
Dat de techniek in de Formule 1 de afgelopen zestig jaar veranderd is, moge duidelijk zijn. Maar dat het verschil zo onwerkelijk groot is, realiseer je je pas na het zien van deze video.
Niet alleen de auto’s zijn sneller, beter en veiliger geworden. Ook de pitstop heeft een ware revolutie doorgemaakt. Logisch, elke milliseconden die bespaart wordt met extreem dure, lichtgewicht materialen wordt met een slechte pitstop volledig tenietgedaan.
Om zo min mogelijk tijd te verprutsen staan tegenwoordig meer dan twintig man klaar om in minder dan 3 seconden een bandenwissel uit te voeren en de tank vol te gooien. Tijdens de Indianapolis 500 van 1950 ging dat wel anders. Slechts vier man -inclusief de coureur- mochten de pitstop uitvoeren. De video laat zien hoe in “just 67 seconds” twee mannen de wielen van Bill Holland’s auto wisselen en met een hamer (!) vastzetten. Tegelijkertijd wordt het voorruitje gepoetst en de tank gevuld. (via jalopnik.com)
Laat je verbazen, check de video op autojunk.nl
Is dit geen repost?
Blijft mooi die oude beelden.
http://youtu.be/FLXuuc870HQ
Close enough dus..
Haha. Oow wat mooi om te zien dit! Nu komt natuurlijk wel de mop, hoeveel pitcrew mensen heb je nodig om een lampje te verwisselen…
@cargeeksnl: Ligt eraan wat de regels voorschrijven.
3e alinea klopt niet, er mag niet meer getankt worden
@arii: idd helaas
Waarom verwisselden ze in de good old days maar 2 banden ipv vier?
Ik vraag me wel af hoe die wielen vast zitten als hij ze met een hamer losmaakt…
@reistje: Met een vleugelmoer. En ja, die moest je uit z’n moment losslaan. Net als de wielmoeren van nu, maar dan groter…en 1 voldeed.
Met een soort van grote vleugelmoer.
Tegenwoordig wordt er niet meer getankt tijdens de pitstop (in de f1 in ieder geval). Maar als nog een hele verbetering qua tijd!
@MrBrown: “To polish” betekent in deze zin, niet echt polijsten, maar meer boenen/poetsen/afvegen.
@SimonMc: Je hebt gelijk, aangepast!
Allebei de beelden zijn nu geschiedenis jammer genoeg
Het is niet eerlijk om een indy stop te vergelijken met een F1 stop. Want tenzij de regels zijn aangepast mag je in de indy nog steeds maar met een beperkt aantal mensen aan de auto werken bij een stop. Dus die zijn altijd langzamer dan F1 stops.