De Volvo XC90 is het onderwerp van dit aankoopadvies. Wat zijn de problemen, hoe staat het met de betrouwbaarheid en waar moet je verder op letten als je een jong gebruikte Volvo XC90 als occasion op het oog hebt?
Volvo XC90 aankoopadvies – introductie
De Volvo XC90 die we in dit aankoopadvies behandelen is het model dat in 2015 op de markt kwam. Uiteraard maakten we van de nieuwe Volvo XC90 een rijtest toen deze SUV op de markt kwam, want de voorganger was een hit in Nederland. Deze XC90 volgde de eerste generatie op, die van 2002 tot 2014 geproduceerd is en een enorm succes voor Volvo was.
De auto werd gebaseerd op het SPA (Scalable Product Achitecture) platform en was langer, breder en lager dan zijn voorganger. Motorisch gezien was er weinig keuze: een 2.0 viercilinder benzine en een 2.0 viercilinder diesel. Die kwamen wel in verschillende varianten op de markt, waaronder de in ons land zeer populaire T8 plug-in hybride. Onderaan dit artikel kun je het complete overzicht aan motoren terugvinden.
Begin 2019 ontving de Volvo XC90 een facelift. Er werden diverse kleine updates doorgevoerd aan het exterieur en interieur. De belangrijkste wijzigingen waren eigenlijk de motoren en onderliggende techniek. Motoren met een ‘B’ in de aanduiding kunnen sindsdien de remenergie opslaan in een soort KERS-systeem, waarbij de energie later weer gebruikt kan worden voor de aandrijving.
Pluspunten Volvo XC90 aankoopadvies
- Verfijnde, goed rijdende en comfortabele SUV, zeker met de optionele luchtvering;
- Voor de liefhebbers: trekgewicht tot 2700 kilogram voor de B5 Diesel;
- Zoals elke Volvo rijk is ook de XC90 uitgerust met veiligheidssnufjes;
- Fijn en ruim interieur, met plek voor maximaal zeven personen.
Volvo XC90 aankoopadvies aandachtspunten
De Volvo XC90 was erg populair als plug-in hybride in ons land. Dat betekent dat je de XC90 in sommige gevallen eventueel met minder bijtelling kan rijden nog. Dit geldt uiteraard alleen voor zakelijke rijders die de auto ook privé willen gebruiken. De Volvo XC90 T8 had in eerste instantie een iets te hoge CO2-uitstoot voor het 7%-tarief, maar in april 2015 wist Volvo de XC90 T8 een gunstiger bijtelling te bezorgen. In de jaren die volgden werden de financiële voordelen snel minder, dus voor zakelijke rijders is juist een iets vroegere XC90 misschien nog net interessant. Ook goed om te weten: Volvo leverde de XC90 met drie jaar fabrieksgarantie.
De Volvo XC90 die we in dit aankoopadvies behandelen is een flinke auto met veel moderne techniek aan boord. De betrouwbaarheid is redelijk, maar met name op het gebied van software en elektronica zijn er wel wat problemen, zo blijkt uit onderzoek voor dit Volvo XC90 aankoopadvies. Hieronder vind je de meest belangrijkste aandachtspunten en problemen.
Carrosserie
- De Volvo XC90 is een grote auto. Niet iedereen kan daar even goed mee omgaan. Check daarom goed of er geen parkeerschades en/of beschadigde velgen zijn.
- De Volvo XC90 T8 plug-in hybride heeft soms last van vastvriezende stekkers. Iets om rekening mee te houden bij koud weer dus.
- De zonnedaken zijn niet altijd waterdicht.
Onderstel
- Mensen klagen over veel bandengeluid op auto’s met grotere wielen. Deze klachten lijken beperkt te zijn tot de auto’s zonder luchtvering.
- Er zijn wat klachten over een gebrek aan comfort op vroege Volvo XC90’s met luchtvering.
Aandrijflijn
- Het is makkelijk te denken dat alle XC90’s vierwielaandrijving hadden, maar er zijn D4 diesels geleverd met alleen voorwielaandrijving!
- De achttraps automaat is niet vrij van storingen, check of deze goed en zonder bijgeluiden schakelt.
- De plug-in hybride Volvo XC90 T8 Twin Engine kan heel zuinig zijn maar verdient alleen bij braaf stekkeren een positief aankoopadvies. Stekker je niet, dan krijg je te maken met een tamelijk dorstige machine.
- Elektrische range is een stuk minder dan de fabrikant opgeeft.
- De injectoren van de dieselmotoren gaan vaker dan gemiddeld stuk.
Elektronica
- Het Sensus infotainment systeem wordt door veel mensen als traag ervaren, met name op de vroegere XC90’s. Ook loopt het infotainment op auto’s van de eerste bouwjaren nogal eens vast, waarna het zich meestal volledig opnieuw opstart.
- We stuiten op nogal wat meldingen van softwareproblemen tijdens research voor dit Volvo XC90 aankoopadvies. De problemen lopen uiteen van storingen aan veiligheidssystemen tot auto’s die in noodloop schieten of zelfs helemaal niet willen starten. Het heeft er alle schijn van dat dit vooral voorkomt op auto’s uit 2015 en 2016. Software updates lijken de problemen te verhelpen, dus check altijd even of de softwareversie up-to-date is.
- Er zijn een aantal terugroepacties geweest waar de Volvo XC90 uit dit aankoopadvies onderdeel van was. Deze hadden betrekking op de airbags, gordels en andere zaken. Check goed of de occasion die jij op het oog hebt terugroepacties heeft gehad, en of die zijn uitgevoerd;
- De XC90 T8 (in ieder geval van de eerste bouwjaren) heeft een dichte bodemplaat, maar daarin kan zich water ophopen. De stekkers die op de bodemplaat liggen konden daardoor nat worden en kortsluiting veroorzaken met vergaande elektrische problemen tot gevolg. De oplossing was eenvoudig: een paar gaten in de bodem boren.
Aankoopadvies Volvo XC90 motoren
Benzine
B5 250 pk / 180 kW
T5 254 pk / 187 kW
T5 250 pk / 180 kW
T6 320 pk / 235 kW
T6 310 pk / 235 kW
Diesel
B5 235 pk / 168 kW
D4 190 pk / 140 kW
D5 225 pk / 168 kW
D5 235 pk / 168 kW
Plug-in hybride
T8 407 pk / 299 kW
T8 390 pk / 287 kW
Aanbod Volvo XC90 op Marktplaats
Op moment van schrijven zijn er een kleine 300 Volvo XC90’s van 2015 of jonger op Marktplaats.nl te vinden. Iets minder dan de helft daarvan is een plug-in hybride Volvo XC90. Prijzen voor de Volvo XC90 vanaf 2015 variëren van €27.000 tot €105.000. Voor het totale aanbod van de Volvo XC90 kun je natuurlijk terecht op Marktplaats Auto.
En daarmee ronden we dit aankoopadvies over de Volvo XC90 vanaf 2015 af. Mocht je nog aanvullingen hebben dan lezen we die graag in de comments!
Dutchdriftking zegt
Is/was de T8 niet zo’n beetje de minst betrouwbare Volvo ooit gemaakt?
kroon zegt
Dat zou best eens kunnen.
Het leek wel een Tesla die te vroeg op de markt kwam.
seanxtype zegt
@dutchdriftking: zeker in het begin was dat zo ja, auto is te snel gelanceerd en alle elektronica was nog niet goed. Waarbij er veel storingen waren, noodloop of dat de auto het plots helemaal niet meer deed. Ondertussen zijn er genoeg updates en zijn de storingen verholpen. Dus kijken of hij alle updates heeft gehad of nog geven en scheelt een hoop kans op die storingen
E34M5Touring zegt
Vond het bij introductie wel een knappe bak. Heb er een weekend in gestuurd, vond ik wel genoeg. Kreeg er een beetje een meh gevoel bij. Niet mijn auto.
erce zegt
Vind het nog steeds een mooie verschijning. Maar ik heb 1 keer in een T8 gereden en was, om het zacht te zeggen, niet onder de indruk van de prestaties.
fconderkantlat zegt
wat een laaaaaaaaaaaaaaaaaaaangdradige video, meer to the point graag
dick1980 zegt
Oud-bezitter van een 2015 XC90 T8 hier. Niet kopen. ’15 en ’16 waren rukjaren. In de loop van 2016 is ook heel veel hardware vervangen: het Pilot Assist vervangen en op niveau gebracht (fysieke hardware gewijzigd), aangepaste luchtvering ivm rammelen, nieuwe remrotors ivm piepen, nieuwe stoelen ivm problemen sensoren stoelverwarming/riemverklikker en gebrekkige spanning/kreuken leer zitvlak, technische problemen met de MSG (motor starter genetator), veelvuldige issues met ontvangst GPS, rumoerige A/C (tikken), foutieve plaatsing voetsensor achterklep, en (inderdaad) random issues met het Sensus OS.
Kopen vanaf bouwjaar ’17 dus. Ik heb die van mij na 11 maanden(!) bij de dealer voor de deur geparkeerd, nadat ‘ie dat jaar al 43 werkdagen daar had gestaan en nog 30 restpunten had.
dick1980 zegt
@dick1980: Ik vergeet vervanging van de computer aansturing van het hybride systeem
hehe zegt
In mijn beleving heb jij pech gehad en een maandagochtend model gekregen, of misschien juist een vrijdagmiddag model?
Ik heb zelf een T8 van oktober 2015, die ik nog steeds rijd nu.
Eerste jaar veel problemen mee gehad en meerdere keren stil gestaan, dat waren allemaal software fouten.
Ook de luchtvering begon op een gegeven moment te rammelen, maar daar kwam een fix voor en die is toen ook uitgevoerd.
Volvo verkocht de auto met 2 jaar garantie, maar vanwege de vele problemen in het eerste jaar hebben ze dat maar verlengd tot 3 jaar garantie.
Er is het eerste jaar betere software gekomen en nu is mijn auto al 4 jaar probleemvrij, geen reparaties, geen onderhoud m.u.v. de jaarlijkse beurten. Prima.
Eind dit jaar is mijn auto 5 jaar, maar ik zou zo niet weten waarop ik hem zou willen inruilen, kan maar zo dat hij nog even blijft.
jometdebanjo zegt
Er hebben een hoop malloten in die XC90 T8 gereden. Lease, met koude motor volle bak wegrijden en nergens naar gekeken.
mark997gt3 zegt
Saai, saaier, saaist
nikos zegt
Ik ben echt een autoliefhebber pur sang en mijn 2016 XC90 T8 is niet volledig zonder problemen maar nog altijd de beste auto die ik ooit heb gehad. Wat een ruimte, wat een comfort en gebruiksgemak. B&W audio is ook geweldig en de auto is ook snel. Tuurlijk met minder gevoel dan een Cayenne of X5 maar ik prefereer overall de Volvo. Er is naar idee op dit moment geen betere allrounder op de markt beschikbaar en ik blijf er lekker in doorrijden.
MaartenD zegt
Altijd al een mooie auto gevonden
Dutchcarwizard zegt
Geen turbo en supercharger problemen? 320pk uit een tweeliter is behoorlijk veel.
arjen1974 zegt
Ik rij een XC90 T8 uit 2015. De bekende H-serie (H= haast). Veel herkenbare zaken in de video. Fijne auto (teller staat op 160K), maar ik heb ook wel wat extra aandachtspunten die niet in de video zijn genoemd:
1. De stoelen in de Inscription versie zitten gewoon … ruk! De kussens in de stoel zijn van matige kwaliteit (al 1x vervangen) en er loopt een metalen stang door de stoel voor de stoelventilatie die na een tijdje in je dijen gaat drukken. Vooral na langere ritten ben je bij dat je mag uitstappen. Dit terwijl Volvo’s altijd bekend stonden om hun goede stoelen. Nou niet dit model XC90! Reden voor mij om geen nieuwe XC90 te nemen.
2. Verder veel rammelgeluiden uit onderstel; veerpoten voor meermaals vervangen. Ook piepende geluiden uit remmen (ook meermaals vervangen).
3. Startonderbreker wil nog wel eens stuk gaan; Volvo moet dan weggetakeld worden, kost je een hele dag.
4. Electra onder de bijrijder stoel is gewoon zichtbaar door gat in de bodem.
5. Navigatie is nogal eens de weg kwijt; ik heb hele ritten door de Noordzee gemaakt.
6. Rammel geluiden uit de achterbank, vooral door gordels die tegen hard plastic rammelen.
7. Automaat in Hybride stand denkt soms erg lang na om te schakelen tussen electromotor (die is net niet krachtig genoeg om vlot door het stadsverkeer te komen, vooral bij een straatje oversteken), waardoor je ineens met veel geweld de benzinemotor erbij komt en je er vandoor stuift (dat gaat prima met 400+ pk). Oplossing: in de stad in ‘Pure’ rijden (dan heeft de electromotor net voldoende kracht of vlammen in de ‘Power’ mode; die laatste is met afstand de fijnste modus, maar dan is-ie wel dorstig.
8. Electromotor is ook storingsgevoelig.
9. Het T-6 blok lust wel een slokje als de batterij leeg is. Je moet niet raar opkijken van 1 op 7.
Aan de positieve kant; afgezien van al deze ‘kinderziektes’ en ‘haast blunders’ rij ik al 160K km in deze auto met veel plezier. Het enige wat dit voor mij bederft zijn de stoelen. Het Bowers & Wilkins geluidsysteem is top! De service van Volvo (die van mij loopt via Broekhuis in Zeist) is met een woord: top! Ze hebben alle kinderziektes zonder gemor verholpen en stonden altijd klaar.
Mijn advies: Als je voor een hybride gaat : ga voor een model uit 2017 of jonger; die zitten waarschijnlijk een stuk beter in elkaar. Deze auto verdient eigenlijk de ‘oude’ 5 cilinder diesel of een V6 hybride die je nu in de X5 of Q7 ziet.
Johan VDN zegt
Deze wagen werd recent in het UK tot de slechtste SUV van 2020 (modeljaar 2015) verkozen (bevraging van 47.000 auto eigenaars door het Britse Whatcar). Als je de reacties hierboven leest sluit dit mooi aan bij de commentaren waarom dat zo was. Je mag dit ook aanvullen met falende remmen en een slecht werkend motormanagementsysteem. Wat zorgen baart is dat het niet gaat om 1 iets maar om tal van uiteenlopende mankementen die blijkbaar (als je dit alles leest) in de volgende modeljaren werden bijgeschaafd maar niet geheel werden verholpen … Niet kopen die bak !