Goed nieuws voor de vergeetachtigen onder ons. Je verkeersboete wordt niet meer automatisch verhoogd als je te laat betaalt!
Wie heeft er niet wel eens post gekregen uit Leeuwarden? Net iets te hard gereden op een lege A2, of gedacht dat minister Madlener per direct overal de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur had opgehoogd? Flits en betalen maar.
Nu wil het geval als je niet meteen betaalt, je niet eerst een betalingsherinnering krijgt, maar meteen een brief op hoge poten met een verhoging van de boete. Dat gaat veranderen.
Verkeersboete niet meer automatisch verhoogd
Het nieuwbakken en geplaagde kabinet heeft er net de eerste honderd dagen opzitten en krijgt kritiek na kritiek. Maar hier doen ze toch echt iets voor de mensen die het minder breed hebben.
Het idee van eerste een betalingsherinnering sturen en als je dan nog niet betaalt het bedrag verhogen is dat het kabinet zo iets wil doen voor het hoge aantal mensen dat kampt met problematische schulden. In Nederland zijn dat zo’n 730 duizend huishoudens die schulden hebben die ze moeilijk of zelfs niet kunnen afbetalen.
De overheid is in veel gevallen al een grote schuldeiser. De belastingdienst staat bijvoorbeeld vaak vooraan en waar dat toe kan leiden hebben we allemaal kunnen zien met het toeslagenschandaal.
Centraal loket
De ambitie van het kabinet is om alle schulden bij de overheid te verzamelen op één plek waar de mensen dan terecht kunnen met vragen of gewoon een overzicht van hun schulden aan de Nederlandse overheid.
Ambtenaren hebben dit aan het kabinet geadviseerd na een uitgebreid onderzoek naar openstaande schulden bij de overheid. Deze zomer kwam het rapport uit en het is kennelijk niet in een lade beland.
Kabinet trekt 75 miljoen euro uit
Het kabinet heeft er 75 miljoen euro voor over om schulden tegen te gaan. Ongeveer 20 miljoen wordt ingezet om probleemgevallen eerder op te merken. Als alle schulden op één plek liggen, dan kan de gemeente sneller te hulp schieten als een huishouden bijvoorbeeld een betaalachterstand bij de zorgverzekering of wooncorporatie heeft.
Incassokosten
Staatssecretaris Jurgen Nobel van armoedebeleid is verantwoordelijk voor deze plannen. Tegenover het Brabants Dagblad geeft hij aan te werken aan een schuldenoverzicht en een pauzeknop.
Mensen zakken steeds verder weg in de problemen door hoge incassokosten en een wirwar aan regelingen en schuldeisers
Daarom gaat de overheid alvast het goede voorbeeld geven en rekent dus niet meteen extra geld voor te laat je bekeuring betalen. Eerst netjes een betaalherinnering en “vergeet” je dan alsnog om te betalen volgt wel een brief met extra kosten. Eigenlijk best normaal toch?
De boetes gaan overigens volgend jaar wel gewoon lekker omhoog, zo serieus neemt de overheid het risico op schulden natuurlijk ook weer niet. De tarieven voor verkeersboetes in 2025 hebben we uiteraard ook voor je op een rijtje.
Loek zegt
Ik ben één keer vergeten te betalen en dat was oprecht omdat het even ondergesneeuwd was. Na de eerste verhoging direct betaald. Was niet uit onwil, gewoon oprecht omdat ik er niet meer aan had gedacht. Da’s wel het risico van een ruim termijn hebben om de boetes te betalen.
Dit is daarom best een goede verandering voor de mensen die het niet uit onwil vergeten. Ik weet vrij zeker dat een groot aandeel van de mensen het na de herinnering direct betaalt om gezeik te voorkomen.
audirs3 zegt
Dus voortaan kan je de eerste brief negeren en wachten op een herinnering… Lekker inefficiënt, verwacht ook niks minder van dit kabinet.
Mike zegt
Zo kun je alles wel negatief maken. Ik begrijp hieruit dat jij je hypotheek ook standaard een maand later betaald?
ouwedibbes83 zegt
Volgens mij kom je dan ook op een lijstje, gaat je vast niet helpen bij je volgende hypotheek
audirs3 zegt
@Mike kan dat zonder boete? Is een automatische incasso, dus die gaat wel altijd netjes op tijd.
tmon zegt
Voor de mensen die zo in t leven staan zal een vaste afspraak bij dat schulden loket ingeplanned staan.
Voor de welwillende mens is een herinnering een menselijke vorm van het vegeven van n menselijke fout.
mjpamsterdam zegt
Wederom een “ niksje “ van ons nieuwe (of is dat nieuwe er ondertussen wel vanaf) kabinet.
mashell zegt
Stap één van de ontmanteling van het “keihard aanpakken” beleid. Ga zo door!
outlook zegt
Ik had een paar weken terug een boete uit België. Betaaltermijn was reeds verstreken (dus direct verhoging aan de broek). Ik had de boete op de heenweg (vakantie) gereden. Betaaltermijn was slechts 2(?!) weken terwijl wij drie weken met vakantie waren…
mashell zegt
Krijgen de Belgen de boete binnen een week na begaan van de overtreding bij je thuis in Nederland afgeleverd? Dat is een topprestatie, volkomen logisch om daar een bonus voor uit te betalen.
kniesoor zegt
Benieuwd of bekend is welk percentage van de te laat betaalde boetes komt door onbenulligheid en welk percentage een ‘bewussie’ is. Als dat laatste verreweg het grootste gedeelte van de te laat betaalde prenten uitmaakt, zie ik niet in waarom je dat soort schrale apen terwille zou moeten zijn met een verdere verlenging van de toch al vrij ruime betalingstermijn.
560pk zegt
Ik had kort geleden een parkeerboete in Griekenland: 80 euro. Maar, indien binnen 14 dagen betaald (op het postkantoor), 50% korting. Dan betaal je echt wel op tijd, en/of “vergeet” je niet te betalen. (was bovendien een huurauto; die bedrijven rekenen dan ook nog altijd onredelijk hoge administratiekosten bovenop de boete). En ze hebben je creditcardnummer, dus je bent de ***)
mashell zegt
Boetes in Nederland zijn zo hoog daar kan bij een eerste overtreding in een jaar ook best 50% vanaf bij op tijd betalen.