
Weinig autogerelateerde onderwerpen die op zoveel discussie kunnen rekenen.
Zodra de temperaturen onder het vriespunt duiken, is het volgens sommigen verstandig om de auto weg te zetten in de eerste versnelling of in het geval van een automaat de D-stand. Veel moderne auto’s zijn uitgerust met een elektronische handrem waarbij het wegzetten in de versnelling niet mogelijk is. Die hebben voor dit verhaal helaas pech, want geen keuze tussen de twee opties.
Het wegzetten in de versnelling heeft als voordeel dat de handremkabel niet kan vastvriezen. Een vastgevroren handrem is inderdaad wel het laatste waar je op zit te wachten als je in alle vroegte naar je werk vertrekt. Bovendien kan de handrem op een gegeven moment weigeren en zeker in heuvelachtig gebied zal je auto in dat geval de heuvel af rollen. In Nederland over het algemeen geen probleem, bovendien is de kans dat je handrem ermee ophoudt niet zo groot.
Zet je de auto bij het parkeren in de eerste of tweede versnelling of in “D”, dan is de weerstand die vanuit de motor op de wielen werkt dusdanig groot dat de auto op de plek zal blijven staan. Punt is alleen dat niet iedereen gewend is om de koppeling in te trappen bij het starten. Met de handrem erop maakt dat niet uit, maar als de auto in de versnelling staat kan dat lelijke gevolgen hebben.
Een rondje zoeken op internet bood helaas geen antwoord op de vraag wat nou beter is. De een zweert bij gebruik van de handrem, de ander jast hem in de versnelling zodra de “ober” weer in de maand zit. We kunnen dus niet echt aangeven wat het beste is, al lezen we op diverse websites dat een vastgevroren handremkabel op zich geen probleem is. Een kwartiertje stationair laten draaien warmt de boel genoeg op om de kabel weer te ontdooien. Bovendien vriest het de laatste jaren nou ook weer niet zo stevig in Nederland.
Wie een duidelijke voorkeur (met onderbouwing) heeft mag zich melden in de comments!
Foto: gekke Ferrari F40 uit deze video
EDIT: parkeren met een automaat kan gewoon in P. Sterker nog, vaak heb je geen keus.
Ik gebruik nooit de handrem, laat hem altijd in versnelling staan.
1X per jaar ..
Bij de APK ..
@minicoopers: ik woon aan een weiland met heel veel wind. Een keer de handrem vastgevroren, dus laat ‘m lekker in de vrij staan zonder handrem. Bij mijn vriendin waren de kabels van de versnellingsbak vastgevroren en zij kon even niet schakelen. Dat was ook een bijzondere ervaring en dan helpt een handrem ook niet ;-)
@minicoopers: met parkeren gebruik ik nooit de handrem, in bochten wel..
@minicoopers: Precies. Alleen bij hellingproeven, parkerend in bergachtig gebied of in besneeuwde bochten gebruik ik de handrem
@minicoopers: Iedereen denk het correcte antwoord te weten. Maar ik zal je het volgende weetje eens vertellen als voormalig torenkraanbestuurder; Een torenkraan maakt gebruik van kabels om lasten te hijsen en te verplaatsen. Een gouden regel bij het afsluiten aan het einde van de werkdag is om de loopkat en de hijshaak niet volledig in te trekken. Waarom? Zodat wanneer de kabel vast gevroren is (heeft hier niks te maken met vocht dat in de kabel zit), je de loopkat en hijshaak nog verder kan in/op trekken. De grootste kracht zit in het optrekken van de hijshaak, niet in het laten zakken van de haak. Hetzelfde geldt dus voor de kabel van de handrem van je wagen. Als je die halverwege optrekt, kan je wanneer hij vast gevroren zit, hem gewoon nog verder optrekken (dus lostrekken) om dan te lossen …
Of het nou winter of zomer is, ik zet de auto bij het wegzetten altijd in de versnelling.
@baap: ik ook
@baap: ik zet em altijd op de elektronische handrem want ik heb helemaal geen versnellingsbak in m’n Teslaatje :-)
Ik zet m altijd in de 1e versnelling en nooit op de handrem. Is gewoonte van mij. In de vorige eeuw met echte winters en de auto’s van toen was het zeker aan te raden. Ik ben er nooit meer van afgestapt ook niet in de zomer
@lekkerlinksrijden: Eens. Doe hetzelfde.
En ook eens ondervonden wat er anders kan gebeuren.
Toeterende auto’s om me heen, omdat ik een rokend rechter achterwiel had.
Dus snelweg af. Na een paar seconde l stil staan een “ploing” en toen kon ik weer verder…
Je moet wel op een, voor Nederlandse begrippen, flinke heuvel parkeren wil een handrem noodzakelijk zijn. Het is dat mijn auto nog wel eens aan boord van een schip staat maar aan de wal zit mijn handrem er voor de show. En heel soms om vanuit een steile plek weg te rijden.
@lekbak: ik zet hem altijd op de handrem. Nooit gebruiken zal de handrem eerder falen tijdens de apk. Wat weer de nodige onkosten met zich mee brengt
@shalomleon: af en toe even een paar meter met de handrem erop rijden, voorkomt dat hij vast komt te zitten.
@shalomleon: liever falen tijdens de apk dan een vastgevroren handrem. Maar ik heb er al die jaren nog geen problemen mee gehad hoor.
@lekbak: uiteraard zet ik hem in de winter niet (altijd) op de handrem maar in de versnelling
@shalomleon: ik parkeer de auto altijd in de versnelling, nooit problemen gehad met APK
@lekbak: als de helling zo veel steiler is dat je het niet vertrouwd met alleen de versnelling kun je je voorwiel ook tegen de stoeprand aan draaien mocht deze aanwezig zijn. Sta je dus bijvoorbeeld aan de rechterkant van de straat geparkeerd met voorkant bergaf draai je je stuur naar rechts en laat je de auto rustig tegen de stoep aan rollen. Zo kan je auto ook niet wegrollen en hoef je je handrem nog steeds niet te gebruiken.
@serialchiller: die had ik ook als tip. Scheelt ook een hoop extra krachten op je versnellingsbak en handrem
@serialchiller: en dan de auto in de achteruit zetten. Blijft die iig staan….
Mijn motor heeft geen handrem, en bij de auto hebben we geen keuze.
En ik trek me er ook gewoon niks van aan. Het gebrek aan vermogen en koppel op ons familiehok dát is iets waar ik me iets van aantrek… (of het feit dat er niks sportiviteit aan is, of het feit dat hij te klein is, of …. ) maar de handrem die vast zou kunnen vriezen, daar lig ik écht niet wakker van…
@tjorque: wordt tijd dat je een ander familiehok koopt! Ik heb voor het eerst een station gekocht, vanwege de kleine. Maar wel gelijk een powerstation gehaald, niet overdreven maar 260 pk 6 cil is geen stakker. Helemaal blij met mijn ‘familiehok’!!
@audir8v10: tjah, je hebt willen en kunnen hé… ik behoor vooralsnog bij de eerste groep…
Ik leen niet graag voor geldputten. Dus voorlopig rijden we el cheapo.
Als het ooit kan een superb 4×4 2l tsi of als het financieel nog beter voor de wind gaat een 528i (eventueel xdrive). Maar momenteel zit geen van die opties er in…
Als je een keer te maken hebt gehad met een vastgevroren handremkabel leer je het wel. Lekker in de versnelling!
@michiel_termors: eigenlijk zou het niet mogen kunnen.
Er is een fabrikant die remkabels voor wielrennen inmiddels zo uitvoert met teflonhuls over de binnenkabel, waardoor het vastvriezen (of roesten) biet meer voorkomt;
http://www.al-ko.co.uk/edit/files/downloads/al-ko-professional-bowden-cable.pdf
Remkaflex in Alkmaar kan je custom-made kabels maken, ook in deze uitvoering. Mocht er iemand zijn 2-, of 4-wieder aan het restaureren zijn.
* wielremmen / niet, goedemorgen zeg dikke vingers…
@michiel_termors:
Dat is toch te belachelijk voor woorden. Een handrem moet het gewoon doen, altijd. Stel je voor dat bijvoorbeeld je je navigatiesysteem alleen kunt gebruiken als t niet vriest. Zou toch van de zotten zijn? Als ik bij mijn auto zou merken dat de handrem zou vastvriezen koop ik een andere auto.
Stationair warm draaien was toch ook niet goed… ergens gelezen hier dacht ik..
OT : Versnelling.
Onderbouwing : Gewoonte.
@snolvos70:
Dat je daar ook zonder schaamte voor uit komt… ‘Uit gewoonte’. Dat moet wel met afstand de slechtste motivatie zijn om iets te (blijven) doen.
Altijd in de eerste versnelling, zomers en ’s winters. Waarom een bevriezingsrisico nemen, en handremmechaniek slijt ook nog eens minder.
Ik parkeerde altijd in zijn vrij met de handrem erop tot ik een paar jaar geleden een vast gevroren handrem had. Sindsdien staat die altijd in de 2e versnelling als ik geparkeerd sta.
@arnoldh: nog een reden waarom je in z’n 2 staat ?
Puur voor het gevoel al laat ik m in de eerste versnelling. En als ik wegrij in de ochtend wil ik geen vastbevroren achterremblokken hebben #ihatethat
Ik heb een achterwiel aangedreven auto met handbak en ik gebruik de handrem praktisch niet. Niks zo makkelijk als gewoon in de versnelling zetten waar in je wilt wegrijden.De parkeerrem is in mijn geval trouwens een voetpedaal.
Ik zal trouwens wel de enige zijn die niet tegen dat gehengst aan een handrem kan zonder het knopje in te drukken. Een halve straat verder hoor je iemand de auto op de handrem zetten.
@carlogeenen: haha doe ik ook altijd, dat geratel is irritanthaha
@carlogeenen: de ontgrendelingshendel aantrekken tijdens het intrappen van je pedaal werkt prima.
En nee, je bent niet de enige want ik heb ook een hekel aan dat handrem geknars. Je voelt de pijn van die auto gewoon…
@lekbak: Ik doelde vooral op de ‘hand’rem, maar goede tip voor de ‘voet’handrem!
@carlogeenen: handrem of voetrem maakt voor mij niks uit. Beide keren dat vreselijke gekraak.
@carlogeenen: ik start dan weer altijd in de vrij met voet op rem èn koppeling. Safety!
Auto altijd in de versnelling. Nieuwere auto’s hebben ook een koppeling beveiliging. Moet je eerste de koppeling intrappen, anders start de motor niet.
Lukt niet om een auromaat in z’n D weg te zetten dan piept hij dat hij in z’n P wil.
@flippiez06: mijne piept niet, ik kan gewoon niet het contact naar ‘off’ draaien en de sleutel eruit halen. Dus altijd in P.
@joost1990_2: Het heeft ook geen zin in D. Rolt ie alsnog gewoon weg.
@flippiez06: Die van mij zet hem automatisch in P als ik op de Start/Stop knop druk om de motor uit te zetten. En zelfs als ik probeer uit te stappen met de motor aan in D zet hij hem automatisch in P (wegrolbeveiliging; wanneer deur open en riem niet om).
Altijd in de versnelling, zo geleerd en zo blijf ik het doen
@rickie2811:
Vooral niet zelf nadenken idd. Is gevaarlijk.
Ik gebruik altijd mijn handrem ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van mijn vader.. Hij is er rotsvast van overtuigd om in de winter zijn auto te parkeren in de eerste versnelling.
Ik moet wel zeggen dat ik mijn handrem in de wintermaanden niet helemaal omhoog trek, gewoon heel lichtjes omhoog trekken, ik denk dan dat er niet zo veel spanning/kracht komt te staan en bij vriestemperaturen gaat het dan terug vlotjes naar beneden.
Een andere eeuwig discussiepunt met mijn vader is het feit dat je je handremknop moet induwen bij het omhoog trekken van je handrem, hij doet het, ik niet. Volgens hem is er dan minder kans op slijtage maar ik geloof er niks van.
@misterdrogba: je zou toch eens wat vaker naar je pa moeten luisteren.
@pa045:
ik vind gewoon dat het in onze gebieden (Oost-Vlaanderen) nooit effectief koud genoeg is voor eventuele problemen met vriezende handremmen en dergelijke.. Al een paar dagen hier ’s nachts -5 graden maar geen enkele problemen gehad met starten of vriezende kabels *klopt af*..
@misterdrogba: die knop is een ontgrendeling. Bij het omhoogtrekken heeft dat inderdaad geen zin.
Handrem alleen gebruiken bik wegzetten op hele stijle hellingen, dus in Nederland nooit
Automonteur hier; gewoon in de eerste versnelling parkeren. Handremkabels vriezen regelmatig vast als er vocht in de kabel zit, ook komt het voor dat ze remsegmenten van trommelremmen vast blijven plakken met koud weer. Let wel op bij automaten; niet elke automaat kun je wegzetten in de D, er zijn auto’s die dan nog gewoon wegrollen. Altijd wegzetten in de P dus!
@oemplus:
Lekkere automonteur ben jij. Automaat wegzetten in z’n D? In de P-stand (je weet wel, de P van Park(eren)) wordt de automaat geblokkeerd met een pal. Deze zorgt ervoor dat de aangedreven wielen niet kunnen gaan draaien.
@JvT: Dat zeg ik toch ook? NIET wegzetten in zijn D. Wat overigens wel beweerd word in het artikel, vandaar mijn reactie. Automaat altijd in de P parkeren.
In mijn geval (Alfa 159): altijd parkeren in1ste versnelling. Eenmaal meegemaakt, het vroor -0,001 graden en jawel, de handremkabel was vastgevroren… Want in Italië vriest het niet he.
@christophe: idem, idem en idem! Sindsdien ben ik getraind in het indrukken van de koppeling bij het starten en altijd in 1e versnelling zetten…
@technopatat: Want de sneeuw die nu rond Rome ligt, die is van speciale “Italiaanse-boven-het-vriespunt-sneeuw” ?
Ik zet ‘m altijd op de handremrem, zomer en winter. In heel m’n leven één keer een vastgevroren handrem gehad,..
Het zijn overigens veelal de kabels ( en ja, dat zijn bij de handrem gewoon ongeveer ’t zelfde soort kabels als bij je stadsfiets ) die vast vriezen,omdat er vocht in zit,. en dat vocht hoort er niet. Zomers niet, ’s winters niet. Gevalletje onderhoud en slijtage.
Verder: Indrukken knop bij aantrekken? Onzin: Er loopt een haakje over een ronseltje. Dat slijt van z’n lang zal ze leven niet ( meerdere auto’s tot boven de 300.000 km gereden, nooit een sleten randbaan gehad ).
Ik trap overigens, uit gewoonte, de voetrem in, bij het aantrekken van de handrem,. staat ie vol strak vast. Misschien dat die voorspanning óók nog eens helpt tegen het vastvriezen?
Anyhoe: ik zet NOOIT m’n auto’s in de versnelling weg, maar trap wel altijd de koppeling in bij het starten. Collega deed ’t anders.. Wèl in de versnelling weggezet, en niet de koppeling ingetrapt bij het starten. Hoe veel schade? Heel veel schade :-)
@postzegel: mijn auto is technisch gezien perfect onderhouden dankuwel :-)! En toch stond hij vast en kwam hij het eerste kwartier niet los.. bijgevolg: ik 20 minuten te laat op het werk en m’n pa een uur later aan het zoeken naar zijn klein Hyundai jeepke dat precies niet meer stond waar hij ‘em achter liet :D!
Ik corrigeer dus mijn collega Alfa rijder zijn zin: want Alfa is Italiaans en in Italië vriest het niet waar de Italianen testen. Die rijden hem gewoon een verwarmde garage in voor ze gaan slapen zodat fotografen geen spyshots kunnen maken van hun testmules :D!
@postzegel:
Exact mijn gedachte. Een handrem moet je je gewoon altijd kunnen gebruiken. Daarnaast is het een goede zaak om jezelf aan te leren altijd de auto te starten met rem en koppeling (in geval van handbak natuurlijk) ingedrukt.
Sowieso gewoon op de handrem. Ook met kabels.
Die vriezen past vast als er te veel vocht in zit, en dat gebeurt alleen als ze in slechte staat zijn.
Een goed onderhouden auto overkomt dat niet.
Elektrische parkeerrem heb je in 2 soorten. Met kabels, dus het zelfde verhaal als hierboven en met een elektromotortje in de klauw. Die zijn onderhoudsvrij, en niet gevoelig voor vorst.
@jurjenvduyn: oké en als je remblokken vast vriezen aan je remschijven, zul je dan ook baat hebben bij een elektrische remklauw? Ga aub geen onzin verkondigen. Bij elke auto kunnen de remmen vast vriezen en bij elektronische remklauwen ben je nog verder van huis als die het begeven. Binnen mijn kringen zelf een paar keer gezien.
In P, en handrem is voetrem, die gebruik ik bijna nooit.
Ik zet hem dus nooit in de versnelling weg. Eens gelezen dat wanneer iemand dan je geparkeerde auto aantikt je ook het risico van bakschade loopt. Dus daarom altijd in z’n vrij en op de handrem.
@Original_Arnoud: Onzin. Je krijgt juist minder schade aan je auto als iemand er tegen aan rijd terwijl hij in de versnelling staat, omdat hij dan iets mee kan bewegen met de klap. Bakken kunnen honderden NM’s koppel aan, dus zo’n tikje kunnen ze écht wel hebben.
Beetje autokenner weet toch wel dat handrem enkel is als je parkeert waar dit nodig is
Denk je dat goed is als er continue elke dag en dan de hele nacht spanning opstaat terwijl je gewoon op vlak terrein staat? Slijt alles eerder van..
Verder kunnen bij flinke vors ook je remblokken blijven vastzitten en als dat zo is dan is het over en uit want dan sloop je de boel…
Dit is net zoiets als mensen die voor stoplicht wachten met de koppeling ingedrukt in de eerste versnelling totdat het stoplicht keer op groen springt..
@johanw: oh, dus jij bent zon flapdrol die bij groen licht, eerst 5 sec zn versnelling moet zoeken, waardoor alleen jij kan rijden en het stoplicht alweer op oranje gaat…..
@m-tfsi: Eerste wat ook in mij opkwam.
@m-tfsi:
Nee hoor ik kan rijden…ben vaak nog eerder weg want andere hebben ondertussen al twee minuten een koppeling ingedrukt gehouden en daardoor een lamme poot gekregen…
Snap überhaupt je reactie niet want beetje automobilist is klik klak weg..ook beetje anticiperen als bijvoorbeeld voetgangerslicht op rood gaat staan dat je dan weet hij gaat zo op groen of dat overige stoplichten op rood gaan.
Blijkbaar ben jij er niet zo een en verniel jij je koppelingsplaten etc. En dan zeker zeuren bij de fabrikant dat je koppeling al snel aan vervanging is terwijl ik er tig langer mee doe…
Ach ja…zijn basale zaken die je al bij een goede rijschool meekrijgt.
@johanw: de tijd die jij nodig hebt om de koppeling in te drukken heb ik nodig om die op te laten komen. Met het inleggen en weer op laten komen ben je al snel meer dan een seconde bezig en dan rij ik al vrolijk in z’n twee, 30 meter verderop!
@lekbak:
vindt ook knap dat jij leest dat ik per definitie wacht op het groene licht ofwel het allerlaatste moment totdat ik de auto in de eerste versnelling zet. Al ben ik hier snel genoeg mee omdat je die luttele vertraging niemand tot last bent en zelfs dan nog zitten ze achter je te slapen. Nee ik zeg dat het onzin is dat mensen 1-2 minuten continue met de koppeling ingedrukt staan te wachten. Er zijn zat mensen waarbij stoplicht net op rood springt als ze aan komen rijden en 1-2 minuten continue in de versnelling gaan staan (zelfs idioten die continue beetje optrekken omdat ze naar achteren rollen), is complete onzin en pure onnodige slijtage. Zodra je ziet dat de overige stoplichten op rood springen, zet ik de auto in eerste versnelling en is de duur dat je daarin staat niet onnodig lang en rijdt je direct weg zodra jouw stoplicht groen wordt. Dat jij leest dat ik per definitie altijd wacht op het laatste moment is dan ook niet correct. Zeker als er een rij achter mij staat ga ik deze mensen niet tot last zijn en rijdt zo snel mogelijk weg als het stoplicht op groen springt en zorg dus dat ik al in zijn 1 sta, maar verschil dat bij mij slechts aantal seconden is ipv gehele duur van het rode licht.
Verder is dit enkel van toepassing als je eerste in de rij bent…sta je verder naar achteren dan heb je alle tijd om in de eerste versnelling te zetten omdat de eerste voertuigen nog weg moeten rijden.
nogmaals is pure slijtage van je koppeling, drukgroep etc. Buiten feit dat je een vermoeid linkerbeen krijgt. In ieder geval rijdt ik altijd wat snellere autos zoals Civic Type R, BMW 335i etc en dat zijn toch niet zulke lichte koppelingen als een suzuki alto, maar ach ieder zijn ding.
@johanw: koppelingsplaten slijten niet als je het koppelingspedaal hebt ingedrukt! Dus kant en klare bullshit!
@wiellem: klopt. Druklager slijt. Diafragma staat op spanning,. Verder veel ? voor jou ook vandaag.
Geleerd: niet in versnelling voor t stoplicht wachten.
Geleerd: voet niet op de rem bij stoplicht, tenzij als enige aanwezig, dan enkel om met remlichten je zichtbaarheid te vergroten
Geleerd: stoplicht bij hellende weg? Handrem.
Heel fijn als je schrikt, aanrijding of onwel wordt, dat de auto blijft staan en niet in versnelling staat en gaat rijden.
Start stop systemen werken ook enkel als bak in vrij en koppelingspedaal los,..
Maar goed: wat men tegenwoordig leert tijdens rijles weet ik niet. krijgen ze een tomtom mee (?)
@m-tfsi: lees dit nu pas. Maar heb jij echt 5 seconden nodig om de auto van zijn vrij naar zijn 1e versnelling te krijgen? Met een beetje motoriek is dat zo gepiept. Heeft niemand last van. Doe ik altijd zo.
Rij eens een keer als de handrem vastgevroren zit en je hebt je antwoord
Vroeger gewoon altijd in versnelling, mocht er iemand voor of achter je willen inparkeren en je auto raken schommelt ze een beetje mee. Maar bij mijn automaat krijg ik de sleutel er niet uit als ze niet in P staat. Maar dat is praktisch toch het zelfde als een handbak in versnelling zetten.
Het sckalemechanisme van mijn Abarth destijds was ook met van die binnen/buitenkabeltjes. En ja, die zijn ook een paar keer vastgevroren. Duurt toch lang met de koppeling ingetrapt wachten totdat alles enigszins op temperatuur is zodat je achteruit de oprit af kan ipv in de 1e versnelling.
We hebben in een vorig topic het over de slechte kanten van het stationair warm draaien gehad, gewoon in de eerste versnelling dan hoef je ook geen kwartier te wachten.
handrem en niet zeuren joh
het is geen -40
@mo112: water bevriest al iets eerder. Als er dus vocht in de kabel zit ben je lekker de klos. Lullig want de versnelling voldoet prima.
Ik doe het allebei. Nergens last van gehad, ook niet als het vriest dat het kraakt.
En koppeling niet intrappen bij het starten? Dat was het eerste wat ik leerde bij rijles.
Een elektronische handrem kan je overrulen. Bijv bij Jaguar op het moment dat je het contact uit zet,de handremknop naar beneden drukken.
Ik ben automonteur en onderhoud mijn auto zelf. En daarom zet ik altijd de auto op de handrem. Dit om onnodige stress op de distributie te voorkomen. (vooral bij ketting motoren van belang)
En als je de boel goed onderhoud vriest er niks vast. Zo heb ik een auto gehad met de handrem in de schijf (trommelrem) en nu ook bij de auto met handrem op de remklauw.
Plus dan heb je ook geen problemen als de auto bij de apk komt en de boel dan juist vast gaat zitten.
Het wordt niet voor niks parkeer rem genoemd.
@arjontje: +1 Alleen auto’s met distributieketting op de handrem zetten. Auto’s met distributieriem gewoon in de eerste of tweede versnelling.
Automaat in D? Is daar niet de P-stand voor? Meeste auto’s kan je niet eens in zijn D parkeren, dan gaat de sleutel niet uit het contact…
Als het vriest dan lekker in versnellijg anders handrem.
Doe standaard beide. Pas als het min 20 wordt ga ik wel nadenken over een bevriezend handrem..
Auto in de winter laten staan en met de fiets gaan totdat het weer lente/zomer is. Hoeft deze discussie niet gevoerd te worden :-).
O ja, scheelt ook winterbanden.
Zet hem altijd in de versnelling.
Waarom?
Mijn handrem vriest niet vast en knappen me remschoenen niet af. Ja mijn handrem kabel vriest vast, maar dat is een kwestie voorzichtig maar ook stevig de handrem aantrekken.
En versnelling is ook fijner, je kan meteen wegrijden en als er iemand tegen je aan rijdt, dan rolt je auto eerst een stukje nog mee. Maar mijn moeder, zus en zwager zetten hem alle 3 op de handrem, ze knappen er rond deze tijd wel is over. Me pa, andere zwager en ik zetten hem gewoon in de P. En andere zus gewoon in de versnelling.
Ben ik de enige die zijn autosleutel er niet kan uithalen in D-stand? Enkel in P wordt de sleutel vrijgegeven.
@nasty: Met koud weer mag je hem ook gewoon in de P parkeren. Dit heeft niks met de handrem te maken.
@nasty: Heb ik ook! Kan alleen in de P of N stand
Als het echt kouder wordt dan gaat de auto.in de versnelling
De handrem gebruik ik eigenlijk nooit, in z’n 1 of achteruit is voor mij the way to go (in de bergen maak ik daarvoor uiteraard een uitzondering als ik de voorwielen niet tegen een stoep kan draaien).
Een automaat in D zetten heeft weinig zin, in z’n P lockt de bak in de meeste gevallen zelf, dus dan heeft de handrem zeer zeker weinig toegevoegde waarde.
@erwh: waarom zou je in de bergen niet gewoon je handrem gebruiken in plaats van het risico lopen je velgen te beschadigen?
Altijd in de versnelling, winter of zomer. En mocht ik op een helling staan in de winter; dan zet ik hem in de achteruit als de wagen met de neus naar beneden staat. Handrem gebruik ik alleen als het echt nodig is; op een steile helling.
@maxidyne: Waarom denk je dat het verschil maakt om hem in zijn achteruit te zetten als de neus naar beneden staan? Tandwiel verhoudingen van de 1 en de R zijn vaak nagenoeg gelijk.
@oemplus: anders rolt hij alsnog naar beneden in zijn 1 ..
@remylahaye: Dat zou hij in zijn achteruit dan ook doen.
@oemplus: als hij met zijn achterkant naar benedrn staat wel ja. Andersom niet. Hoe denk je anders dat een auto achteruit gaat?
@remylahaye: maakt geen drol uit joh! Kan noch vooruit, noch achteruit. Nooit een Honda Dax in gang gelopen?
@remylahaye: Lol, weinig verstand van techniek zo te zien. Als jij met je neus naar beneden staat en hij staat in zijn achteruit, en de helling is zo stijl dat de auto zich door de compressie heen drukt naar beneden, draait jou motor gewoon de andere kant op als hij in zijn achteruit staat. Kortom; of je hem nou in zijn 1 of in zijn achteruit zet, het maakt geen verschil qua blokkeren.
De handrem gebruik ik inderdaad niet, ik zet ‘m in z’n één. Al merkte ik gisteren wel na zes dagen de auto niet gebruikt te hebben (het is hier niet boven 0 geweest) dat ik ‘m moeilijk uit z’n 1 kreeg..
@jochempie: bakolie eens verversen. Bijna niemand doet dat want volgens de fabrikanten hoeft dat nooit. Maar ik merk tot nu toe bij iedere auto waarmee ik dat gedaan heb verschil bij koud weer.
In de versnelling
Wand: Volvo 850, de handremschoentjes vallen eerder uit elkaar als een ikea kast.
@ownkruid: die kast van mij staat anders al een paar jaar stevig tegen de wand hoor!
Bij een auto met elektrische handrem is in negen van de tien gevallen geen kabel van toepassing, hier zit er een motor direct op de remklauw. Dat je dan ‘geen keus’ hebt maakt niet uit. En als het buiten vriest en je laat de motor draaien, kan je lang wachten voordat je kabel volledig ontdooit is. Alleen je uitlaat genereert warmte, vaak zit er maar iets van 20 cm van de kabel bij de uitlaat die ook nog verpakt is in hittewerend materiaal, als er ijs in de kabel bij de kant van de klauw/trommel zit, zal dat nooit ontdooien
Automatische parkeerrem in de leaseslet, gaat er ook weer af wanneer je gas geeft en je koppeling op laat komen.
Altijd in de versnelling. En op de handrem. Waarom? Ik heb er een hekel aan als de auto beweegt terwijl ik uitstap. Dat vastvriezen gebeurt eigenlijk alleen bij een handrem die niet vaak gebruikt wordt. Daarom altijd de handrem, zomer, winter, Monaco, Siberië, niet nadenken, altijd.
Altijd de koppeling in trappen bij starten. Ook als de auto in z’n vrij staat. Scheelt namelijk belasting van de startmotor.
Ik heb een automaat en mijn auto staat bij mij thuis op een licht hellend parkeervak. Bij parkeren houd ik de rem ingetrapt, zet de automaat in N, handrem aan, voetrem los en als laatst in P zodat niet het hele gewicht van de auto aan de versnellingsbak hangt.
De auto voorverwarmen via de app helpt het beste.
Ik gebruik altijd een wielklem!
Altijd in de versnelling, vind het op een helling er sowieso onprettig uitzien als de auto zo omhoog trekt.. Mijn schoonmoeder wordt altijd boos als ik haar auto in de versnelling laat staan, kan natuurlijk niet, daarom waren we al uitgestapt op een helling en stond de auto nog steeds op dezelfde plek, maar nee, uiteindelijk toch nog de handrem erop… schoonmoeders hè
Parkeren altijd in de 1e versnelling. IK gebruik de handrem alleen als je bv voor een stoplicht stil moet staan en de auto dreigt naar achter te rollen. Heel irritant is dan dat er mensen voor je zijn die de rem ingetrapt blijven houden zodat je constant die felle remlichten voor je neus ziet. Voor het 3e remlicht is er gelukkig de zonneklep die omlaag kan.
Met parkeren dus altijd in zijn 1. Voor andere omstandigheden gebruik ik de handrem wel.
@MauritsH: voor de meeste automaten moet je de auto in P zetten. Dit heeft niets met de handrem te maken maar de versnellingsbak gaat in lock waardoor de auto niet wegrolt. Daarnaast kan je bij veel auto’s de sleutel er niet uit krijgen als de bak niet in P staat. En als laatste, mocht het wel lukken dan heb je nog nog het probleem van de vloeistofkoppeling waardoor je auto alsnog wegrolt.
Altijd op de handrem. Nog nooit vast gevroren.
Het is een ‘handrem’ geen ‘parkeerrem’ dus lijkt me duidelijk.
Waarom in godsnaam heb ik geleerd van mijn rijinstructeur om altijd in vrij te parkeren en de handrem erop?
@888natan: Omdat er altijd dozen tussen zitten die de koppeling vergeten in te trappen als ze de auto starten.
Altijd handrem, als de situatie erom vraagt in versnelling.
Gewoon in P. En voorverwarmen met de standkachel via smartphone app.
Ik laat de auto altijd in versnelling staan
En? Gaat Autoblog straks een ranking maken van wat het meest gezegd is? Voor een handbak is het een ellenlange discussie zonder eind: De handrem is er gewoon voor gemaakt, en voor bijna alle auto’s (disti-ketting daargelaten) is hem in zijn 1 laten ook een goeie optie. En jullie leven in NL, waar het zo vlak is dat je eigenlijk geen van beiden nodig hebt.
Over de automaatbak slaat het artikel als een lul op een drumstel: In ‘D’ is de bak juist NIET gelockt, dus dat is in geen geval equivalent aan een handbak in zijn versnelling zetten. Als de schrijver enigszins de werking van een koppelomvormer zou kennen, dan zou het meteen duidelijk zijn dat dat geen goede optie is. In ‘P’ wordt juist exact hetzelfde gedaan als bij een handbak in zijn 1: de motor zit direct in een versnelling en de auto rolt dan door de weerstand van de motor niet weg. Nou is mij verteld dat de ‘lock’ van een DSG-bak drie vrij kleine stiften zijn, dus de VW monteur zei expliciet dat wegzetten in z’n P zonder handrem geen goed idee was. Dus ik deed vroeger alleen maar ‘P’ (zoek eens op ‘elektrische handrem Passat 2006’ en je weet waarom), maar nu doe ik hem weer braaf in ‘P’ en op de handrem.
De discussie wordt trouwens pas echt leuk hier in de alpen: ik parkeer mijn auto regelmatig op hellingen van boven de 10%. Dan is versnelling in zn 1 plus de handrem geen verkeerde keuze… 1 van de 2 zal maar falen. Sommige locals doen ook nog eens een dikke steen onder een of twee van de wielen. Dan weet je zeker dat ie blijft staan.
Dus die discussie leeft hier echt 0,0. Iedereen doet handrem+versnelling. En weet je wat? De auto’s doen het hier prima. Geen bijzonder versleten handremmen, weinig vastgevroren kabels (en het kan hier koud zijn). Dus die hele discussie is echt geneuzel in de marge… (just my 2 cts)
@MDA: en stuur zodanig draaien dat de auto tegen de stoeprand rolt mocht deze op een helling toch gaan rollen.
Als ik de sleutel uit contact haal, gaat de elektrische handrem automatisch op. De versnellingsbak gaat in P van zodra ik mijn deur open…
kan je volgens mij wel “overrulen” nadat dit is gebeurd maar ik vind het prima zo. Werkt een elektrische handrem nog met kabels of zit die motor rechtstreeks op de remklauwen? Geen idee van nl.
Toen ik klein was zij mijn opa altijd, in de winter niet op de handrem zetten. Dus ik zet hem altijd in de versnelling. als het niet echt vlak ik in de achteruit, bij mij voor is het mooi vlak dus gewoon in 2 laten, maakt niks.
Over het vastvriezen, op vakantie, goed koud, min 10 of zo (Hongarije), auto uit de tuin gereden, even met draaiende motor op de handrem om het hek weer dicht te doen, handrem bevroren. Niet ernstig, een beetje, lampje wilde niet uit maar auto rolde wel. Zo snel kan het gaan.
Ik parkeer hem altijd op bokken, kan hij gegarandeerd geen kant op en het bevriest niet
Handrem. Winter, zomer, altijd. Daar is dat ding voor gemaakt tenslotte. In de ruim tien jaar dat ik auto rijd nog nooit een probleem mee gehad.
@jvt: ik dacht dat dat diende om bochten te nemen, als achterwielsturing ofzoiets…
Altijd 1e versnelling; op vlakke plaats tussen 2 onbekende auto’s, zoals ( in Parijs geleerd) de 4e of 5e versnelling (minder weerstand bij “aantikken” van een minder goede inparkeerkunstenaar(-es). Handrem alleen op een helling, en dan hendel aantrekken tot je weerstand voelt, plus 1 of 2 tikken. Op deze manier nooit problemen gehad eigenlijk…
Oei oei oei, pijnlijk dat hier zo veel onzin geschreven wordt. Zo lees ik dat er types zijn die denken dat een versnellingsbak een beetje kracht niet kan hebben (wat dacht je dat dat brommende ding onder de motorkap doet?!), dat stilstaande objecten slijten, en je voor het stoplicht moet wachten in de versnelling en met de koppeling in. En dat op een forum van autoliefhebbers…
Gezien het aantal reacties misschien leuk een nieuw artikel / video van experts (die wel weten waar ze het over hebben) met het verlossende antwoord hieraan te wijden?
Bij megane coupe tce kun je handrem er gewoon af doen na het uitzetten van je motor….
In zijn versnelling laten staan! Dat heb ik op harde wijze mogen ondervinden een 10-tal jaar geleden toen ik verhuisde. Het was januari en vroor de stenen uit de grond en toen ik ging verhuizen. Een grote camionette gehuurd voor een dag, een heel gedoe met parkeerplaatsen voor het appartement, heel de dag sleuren met meubels en inboedel de trap af,… en dan met een volledige geladen verhuiswagen vast stellen dat de handrem vastgevroren zit…