Zo’n motorfiets kan je dan toch lelijk verrassen.
Het gas intrappen in een auto is meestal kinderspel. Zoveel zal er niet gebeuren in de meeste auto’s. Dat is met een motorfiets wel anders. De power van deze Yamaha R6 verrast de berijder van de motorfiets. Wonder boven wonder weet hij de fiets op de weg te houden.
Bekijk ook deze video: motorrijder onderweg naar de opticien
kennone zegt
Speedwobble, heeft niet perse iets met veel gasgeven temaken. Stuurdempertje doet wonderen.
Hij heeft hem overigens wel netjes gered.
mjpamsterdam zegt
Wat gebeurd daar nu ? Als niet-motorrijder snap ik het niet.
krikke240z zegt
Speed wobble. Door op te trekken wordt het voorwiel lichter en het contact met de grond minder waardoor het voorwiel kan beginnen slingeren. Met moderne motoren wordt dat opgevangen door een stuurdemper die zulke plotselinge bewegingen opvangt.
mjpamsterdam zegt
Thanks
anthwan zegt
Op welk uitgekleed (sport)model zit nou geen stuurdemper? zelfs op mijn eerste motor een TL1000R 01′ zat er 1.
En deze yamaha lijkt toch echt al van na 2010.
Francoiske zegt
Die kreeg dat dan ook omdat het origineel, de TL1000S, hiervoor juist zeer gevoelig was. Beetje preventieve damage control dus! Ik heb overigens ook jaren plezier gehad van de TL1000R. Heerlijke motor, maar gelukkig niet men eerste.
slakkie zegt
Speedwobble hangt inderdaad samen met de druk op het voorwiel. Motoren met een bak achterop zijn hier ook vatbaarder voor. Enige wat je kan doen is die druk verhogen door te vertragen en vooruit te gaan hangen. Maar very tricky …
Poulusma zegt
Ik heb het vroeger bij een vriend van mij weleens gezien. Wanneer de motor na een (Ja heel slecht) wheelie weer contact maakte met het wegdek begon de motor ook zo te wiebelen. Lijkt mij geen prettige ervaring, al deed hij er heel luchtig over 😅
mustang750supersnake zegt
????? je moet toch juist gasgeven???
kniesoor zegt
Toch kan je met een 911 met flink vermogen op alleen de achterwielen ook iets dergelijks meemaken. Minder heftig en makkelijker te corrigeren, maar als het gebeurt denk je wel even “was hab’ ich jetzt an meinem Fahrrad hangen” ?
PrettyAwesome zegt
Maar, wat veroorzaakt die ‘wobble’ nou? Je trekt (te) lomp op, voorwiel komt los en komt dan neer. En wat is de ‘mechanisme’ dat het voorwiel doet wiebelen?
tuutertuuter zegt
Het gewicht op het voorwiel wordt door het accellereren minder. Stel je voor, dat je een platform met 4 springveren op de grond hebt staan. Je zet hier een BMW M5 op en je geeft het een duw. Het zal amper wiebelen, omdat de neerwaartse kracht voorkomt dat het heen en weer kan gaan. Als je nu een veel lichtere auto op dit platform zet, zal het veel meer wiebelen.
Eigenlijk wiebelt het voorwiel van de motor altijd, maar is die neerwaartse kracht dus genoeg om dat te dempen. Wanneer dat niet genoeg is, is het wiebelen niet volledig uitgedempt, voordat de volgende “wiebel” weer wordt ingezet. Dit heeft een versterkend effect, al helemaal wanneer de bestuurder probeert te corrigeren door tegen te sturen. Meestal is die correctie óók in lijn met de golf van de wobble, waardoor het nog erger wordt.
Het advies dat men vaak geeft om gas te geven, is zodat het gewicht weer van het voorwiel wordt genomen, waardoor de weg geen tegenkracht meer kan leveren. Hierdoor dempt het systeem zich als het ware, waarna je weer terug naar normale snelheid kan gaan en stilletjes naar huis rijdt.
mashell zegt
Knap uitgelegd zonder termen als resonantie en frequentie te gebruiken!
bEffie zegt
Heb ik ook een paar maal meegemaakt tijdens het wildcrossen met een CR500 in losse zand, als de omstandigheden het toelaten kan je best terug gas geven om het te doen stoppen. 👍
PrettyAwesome zegt
Dank!👍🏻
cossiekiller zegt
Gewoon autorijden dus… 😅