De organisatie heeft de touwtjes lekker in handen. Not.
Vorig jaar werd het theorie-examen een stukje moeilijker doordat het CBR voorspelbare vragen uit het examen had gevist. Had je nog steeds geen zin om te leren en wilde je toch slagen dan moest je gewoon doen alsof je geen woord Nederlands sprak. Uit cijfers over 2016 blijkt dat een groot aantal kandidaten gebruik heeft gemaakt van een tolk. Peter van Neck van Vereniging Rijschool Belang (VRB) denkt dat er fraude in het spel is en gaat binnenkort in gesprek met het CBR, aldus de voorzitter volgens de Telegraaf.
In 2015 maakte één op de 153 kandidaten gebruik van een tolk. Vorig jaar was dit één op de 78. Een opvallende toename. Er zijn geen controles als de tolken hun werk uitoefenen en dus kunnen antwoorden woorden voorgezegd. Weet het CBR veel wat die tolk in het Chinees, Arabisch of Pools aan het uitkramen is. Het bestuursorgaan werkt met mensen van TolkenNet. Bij dit bedrijf werken uitsluitend erkende tolken. Overheidsdiensten zoals ministeries maken ook gebruik van tolkdiensten via deze firma.
Het CBR zegt het afgelopen jaar niets vreemds te hebben opgemerkt. In 2016 werden examens in 45 verschillende talen afgelegd. Een tolk fixen voor je theorie-examen kost 169 euro en de test zal individueel worden afgelegd. Het is ook mogelijk om een tolk mee te nemen tijdens het praktijkexamen. Omdat een examinator van het CBR ook in de auto zit is het echter lastiger om te frauderen. Het slagingspercentage voor theorie-examens met een tolk ligt hoger (2016, 46,9%) dan examens zonder tolk (2016, 42,9%). De VRB wil opheldering van het CBR omtrent de opvallende toename van het aantal tolken.
viezefreddyw zegt
Ah joh. En als je zakt kan je gewoon gaan roepen dat het discriminatie is. Schijnt hip te zijn.
olivier420 zegt
@viezefreddyw: Het schrijnende is, is dat dit in de praktijk ook daadwerkelijk gebeurd. Kennis van mij werkt bij het CBR, je wilt het echt niet weten.
olivier420 zegt
@olivier420: Ter verduidelijking: dan bedoel ik de discriminatie kaart. Niet dat er daadwerkelijk wordt gediscrimineerd.
viezefreddyw zegt
@olivier420: Niet alleen bij het CBR is dat het geval. In mijn eigen branche (weg- en waterbouw) is dat ook zo. Ik zocht een tweede boekhouder een paar weken terug. Ik had een paar sollicitanten en een paar daarvan waren van buitenlandse komaf. Eentje ervan was een keurig persoon maar voldeed niet aan de eisen (geen vakkennis). Ik belde die persoon op om te zeggen dat de keuze niet op diegene was gevallen. De reactie die ik terugkreeg was schrikbarend. “Omdat ik Marokkaans ben zeker? Discriminatie!” Ik schrok daarvan. Vond ik echt heel erg dat dat mij verweten werd. Vooral omdat de kandidaat die het geworden is, ook van Marokkaanse komaf is.
Wat ik dus zeg. Het is hip om discriminatie te roepen.
MoeWat zegt
@viezefreddyw: heeft niks met hip te maken. Uit cijfers blijkt gewoon dat er stelselmatig kandidaten worden geweigerd vanwege hun afkomst/uiterlijk/naam.
Dus de kans is gewoon heel groot.
Neemt niet weg dat deze meneer het totaal verkeerd heeft gedaan en niet zo had moeten reageren.
jack_abarth zegt
@moewat:
En wie levert die cijfers aan?
Ik kan het mij niet inbeelden dat men in de test zal aanvinken: “Op basis van herkomst hebben wij de sollicitant(e) niet aangenomen”.
Levert de gedupeerde dan de cijfers aan? Wie bepaalt dat hij of zij daadwerkelijk gediscrimineerd werd? Het is al wat @viezefreddyw al aangeeft, de kaart woord snel getrokken terwijl er voldoende situaties zijn waarbij er geen sprake is van discriminatie.
audicoupe84 zegt
Marokkanen discrimineren zelf, door bijvoorbeeld geen (gepensioneerde) Marokkanen te overvallen, zelden is een shisha lounche, of Marokkaanse supermarkt het slachtoffer.
pesu zegt
@viezefreddyw: Walg daar zo van. Helemaal als allochtoon zijnde. Discriminatie en racisme (in alle aspecten) bestaat zeker nog, maar die hype de laatste tijd waarin er bij alles racisme wordt geroepen verzwakt de kracht van de term behoorlijk.
Maak het zelf ook mee. Heb een tintje en ben Teamleider bij een bekende supermarkt. In een supermarkt krijg je regelmatig te maken met diefstal te en ongeacht de afkomst pakken we elke dief gewoon op. Gaan ze tegen mij roepen dat is discrimineer haha. Ff serieus…
viezefreddyw zegt
@pesu: Haha ja joh, ik ken het. Ik ben zelf dan geen allochtoon en ik heb ook geen buitenlands bloed door mijn aderen stromen, maar ik ben wel redelijk donker gekleurd. Zeker in vergelijking met een blanke Hollander. Zwart haar, bruine ogen en een getinte huidskleur. De meeste mensen die me voor het eerst zien denken dat ik een Marokkaan ben. En dan ben ik dus degene die discrimineert… Ik begrijp dus volledig wat je bedoeld.
desjonnies zegt
@viezefreddyw:
Als je voorouders uit Zeeland komen, heeft één van je over-over-over-over-over grootmoeders een wellicht prachtige romance gehad met een Spaanse edelman ten tijde van de tachtigjarige oorlog.
Die Spanjaard stierref van de kou en wees eerlijk zo’n struise Zeeuwse……….
viezefreddyw zegt
@desjonnies: Ik vrees dat het toch de melkboer moet zijn geweest Sjon. Tot zover ik weet komt de hele familie uit Utrecht en omstreken… Maar inderdaad, een leuke Zeeuwse. Ik kan me er wat bij voorstellen.
desjonnies zegt
@desjonnies:
Geheel on topic, de Struise Zeeuwse :
http://zeeland.blog.nl/files/2011/09/edgar-plus-blog.jpg
str8six zegt
@viezefreddyw: hip, en het allerergste, het is effectief.
lekbak zegt
@str8six: nog wel. Over een jaartje of drie halen mensen hun schouders op als ze “Discriminatie!!” horen. Dan hebben ze het zelf verneukt en heeft het woord geen waarde meer, met alle gevolgen van dien.
str8six zegt
@lekbak: mooi toch. Gelijke monnikken, gelijke kappen. Iedereen is gelijk, behalve de mensen die “discriminatie” roepen, die hebben een zelfaangepraat minderwaardigheidscomplex. Weten ze eindelijk hoe het voelt om “gelijk” te zijn ipv die eeuwige slachtoffer rol aan te nemen.
lekkaah zegt
@lekbak: Wou net zeggen, des te vaker het wordt ‘misbruikt’ des te minder de lading, het is idd een hype
desjonnies zegt
@str8six:
Het Sylvana-syndroom!
50mchljn zegt
Wat ik niet goed begrijp is waarom er examen gedaan mag worden als het Nederlands niet voldoende beheerst wordt. Of ben ik de enige die het niet snapt ?
RubenPriest zegt
@50mchljn: Expats (die gaan werken voor Shell, IBM etc) die langer dan 6 maanden in Nederland gaan verblijven en toch willen autorijden moeten (opnieuw) examen doen bij het CBR. Let wel: dit is per land waar ze vandaan komen verschillend. Je kunt niet verwachten van deze tijdelijke groep dat ze onze taal beheersen als ze net aankomen.
lekbak zegt
@RubenPriest: opzich begrijpelijk, en het verklaart ook gelijk waarom het slagingspercentage hoger is. Maar die mensen spreken ook allemaal engels, Frans of Spaans. Maak dan voor die drie talen een extra examen. Spreek je die talen niet dan heb je pech.
Sowieso is het gek want je moet de verkeersborden ook kunnen lezen.
RubenPriest zegt
@lekbak: Het examen is al in het Engels af te leggen. Verkeersborden is overigens geen probleem. Wereldwijd zijn de belangrijkste regels hetzelfde. Als ik in een vreemd land zou kunnen kiezen voor een Engels klassikaal examen, of een individueel examen met een tolk in mijn eigen taal, zou ik ook voor dat laatste gaan.
lekbak zegt
@RubenPriest: en als die keus er niet is dan doe jij gewoon dat engels examen. Ik neem die buitenlanders niks kwalijk hoor. Wel de mensen die het die buitenlanders te makkelijk proberen te maken.
Verkeersborden kunnen trouwens wel een probleem zijn want de wegen staan vol met onderborden en gele borden met hopen tekst.
ronnys zegt
@lekbak: onderborden dienen zo duidelijk te zijn met bijvoorbeeld cijfers dat het ook voor buitenlanders duidelijk dient te zijn. Gele borden zijn alleen voor informatie en geen verboden. Dus het kan zijn dat je ergens verkeerd rijdt, maar je mag daarmee geen verboden uitvaardigen.
Maar jij bedoeld dat Nederlanders ook eerst serieus Frans moeten leren voor ze naar Frankrijk op vakantie gaan? Dat wordt rustig op de Franse wegen….
lekbak zegt
@ronnys: als een Nederlander in Frankrijk een rijbewijs wil halen moet die eerst Frans leren. Als ik in Spanje zou willen wonen ga ik ook eerst uitgebreid op taalcursus.
ronnys zegt
@lekbak: Jij geeft aan dat verkeersborden wel een probleem zijn als je de lokale taal spreekt. Dus dat buitenlanders die in Nederland rijden eigenlijk zover Nederlands moeten spreken dat ze dat begrijpen.
Daarop gaf ik aan dat dat zelfde ook geld voor Nederlanders die in het buitenland op vakantie gaan.
lekbak zegt
@ronnys: ik vind een herkenbare! buitenlander die hier op vakantie enkele kilometers rijdt toch net ff wat anders dan iemand die hier woont en in een onherkenbare Nederlandse auto vele duizenden km’s maakt.
desjonnies zegt
@lekbak:
Jij wel ja !
reactief zegt
Het antwoord op de vraag is natuurlijk ja!
Je mag ten allen tijden achter een stel billen blijven hangen voor nadere inspectie!
BmwMPower zegt
Ligt het aan mij of is het slagingspercentage van 42.9% voor de theorie bar slecht?
ronnys zegt
Zolang de resultaten tussen de 2 groepen niet meer als 10% afwijkt zou ik mij er niet zo druk over maken, want als er dan voor gezegd zou worden dan worden er foute antwoorden voor gezegd. Lekker dom. Als er nu 1 rok is waarbij het percentage echt hoger is dan wordt het anders, maar nu zou ik me er niet druk over maken.
jesse_rutjes zegt
Zo moeilijk is t theorie-examen niet.. Gewoon goed leren en dan haal je het binnen 1 keer. Ik spreek ut ervaring
desjonnies zegt
En opeens begrijp je waarom Jesse Klaver ons allemaal in het O.V. wil hebben, waarom autorijden door zijn vriendenclub schier onbetaalbaar zal worden gemaakt; dit allemaal om de immigrant een eerlijke en open kans te geven om hier te aarden en de immigrant geen enkele reden te geven om zichzelf ooit een voertuig aan te schaffen louter en alleen voor privé gebruik !
Houzee !
mrrallycross zegt
Blijft ook altijd gehannes met dat cbr