Altijd al een keer benieuwd geweest naat wat er allemaal bij komt kijken als je een nieuwe auto gaat ontwikkelen? BMW bied ons nu de kans om over de schouders van de mensen mee te kijken die gewerkt hebben aan de ontwikkeling van de nieuwe BMW X5. Zo vroeg ik mij altijd al af waarom BMW van die rare gedrochten gebruikt voor het testen van onderstellen, maar nu weet ik dus dat het hier gaat om de BMW FABEAN (FAhrBEanspuchungsANalyse). De filmpjes zijn niet zo spannend als de BMW films van vroeger, maar bevatten voor de liefhebber een boel informatie.
Deel 1, introductie
Deel 2, chassis ontwikkeling
Deel 3, onderstel afstelling
Deel 4, exterior design
Deel 5, aerodynamics
Deel 6, in de windtunnel
Deel 7, interieur design
Deel 8, electronica testen
Deel 9, audio systeem
Deel 10, Adaptive Drive
Deel 11, gewichtsbesparing
Deel 12, dashboard ontwerp
Deel 13, colour & trim design
Mocht je op zoek zijn naar meer filmpjes van BMW dan kan je eens kijken naar hun eigen vodcast’s.
pietje zegt
ziet er saai uit
Jappy zegt
Leuk! Alleen die eerste man was wel erg saai!
K zegt
Zulke filmpjes zijn cool.
Laast had ik ook een programma gezien op Discovery over de ontwikkeling van de 6-serie, intressant om te zien was dat ze een ontwerpfoutje hadden gemaakt bij de hoofdruimte voor de achterpassagiers en hoe ze het hadden opgelost. Als je je afvraagt waarom de 6-serie Coupe een dakpaneel heeft uit 2 delen, dat was de oplossing.
Pieter-Jan zegt
Kan ik dat ergens downloaden, in de plaats?
robbie zegt
@Pieter-Jan, klik eens op de link die ik in het artikel geef zou ik zeggen… ( http://vodcast.bmw.com )
schnitzerken zegt
heeel interessant, maar wel veel tijd nodig om al de filmkes te bekijken.
Y. zegt
Ja kinderen, dit gaat verder dan ‘mooi’, ‘lelijk’ of ’te vet gaaf cool’ – dit gaat om inhoud. Niet echt iets voor de gemiddelde Autoblog reaguurder, die alleen om oppervlakkige uiterlijkheden maalt, maar razend interessant voor mensen die graag wat meer diepgang zien.
Meer!
PieterA zegt
Met je eens Y.!, ik ben dol op dit soort footage. Graag meer in de toekomst. (indien mogelijk)
mark zegt
De ontwikkeling van het chassis vind ik interessant en doe zelf ook iets gelijkaardigs en moet zeggen dat het saai lijkt, maar in werkelijkheid is het zeer interessant. ik doe voornamelijk de analyse van delen van een vliegtuigromp. Het nagaan welke krachten en momenten er aangrijpen op discrete plaatsen van het model en dit dan vertalen naar een eindige elementen model. Met een kritische kijk de reslutaten interpreteren en nagaan of de numerieke fouten binnen perken blijven. Ik vraag me echter wel af welke cadsoftware de stressengineer gebruikt op het vertoonde filmpje.
Pier zegt
Eerste filmpje aan het eind: “and now I have to work” haha ik moest wel ff lachen, die gast heeft het mooi ingestudeerd! Voor de rest interessante filmpjes :)
Kevski-Style zegt
Datgene wat ze in het filmpje laten zien over chassisontwikkeling is letterlijk hetgene wat ik zelf heb toegepast bij mijn eigen auto (dat van de chassisbalken die naar het subframe toelopen. Bij mij is het alleen nog wel een tandje stijver. Maar goed ik heb ook andere eisen dan de gemiddelde BMW rijder. Wel grappig om te zien trouwens verder, al had ik liever ene wat dynamischere auto gezien i.p.v. de X5….
SamSam zegt
-edit: nutteloze bijdrage-
Pieter-Jan zegt
@ Robbie: Très Bien Merci
CSL zegt
We wisten het al een tijdje, maar nu is het dan officieel: BMW komt met de X6. Het is een cross-over die het beste te beschrijven is als een BMW X5 met coupé-trekjes.
mark zegt
Bij het deel van aerodynamica is het uitermate belangrijk dat het koetswerk geen te hoge gradienten vertoont. Een te hoge gradient vertoont plaatselijk een storing van de vloeing van de stroomlijnen en is tevens ook verantwoordelijk voor een te hoge numerieke fout bij het oplossen van de Navier-Stokesvergelijkingen. Het is daarmede dat de spoiler een vorm heeft die een veeltermpolynoom benadert van 2de orde. Hierdoor zullen de gradienten van 1ste orde zijn en blijven dus ook zacht van aard. De 1ste graadsveelterm vertoont echter een constante veelterm die geen bijdrage zal leveren aan de integratiefout van het stelsel. Indien men de spoiler benadert had volgens een transcendente functie, dan ging dit gepaard met een numerieke fout die al snel ging convergeren naar een onaanvaardbare discretisatiefout. Hij zal tevens geen grote bijdrage leveren aan afname van weerstand. Ook zal er men in zulk situatie meestal overgaan tot een iteratieve methode die het rekenwerk snel doet toenemen.
Het is daarmede dat men deze spoilervorm benadert heeft volgens een 2de orde veelterm (parabolische vorm)
De lijnen in het koetswerk fungeren als spoilers die de dynamiek van het voertuig verbetern en anderzijds hebben ze het tegeneffect omwille van het feit dat ze storingen veroorzaken in frontale stroomlijnen. Hierdoor kunnen zich elliptische golven voordoen en zullen stroomlijnen zich op bepaalde zones versterken en op andere plaatsen verzwakken (resonantie). Er ontstaat een onevenwicht die trillingen tot gevolg hebben. De turbulentie zorgt er plaatselijk voor drukken die zich voortplanten in alle richtingen. Deze drukgolven zijn verantwoordelijk voor akoestische drukgolven en trillingen.
De brede wielkassen hebben het voordeel dat de turbulente luchtstroming ter hoogte van de wielen ver wordt weggeleid en deze laatste dan ook weinig invloed zal hebben op het koetswerk. Het nadeel ook hier is dat ze de frontale stroomlijnen verstoren. Te brede wielkassen zijn dus duidelijk uit den boze.
Te hoge gradienten rondom de wielkassen zijn ook hier af te raden en daarom worden deze meestal al hoog in het koetswerk ingeleid (in een vroeger stadium).
BMW gebruikt meestal een benaderde 1ste orde veelterm (constante gradient, zacht) die al vanaf de motorkap wordt ingeleid.
Audi gebruikt een inverse functie die ook vanaf de motorkap wordt ingeleid.
Cars zegt
Saai en onverstaanbaar. Dat van discovery over de 6-serie was veel intresanter en er was ookn og eens ondertiteling bij.
Trouwens @mark, jij weet er veel van, of heb je dat gekopierd?
Philip zegt
Als je zo’n auto mag ontwerpen heb je toch een droomjob denk ik..