In de strijd tegen ongewenste kilo’s gaan autofabrikanten behoorlijk ver. Op innovatieve wijze proberen ze steeds meer gewicht van nieuwe modellen af te schrapen met de doelstelling deze nog zuiniger/efficiënter/minder leuk te maken. Kunststof speelt hierbij al jaren een behoorlijk grote rol. Tot aan vele motoronderdelen toe wordt het goedje ingezet. Een complete verbrandingsmotor van kunststof lijkt misschien een revolutionair idee, maar het concept stamt alweer uit de jaren tachtig (bewijs). Onlangs is het project weer nieuw leven ingeblazen en gaat het er nu wellicht toch van komen: de verbrandingsmotor wordt ge-MarijkeHelwegend.
Al meer dan dertig jaar is Matti Holtzberg (links op de foto) met zijn idee van een plastic verbrandingsmotor bezig. En hij was al behoorlijk ver met de ontwikkeling aangezien er in de jaren tachtig al volop getest werd met een werkend exemplaar. En het bewijs dat een kunststof motor tot veel instaat is werd wel geleverd toen een aantal van zijn motoren gebruikt werden in de racerij. Het blokje waar destijds veel over te doen was maar nooit echt aansloeg bestond grotendeels uit plastic, alleen de krukas, nokkenas, verbrandingskamer en de bovenkant van de zuigers waren van metaal.
Nu is Holtzberg een samenwerking aangegaan met Huntsman Corporation of Houston. Een groot chemiebedrijf dat wel wat zag in de zijn plannen. Hierdoor kan het plastic motortje op grote schaal geproduceerd worden. Voor zover bekend zijn er nog geen autofabrikanten gevonden die staan te springen om plastic paardenkracht. Maar na 25 jaar lijkt het erop dat Matti Holtzberg zijn levenswerk eindelijk op de markt kan brengen. (bron: New York Times, via ABGreen)
jan1666 zegt
Al meer dan dertig jaar is Matti Holtzberg (links op de foto) met zijn idee
welke foto?
btw smelt dat niet na lang snel rijden?
Edman zegt
@jan1666: Er zijn genoeg polymeren die hoge temperaturen aankunnen…
ricardo zegt
@jan1666:
klik eens op “foto”.
w0o0dy zegt
Gek genoeg is één van de meer geschikte materialen voor het bouwen van motoren (composieten met een hoog percentage keramiek) nooit echt van de grond gekomen. Nog gekker is dat het wel voor remmen wordt gebruikt…. Waarom dan niet voor motor-onderdelen? Anyone?
reggiane zegt
Waarom ook niet. Hoop wel dat dit plastic te recyclen valt anders krijg je weer problemen straks.
Een metalen motor is nog geld waard voor de oud-ijzerboer maar een plastic motor….
Relief zegt
In een tijd waarin plastic overal in verwerkt wordt, is het bizar dat een plastic motor niet van de grond is gekomen. En bij plastic moet je niet denken aan je boterhamzakjes. Er zijn genoeg harde plastics die zeer hoge temperaturen aankunnen.
De vraag is eerder, is deze motor goedkoper te produceren? En de veel grotere vraag is, is deze motor milieuvriendelijk (in de zin van recycling)?
Relief zegt
Alleen er is 1 probleem met plastic, plastic wordt gemaakt uit aardolie. Als dat op is, kun je geen plastic meer maken.
Ik zelf ben eerder voor 100% magnesiummotoren. Licht, sterk, goedkoper dan plastic (2 jaar geleden tenminste :P) en ja het gaat stukken langer mee dan aardolie.
Kevski-Style zegt
@Relief:
Magnesium lijkt leuk materiaal, maar het heeft sneller last van metaalmoeheid. je moet er een legering van maken van andere materialen, maar puur magnesium voor motoren gaat niet werken. Overigens is het al heel oud: VW Kever gebruikt al motoren van alluminium/magnesium legering….
JCD zegt
Voor zover bekend zijn er nog geen autofabrikanten gevonden die staan te springen om plastic paardenkracht. Maar na 25 jaar lijkt het erop dat Matti Holtzberg zijn levenswerk eindelijk op de markt kan brengen.
? Ja lekker tegenstrijdig, niemand zit erop te wachten maar hij gaat het op de markt brengen!
Lord_Svenius zegt
en ik maar denken dat plastic uit oliederivaten werd ontwikkeld, en dat die nu bijna op waren, waardoor ze naar alternatieve materialen op zoek gingen…
edit: Relief was me voor
Trango zegt
Magnesium klinkt interessant. Kan je daar wat meer over vertellen?
Kevski-Style zegt
Het idee kan best werken. Kunststof heeft ook een veel groter isolerend vermogen, dus rendementen gaan om hoog. Koelen wordt daarentegen een hel naar mijn id. Toch ben ik wel heel erg benieuwd wat erme te bereiken is….
Rick dos zegt
Leuk. Staat het weer even in de spotlight. Vervolgens hoor je er nooit meer wat van…
Sam zegt
olie is niet op, de makkelijke olie raakt alleen op. Dus gaat de prijs over een de komende tien jaar wel omhoog. Plus ze maken tegenwordig ook al plastics die gewoon “vergaan” als je ze op een vuilnisbuilt gooit en voor sommige plastics heb je geen aardolie meer nodig en dat gaan er steeds meer worden, gezien de investeringen in deze versie. Maar of die plastic motor wat word ja ik weet het nog zo net niet
Relief zegt
@Kevski
Idd puur magnesium werkt niet. Ik had het ook over een magnesiumlegering. Ik bedoelde meer een motor die volledig opgebouwd is uit een magnesiumlegering zonder aluminium of staal.
Het vervormen en beschermen van magnesium tegen corrosie gooit roet in het eten. Het is namelijk veels te duur. Maar het grootste probleem is, het gebrek aan onderzoek naar Magnesium. Er wordt weinig vooruitgang geboekt op dit gebied, omdat er weinig mensen actief mee bezig zijn. En dat is erg jammer. VOoral als je bedenkt dat Magnesium een derde lichter is dan Aluminium.
Kevski-Style zegt
@Relief:
I know. Ik heb nog velgen van magnesium gehad ;)
Magnesium is zo weinig onderzoek naar gedaan doordat het zeldzaam en relatief duur is. BMW gebruik het ook in motorblokken. Kevers dus al sinds het begin….
Bartjuh zegt
plastic rekt tog bij zwaar gebruik? dan lijkt het me dat waar je krukas lagers in je carter zitte dat het na ongeveer een uurtje draaien uitgerekt is?
EJS zegt
Ik ben benieuwd, hoop voor die man dat het lukt. De precieze voor- en nadelen zou ik zelf niet kunnen benoemen, maar gewichtsbesparing is bij mij altijd positief!
Duidelijk zegt
Volgens mij, basseer ik op mijn half jaartje dat ik materiaalkunde heb gekregen, is het probleem bij plastic niet direct de combinatie van Temperatuur en druk. Maar het zal meer de constante cyclus zijn van dit te kunnen volhouden bij ong 3000 rev/min en dat jaren aan een stuk.
(Als dit fout is en mijn redenering niet klopt.. De achtergrond informatie die ik heb is redelijk basis en ik kan enkel daarop terugvallen.)
Maar als het werkt zou het wel een stap vooruit zijn op gewichtsbesparing. Ik blijf het Allesinds volgen!
Bowler zegt
De polimotor die gebruikt is voor het racen in de jaren 80 bestond niet helemaal uit polymeren, maar gedeeltelijk uit metaal:
“He used plastic for the block, piston skirts, connecting rods, oil pan and most of the cylinder head. Bore surfaces, piston crowns and combustion-chamber liners were iron or aluminum. The crankshaft and camshaft were standard metal components.”
Hij racede in een [url=http://www.lolaheritage.co.uk/scrapbook/004/004.htm]Lola[/url]. Op die site van Lola staat ook een opengesneden blok, kun je precies zien wat een polymeer is en wat niet.
Bowler zegt
Lang niet de hele motor is van polymeren gemaakt. Hij heeft er in de jaren 80 mee geraced in een lola frame:
http://www.lolaheritage.co.uk/scrapbook/004/004.htm
staat ook een plaatje bij waar je kunt zien wat allemaal van polymeer is en wat niet.
“He used plastic for the block, piston skirts, connecting rods, oil pan and most of the cylinder head. Bore surfaces, piston crowns and combustion-chamber liners were iron or aluminum. The crankshaft and camshaft were standard metal components”
wilcoschuurs zegt
Ik zeg plastic, dat breekt zo lekker de week!
RolfdeVries zegt
Geen slecht idee, des te lichter de motor des te kleiner het verschil ook trouwens in verschillende layouts, front mid of rear engine. k ben benieuwd wat dat voor auto ontwerp zal doen.
Toch, al het gewicht wat bespaard kan worden is mee genomen. zolang ze maar sterke motoren gaan bouwen en geen 3 cilinders die 70pk uitpoepen. ER IS AL GENOEG ECO HIPPIE ZOOI.
SimonMc zegt
Mensen onderschatten kunststof.Er zijn vormen van kunststof die oer en oersterk zijn.Kijk maar naar polycarbonaat bv.Wordt meestal gebruikt als dakbedekking of als wanden, maar bijna niet kapot te krijgen.
Is er eigenlijk nooit onderzoek gedaan naar titanium motoren?
joep zegt
heeft volgens mij niet zoveel zin meer… straks rijd iedereen elektrisch, wat moet je dan met een plastic verbrandingsmotor? Een plastic accu lijkt me een beter idee..
Cantago zegt
Titanium wordt een beetje te duur ben ik bang;) Maar magnesium wordt al veel gebruikt! Gewicht besparen is altijd goed, zolang er maar geen kwaliteit en geluid verloren gaat;)
pizzakoerier zegt
Straks krijg je nog statiegeld voor je oude plastic blok :p maar ff serieus het idee is wel interessant
Timmie zegt
Na 25 jaar nog steeds niet op de markt… Nou zeg… Nu, als het project wederom niet aanslaat bij het grote publiek, dan gaat het nog eens minstens zo lang in de ijskast. Het is niet de innovatie die primeert, wel de centen die erachter kunnen steken.
olivier zegt
Een racemotor die maximum een paar 1000 km mee moet gaan is niet echt een bewijs dat het haalbaar is, vind ik. Een motor ontwerpen die het 300 000 km en 15 jaar uithoudt in de meest diverse omstandigheden en nog eens zeer goedkoop in massaproductie gefabriceerd kan worden, is andere koek. De slechte thermische geleiding van kunststof zou wel eens koelproblemen en thermische stress in het materiaal kunnen veroorzaken.
Wat keramische motoren betreft, dat zou uit een composietmateriaal gemaakt moeten worden, en bij een complexe vorm als een motor is dat zeer moeilijk.
Magnesium is enkel als legering bruikbaar, zeker niet als 100%, want zuiver magnesium brandt zeer makkelijk en uitermate goed. Een gewone vlam van een aansteker is al voldoende.
jzaero zegt
Waarom kunststof? Plastic is het niet trouwens… In het engels is het plastic, maar in Nederlands niet ;P Waar halen wij de olie vandaan om die motoren te bouwen? Dit helpt misschien wel qua verbruik, maar het produceren van die krengen kost toch ook aardolie?
Laurens zegt
Jaren terug was men in de chemie bezig om kunststof koplampen te ontwikkelen. Dat is uiteindelijk gelukt, en zie wat een bedrijf als Peugeot ermee doet…
OT: vast niet onmogelijk. Maar moderne motoren wegen al een stuk minder dan het massieve blok gietijzer dat er vroeger soms ingehangen werd. Zeker per geleverde pk.
Ghettoblaster zegt
Waarom nog investeren in antieke technologie?(zuigers en kleppen)
De constructeurs zouden beter meer inzetten op alternatieve aandrijfvormen.
Larrs zegt
Niet echt van toepassing, maar de Japanse Nissan Micra((Nissan March) K11) heeft een kleppendeksel van kunststof. Veel lichter dan aluminium.
Maar een kleppendeksel heeft natuurlijk veel minder te lijden dan een drijfstang.
.
Ben wel benieuwd naar de betrouwbaarheid van een kunststof motorblok.
shenkie zegt
even over dat magnesium porsche gebruikte dit voor zijn 911 2.7 liter motoren en daar zijn ze nooit mee verdergegaan aangezien die motoren bekend staan als olie druppelaars