (eigen functiebeschrijving / registratie overwerk) zodat je gedegen en gefundeerd op de barricaden kunt springen.
Neemt niet weg dat ik het ermee eens ben dat er misstanden in het onderwijs zijn, maar herstel eerst de bron waarna je dan kunt verwijzen. Dat kan nu niet en iedereen roeptoetert maar wat.
jack_abarth zegt
@erik2907:
Naar mijn mening kun je regels beter zien als richtlijnen. Het komt de gemoedelijkheid ten goede en dat zorgt er weer voor dat mensen wat voor elkaar over hebben. Bij teveel wijzen op de regels gaat men in hokjes denken en staan ze niet meer klaar voor andere dingen. Het minste wat ze (een keer) extra moeten doen en dan gaat het handje gelijk omhoog. Bij gemoedelijkheid creëer je ook meer vreugde bij je personeel en verlaagd de 9-5 mentaliteit.
Maar goed, dat is alleen maar mijn visie op HR-management. Wat zeg ik, op algemene bedrijfsvoering.
Erik zegt
@jack_abarth: Helaas zijn regels, de ArbeidstijdenWET in drze, geen richtlijnen maar grenzen waarin onder andere opgenomen de maximale uren dat een werknemer mag werken. Binnen de maximale normering kan men in onderling overleg praten over de flexibele inzet van, in dit geval, de leerkracht. Of te wel je mag maximaal 50 binnen de bebouwde kom maar hoeft het niet.
Overigens, als je als werknemer zelf de regels overtreedt wat maximaal is toegestaan, dan is zowel de leidinggevende als de werknemer beboetbaar door de Arbeidsinspectie. En dat is waar ik op hamer om dat alles leerkracht niet meer te doen maar inzichtelijk te maken waar het structureel fout gaat en waarom.
lekbak zegt
@erik2907: Wat een achterlijke asociale arrogante manier van denken heb jij zeg. Een leraar moet niet alleen kennis overdragen maar ook op de kinderen passen. Deze heeft een heel aantal niet specifiek omschreven functies die wel bij het beroep horen. Om dan te zeggen dat ze het zelf veroorzaken omdat ze een goede leerkracht willen zijn is werkelijk onmenselijk. Als jij zo zou beginnen te praten waar ik bij zit dan pak ik je bij je nekvel en smijt je naar buiten, letterlijk.
Oh, en je creëert er ook nog eens een totaal onwenselijke werkmentaliteit mee. Als je jou werkwijze toe zou passen word er geen initiatief meer genomen. En als je ergens initiatief wilt is dat het onderwijs, puur vanwege de sociale controle. Het basisonderwijs is de laatste plek waar je slaafjes wilt hebben.
Erik zegt
@lekbak: “niet specifiek omschreven functies”, juist en deze moeten dus in de functiebeschrijving komen. Elke functiebeschrijving wordt gewaardeerd hetgeen ‘punten’ oplevert. Deze punten ‘vertellen’ wat de inschaling wordt in de salaris tabellen. En daar zit het dus totaal mis. Zeer veel taken worden niet omschreven in de functiebeschrijving hetgeen wel gedaan wordt waardoor voor de politiek niet inzichtelijk is wat de leerkracht werkelijk doet waardoor stress en werkdruk ontstaat.
Kortom, de basis/bron is niet juist een dat is wat ik als MR lid gevraagd heb aan de leerkrachten om inzichtelijk te maken wat ze wel uitvoeren maar niet in de functiebeschrijving staat. Daarnaast heb ik gevraagd om ’te bewijzen’ dat er STRUCTUREEL overwerk is een waarom. Dan kun je met ‘de vuist op tafel slaan’ om er meer personeel bij te krijgen.
Iets roepen zonder onderbouwing heeft nog nooit iets op geleverd.
bartsss zegt
@erik2907: volgens mij ben jij een heel misselijk mannetje. Bah!!!!
Erik zegt
@bartsss: zeker, maar dan ken je mijn broer nog niet.
bartsss zegt
@erik2907: gelukkig
meritocraat zegt
@lekbak: hij heeft wel een punt. Bewijzen in plaats van ouwehoeren. En als het dan opeens tegenzit voor dat luie onderwijspersoneel wat ook nog eens 60 vakantiedagen per jaar heeft… dan mag er niks van gezegd worden. Zelfs jouW spelling heeft eronder te lijden dus de docent die flink overuren maakte had in elk geval al niet in de smiezen dat er een leerling door de mazen van de spellingsregels glipte (jij dus).
Erik zegt
@meritocraat: 53,5 dagen tegen 8 uur per dag maakt 428 uur per jaar. Daarnaast nog 5 zgn. PO-dagen. En een leerkracht 60+ heeft bij een voltijdsbetrekking van 40 uur de 5e dag standaard vrij! Voor deze vrije dag levert de leerkracht 50% salaris in.
Daarnaast, regelmatig wordt verwezen naar het middelbaar onderwijs dat deze leerkrachten meer verdienen met dezelfde diploma’s. Ik vraag mij dan af, waarom solliciteer je dan niet als het puur om geld gaat.
Neemt niet weg dat de ongelijkheid dient te verdwijnen maar ruim eerst de basis/bron op die jaren niet onderhouden is een stel de juiste functiebeschrijving vast.
sander1980 zegt
@erik2907: OMG… met zo’n mindset creeer je “zeg maar wat ik moet doen” medewerkers. Verschrikkelijk!
Erik zegt
@sander1980: OMG, voor de duidelijkheid, de functiebeschrijving met takenpakket is gewaardeerd met punten welke een totaal beeld geven van de inhoud van de functie. Deze punten zijn gekoppeld aan de salaris tabellen. Dientengevolge, taken die de leerkracht uitvoert die NIET in de functiebeschrijving staan worden dus ook niet betaald omdat ze geen punten opleveren. Het is dus zaak dat de functiebeschrijving uo to date is zodat de leerkracht dat krijgt wat hij verdient. Je kunt niet roepen wat je allemaal doet en daarvoor beloond wilt worden, met de beste bedoelingen, als het nergens staat zodat het NIET beloond wordt. Mijn MR probeert dat helder te krijgen en de functiebeschrijving op te waarderen waardoor er meer salaris gegenereerd wordt. Nu komen er van de bovenzijde allerlei taken naar beneden met de slogan ‘je moet niet zeuren maar blij zijn dat je een baan hebt’.
Gelukkig heb ik dit systeem niet bedacht maar het is zo als het is. Voor een ander nieuw systeem moeten Heilige huisjes omver geschopt worden, maar dat duurt. Daarom maar alles opschrijven aan taken in de functiebeschrijving zodat het toch nog goed komt voor de leerkracht.
Daarnaast wordt eigen initiatief altijd gewaardeerd!
kappenou zegt
@erik2907: tip: doe je eigen beroep (waarschijnlijk glazenwasser?) gewoon correct en verlaat dat MR praat groepje. Kan je meteen een andere hobby zoeken zoals nog meer autoblog vol spammen. Ook leuk. O wacht nee…
Erik zegt
@kappenou: kappenou.
gove zegt
@metalmike: *zijn aanwezig
jack_abarth zegt
@tarquesh:
Voor een goed beeld moet je er eigenlijk ook je leeftijd, opleiding en werkervaring bij vermelden. Zo zegt het natuurlijk nog niks.
gregorius zegt
@tarquesh: dat is 11.5 euro per uur. Dat houdt niet over.
saxoke zegt
@tarquesh: 1985euro bruto is niet slecht voor een arbeider, hoewel ik moet zeggen dat k in de tijd dat ik in NL werkte t zelfde had. k heb er gewerkt van mn 20e tot 29e.
maar vanaf t moment dat er een huis betaald moet worden en kids te eten moeten krijgen mag het altijd wel wa meer zijn. Dan toch liever dat bedrag netto….
dan mag er zoals hierboven ergens vernoemd een bonus van 8.5k uitgedeeld worden, als je die het jaar erop niet krijgt ga je die toch missen
oxymoron zegt
Wat telt is ook wat je met dat geld kunt doen. In voor-Eurotische tijden is er eens een vergelijking geweest van de lonen van een meewerkend voorman aan de lopende band in Stuttgart en zijn vakgenoot bij Toyota. Ze verdienden allebei ongeveer 7000 Mark bruto, dus ongeveer = guldens, per maand. De Duitser kon zich daarvan een huis in een buitenwijk veroorloven, met uiteraard Jahreswagen. Bij de Japanner kon er hooguit een klein flatje in een woontoren af, en geen auto tenzij hij op uren reizen van de fabriek ging wonen. Reden: woonlasten en beperkingen op autobezit. De Duitse vakanties ware ook wel wat rianter.
tttijn zegt
@oxymoron: juist. Ik ken een Belg die met z’n oren klapperde toen ie onze salarissen ten gehore kreeg en in schaterlachen uitbarste toen hij onze belastingen en woonlasten hoorde.
jack_abarth zegt
@tttijn:
Ja, maar hij is Belg.
Nuff said…
trustmeiamanengineer zegt
Misschien toch maar eens gaan kijken daar…
slickrick zegt
Salaris is markt conform, dit soort bedragen verdienen afdelingshoofden en managers die een team aansturen in NL ook bij willekeurige productie en handels bedrijven. Met 10 jaar ervaring en de juiste opleiding c.q. specialisatie is dit vrij normaal.
bartsmit zegt
In ons land pak je toch ook snel een tonnetje. Je moet wel een beetje inzicht en werklust hebben, dat is jammer genoeg ver te zoeken met al die papadagen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Werken ho maar, maar wel klagen over die Audi TDI crisisdiesel.
flutterby zegt
@bartsmit: waar kan ik solliciteren voor z’n tonnetje?
bartsmit zegt
@flutterby: Als loonslaaf is het lastig al ken ik er wel een paar die in loondienst op 5 ton zitten. Ze hebben dan vaak aandelen en/of een winstdeling en werken al lang bij het bedrijf.