
Meer dan twee jaar doen over een lakkleur ontwikkelen, je verwacht het niet.
Over de lakkleur van een auto kun je boeken schrijven. Waarom de één niks anders dan een rode auto wil, waarom de ander het liefst een grijze muis wil want restwaarde en waarom het weer een ander aan zijn derrière kan corroderen. Feit is wel dat sommige auto’s in je geheugen gegrift staan in één bepaalde kleur. Er gaat dus meer in zitten dan je denkt.

Nissan
Beeld je bijvoorbeeld eens een Nissan 350Z in. Geef toe: jij dacht aan een oranje exemplaar. De kleur ‘Le Mans Sunset’ (briljante naam overigens) is iconisch voor die auto, al mochten blauw en geel er ook zijn. Je kon zelfs nog een oranje bestellen! Solar Orange was wat meer ‘puur’ oranje, daar waar LM Sunset meer een soort oranje-goud was. Kortom: daar is echt wel over nagedacht.

Sowieso, een leuke lakkleur: het kon toen nog. Ja, het kan nog steeds, maar vaak moet je extreem veel extra betalen en is het vaak slecht voor je restwaarde. Met als resultaat dat meer dan 8 op de 10 auto’s de dealer verlaten in een kleur op het grijsspectrum. Dat terwijl de grote broer van de Nissan 350Z met dezelfde motor, de Murano, ook in 2004 gewoon in het oranje mocht.

Nissan Murano
En dat brengt ons bij 2025. We gaan je niet vertellen dat er een nieuwe Murano is, dat wisten we namelijk al sinds 2024 en is ons min of meer ontgaan daar we de SUV van Nissan toch al jaren niet meer mogen bestellen in Nederland. Voor de lancering introduceerde Nissan een nieuwe kleur: Aurora Blue Metallic. Wat op zich een toffe lakkleur is, maar door The Drive leren we nu dat er bijna twee jaar aan ontwikkeltijd in die kleur heeft gezeten. Waarom?

Ontwerper Yasuhito Oba legt uit, omdat de Japanse ontwerper zelfs ter ere van deze kleur zichzelf aanbiedt voor vragen. Om met de basics te beginnen: blauw. Oba zegt dat de oranje kleur van de originele Murano inspiratie bood, en dat er iets ‘net zo gedurfds’ moest komen. Alleen past blauw beter in deze moderne tijd. We weten niet wat erger is, dat een vrij donkere blauwtint neergezet wordt als gedurfd of dat Oba in deze grijze wereld nog gelijk heeft ook.

Finetunen
Volgens de ontwerper is de lange ontwikkelingstijd voor de lakkleur van de Nissan Murano erg simpel: er wordt naar kleur net zo kritisch gekeken als het hele ontwerp. Volgens Oba zegt de kleur van een auto veel over hoe deze wordt ontvangen, zelfs bij de bestuurder tijdens het rijden. In het geval van de Aurora-blauwe Murano past de tint goed bij het premium-karakter dat Nissan voor ogen had.

En dan begint het finetunen. Een andere reden voor de lange ontwikkelingstijd van Aurora Blue is dat Nissan niet in het eigen assortiment kon shoppen of een bestaande kleur kon tweaken. De kleur moest echt van de grond af aan gemixt worden. Daar begint het proces van steeds kleine dingetjes aanpassen om tot het ultieme resultaat te komen. Dat duurt lang omdat zoals gezegd Nissan daar veel aandacht aan wil besteden, net zoals dat ze nadenken over het algehele design.

Dus ja, zelfs over lakkleuren wordt ellenlang nagedacht. Zoals gezegd mogen wij niet meer genieten van de nieuwe Nissan Murano. De VS wel, waar de SUV net boven de X-Trail (daar Rogue geheten) komt en helaas geen V6 meer heeft. In plaats daarvan krijg je een tweeliter turbo met 250 pk en AWD.
Hadden ze ook maar twee jaar over het design gedaan… Mooi kleurtje, maar dat maakt het ontwerp niet geslaagd.
Wat is eigenlijk de bron voor de stelling dat een kleur slecht zou zijn voor de restwaarde? Bij veel wagens vragen ze zelfs tweedehands duizenden euro’s meer voor één in een leuk kleur.
Mijn ervaring is dat autohandelaren juist graag auto’s in een sprekend kleurtje willen hebben, dat valt tenminste op tussen al het zwarte/grijze aanbod.
Als ik naar een occasion zoek sla ik standaard de zwarte auto’s over, zo saai en niet schoon te houden. Ook een zwart interieur sla ik over. Nu rijd ik lekker in een Tansanitblau auto met Tartufo interieur.
Ga inderdaad maar eens langs de Porsche dealer.
Koop je een auto met individuele kleur betaal je de hoofdprijs.
Vervolgens ruil je auto in voor een nieuwe en zegt dezelfde dealer dat het een moeilijke kleur is die ten koste van restwaarde gaat.
De ingeruilde auto staat vervolgens weer tegen de hoofdprijs te koop te midden van andere ocassions.
@wolflow: En toch zit er wel een soort logica in, al voel je je dan wel een beetje in den aarsch genomen door die dealer. Er zijn domweg minder mensen in de markt voor auto’s met een uitgesproken kleur. Anderzijds zijn de mensen die daar wel naar op zoek zijn, vaak best bereid om daar (dik) voor te betalen. De dealer moet dus die ene klant vinden, en dat kan even duren. Dat kan al op dag 1 zijn, maar het kan ook zomaar een jaar duren. Al die tijd staat die auto dan maar wel op de dam plek in te nemen en dus geld te kosten, terwijl er in die tijd vast een aantal grijze auto’s wordt verkocht.
Ligt eraan welke kleur. Mijn ex zwager had een appel groene, verlaagde Zafira A. De handelaar begon al te huilen toen we aan kwamen rijden.
‘Met een witte blijf je zitten’ — menig oom op een verjaardag, omstreeks 1986
Model ziet er al oud uit.. dit is de designtaal van 10j geleden bij veel merken..
Niet superlelijk maar het mist toch wat scherpte.. het is wel heel braaf en risicoloos zo…
Vind ik het verhaal achter ‘Structural Blue’van Lexus toch spannender.
Wie kan er een andere auto vinden die dezelfde kleur al lang heeft? Ik zet in op deze:
https://images.app.goo.gl/fAwmsaGeiEEsR5Ew9
Bwoahhh
-edit:check-
Wat een absoluut flauwekul artikel: autofabrikanten “ontwikkelen” geen lakkleuren, die kopen ze gewoon in, bij bedrijven als Akzo/Sikkens of Glassurit. Dáár worden nieuwe autolakken bedacht en ontwikkeld.