Chique, ingetogen en oh zo fijn: de Volkswagen Touareg in de test van deze week.
Hoewel de Touareg in Nederland relatief gezien een zeldzaamheid is, wist Volkswagen er wereldwijd al meer dan 1,1 miljoen te verkopen. Zo slecht is dat toch nog niet. De eerste generatie werd destijds samen met de Audi Q7 en Porsche Cayenne ontwikkeld. Van die eerste generatie Touareg (vanaf 2002) kwamen destijds gave versies zoals de V10 TDI en de W12 met 450 pk. In 2010 volgde generatie twee en in 2018 de derde generatie.
Facelift Touareg
Nog steeds deelt de Touareg het MLB Evo-platform met concerngenoten zoals de Q7, Q8, de Cayenne, de Urus en de Bentayga. In dit rijtje is de Volkswagen Touareg de meest bescheiden en understated keuze, wat voor een bepaalde klantengroep een groot voordeel is.
De facelift is, zoals wel vaker niet al te ingrijpend. Kont en front krijgen nieuwe bumpers en de verlichting kreeg nieuwe LED’s. De nieuwe koplampen worden nu verbonden door een smalle LED-strip en achteraan wordt het Volkswagen-logo tegenwoordig verlicht.
De nieuwe Matrix HD koplampverlichting hebben per unit 19.216 micro-LED’s. Daarmee kan de Touareg nog preciezer bepaalde LED’s uitschakelen, waardoor tegemoetkomend verkeer bij grootlicht niet wordt verblind. In combinatie met Night Vision, wat de Volkswagen Touareg uit de test ook had, kunnen de LED-koplampenen ook kort personen en dieren uitlichten.
Miniem gewijzigd interieur
De wijzigingen beperken zich tot wat sofware en de geupgrade USB-poorten. De USB-C-poorten hebben een laadcapaciteit van 45 Watt, drie keer zoveel als voorheen. Gebleven is de fraaie Innovision Cockpit (30,5 cm) die naadloos overgaat in het scherm (38,1”) van het Discover Pro Max infotainmentsysteem. Het scherm is licht gebogen en staat ook nog naar de bestuurder toegedraaid, net alsof je in een BMW uit de jaren tachtig zit.
Alleen nog maar PHEV’s voor Nederland
In de Nederlandse glastuinbouw wordt CO2 de kassen ingeblazen om plantjes te laten groeien, maar bij een auto wordt de CO2-uitstoot nogal zwaar belast. Daarom kunnen we in Nederland alleen nog maar kiezen uit de twee plug-in hybride versies van de Touareg.
Beiden Touareg PHEV’s maken gebruiken van een drie liter grote V6 met een enkele turbo. De verbrandingsmotor levert 340 pk en 450 Nm en wordt gecomplementeerd door een 136 pk (100 kW) sterke elektromotor. Het systeemvermogen is een gezonde 381 pk en het gecombineerd koppel is 600 Nm. Ondanks het forse wagengewicht van 2.5 ton is de Touareg snel genoeg. De aandrijflijn is redelijk bij de les (zolang je de Touareg niet in de EV-modus zet) en de V6 klinkt lekker premium. Voor de sprint naar de 100 heeft de Touareg slechts 5,9 seconde nodig.
Het accupakket is helaas wel klein (naar huidige maatstaven). De elektromotor haalt zijn vermogen uit de onder de koffervloer geplaatste accu die bruto 17,9 kWh groot is (14,3 kWh netto). De WLTP-range is 51 km, praktisch gezien haal je 30-35km. De meeste concurrenten halen bijna het dubbele.
Andere motoren
De andere motorvariant die in Nederland leverbaar wordt is de door Volkswagen R ontwikkelde Touareg R eHybrid. Dat is ook een plug-in hybride, maar dan met 340 kW/462 pk en een maximumkoppel van 700 Nm. Voor de Belgische lezers is het prettig om te weten, dat daar ook nog de befaamde V6 TDI leverbaar blijft. De 3.0 V6 TDI is er in twee smaken: met 231 pk/ 500 Nm of met 286 pk/ 600 Nm.
In de rest van de wereld kan er ook nog worden gekozen uit de 3.0 V6 TSI 340pk/ 450 Nm, maar die wordt door ons belastingstelsel uit de markt geprijsd.
De pakezel
Ooit trok een eerste generatie Touareg een 155 ton zware Boeing 747 over de landingsbaan, maar zo gek maakt VW het nu niet meer. Wel heeft de Touareg een uniek hoog trekgewicht van 3.500 kg, ideaal voor de marktkoopman, paardenmeisje of -jongen.
Ook grappig is dat Volkswagen expliciet aandacht vestigt op het rijden met een dakkoffer. Wanneer een dakkoffer is gemonteerd, detecteren sensoren dat en wordt het gedrag van de rijhulpsystemen aangepast, rekening houdend met het extra gewicht op het dak.
Lekker comfortabel
Laten we eens eerlijk wezen naar elkaar. Niemand koopt dit soort auto’s om er een rondetijd mee te zetten op Zandvoort, Zolder of de Nurburgring. Niet dat ik ermee wil suggereren dat de Touareg als een krant rijdt, verre van zelfs. Wel is het zo dat het véél belangrijker is dat een grote SUV als de Touareg de inzittenden verwent. En dat is exact wat de Touareg doet: de bestuurder geniet van de soepele V6 en elektromotor combinatie, de achttraps automaat en de vierwielsturing.
Alle inzittenden genieten van de adaptieve luchtvering, actieve rolcompensatie en de heerlijke stoelen. Om te zeggen dat het is alsof er een engeltje in je oor piest gaat wat ver, maar het audiosysteem klinkt gewoon prima.
Prijs en conclusie
Volkswagen rekent €89.990 voor de Elegance, de R kost €10.000 meer. Een upgrade naar R is onnodig, maar toch gaan de meeste klanten vermoedelijk wel voor de sportiever ogende R.
De VW Touareg uit de test had vrijwel alle opties inclusief trekhaak en Nightvision. Toch komt de Touareg dan niet boven de 110k uit. Het is veel geld, maar ook erg veel auto. In een vreemde manier is de Touareg een goede deal en at the end of the day een erg fijn rijdende auto.
William zegt
In Duitsland geen BPM en je kunt op nieuwe diesels 15 a 22% korting (“Rabatt”) krijgen via veel websites. Dan wordt het zeker een interessant aanbod. Duitse toeristen zie ik er regelmatig mee rijden. Prima reisauto.
mashell zegt
Prachtige kleur dat kersenrood, die hebben we natuurlijk al bij Renault, Mercedes, Ford en Peugeot gezien maar fijn dat VW deze nu ook heeft.
TDI-goeroe zegt
Introverter dan de Q7, jammer dat de V8TDI er niet meer in komt. Lijkt me een heerlijke reisauto.
Fernando zegt
De oude Touareg kon ik nog pruimen maar deze versie lijkt op een grotere Tiguan
scrmeagle zegt
Top auton
slowland zegt
Ik moet eerlijk toegeven dat VW echt heerlijke reisauto’s bouwt.
Wij hebben zelf een Atlas, en zelfs de derde zitrij is comfortabel. Ik kan er met mijn 1.93m ook prima zitten voor een ritje van een uurtje of 4.
En met de derde zitrij ‘op’ is er nog steeds genoeg ruimte voor voldoende bagage.
Die van ons is uit 2019, en het enige nadeel is die DSG bak…. Niet zozeer tijdens het rijden, maar om het geheel in Drive te zetten, gaaat met de nodige moeite….
tortuga zegt
38,1″ infotainment scherm? Dat is op 4″ na even groot als men woonkamer TV!!!
waterisnat zegt
nul negatieve punten? Ik begrijp van andere kanalen dat materiaal kwaliteit vergeleken met oudere VWs beetje jammer is…
harrie zegt
Ondanks dat het wel erg Audi-esque is, best een chique ogende auto vanaf de zijkant.
Maar die voorkant, waarom nou weer zo’n lompe inspiratieloze muil.
mark997gt3 zegt
Top auto!
Kleine batterij is gemiste kans. Zo ook de technische uitvoering ervan. Begrijp dat als de batterij leeg is de auto niet als hybride werkt, dus geen regeneratie. Leeg is leeg.
Diesel is het passende motorblok.
Ik zou er wel een diesel uit 2019/2020 willen. Maar 10k BPM en dan nog 2,5k per jaar MRB. Soort van financiële zelf kastijding….
dolledries zegt
Hoe lelijk kan een auto zijn
kniesoor zegt
Erg ongeïnspireerd uiterlijk, de personificatie van het begrip ‘saai’. Ondanks de fraaie kleur. Maar kennelijk is daar een markt voor, niet iedereen wil flamboyant design voor z’n grote SUV. En ik geloof onmiddellijk, dat-ie vorstelijk rijdt. Hockeymoederoto.