Heet Zweeds nieuws in de test: de goed betaalbare Volvo EX30.
Met de Volvo EX30 lanceren de Zweden op een mooi moment een kleine elektrische SUV. Het kan bijna niet anders dan dat deze auto een succes gaat worden. Nederland is en blijft een Volvo-land. Waar dat succes precies vandaan komt, is nooit 100% te achterhalen. Ondanks de compleet andere geografie en een compleet ander klimaat, lijken de Zweden wel een beetje op de Nederlanders. Ook nam Volvo ooit de personentak van DAF over en produceerde jarenlang onder andere de Volvo S40 bij Nedcar.
Traditioneel werken er overigens best veel Nederlanders (in de top) bij Volvo. Met hun input leverde Volvo nogal wat bijtellingsknallers die het relatief goed deden op de Nederlandse markt. In de tijd dat we allemaal nog spaarzame diesels kochten, werd het zuinige D2 blok in iedere Volvo gelepeld van C30 tot de grote S80. Een stoplichtsprint kon je er beter mee vermijden, maar verder boden ze veel auto voor het geld.
Nu “willen” we allemaal elektrisch rijden en met afbouwen van de subsidies zoekt iedere naar EV’s met een lagere catalogusprijs. Met de XC40 en C40 doet Volvo al aardig mee in de EV markt, maar de niet onterechte verwachting is dat de EX30 het nog beter gaat doen. In deze eerste test van de Volvo EX30 gaan we uitzoeken of deze verwachting terecht is.
Gebouwd op een Geely platform
Zodra we de specificaties erbij pakken, zouden sommige cijfers je bekend voor kunnen komen. Moederconcern Geely bracht samen met Mercedes-Benz de Smart #1 uit die gebruik maakt van hetzelfde platform. Het SEA platform is een co-ontwikkeling met Geely, maar de EX30 was niet de eerste auto die op dit platform op de markt kwam. De EX30 wordt overigens in Zhangjiakou, China gebouwd en komt daarna per boot richting Europa.
Compacter (en goedkoper) dan de XC40
Autofabrikanten hebben het graag over segmenten, zodat je een beetje gevoel hebt waar je de auto moet positioneren. De EX30 is een B-segment SUV, dus denk aan de Audi Q2, de DS3 Crossback en dat soort auto’s. De EX30 is 4,22 meter lang, wat 20 centimeter korter is dan de XC40. In de breedte scheelt het maar 4 cm, maar de EX30 is wel 11 cm minder hoog. Uiteraard merk je dat in interieur en bagageruimte: de XC40 kan 419 liter verstouwen, de EX30 kan slechts 318 liter meenemen (waarvan 61 liter onder de vloer). Overigens is er voorin ook nog een kleine frunk met een inhoud van 19 liter.
Accu, range en laden Volvo EX30
Er komen twee accu varianten en in totaal op dit moment drie versies van de Volvo EX30. De kleinste accu vind je in de EX30 Single Motor RWD, deze lithium-ijzerfosfaat accu heeft een bescheiden capaciteit van 51 kWh. Daarmee haalt de Volvo EX30 in de WLTP-cyclus een range van 344 km, wat niet overhoudt. De snellaadsnelheid is op zich keurig, maar met 134 kW DC ook weer niet baanbrekend. Met de relatief kleine accu duurt laden van 10 naar 80% dan wel maar 26 minuten.
De EX30 Single Motor Extended Range lijkt een stuk interessanter. Deze heeft een accupakket gebaseerd op nickel mangaan kobalt met een capaciteit van 69 kWh. De opgegeven actieradius (WLTP) is 476 km en ook DC snelladen gaat met 153 kW iets rapper. De 10-80% laadtijd is nog steeds zo’n 26 minuten, maar daarmee kom je dan toch weer 100 km verder.
Onder winterse omstandigheden en op de snelweg blijft er vaak maar 3/5 van de WLTP-range aan praktijk actieradius over, voor de kleinste accu is dit dus net boven de 200 km. De EX30 Single Motor met 51 kWh is daarom geen aanrader als je geregeld wat verder op pad wil, ook omdat dit de enige versie zonder warmtepomp en zonder actieve aerodynamica. Tijdens de test van de Volvo EX30 konden we het nog niet verifieren, maar het zou best wel eens kunnen dat de versies met grote accu in de praktijk echt veel verder komen dan de basisversie.
De snelste Volvo ooit
Het is complete overkill in een B-segment SUV waar traditioneel vooral babyboomers in rondrijden, maar geinig is het natuurlijk wel. De derde versie is de EX30 Twin Motor Performance AWD die hetzelfde 69 kWh NMC accupakket heeft, maar dankzij twee motoren er 428pk/ 543 Nm uitpompt. De sprint naar de 100 doet de EX30 in 3.6s, dus ik ga de stoplichtsprint niet met je aan in mijn 911. Net op dat moment ben ik even iets op mijn radio aan doen, dan weet je dat vast.
De EX30 Single Motor en Single Motor Extended Range zijn overigens ook geen stakkers: beiden hebben ze de beschikking over 272pk/ 343 Nm op de achterwielen. De basisversie sprint er in 5,7s naar de 100, de zwaardere Extended Range is vreemd genoeg sneller en doet er 5.3s over. Voor alle versies (en alle andere moderne Volvo’s) geldt overigens dat de topsnelheid is begrensd op 180 km/u.
Om de cijferbrij compleet te maken: de EX30 versies mogen respectievelijk 1.000 kg, 1.400 kg en 1.600 kg trekken. Theoretisch kan je dus op pad met een caravan, maar in de praktijk is het niet echt comfortabel. We hebben ooit een test met een KIP caravan achter elektrische auto’s, het verbruik stijgt minimaal met 50%.
Snel maar niet sportief
Behalve de extra motor die de voorwielen aandrijft, zijn er geen upgrades uitgevoerd voor de EX30 Twin Motor Performance. Géén bodykit, géén andere wielen, géén ander onderstel of andere onderstelafstemming. Het weggedrag van de EX30 is vooral heel veilig en comfortabel. Uiteindelijk maak je daar het leeuwendeel van de klanten blij mee, dus zo gek is dat dan ook weer niet.
Toch had Volvo de EX30 Twin Motor Performance nog wel een sportiever sausje kunnen geven. Sterker nog: qua productmarketing is dat ook een goed idee. Sinds BMW hun modellen met dikkere motoren met M-Performance saus overgiet, verkopen ze ook beter. Maar goed; voor de Nederlandse markt is het ook weer niet zo spannend.
Op de bochtige wegen in de bergen boven Barcelona is het echt leuk sturen, dus ik had de mogelijkheid om de Volvo EX30 grondig te testen. Zodra je echter in de EX30 wat meer de grenzen opzoekt, springt de elektronica de bestuurder direct te hulp. Een toefje onderstuur neutraliseert de auto, als je daarna op het gas gaat krijg je hooguit wielspin (soms achter, soms voor), maar de EX30 volgt onverstoorbaar zijn koers. Het is veilig en de EX30 is snel, maar inspirerend is het niet echt.
De EX30 Twin Motor Performance kan één ding echt goed en dat is sprinten. Voor de rest is de Single Motor Extended Range een betere deal.
Interieur en ruimte
Het is een B-segment SUV en is duidelijk een maatje kleiner dan de XC40. Ondanks dat het qua breedte maar enkele centimeters scheelt, voelt de EX30 een stukje smaller. En dat is ondanks de slimmigheden die Volvo uithaalde in het interieur.
Voordat ik dat toelicht: Volvo heeft zichzelf ten doel gesteld om de CO2-uitstoot van de hele levenscyclus omlaag te brengen. Een hoop van de materialen is dus gerecycled, maar ze hebben de engineers ook uitgedaagd om andere oplossing te vinden.
Eén idee is de soundbar achtige oplossing: in de deuren zijn geen grote speakers meer te vinden, maar veel grotere deurvakken (waarvan ik me dan afvraag wat je erin gaat opslaan). Alles wat in het midden kan worden geplaatst, is ook gedaan. Er is dus maar één scherm, de raamschakelaars zitten in het midden en het dashboardkastje ook.
Het is een wat persoonlijke observatie, maar door de gebruikte materialen en weglaten van een aantal zaken, voelt het een beetje of Volvo ook duidelijk een missie had om kosten te besparen. Niet alles voelt even premium aan, maar dat is ook erg afhankelijk van welke interieuraankleding je kiest. In de EX30 die ik van Volvo meekreeg voor de test, zaten bijvoorbeeld delen die gemaakt zijn van vlas. Not my cup of tea, voor je gaat bestellen is het goed om te bekijken welke interieurstijlen Volvo aanbiedt voor de EX30.
Weinig knoppen, wel Google
Geheel volgens de laatste trends (en omdat het kosten bespaart) zijn veel knoppen achterwege gelaten. De spiegels stel je bijvoorbeeld in via de touchscreen en de knoppen op het stuur. Het scherm is 12.3 inch groot en staat rechtop. Dat formaat verzet de bakens niet, maar eerlijk is eerlijk, het is prima werkbaar. Volvo gebruikt al tijden Google Auto als basis voor hun infotaiment systemen, dus er is onder meer de Google Assistant en Google Maps voor navigatie. Standaard 5G connectiviteit en Wireless Apple Carplay maken het af.
Standaard krijgt iedere EX30 adaptieve cruise control, BLIS dodehoekwaarschuwing en een hele suite aan veiligheidssystemen om te voorkomen dat je met iets, iemand of een andere weggebruiker botste. Het blijft tenslotte wel een Volvo.
Concurrentie, prijs en conclusie Volvo EX30 test
Van de drie varianten is er maar één echt relevant. De EX30 Single Motor kost slechts 36.795 euro, maar met de beperkte range en ontbreken van warmtepomp is dat eigenlijk geen goede keuze. De EX30 Twin Motor Performance heeft een overkill aan vermogen, maar het is wel de enige versie met vierwielaandrijving. De prijs van 49.995 euro zonder dat de EX30 Twin Motor Performance wat sportiever oogt of rijdt, maakt het niet de beste deal.
De beste deal is namelijk de Volvo EX30 Single Motor Extended Range die er vanaf 41.495 euro is. Premium concurrentie in dit segment is er niet echt. De ingrediënten: Volvo, elektrisch, relatief betaalbaar en SUV zorgen ongetwijfeld voor een succesvol recept. De pre-orders lopen al aardig binnen en bij Volvo Nederland zetten ze de champagne niet alleen voor begin 2024 klaar. Eind 2024 hopen ze in de top 5 van best verkochte automerken te eindigen, waar ze nu op de tiende plek staan. Dat wordt iedere maand champagne dus.
Flutterbear zegt
Tesla doet die accu verdeling al enkele jaren voor de Model 3. LFP batterijen zijn de toekomst… voor betaalbaarheid. Zwaar, minder performance maar wel enorm veilig en kan probleemloos naar 100% laden.
RutgerK zegt
De lijn op het dashboard komt wat Enyaq/ID.5 aan en het is wel een keuze of je kleine kinderen op de achterbank wil of bagage meenemen in de auto. Veel ruimer dan een Clio komt het niet over.
thjvanvlerken zegt
Hmm, zal wel verkopen. Maar volvo is niet meer wat het was. Dit is naar mijn smaak ook geen volvo.
pomoek zegt
@thjvanvlerken: Ik heb nogal wat Volvo’s versleten inmiddels. Kom ook echt uit een Volvo minded familie, vader, broers zussen reden of rijden allemaal Volvo. Maar de laatste en voorlaatste V60 miste allebei toch echt “dat” wat Volvo, Volvo maakt. Vooral de laatste dus. Geen logische interface meer, weinig en beperkte aflegplekken, het zag er allemaal mooi uit maar was gewoon niet meer zo intuïtief.
thjvanvlerken zegt
Eens! Was bij een v60 uit 2019 gaan kijken, 40k op de klok, dieseltje. Zag er niet uit. Toen maar voor een skoda octavia scout gegaan met 125k op de klok, zag er beter uit…
Johanneke zegt
Dat Volvo zo populair is/was in NL snap ik wel. Genoeg nuchtere mensen hier, die een dikke duitser te patserig vinden, maar met een Volvo rij je ook een luxe wagen, maar geef je als signaal aan de buitenwereld af dat je nog lekker nuchter en normaal bent gebleven, ookal heb je een flinke wagen. Ken genoeg verhalen van bedrijven waar het nogal gewaardeerd werd als je een v60 of v70 in de lease pakte, ipv een BMW of Mercedes.
Of dit zo blijft nu de identiteit een beetje weg is met de chinese overname, we gaan het zien.
mashell zegt
Geloof helemaal niks van dat er gekeken wordt naar de auto waarmee je aankomt. Bedrijven die zulke “middle of the road” uitstraling belangrijk vinden willen allemans vrienden zijn en zullen nooit innovatief kunnen opereren.
Niks mis met Volvo, gewoon een net en nog betaalbaar premium merk.
potjak zegt
Dat was vroeger misschien zo, maakt nu echt niet meer uit of je met een BMW 3-serie of een Volvo V60 de parkeerplaats komt oprijden.
Johanneke zegt
Ligt een beetje aan de sector enzo. Ik heb zelf geen leaseauto, maar bij mijn broer bijvoorbeeld word je ook verplicht om zonder badges te rijden. De klant hoeft niet te zien welke motor of uitvoering je hebt.
Ken overigens ook mensen die bewust een Volvo of Lexus namen ipv een duitser, enkel om de uitstraling. Is wel al even geleden, je zou wel eens gelijk kunnen hebben dat het nu anders is. Nu rijden die mensen overigens Tesla, want uiteindelijk blijf je Nederlander en kies je voor een groot deel ook met de portomonnee.
denx zegt
Uit eigen ervaring (voor wat het waard is) kan ik hier over meepraten. Er wordt wel degelijk gekeken naar ze auto waarin je voor komt rijden. En uiteraard hangt het van de sector waarin je werkzaam bent. Op dit moment zoek ik een vervanger voor mijn C klasse, amg line. En ja: deze is zwart en met zwarte ramen. Deze configuratie geeft een ‘verkeerd’ signaal af en dat begin me nu een beetje tegen te staan. Kreeg ook opmerkingen, laat staan Golfjes met petjes die willen racen met een C klasse met 150pk. In 2018 vond ik het nog leuk, maar nu mag het wel wat minder…..
Wolflow zegt
Wat een vreemde tekst “de snelste Volvo ooit”
Al die elektrische hokken van Geely worden toch op 180 km/h gelimiteerd?!
mashell zegt
Arrrggghhh. Die spikkels op dat grijze plastic! Dat is mogelijk het lelijkste sierpaneel ooit in een auto gebouwd.
Elise zegt
Dat is exclusief voor de EX30 Curver Opbergbox Edition
Wolflow zegt
Het idee is dus nu dat je complete deur panelen moet vervangen om een fatsoenlijke stereo in te kunnen bouwen?!
lekkerlinksrijden zegt
Volwassenen op de achterbank wordt lastig, erg weinig ruimte. Maar ja, wat kun je verwachten voor 42K?
rollingstoned zegt
Wat dacht je van een sedan, station of hatchback waar je wél gewoon wat volwassenen op de achterbank kan laten plaatsnemen? Dat was in een Volvo 340 ofzo ook geen probleem ;-)
auto62 zegt
Mocht je niet achterin zitten. Lijkt net of er een vrachtwagen van achter in gereden is
slakkie zegt
“De EX30 wordt overigens in Zhangjiakou, China gebouwd en komt daarna per boot richting Europa.”
Klopt niet, De EX30 wordt ook in Gent in België gebouwd …
chrisvis zegt
…in de toekomst wel…maar voorlopig nog niet
Dutchdriftking zegt
Het design/ de huisstijl is fijn, maar als je een Opel Meriva als basisvorm neemt dan wordt het natuurlijk nooit wat. Stel je voor, dit design en deze specs op een klassieke Volvo V50, de ideale auto.
Joris24 zegt
– Edit: dank u, is inmiddels gefixt –
Zelf hebben wij ook wel met interesse naar deze auto zitten kijken, want we zijn maar met z’n tweeën en hebben wel wat ruimte nodig, dus daarom rijden we nu een oude 5deurs A3. Met een berg zonnepanelen op het dak die in de zomer veel meer leveren dan wij gebruiken, kan een elektrische auto best interessant zijn. We hebben er echter niet idioot veel geld voor over, maar als zoiets tweedehands een beetje leuk wordt zou het een optie kunnen zijn.
Blijft het wel een beetje wrang voelen dat het gewoon een chinese auto is. Ik vind het toch ergens geen prettige gedachte om in een auto te rijden die in theorie door de Chinezen elk moment stop gezet kan worden in tijden van conflict, die middels de camera’s (net als bij tesla) gewoon met je mee kunnen kijken waar je bent en wat je doet, en zelfs mee kunnen luisteren wat je zegt in de auto. Niet dat het allemaal heel spannend is, maar qua privacy vind ik een Chinese auto gevoelsmatig toch wel een dingetje. Ze staan in hun eigen land nou ook niet echt bekend als zeer privacyminnend.
Daarnaast zijn de ontwerpen van al die hoge elektrische auto’s eigenlijk ongeveer allemaal even zaaddodend. Het trekt mij echt allemaal niet, maar misschien word ik gewoon oud.
mashell zegt
Ik heb goed nieuws voor je. 1] als je oud bent dan vindt je hoge auto’s juist interessant. Je bent dus nog niet oud. 2] De Chinezen zijn totaal niet in je geïnteresseerd en je auto stopleggen waarom zouden ze? China is een ontwikkelingsland en afhankelijk van ons geld. De VS, daarvoor moet je bang zijn, dat zijn keiharde economische concurrenten, geen Tesla dus (en qua afluisteren zijn die Amerikanen nog veel erger: echelon, google, prism, facebook) en tja het is al weer even geleden dat de Duitsers probeerden de wereld te veroveren dus die kun je ook maar beter vermijden…
lekkerdwars zegt
Best betaalbaar? Sorry maar prijstechnisch bieden de Tesla 3 Highland en Model Y veel meer ruimte en value for money. Een EX30 verkies je alleen als je geen kids hebt of überhaupt geen onderzoek doet wat de concurrentie te bieden heeft
MarcoM zegt
Maatvoering zoals de voormalige Kona EV, prijstechnisch is prima als je de standaard uitvoering neemt, ben benieuwd of de concurrentie de prijzen ook iets laat zakken.
Nu nog een echte praktijktest van Bjorn Nyland op YouTube.
yupyup zegt
Gevoelsmatig is er juist behoorlijk veel concurrentie in dit segment. Vooral vanuit de hoek van Stellantis:
– Opel Mokka Electric
– Peugeot e-2008
– Citroën e-C4
– DS3
Maar ook de Tesla model 3 komt akelig dichtbij als je naar EX-30 met groter accupakket haalt.
Oke toegegeven, allemaal niet premium. Maar zoals Wouter constateert is de Volvo dat ook nét niet.
MarcoM zegt
Ik heb ook van andere vloggers diverse verslagen gezien, niet iedereen is enthousiast is mij opgevallen.