
Heb jij een EV? Dan is de kans groot dat jouw merk erbij zit!
Autofabrikanten zijn ook maar ondernemers die graag een product willen verkopen. Daarvoor wil je het product zo aantrekkelijk mogelijk maken. Van benzineauto’s en diesels wordt verteld hoe zuinig ze wel kúnnen zijn. In praktijk zul je vaak alsnog meer verbruiken dan dat de dealer je heeft beloofd. Hetzelfde geldt voor EV’s. Toch start er een onderzoek naar gesjoemel met elektrische auto’s.
De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM start een onderzoek naar ”vermoedelijke oneerlijke handelspraktijken”. De bedrijven zouden sjoemelen met de informatie over de actieradius van EV’s, de verminderde prestaties van de batterij en beperkingen in batterijgaranties. De bedrijven die onder de loep liggen zijn Tesla, BYD, Volkswagen en Stellantis. We missen nog de Japanse merken en de Renault– en Geely groep voordat je zo’n beetje alle auto’s in Europa hebt.




Volgens AGCM bevatten de Italiaanse websites van deze fabrikanten tegenstrijdige informatie. Zo kun je een actieradius vinden, maar wordt hier niet bij benoemd ”welke factoren van invloed zijn op de geadverteerde maximale actieradius en in hoeverre deze factoren van invloed zijn op de werkelijke actieradius”. Tevens zou er geen duidelijke of onvolledige informatie zijn over de afnemende prestaties van de accu en mist er ook informatie over garanties op de batterij.
Mogelijke boetes
Sinds afgelopen week ligt de aanklacht bij de Italiaanse politie. Zij zullen het onderzoek verder uitvoeren en een conclusie trekken. Als de politie, de bedrijven strafbaar acht, kunnen er flinke boetes komen. Het schenden van consumentenrechten kan in Italië resulteren in boetes van 5 tot 10 miljoen euro. Ka-ching!
Reuters vroeg de bedrijven om een reactie. Tesla reageerde niet en BYD en VW gaven aan niet te willen reageren. Stellantis wil dat wel doen. ”Stellantis is ervan overtuigd dat het adequate, precieze en grondige antwoorden heeft gegeven op de vragen van de ambtenaren. Stellantis plaatst de behoeften en tevredenheid van haar klanten centraal bij al haar activiteiten en gelooft dat het locpende onderzoek dit zal bevestigen.”
Het is niet de eerste keer dat Stellantis, het moederbedrijf van onder ander Peugeot, Opel en Jeep, in conflict komt met de Italiaanse autoriteiten. De Alfa Romeo Milano moest de Junior worden en de Fiat Topolino mocht geen Italiaanse vlaggetjes dragen.
Foto: Volkswagen ID.3 facelift – rijtest en video
daarom dat ik de website EV-database vaak gebruik. Zie je ook het winterverbruik op de snelweg, het handigste om weten met dit koude weer hier voor 7 maanden en snelwegen overal.
Die website kloppen alleen veel feitelijke dingen gewoon niet. Gewichten, laadsnelheiden, enz.
De actieradieselgate. Kan VW er nog wel bij hebben
Verplicht gewoon een paar opties. Zoals bij BMW, waar je bij het kiezen van bepaalde opties, zoals het M-pakket, meteen ziet dat je actieradius afneemt. Dit concept zou je kunnen combineren met de configurator op de Audi-website.
Op deze website zie je bijvoorbeeld dat de Audi Q4 45 een WLTP-actieradius van 543 km heeft. Maar stel dat je op wintersport gaat, het buiten 0°C is, je de verwarming aan hebt, de auto volledig beladen is en je wilt weten wat je actieradius is op de autobahn met 19” winterbanden bij een temperatuur van 0°C. Dan zie je dat je nog 317 km overhoudt bij ik denk 120MK/h (Staat er niet bij). Als je vervolgens 80% laadt, kun je weer 250 km rijden.
In de zomer, tijdens een reis naar Zuid-Frankrijk met 19” zomerbanden, weet je dat je 397 km ver komt op de autosnelweg en dat je bij 80% laden weer 317 km kunt rijden.
P.S. Dit zou ook handig zijn voor een plug-in hybride (PHEV) en een reguliere brandstofauto (ICE). In de winter haal ik op een volle accu net 25 km, terwijl dat in de zomer 50 km is. Dit soort inzichten zouden standaard in auto configurators moeten zitten. Bij mijn vorige Hybride (Toyota) was het verbruik in de winter ook een stuk hoger dan in de zomer, wat ook logisch is.
Iedereen weet dat je de WLTP in de praktijk nooit haalt.
Ik denk dat iemand geld ruikt en dit als een kans ziet.
Ik denk dat de gemiddelde Autoblog- of Autoweek-lezer dit zeker weet. Maar de gewone consument heeft daar niet altijd een duidelijk beeld van.
Ik ben laatst eens gaan kijken naar de ID.7 (vreselijk rijdende auto trouwens). Dus ik vroeg aan de verkoper: “Wat is de actieradius in de winter?” Meer dan “iets minder” kwam er niet uit. Maar na wat doorvragen was zijn antwoord uiteindelijk 70-80% van de WLTP-waarde, wat ook al aan de hoge kant is denk ik.
Dit zou gewoon op de informatiebordjes naast de auto’s moeten staan. Daarop zou je kunnen zien wat de actieradius is in verschillende rijomstandigheden: stad, N-weg en snelweg. En dan zowel voor zomer als winter, met een standaard zomer- en winterband, gebaseerd op de gemiddelde temperaturen in Nederland in die periode.
Bijvoorbeeld:(volgens ChatGPT)
• Zomer: 17,5°C
• Winter: 3,5°C
Dit zou niet alleen voor elektrische auto’s (EV’s) handig zijn, maar ook voor brandstofauto’s (ICE) en plug-in hybrides (PHEV). (Voor die laatste wordt het wel een lang informatiebord.
)
Pfff dat wordt dan voor elke auto een lang informatiebord. Hoeveel verkeerssituaties kan je bedenken…
Autosnelweg met 100/u bij 25C. BDit met wind mee, dit met tegenwind, dit met regen, dit in rustig verkeer waarbij je constante snelheid kan rijden, dit bij drukker verkeer waarbij je tussen 100 en 80 varieert, dit bij nog drukker verkeer waarbij je tussen 60 en 100 varieert, bij 30C, bij 10C, bij -5C, Ik weeg 95kg, mijn vrouw 65kg, maar met de kinderen in de auto wordt het weer 100kg samen, met zijn vieren 195kg. Kinderwagen mee of niet Alleen in de auto, 3 collega’s de auto, met 5 man naar wintersport, dakkoffer, fietsendrager, aanhanger, dit alles met één raam open, dit alles met twee ramen open, schuifdak op een kier, schuifdak open, winterbanden, 235cm brede banden, 195cm brede banden.
Dit alles graag ook bij een constante snelheid van 130/u, en ik rijd wel eens in D dus ook bij 200/u of varierend tussen 100 en 150/u, bij constant 50/u, in een woonerf….
Dat wordt een lijst van ongeveer 800A4-tjes en bovendien wordt de auto duizenden € duurder want de fabrikant gaat dit heus niet allemaal gratis voor je uitzoeken.
Get gewoon een life en denk na. WLTP = 400 dan kan je in de zomer 300 en in de winter 200. Hoe moeilijk kan je het jezelf maken
Schuifdak zit er nog nauwelijks op tegenwoordig, bij elektrische nog minder
Get gewoon een life? :D
Wat is er mis met wat extra informatie vermelden? Uiteraard geen boekwerk, maar misschien moet het wel verplicht worden. De autobranche kan schijnbaar niet met de waarheid omgaan. Je wilt concurrenten kunnen vergelijken met betrouwbare data.
In de winter maar de helft is echt overdreven, en ik heb ook geen lichte rechter voet…
Ik zou zeggen:
Bij gemiddeld (gecombineerd) gebruik
Winter = 3/4 WLTP
Zomer = 7/8 WLTP
Makkelijk. Als je niet als een dwaas rijdt en max 100 op de snelweg doet is het echt met speels gemak te halen. Rij zelf wel eens een EV van werk, en dan haal ik het opgegeven verbruik. En met mijn eigen antieke benzine auto’s verpulver ik zelfs de NEDC rating. Sta deze tank na 350km op 7L/100km, 1 op 14.2. NEDC is 8.7L/100km, 1 op 11.5.
Zoeken naar spijkers op laag water, vermoedelijk bedoeld om een kudde nuttelozen aan het werk te houden met gemeenschapsgeld. Van oto’s met ICE wordt ook niet aangegeven wat het onderscheidenlijke verbruik in zomerse danwel winterse omstandigheden is. Noch wordt er iets over de levensduur van de techniek vermeld. Wegwezen met dit soort kul a.u.b.
Klopt, dit zouden ze ook bij andere auto’s moeten doen. Alleen is de impact van een mindere actieradius daar iets kleiner, omdat je niet zo lang hoeft te wachten bij het tanken. Je kunt een benzineauto tot 100% vol gooien, terwijl je bij een EV (bij snelladen) meestal tot 80% laadt.
En ja, dit is vooral een probleem tijdens vakanties. Maar ik kies mijn auto op basis van praktisch gebruik het hele jaar door. Mijn stationwagen ligt ook niet iedere dag vol, maar als ik de ruimte nodig heb, is het wél handig.
Ik rijd Japans. Het opgegeven gemiddelde verbruik is 6,99l / 100km voor de sedan. Met de Tourer doe ik de afgelopen 5 jaar 7,3l / 100km. Jaar rond…. Scheelt bijna niks en ik doe niet aan hypermilen (zelfs een aanhanger een paar keer per jaar).
Op papier niet het zuinigste in zijn klasse, maar wel een realistische opgave.
Het kan dus toch?
Actieradius zonder vermelding van de omstendigheden waaronder deze werd gehaald? Dat is niet anders als bij de vermelde verbruikscijfers bij ice-auto’s op websites al was (stad/snelweg/combi volgens ECE). Dus ik vraag mij af wat er dan veranderd is aan de regelgeving rondom WLTP waardoor de italianen opeens vermoeden dat er bij ev’s gesjoemeld wordt en waarom dit dan niet naar ice-modellen werd uitgebreid. Zal waarschijnlijk weer vooral voer voor de legal departments opleveren en weinig concrete verbetering voor de consument.
Dit slaat nergens op. Dit geldt ook al sinds jaar en dag voor ICE’s. De waarden op spritmonitor wijken ook altijd af van de fabrieksopgaven en ook daar spelen omstandigheden gewoon een grote rol. EVs zijn daar niet uniek in.
Wat een flauwekul. Vroeger werd er toch ook gepocht met benzine- of dieselverbruikscijfers, en iedereen wist dat je in de praktijk die cijfers nooit ging halen. Gewoon gezond boeren verstand gebruiken maar dat is er niet meer bij tegenwoordig. Alles moet maar tot in detail voor je worden uitgezocht.
Gen-X-jankers willen precies weten wat een auto doet in de zomer bij 30gr op een boulevard met 5km/h en wat ie doet volbepakt met 5 man met 170km/h naar de wintersport en alles daartussen, bijvoorbeeld het verbruik als je ‘leeg’ naar de Lidl rijdt en terug naar huis met een paar volle boodschappentassen.
Er komt een dag dat je bij je nieuwe auto twee dikke boekwerken krijgt. De handleiding voor alle knopjes en een boekwerk met alle verbruikscijfers in elke mogelijke situatie.
En dan elke dag 30km op en neer naar je werk en klagen dat 400km WLTP te weinig is. Groet van een Gen-Y-er
Mijn bempie doet het beter dan opgegeven terwijl ik niet echt moeite doe ..
Bedrijven sjoemelen en naaien je waar je bij staat, het is van alle tijden en alle markten (dus stop.met kansloze adoratie van Bedrijven en merken)
Toch maar een Koreaan dan. Technisch superieur met 800V, betrouwbaar, betaalbaar, geen dubieuze geschiedenis en ook geen fascistische eigenaars (Tesla met Elon, VAG met Qatar).
Toch maar even doorsparen voor een Ioniq 5N.
Het enige waar ze misschien een puntje hebben, is dat omstandigheden wel duidelijk meer invloed hebben dan bij een brandstofauto. Regen, wind tegen, 10 graden kouder, meer mensen in de auto, je merkt het aan je verbruik. Daarnaast blijft het irritant dat de meeste fabrikanten op de website de prestaties van de snelste combineren met de range van de uitvoering met de meeste range en dan de vanafprijs van de goedkoopste uitvoering vermelden en pas als je doorklikt of de configurator induikt de specs horend bij de uitvoeringen laten zien, maar dat is bij brandstof auto’s niet anders.