Hebben alle initiatieven voor ‘schone’ energie dan toch effect? Volgens het International Energy Agency (IEA)wel. Het gebruik van fossiele energie stijgt minder hard dan verwacht.
Het is een doorn in het oog van velen. In Nederland en andere Noord-Europeaanse landen, vermoorden we onze hele economie om maar aan zelf opgelegde uitstootnormen te voldoen. Het is een vorm van zelfflagellatie die zelfs wijlen Max Mosely vermoedelijk een beetje excessief zou vinden. In de tussentijd gaan grootmachten als India, China en Indonesië ongebreideld door met het verdienen van BMW’s en Ferrari’s. Iets wat wij hen, teneinde niet hypocriet te zijn, niet kunnen verwijten. Doch iets dat wel, bakken vol met energie kost.
En dus is volgens het IEA ook vorig jaar het gebruik van energie en de uitstoot wereldwijd weer gestegen. Het nieuwe record is 37,4 miljard ton ‘uitstoot’ voor het opwekken van energie. Dat is weer 1,1 procent meer dan het jaar ervoor. Maar wacht…Er is ook iets van goed nieuws.
Het IEA lijkt wel een beetje met het vergrootglas en met ‘aannames’ aan de slag te gaan, maar toch. Men stelt dat als er géén initiatieven zouden zijn om groene energie (inclusief kernenergie) te stimuleren, de groei van de uitstoot nog een factor 5 hoger zou zijn. Tevens speculeert men dat als 2023 door droogtes niet zo’n enorm slecht jaar voor hydro-energie zou zijn geweest, de uitstoot van fossiele brandstof potentieel gedaald was ten opzichte van 2022.
Veel ‘ontwikkelde’ landen, zagen in 2023 al een daling van de uitstoot. En de uitstoot uit het verbranden van kool is gedaald naar niveau’s die voor het laatst ongeveer 100 jaar geleden gezien werden. Vanaf 2019 is de daling van de uitstoot ten gevolge van minder koolverbranding, het equivalent van de totale uitstoot van India en Indonesië bij elkaar. Het slechte nieuws daarbij is dan weer wel dat voor een groot deel, kool vervangen is door gas. Baby steps.
Ook het belachelijk succes van EV’s levert volgens het IEA een bijdrage aan het verminderen van de behoefte aan olie. Zonder EV’s zou de vraag naar ruwe olie volgens de IEA boven het niveau van pre-Corona uitkomen. Dankzij elektrische auto’s is dat (nog) niet het geval.
Soort van goed nieuws dus. Een beetje. Hier en daar. Hoeven we de dijken dan toch niet op te hogen? Laat het weten, in de comments!
waterisnat zegt
Zoveel gestapelde leugens dat het tegelijk pijnlijk en hilarisch is.
IEA is al >10jr verworden tot een propaganda instituut voor de derde wereld kinderen vermoordende deugneusende klimaatcollectivisten, die en passant de reputatie van wetenschap mee vermoorden. Het zijn treurige tijden.
Johanneke zegt
Oja wat dan? Zou ik graag over lezen, wat is er gebeurd?
tjorque zegt
Perfect. Traag maar toch in de goede richting lijkt me.
Als er enkel nog fossiele brandstoffen gebruikt worden in toepassingen waar dat een soort meerwaarde heeft. (Motorsport, noodtoepassingen, defensie,…)
Dan gebruiken we dat kostbare goedje, dat opgestookt in grote hoeveelheden niet geweldig is voor ons leefmilieu, op een acceptabele (compenseerbare) manier en zal het nog erg lang beschikbaar kunnen zijn.