Nog 9 nachtjes slapen en dan kan je de ge-update versie van de 5-serie (alsmede de 3-serie cabrio) bij de BMW-dealer bewonderen. De Beieren hebben een aantal nieuwigheden in hun modellen ingebouwd, waarvan het regenerative braking system één van de meest interessante is. Dit systeem wordt tot nu toe nog niet bij niet-hybride voertuigen toegepast, dus mag BMW van een primeur spreken. Er is een informatieve video bij gemaakt die we jullie uiteraard niet willen onthouden.
Hoe werkt het: het systeem absorbeert de energie die vrijkomt tijdens het remmen. Dit gebeurt met behulp van een intelligente alternator, die aanslaat tijdens het remmen en een accu tot 100% laadt met energie die anders verloren was gegaan. Het systeem treedt alleen in werking wanneer het benodigd is. Volgens BMW vermindert haar Brake Energy Regeneration-systeem het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met 3 procent. Hiermee zou een 530i in plaats van 231 g/km nu slechts 224 g/km uitstoten. Da’s nog maar 87% meer dan het streven van de EU, maar laten we niet te negatief doen, je moet ergens beginnen, nietwaar?
Brake Energy Regeneration maakt deel uit van BMW’s Efficient Dynamics programma dat als doestellingen heeft: het verminderen van het gewicht van haar auto’s, een lager brandstofverbruik en verbeterde efficiency op het gebied van bijvoorbeeld aerodynamica, om zo meer power uit minder brandstof in een lichtere wagen te bewerkstelligen (via autoinsidernews).
Rickz zegt
Geslaagd filmpje, makkelijk en snel uitbeelden wat het inhoud.
Rabo zegt
Heel erg goed. En idd je moet ergens beginnen.
En hey! Alle kleine beetjes bij elkaar wordt samen een groot beetje ;)
dennis zegt
heej, wat betekenen die kleine rode “lichtflitsen“ die door die draden heengaan
Dennieboy zegt
Cool systeem, zou betekenen dat je na een rondje Nurburgring genoeg energie hebt opgebouwd om 10 accu’s op te laden… :)
roderick zegt
leuk
Roy zegt
Ik denk dat je met verminderen van gewicht een enorme hoeveelheid brandstof kunt besparen. Het gewicht van auto’s is echt de pan uit gerezen. Als je de auto lichter maakt, heb je een kleinere motor nodig om dezelfde prestaties te behalen wat weer zuiniger is. Daarnaast heb je minder energie nodig om op de trekken, minder rolweerstand. Kleinere remmen bijvoorbeeld, wat weer gewicht scheelt, je kan met smallere banden toe, minder gewicht geeft een betere wegligging. En omdat je minder materiaal gebruikt is dat weer beter voor het mileu. Je zou een auto van het lichte glasvezel kunnen maken, heb je ook geen last meer van roest bijvoorbeeld. Ik zie alleen maar voordelen :)
smoke zegt
@Roy
Totdat je de prijslijst ziet….
De doelstelling van BMW is wel lovenswaardig, want BMW is tot nu toe niet bepaald Kampioen Lichtgewicht geweest. Misschien moeten ze op elk model een koolstofvezel dak monteren, zoals op de M6, de M3 CSL en de M3 concept :).
Ik begrijp alleen niet helemaal hoe het toevoegen van extra systemen en accu’s per definitie tot een gewichtsbesparing leidt…
Vincent#1 zegt
Wat ik me nou afvraag… kan hier mee de dynamo overboord. Normaal laad deze de accu op tijdens het rijden en zorgt dus voor extra weerstand. Als ik het stukje zo lees, begrijp ik dat dit systeem het op laden 100% voor zijn rekening kan nemen. De specs doen mij vermoeden dat het inderdaad zo is.
Wat een maf filmpje trouwens… Woosh______tikketikketikke ____stilte____woosh woosh_____stilte____________tikketikketikketikketikketikke
64-JV-DS (nee, géén autokenteken) zegt
Met de besparing van 3% CO2 uitstoot kunnen ze de snelheidbeperking in Duitsland ook weer laten varen, die slechts 0,6% minder uitstoot genereert.
Kortom: iedereen zo’n remsysteem en de politici halen hun CO2 uitstoot doelstelling ruimschoots! :-D
piston zegt
@ Sir Smokalot
Inderdaad niet echt een lichtgewicht kampioen, maar in hun categorie meestal wel behorende tot de lichtste (behalve t.o.v. Audi A8).
Voor de rest zij ze wel goed bezig met hun efficient dynamics, bijv. nieuwe 118d stoot “slechts” 123gr CO² uit per 100km, wat ongeveer op het niveau ligt van 1.4 en 1.6 diesels van de concurrentie met merkelijk minder vermogen.
Jellert zegt
Hier komt de antitechneut in me op: Hij geeft toch juist gas wanneer de accu wordt opgeladen?
Robin zegt
Ja, gelukkig is die extra accu lekker milieuvriendelijk…
GOD zegt
verzin het maar
AutoSpotters.nl zegt
Een prachtig systeem al zeg ik het zelf. Het filmpje legt het ook goed en duidelijk uit. En ik vind alle besparingen goed, zolang de prestaties er maar niet onder lijden :)
MurcieBoy zegt
lekker interessant zeg: wat saai
het gaat er toch om hoe hard je gaat en niet hoe hard je remt toch? ;)
sven zegt
de dynamo kan zeker niet overboord , hij zorgt er nog altijd voor dat de batterij wordt geladen , tijdens het rijden wordt juist genoeg geladen zodat alle systemen goed functioneren , tijdens het remmen wordt de batterij dan extra geladen zodat ze haar maximale capaciteit bereikt !
De rode en groene flitsen stellen de spanning voor die opgewekt wordt , rood omdat je dan extra verbruikt door gas te geven , groen is gratis energie tijdens het remmen !
Audi A6 - 1995 - 254.555 km zegt
Ik vraag me als leek af: kan een kleine electromoter niet (wellicht in combinatie met de gewone rem) als rem fungeren? Dus hoe meer stroom de accu van de electromotor vraagt, hoe meer weerstand deze geeft en de auto afremt. Die energie kan daarna weer door die zelfde electromotoren aan de aangedreven wielen worden afgegeven om op te trekken.
Overigens, wat betreft het CO2 vraagstuk kan ik jullie de docu “The great global warming swindle” van harte aanbevelen. Te downloaden via bittorrent (http://torrentspy.com/torrent/1097142/The_Great_Global_Warming_Swindle_WS_PDTV_XviD_REMAX_eztv) of anderszijds.
Jurrian zegt
maar het is niet alleen het systeem dat de accu oplaad maar ook het systeem dat de motor uit schakeld bij stilstand. en dat zit vanaf volgende week zaterdag op elke gloednieuwe 1, 3 en 5 serie.
jasper zegt
dat had n vw lupo ook al
bartholomeo zegt
ben es benieuwd hoe snel de motor dan terug in gang schiet als je op het gas drukt. Starten kost toch meer benzine/diesel dan constant doorrijden ?
Als je dus id file staat voor enkele kilometers is de motor dan constant : aan-uit-aan-uit-aan-uit …..
m5 zegt
in de f1 willen ze in de toekomst ook zo iets toepassen geloof ik
voor mij hoeft die onzin niet in een auto
Pieter-Jan zegt
De gemakkelijkste manier om gewicht te verliezen is de wagen kleiner maken. Maar om mensen om de vijf jaar te overtuigen hun centjes opnieuw te investeren in het nieuwe model, moeten ze iets meer aandienden dan het oude model. En de gemakkelijkse manier om dat te doen is de wagen iets groter maken.
Het probleem is de consument. Een tijdje geleden stond hier een post van de AC op basis van de Smart Coupé. Metteen begonnen mensen te klagen over het vermogen van de motor. Meer peekaa betekend een grotere motor, een stevigere versnellingsbak, grotere roulementen,… etc…. En voor je het weet weegt die evenveel als kleine stadwagen. En dan willen de mensen nog een grote stereo, en allerhande gadgets.
Hoeveel weegt een Lotus Elise/Exige nu al? Het zal niet veel schelen van 1000kg. Het originele plan was om een 500kg wagen te hebben.
Ik ben niet aan het moralizeren. Ik rij zelf met een 5serie. Het is gewoon niet menselijk. We zitten veel liever op ons gemak in een substantiële machine, dan opgesloten in wat tupperware op wielen met de motor van een grasmaaier.
piston zegt
@ bartholomeo
Motor valt pas uit wanneer je in neutraal staat en het ontkoppelingspedaal loslaat. Dus eerder iets voor een rood licht.
piston zegt
… en als ik me niet vergis ook enkel wanneer de motor opgewarmd is.
Kevski-Style zegt
En toch is het best een handige vinding die ik ook eens toe ga passen denk ik op de clubman. Principe is eenvoudig: In je dynamo zit een weerstand, waardoor deze maar een beperkte oplaadcapaciteit heeft. genoeg om de auto ten alle tijde van stroom te voorzien. deze weerstand verdwijnt zodra je het rempedaal indrukt. Hierdoor zal tijden normaal rijden minder energie nodig zijn om de dynamo rond te draaien en tegelijkertijd is er toch genoeg energie om te starten door het remmen. Kwa gewicht komen er nauwelijks spullen bij. We praten dan over minder dan een KG. Brandstofbesparing treed er wel door op, evenals meer vermogen wat bij de wielen eindigd. Downsizen van de dynamo als het ware, zonder dat je de dynamo daadwerkelijk kleiner maakt….
Sjoerd zegt
Alle beetjes helpen.
Offtopic:
Ik las vandaag over mee sturende achterwielen in een BWM 5-serie. Is dit nog verre toekomst muziek of zit dit er al snel aan te komen?
oly zegt
slim er zijn soms mense die dus toch nog wat nuttigs met hun tijd doen ook bij bmw in plaast van lelijke x3 en 1 series te ontwerpen
w0o0dy zegt
het systeem waarbij de warmte van de motor wordt gebruikt in een soort stoomcentrale zal aanzienlijk grotere besparing opleveren…. warmte is tot nu toe vooral lastig en puur verlies maar stroom opwekken met die warmte zorgt voor een hoger rendement en minder vervuiling. En de auto zou zelfs bij lage snelheden op stroom kunnen rijden.
Onehp zegt
Wat meer uitleg van een ingenieur na het bekijken van het filpje:
Dymano = alternator = ‘electromotor die de batterij oplaad’.
Er is geen extra batterij, noch een extra alternator (dat ding dat normaal heel de tijd op de motor zit en heel de tijd batterij oplaadt zelfs al is hij vol). Doordat die alternator nu intelligent is werkt die NIET tijdens het gewone rijden, wat op zich waarschijnlijk de grootste brandstofbesparing is (een alternator eet anders heel de tijd enkele pk’s op). Nu werkt ze enkel bij het remmen of wanneer men de motorrem gebruikt. De energie die ze opwekt wordt gebruikt om dan dus idd de batterij op te laden, maar wanneer die vol is worden ook de elektrische systemen in de auto direct gevoed.
Het tweede systeem in het filmpje is het klassieke start-stop systeem dat al toegepast is in verschillende andere auto’s (meest gekend: de VW lupo 3l). Overigens wordt de motor alleen stil gelegd als de bestuurder de bak in neutraal zet en zijn voet van het koppelingspedaal haalt (manuele modellen dus). Van zodra het koppelingspedaal ingedrukt wordt start de motor al terug zodat er geen hinder is bij het wegrijden.
ZOEF zegt
Volgens mij is er veel meer te recupereren. Zo zou je de nokkenassen met gerecupereerde energie kunnen aandrijven?
Pieter-Jan zegt
Achterwiel sturing was begin jaren al op de prelude, en op de Skyline. Nog een paar andere Jappeners die ik nu vergeet. Op de Skyline in het bijzonder draaiden de wielen in dezelfde richting op de autostrade om als een krab te verschuiven, maar ook in tegengestelde richting om bij lage snelheiden de draaicirkel te reduceren.
Maar ik denk dat de complexiteit niet afwoog tegen de voordelen, en dat de technologie daarom niet werd verdergezet.
Tegenwoordig zit er een een klein beetje achtersturing bij multilink ophangingen. Maar die maakt gebruik van de rolbeweging van de wagen, en niet een directe link met het stuur.
D@NNY zegt
Leuk, knap, en voorruitstrevend, echter nog niet goed door ontwikkeld en daarom weinig efficient…….
Onehp zegt
Hoezo niet goed doorontwikkeld? Moest BMW beweren een hybride ontwikkeld te hebben, ok, maar dat doen ze niet, dus… doe het zelf beter dan zeg
D@NNY zegt
@ onehp:
Nee geheel niet negatief bedoeld, echter kijk eens wat het kost (op dit moment), en wat het opleverd…..staat niet in verhouding tot elkaar.
neemt niet weg dat het wel een goed idee is.
Rendement had groter moeten zijn,dan is het zinvoller.
Trouwens nooit beweerd dat ik het beter kon hoor ;-)