Als je op zoek bent naar een SUV waar lekkere “sportieve” grote velgen en een sportpakketje bij passen, dan kun je met een gerust hart de Land Cruiser overslaan. Als je daarentegen een auto wil die altijd en overal door kan gaan, dan moet de Land Cruiser op de shortlist staan.
Voor de gemiddelde Nederlandse automobilist is de reis naar kantoor al heel spannend als de Latte Machiato 10 graden te koud is en er een paar plassen op de weg liggen. Mocht je ook zo in de wedstrijd zitten, dan is een Land Cruiser wellicht niets voor jou. Voor de Nederlandse markt is de Land Cruiser één van de laatste der Mohikanen, heel iets anders dan een opgehoogde stationcar die doet alsof die het terrein in zou kunnen.
De bouwblokken voor een echte offroader
Het grote verschil zit ‘em in het ladderchassis, de Land Cruiser is naast wat pickups de enige op de Nederlandse markt die dat heeft. Daarboven staat de carrosserie en dat biedt een aantal voordelen. Een grotere bodemvrijheid is er één van, maar het is veel degelijker en ook veel makkelijker om te repareren.
Het spreekt voor zich dat iedere Land Cruiser standaard vierwielaandrijving heeft met centraal Torsen® sperdifferentieel. Diehards kunnen daarnaast kiezen voor het offroad-pakket met onder meer een inschakelbaar sperdifferentieel op de achteras, Crawl Control en vijf camera’s, waarvan er ééntje zelfs onder de auto kijkt. Aangezien dat in modderig terrein natuurlijk niet gaat werken, is het eigenlijk een camera die schuin naar voren kijkt en waarvan de beelden vertraagd worden afgespeeld. Een briljant trucje, waardoor je letterlijk wielen op een centimeter nauwkeurig op stenen zou kunnen plaatsen.
In het offroad pakket zit ook het Kinetic Dynamic Suspension System (KDSS), een bijna magische manier om te zorgen dat de wielen van de Land Cruiser zo lang mogelijk aan de grond blijven. Voor normaal weggebruik hebben de meeste moderne auto’s stabilisatorstangen die een verbinding vormen tussen het linker- en een rechterwiel. Dat voorkomt overhellen in bochten, dat is niet alleen beter voor het weggedrag, maar ook comfortabeler. In het terrein hebben stabilisatorstangen het nadeel dat ze de wieluitslag beperken. Onhandig als je over rotsen wil klimmen of door diepe sporen moet rijden, want daardoor kunnen wielen los komen van de grond. En een wiel wat geen grond raakt, zorgt ervoor dat je geen steek verder komt in het terrein. KDSS duwt als ware de wielen juist naar beneden, waardoor de Land Cruiser een bijzonder indrukwekkende 65 centimeter grote wieluitslag kan halen.
Een ander belangrijk element van een echt capabele offroader is de lage gearing en ook dat is iets wat nog maar zelden is terug te vinden bij vierwielaandrijvers. Het verlaagt de snelheid van de auto bij een gegeven toerental, het zijn feitelijk nog kortere versnellingen en dat is voor het terrein erg prettig. Niet alleen stijgt de trekkracht aan de wielen, ook is de doseerbaarheid van het gas groter.
Functie boven vorm
Ook dat lijkt de voorwielaangedreven met sportbanden uitgeruste softroad brigade nog wel eens te vergeten. Zelfs in Nederland is buiten de gebaande paden niet ieder potentieel obstakel gemarkeerd met een waarschuwingsbord. Dus kan je nog wel eens een uitstekende tak tegenkomen, de dieperliggende koplampen en koelopeningen aan de voorzijde zijn zó ontworpen dat ze daarvoor beschermd zijn. De motorkap heeft juist weer een uitholling die het zicht recht naar voren en naar beneden verbeterd, voor diegenen die de het pakker met vijf camera’s vergeten zijn mee te bestellen. De hoger spatborden geven duidelijk aan waar de Land Cruiser ophoudt, handig voor in het terrein maar ook niet onhandig voor in de stad.
Diesel
Gezien de forse belastingen op CO2-uitstoot zijn de benzinemotoren niet voor Europa bedoeld. Rusland krijgt wel een 2.7 viercilinder en vier liter grote V6. Hilarisch genoeg levert de V6 in een speciale spec voor de Oekraïne overigens ook nog eens dik 30 pk extra, want daar zijn ze niet al te streng met uitstootnormen.
Voor ons komt de keuze uit slechts één diesel, de 2,8-liter D-4D (2.755 cc) DOHC-viercilinder met 16 kleppen. Erg hightech is die niet, want het topvermogen is slechts 130 kW/177 pk bij 3.400 toeren per minuut. Er zijn legio concurrenten die meer vermogen halen uit tweeliter motoren, dit blok is eerder gebouwd voor duurzaamheid dan baanbrekende prestaties.
Voor de handgeschakelde versie is het koppel begrensd op op 420 Nm tussen 1.400-2.600 toeren per minuut, de zestraps automaat krijgt 450 Nm (tussen 1.600-2.400 tpm) voor zijn kiezen. Gezien het gewicht mag je dan geen hele flitsende prestaties verwachten en die krijg je dan ook niet. De sprint naar de honderd duurt 12,1 seconden (automaat: 12,7 seconden). Van de op dit moment nieuw leverbare auto’s moet de Land Cruiser het merendeel voor zich laten gaan bij het verkeerslicht. Ook qua topsnelheid stelt het weinig voor, bij 175 km/u is de koek op. Toch voelt het minder lethargisch dan je zou verwachten of misschien ligt de lat al minder hoog van het type auto, dat kan ook. Linksom of rechtsom voelde de Land Cruiser niet zo sloom als je uit de cijfers zou afleiden.
Voor wie dan
In de Nederlandse wildernis is er vrijwel niemand die op een plek woont die je niet zou kunnen bereiken met een Aygootje, maar er zijn wel beroepsgroepen voor wie het altijd kunnen bereiken van een plek essentieel is. Denk aan reddingsdiensten, brandweer en politie, die vormen zo’n derde van de clientèle van de Land Cruiser. De prijzen op grijs kenteken zijn heel schappelijk, vanaf 32 mille staat er een Land Cruiser op het erf. Nadat de Nederlandse overheid heeft meegegeten uit jouw portemonnee loopt de prijs helaas op tot 70 mille voor een Land Cruiser op geel kenteken.
Een ander groot deel van de klanten moet regelmatig een zware kar trekken en komt daarom bij de Land Cruiser uit. Met grijs kenteken trekt de Land Cruiser maximaal 3500 kilogram, op geel kenteken (met maximaal zeven passagiers) mag er nog altijd 3000 kg achter.
De resterende Land Cruisers gaan naar mensen die het echte offroad karakter waarderen. Dit is geen opgehoogde 3-serie, met spatbordverbreders ruiger gemaakte MPV op dikke zomerbanden. Dit is de real deal en dat heeft zeker zijn charme.
fanboy zegt
Ik moet iedere keer een beetje snikken als een echte terreinwagen een SUV wordt genoemd :(
Verder erg leuke gadgets, dat je ziet wat er onder je voor terrein zit. En nette wieluitslag.
Kwestie van tijd voordat ze weer eens met benzine blokken worden aangeboden in EU landen.
granlusso zegt
@fanboy: @Wouter zegt toch ook dat je juist NIET bij de Toyota Land Cruiser moet zijn als je een door hem beschreven SUV zoekt? ;)
fanboy zegt
@granlusso: Ja ok, het is net hoe je de zin interpreteert, maar ik geef je gelijk.
cloverleaf zegt
@fanboy: in de EU zijn het toch alleen maar bedrijfswagens helaas. Dan is diesel veel voordeliger. Ik houd er ook wel van. Landcruiser vs Patrol??
luxaeterna zegt
“Het grote verschil zit in het ladderchassis, de Land Cruiser is naast wat pickups de enige op de Nederlandse markt die dat heeft. “
Ik wist niet dat de G klasse geen ladderchassis meer heeft?
autoblogger zegt
@luxaeterna: niet meer leverbaar (tijdelijk;)
O plaat zegt
Zowel het oud als het nieuw model van de Jeep wrangler staan nog steeds op een ladder chassis. (Sorry voor het muggenziften.)
MercMax zegt
@shiva: En de Pajero van Mitsubishi
roquez zegt
@mercmax: en Brandweerman Sam
jack_abarth zegt
“Voor de Nederlandse markt is de Land Cruiser één van de laatste der Mohikanen, heel iets anders dan een opgehoogde stationcar die doet alsof die het terrein in zou kunnen.”
Grappig, ik vind juist dit model op een opgehoogde stationcar lijken. De LC van bijvoorbeeld de periode 2002-2010 oogt een hogere koets te hebben. (niet hoger van de grond, maar van bodem tot dak)
MaartenD zegt
Totaal onnodige auto voor de Nederlandse markt
bullgod76 zegt
@maarten020: ben jij soms auto verkoper bij een VAG dealer?
MaartenD zegt
@bullgod76: goed verhaal
bullgod76 zegt
@maarten020: ja want dat willen we hier ook graag
fmgarcia zegt
@maarten020: Al moeite met een beetje modder zoals je ziet. Wil jij nog vaker achter een trekker rijden?
robert110 zegt
@maarten020: U woont zeker in de grote stad?
MaartenD zegt
@robert110: scherp. Wel een tijdje in Qatar gewoond en daar rijdt iedereen Land cruiser
sanderp zegt
@maarten020: Helemaal gelijk, maar een beetje sportwagen is ook totaal onnodig.
MaartenD zegt
@sanderp: tja, is ook zo. Maar liever een beetje sportwagen dan een 4×4
ri_ck zegt
@maarten020: zeiken hieronder kunnen ze wel maar je hebt wel gelijk, ik kan mij zo weinig tot geen situatie in NL verzinnen waarmee je de volledige capaciteit uit deze auto haalt. Drassig weiland met trailer of iets maar dan is een willekeurige AWD wss ook wel voldoende. Neemt niet weg dat dit een beest van een terreinwagen is en daarom zo onnodig in NL, wel gaaf ?
numpty zegt
Zijn die ‘beruchte’ D4D problemen nu al onder controle bij de Landcruiser ?
Blijft mij toch bevreemden, dat Toyota over de hele linie stopt met diesels in personen wagens..
roeland zegt
@numpty: er is nooit een probleem met de lc motoren geweest. Dat waren alleen 2.2 D-cat motoren
bmwpowerm5 zegt
@roeland: van de 3.0liter D4D blokken zijn er heel veel vastgelopen
heb het zelf ook meegemaakt
die dingen hadden last van lekkende brandstofinjectoren en dan raakt de oliezeef verstopt
roeland zegt
@bmwpowerm5: hmm nieuw voor mij op de zaak twee lc gehad beide rond de 350.000 km ingeruild. Nooit iet mee gehad.
Loek zegt
@numpty: de geen-diesel mentaliteit is met uitzondering van de Land Cruiser en Hilux.
E34M5Touring zegt
Ik vind het geen mooie auto. De vorige was wellicht wat ingetogener maar wel mooier vind ik. Wel enorm indrukwekkend wat zo’n ding allemaal kan in het terrein. Ben in Dubai met zo’n ding de woestijn in geweest. Met een professionele driver. Ongelofelijk hoe ver je kan gaan en wat zo’n ding aankan. Paar flinke drops gedaan met dat ding maar hij gaf geen krimp. Maar ook enorm schuin enz. Deed ie allemaal zonder problemen. Er reden toen ook een paar FJ Cruisers mee maar die hadden er toch echt meer moeite mee. Mooie ervaring was dat, zie je toch maar wat iemand die weet wat ie doet met zo’n ding kan zonder dat het fout gaat. Sindsdien wel onder de indruk van de kunde van zo’n Landcruiser.
kilum zegt
@e34m5touring: Kijk, dat lijkt me nou een gave reden om een keer naar Dubai voor te gaan. Was dat een beetje te betalen of net zo duur als de rest van Dubai?
E34M5Touring zegt
@kilum: Weet niet precies meer. Wij hadden toen een arrangement met eten en van alles en nog wat. Alleen het rijden was geloof ik niet eens zo heel duur. Wel enorm gaaf! Echt, ze sparen dat spul niet hoor. Volle bak.
freshlife zegt
@E34M5Touring: klopt, heb ik ook ooit gedaan. Behalve enorm gaaf werd ik er wel enorm misselijk van. Die mannen rijden die bulten op en af tot je geen idee meer hebt waar de horizon staat
Loek zegt
@kilum: Dubai was niet vreselijk duur vond ik. Voor middenklasse prijs (64 per nacht) een hotel in het centrum met voldoende luxe, inclusief ontbijt, sauna en zwembad op het dakterras, voor €65 per dag een Audi A6 voor de deur en als dat je ding niet is kun je voor €5.50 de hele dag met de metro. Alleen de echte attracties, zoals de Burj Khalifa, zijn echt duur, maar dat krijg je als toerisme je primaire inkomstenbron is. Denk daarom dat zo’n woestijntour ook aan de prijs is. Maar dat is wel gaaf, heb het zelf niet gedaan maar dat lijkt me heel tof!
michaelcorleone zegt
De LC is de perfecte auto.
Een van de weinige auto’s die je altijd en overal ter wereld kunt gebruiken.
karhengst zegt
@michaelcorleone: Behalve in Nederlandse parkeergarages gok ik zo
kilum zegt
In Zuid Afrika zag je deze erg veel. Ik vond dat wel echt heel gaaf. Vooral omdat je ze in Europa weinig ziet.
kennone zegt
En de V8????
erwh zegt
@kennone: de LC200 (met benzine V6, V8 en diesel V8) wordt niet meer verkocht in Nederland, maar des te meer op andere plekken in de wereld. Daar wordt deze LC de “Prado” genoemd en is het de (kleinere) instapper in de wereld van de Land Cruisers. Absolute top (in prijs dan) is de Lexus LX570 met 5,7 liter benzine V8 en bedekt met een extra laagje luxe, maar ook die wordt hier niet geleverd.
tocae zegt
@erwh: Prado kan je ook met V8 krijgen, is dan de Lexus GX460.
kilum zegt
Leipe kapster heb je @wouter
dirkv zegt
Buiten Europa zie je veel Land Cruiser’s, omdat er nog heel veel oude rond rijden zal het een heel goede auto zijn.
gregorius zegt
Leuk filmpje weer van Martijn!
riceos zegt
Kilum, in zuid afrika is sowieso 75% al van Toyota
rikus zegt
Heerlijke wagen. De echte off-road beuker. In de PC ben je het mannetje met een Land Rover of een G-klasse, maar in de jungle geniet je pas echt status als je met dit apparaat een oekaboeka stam wakker toetert.
lekbak zegt
@rikus: Voordat je ver genoeg de jungle in bent om de oekaboeka stam wakker te toeteren is er allang een aantal cruciale onderdelen van de ophanging stuk gegaan. Je kunt veel beter een analoge 70 serie met starre assen meenemen daarvoor.
appeltaartislekker zegt
@rikus: niet toeteren! Godverdomme!
eefie zegt
Met deze auto kan je bijna Dakar gaan rijden. Een geweldige terreinwagen
ko4n zegt
@eefie: in de africa eco race rijd als ik me niet vergis een nederlander met een vrijwel standaard vorige gen land cruiser
mashell zegt
Wat zou het fijn zijn als Toyota eens probeerde een mooie wagen te maken in plaats telkens te proberen de Yaris Verso in lelijkheid te overtroeven.
fanboy zegt
@mashell: Haha dat is echt nog niet gelukt.
toyotafortuner zegt
Maakt niet uit of t al dan niet nut heeft in NL, een LC. Ik wil er een. Maar dan wel eentje met van die voorspiegels. Had deze rijtest niet bepaald zien aankomen.
windhoekgokarting zegt
Ja we rijden al jaren een Land Cruiser Prado zoals hij hier in Namibie heet, een 2006 4.0V6 om precies te zijn. En nog steeds 20k waard…haha
itiswhatitis zegt
@windhoekgokarting: oeh Namibië daar wil ik graag nog eens naar terug gaan.
applemac zegt
Twee keer in Dubai als huurauto gehad. Wat een top auto! met zijn 6’en in de auto ging prima, en de koolkast tussen de stoelen voorin waar aardig wat flesjes water in paste was zeer fijn met 35 graden. Ik vind Toyota’s echt verschrikkelijke auto’s behalve deze!