Dit is de Interact Centaur Rover, een op afstand bestuurbaar autootje dat tot op de millimeter nauwkeurig wordt bestuurd vanuit het ISS, op 400 kilometer van de Aarde.
Het ding is ontwikkeld door de TU Delft in samenwerking met ESA Telerobotics and Haptics Laboratory. De vierwielaangedreven Centaur heeft de beschikking over een camerakop op een “neck-system” die de gebruiker laat zien wat er gebeurt. De robotarmen geven een soort forcefeedback waardoor de persoon met de joystick in zijn hand kan voelen wat hij / zij doet.
In deze video zie je hoe iemand vanuit het ISS de Interact Centaur bestuurt, terwijl hij probeert een metalen pin in een opening van 150 micrometer te plaatsen. Dat is minder dan een zesde deel van een millimeter. De signalen worden doorgegeven via een netwerk van satellieten en leggen ongeveer 90.000 kilometer af. Toch is er slechts een heel beperkte vertraging.
Op dit moment wordt er met het autootje getest. Het autootje rijdt rond in een speciaal afgezet gebied bij Noordwijk. HJet idee is dat dit voertuig in de toekomst bediend kan worden terwijl het andere planeten verkent, een nederzetting bouwt op de maan, of juist andersom: als (een deel van) de Aarde bijvoorbeeld door een kernexplosie onbegaanbaar is voor mensen, zou deze robot ingezet kunnen worden om herstelwerkzaamheden of hulpverlening te kunnen uitvoeren. Check de video op Autojunk.nl.
trustmeiamanengineer zegt
Mooi spul!
Ik zie alleen nergens die ‘opening van 150 micrometer’. Of er moet nog iets heel kleins aan het einde van die ronde staaf zitten die ze in dat gat duwen, wat je uiteraard niet kunt zien met het blote oog dan. Kortom filmpje van de ESA had wel iets duidelijker en langer gemogen.
Dutchdriftking zegt
mooie techniek waar we in de toekomst denk ik een hoop mee kunnen.