Vrachtwagens zijn overrated. In Duitsland gebruiken ze radiografisch bestuurbare trailers voor het vervoeren van windmolens. Bovendien kan het windmolenblad omhoog getild worden: een bizar spektakel.
Lees Interacties
Reacties
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
alcantara zegt
Het gaat me te langzaam dit.
p993 zegt
@alcantara: en onhandig, die bestuurder achterop het voertuig. Nee, hier win je geen oorlogen mee.
Dickie zegt
Dat gebeurt overal in de wereld op deze manier als de situaties te krap worden.
Goed_Koopman zegt
Mooie techniek. Ze hebben wel heel veel vertrouwen in de boutjes en stabiliteit, talloze mensen die er gewoon onderdoor lopen. Zou het zelf niet doen. Om even een mede-AB’er te citeren: vaakbenjetebang.
arianazizi zegt
De bouten & moeren die hiervoor gebruikt worden zijn veelal M60. Gemaakt van extreem sterk staal. Zo een blad kan geen kant meer op.
Side note: deze bouten & moeren worden ook gebruikt voor de final assembly aan de windmolen en blijven daar 20-25 jaar. Zo sterk zijn ze.
Goed_Koopman zegt
@arianazizi: Dank je wel voor deze interessante inkijk. Dat technische verstand ontbeer ik helaas. Gelukkig heb ik andere kwaliteiten.
En toch zou ik er niet onder willen staan. Sinkhole in het wegdek en dat hele gevaarte valt om. Ja, de kans is klein, naar alsnog groter dan het winnen van de Staatsloterij. En toch winnen mensen.
mashell zegt
@goed_koopman: als je zo redeneert dan durf je toch geen straat meer over te steken of geen kilometer meer in de auto te rijden?
spartannl zegt
Meer dan een jaar oud filmpje, nog steeds übertof.
jhx66 zegt
Zo primitief. Wat is er mis met zeppelins?
Esprit_de_Flandre zegt
@jhx66: Daar zeg je zoiets. Zou een goed idee zijn, kunnen ze ook meteen op het plaats gezet worden…
p993 zegt
@jhx66: daar was iets mee toch? Of gebruikten ze het verkeerde gas?
florisje zegt
Ganz cool 😎
Kvgorp zegt
Mag wat kosten… je kunt wel zien waar het geld zit. Bij de grote energiebedrijven. Kosten wat kost moet en zal die windmolen daar komen.
wimof zegt
had je liever een kern- of kolencentrale?
bitd zegt
@wimof: ja kerncentrale
theblazerunner zegt
@wimof: kern
vondick zegt
Nou kom je tot de kern van het probleem
arianazizi zegt
Beste Loek,
Ik ben een zeer trouwe Autoblog volgende Construction Manager bij een van de grootste windmolen bouwers ter wereld. Ook in NL heb ik meerdere malen SPMT’s (zo heten die bestuurbare multi axles) gebruikt voor het transporteren van Blades. Maar ook toren secties die te lang zijn worden zo getransporteerd en hele generator (soms tot wel +250 ton). 🙂
Gezien de snelle ontwikkeling van windmolens en de steeds grotere vraag naar meer vermogen per windmolen (dus hogere molens en zwaardere generatoren) wordt dit steeds vaker gedaan ipv vrachtwagens.
wimof zegt
Zeer nuttige bijdrage, waarvoor dank.
wildbeest zegt
@arianazizi: mag ik vragen, wanneer is zo’n windmolen technisch op? En wat zijn vervolgens de plannen met zo’n toren?
arianazizi zegt
“Technisch op” zijn ze na de 20-25 jaar. Echter, contractueel worden ze meestal na 20 jaar (dan zijn ze dik terug verdient en heeft de eigenaar er ook winst op gemaakt met verkoop van opgewekte elektriciteit aan het net) weer afgebouwd en dan of gesloopt of door verkocht aan 3e wereld landen die ze daar weer opbouwen.
marinepower zegt
@arianazizi: niet voor niets worden de grootste bladen momenteel aan de kust gefabriceerd, om daarna op zee te worden geplaatst. Daar komen ze beter tot hun recht.
Loek zegt
@arianazizi: interessante extra info! Ik dacht gewoon een staaltje Duitse vernuftigheid te zien, maar leuk om te lezen dat het hier ook gebruikt wordt!
mashell zegt
Degene die dit bedacht heeft zit aan de blauwe pillen.
joosstra zegt
Het idee voor deze manier van transport is duidelijk afgekeken van de parasolmieren.
ra-smit zegt
Die moet je niet proberen bij windkracht 5!