Is hij overbodig? Dat gaan we uitzoeken in de test van de hagelnieuwe Volkswagen Passat bouwjaar 2024.
Hoe de omstandigheden kunnen veranderen? Vraag het uw lokale Volkswagen dealer. In 2015 mocht je inschrijven met een vrij summier A4’tje. De prijs was nog niet bekend, de uitrusting was nog niet bekend, maar toch zetten genoeg mensen hun handtekening om kans te maken op een Passat GTE met lage bijtelling.
Die tijden zijn vervlogen. Bijtellingsvoordeel met elektrische auto’s is er al nauwelijks meer, laat staan dat de overheid de PHEV nog stimuleert met behulp van lage bijtelling. Ondertussen zijn de meeste kopers van stations naar een SUV geswitcht, dus waarom doet Volkswagen überhaupt nog de moeite om een nieuwe Passat te ontwikkelen? Overigens is de Passat limousine stilletjes van het toneel verdwenen, dus Volkswagen ziet deze ontwikkelingen zelf ook wel.
De negende generatie
Het is inmiddels de negende generatie Passat en Volkswagen bouwt ze nu al meer dan 50 jaar. Wereldwijd verkocht VW al meer dan 30 miljoen exemplaren. In Nederland verkocht Pon importeur in 1999 16.578 exemplaren van de Passat, in 2015 waren dat er 10.854 (waarvan veel GTE’s). In 2022 dipte de verkopen en gingen maar 663 Passats over de toonbank.
Mocht je het je nog herinneren, de 8e Passat maakte gebruik van het MQB-platform. Om mee te gaan met de eisen van deze tijd, waaronder veel eisen vanuit de Europese Unie, maakt de nieuwe Passat gebruik van een vernieuwd platform. Het MQB Evo-platform bevat veel hightech features, kent meer mogelijkheden voor elektrificatie en voldoet weer aan de cybersecurity eisen. Inderdaad ook daar stelt de EU tegenwoordig eisen, je had toch niet gedacht dat ze zouden stoppen met het verbieden van plastic rietjes?
Langer, ruimer en aerodynamischer
Ten opzichte van zijn voorganger biedt de nieuwe Passat een klap meer ruimte. De wielbasis groeide met 5cm, waardoor er een stuk meer beenruimte op de achterbank is. Je kon al niet klagen over de bagageruimte, maar toch kwam er 40 liter bij voor een totaalscore van 690 liter. Dat is het formaat van een klasse groter. De Passat is overigens echt een forse jongen, de lengte bedraagt 4.917mm.
Een langere auto is ook makkelijker aerodynamischer te maken en Volkswagen besteedde nog veel meer aandacht aan de luchtweerstand. De aircurtains in de bumper, een vlakke bodem, dakspoiler en gestroomlijnde wielen zien we vaker. Bij de Passat zijn er bijvoorbeeld ook scherpere randen in de achterbumper en achterlichten die de luchtweerstand naar beneden brengen. Het resultaat telt: de cW-waarde daalt van 0,31 naar 0,25.
Drie plug-in en mild-hybrides, geen TDI’s
Buiten Nederland is er een stuk meer keuze aan motoren. Best lekker zijn de 2.0 TSI motoren met 204 en 265 pk. Traditioneel deed de Passat TDI het ook best goed, maar de 2.0 TDI met 122, 150 en 193 pk gaan aan ons voorbij. Belgische kopers mogen nog wel diesels kiezen, dus verhuizen is een optie. De Passats met 193pk en 265 pk hebben altijd 4Motion vierwielaandrijving.
Voor Nederland krijgen we de keuze uit twee PHEV’s en een 1.5 eTSI mildhybrid. De 1.5 eTSI lijkt misschien wat lafjes, maar levert wel 150 pk. Nog niet zo heel lang geleden, was dat bijna de topmotorisering in de Passat. Terwijl ik dat schrijf, moet ik wel denken aan de quirky Passat W8. Dat is inmiddels echt iets uit vervlogen tijden.
PHEV’s met een grote range
De kritiek op de oudere plug-in hybrides is dat je er amper kilometers elektrisch mee kan afleggen. Dankzij strengere regels rondom CO2-uitstoot, begint de elektrische range van PHEV’s nu eindelijk ergens op te lijken.
De twee versies van de plug-in hybride Passat hebben 19,7 kWh accupakket. Die kan je aan een regulier laadpunt laden met maximaal 11 kWh laden. Wat ook kan is met 50 kWh DC snelladen, daarmee wordt wat vaker elektrisch rijden een serieuze optie. De elektrische range is in theorie zo’n 100 km, in de praktijk moet 60-70 km te doen zijn.
De elektromotor levert 115 pk en 330 Nm e-motor en is gekoppeld aan een 6-traps DSG (DQ400e EVO). En aan een TSI motor, want een volledig elektrische Passat is er niet en komt niet. Wel heeft Volkswagen de volledig elektrische ID.7, die ook wel wat trekjes van de Passat heeft.
Van de Passat PHEV komen twee varianten: de instapper heeft een niet al te riante 204 pk (de accu’s moet je ook meeslepen), de topversie heeft 272 pk.
Comfort in een “klassiek” interieur
Je koopt de Passat niet als stuurmansauto. Je koopt dit echt voor de ruimte en het comfort, voor die lange halen met een stevig gemiddelde snelheid op de autobahn. De traditionele vertegenwoordiger die alle hoeken van Duitsland ermee afrijdt.
Gelukkig heeft Volkswagen niet te modern gedaan en heeft de kritiek ter harte genomen op de koers van de afgelopen tijd. Ze waren een stap te ver gegaan met de touchscreens en sliders die nooit exact deden wat je hoopte. In de nieuwe Passat zijn er gewoon weer de normale knoppen op het stuur. Het is ouderwets, maar het werkt beter, veel beter zelfs.
Het infotainmentsysteem is gelukkig niet ouderwets en er zijn ook genoeg schermen in het interieur van de Passat te vinden. Het bestuurdersdisplay is 10,25 inch groot en optioneel is er een headsupdisplay. Zo voel je je toch een beetje straaljagerpiloot in de Passat.
Het infotainmentsysteem is ook stevig vernieuwd, in de Passat draait de vierde generatie van het MIB-infotainmentsysteem (MIB4). Het centrale scherm is 12,9” (1,920 x 1,080 pixels), maar er is ook het grotere, optionele 15 inch scherm met een resolutie van 2,240 x 1,260 pixels. Belangrijker nog is dat de software een klap beter en de bediening veel intuïtiever is. Zo is er een Top Bar (boven) en een Bottom Bar (onder) waar zitten allerlei functies waar je snel bij wilt kunnen. Als klap op de vuurpijl kan je daar ook nog eigen favorieten worden toegevoegd.
Conclusie en prijs
Leuke auto, maar doe maar de Tiguan. Tenminste dat is de conclusie die de meeste kopers gaan trekken. Het helpt niet dat de Passat twee mille duurder is dan een Tiguan. VW vraagt een coole € 48.990 voor de instapper. Voordat je begint te muiten over de hoogte van dat bedrag: welkom in Nederland met BPM en een relatief hoge BTW.
De vergelijking met de Tiguan is ergens ook wel ingewikkeld: de Passat doet feitelijk alles beter. Meer ruimte, betere prestaties, zuiniger, betere wegligging. Maar ja die looks en die hoge instap zijn voor de gemiddelde autokoper nog veel belangrijker. Toch moet je eigenlijk een Passat hebben.
Johanneke zegt
Die laatste alinea slaat de spijker op zijn kop. Het maakt niet uit hoe goed een auto is, zolang de gemiddelde obesitas / inactieve persoon makkelijker in een hogere auto stapt zal die beter verkopen. Mensen haten zichzelf. Niet sporten, dik worden, slechtere auto’s kopen voor bij de inactieve levensstijl. Ik ken 60+ers die nog hardlopen en zo fit als een hoentje zijn. Die hebben de verhoging niet nodig, ze zijn echter flink in de minderheid.
rwdftw zegt
Je vergeet de mensen die zich hebben voortgeplant en op vakantie willen met de kleintjes. De hele kinderkamer moet mee. Discussie met je kleine over dat punt is onmogelijk. Het antwoord is namelijk “dan moet pappa maar een grotere auto kopen”. Toen ik die collega met dat dilemma aangaf dat zoonlief dan maar zijn zakgeld moest inleveren was dat ook een verkeerde suggestie.
Mensen moeten leren omgaan met minder. Alleen dat kunnen we niet meer. Het moet allemaal groter, mooier, beter en sneller. De refomobiel (quote van een autoblogger) gaat de norm worden. 3 ton aan auto, 3 zitrijen, USB-C op iedere rij en overal maar dan ook overal schermpjes. Want we hebben een kind.
Het resultaat daarvan is dat je iedere ochtend bij school wordt achtergelaten met een hap Brinta in je nek. Want al dat getuur op die schermen maakt wagenziek.
Johanneke zegt
Wij gingen 15 jaar geleden op vakantie in de Mitsubishi Space Wagon. Een MPV. Ruimer dan een crossover of SUV. Aerodynamischer ook. Maar bestaan niet meer, snap er niets van. Iedere grote auto is kut, zuipt, is traag. Neem dan de beste grote auto, en dat is een MPV, niet een SUV of crossover.
racerx zegt
Eens. Mijn vader is bijna 70 en rijdt nog een coupé (Mercedes W205). Zo langzamerhand wordt die hogere instap wel nodig met 1 kunst knie en een tweede in de planning, maar dat is geen schande op die leeftijd. Hij wil alsnog een jaar of 2 door met zijn Mercedes.
rollingstoned zegt
Eens met @Johanneke @rwdftw en @racerx 👍
Jansen zegt
doet mij qua uiterlijk aan een paring tussen een Passat en een 508 denken. Heb ik liever die 508.
Roadster1976 zegt
Koopt iemand nog zo’n auto?
nautique206 zegt
In Duitsland nog wel, in NL niet meer
Allison Burgers zegt
Laguna en Vectra? Nee, Talisman en Insignia. Beetje voorbereiding mag best.
Prima auto, maar meer Superb dan VW.
Fr13ndlyGh0st zegt
Krijg je ook gratis twee outfits bij de Passat? ;)
cossiekiller zegt
Ik ben het artikel over deze auto gisterenavond beginnen lezen en daarnet pas wakker geworden… Dank u Autoblog, ik had het nodig. Volgende week eentje van een T-Roc? :-)
TDI-goeroe zegt
de superfijne TDI wordt niet meer aangeboden. Dankzij de torenhoge MRB is de diesel financieel gezien onaantrekkelijk en niet dus rendabel om ze hier aan te bieden. De elektrisch meuk en hybrid daarentegen wordt hier volop gepromoot. Een keuze heb je vrijwel niet meer.