Een nieuw type tolweg in Frankrijk blijkt een boobytrap te zijn voor NL-ertjes die onwetend wanbetalen.
Een klassieke ervaring van alle Nederlanders die in de zomer naar het Zuiden trekken is de péage op de Franse Autoroutes. Even door het tolpoortje en goaaaan met die banaan. Maar niet te hard gaan overigens, want in La Douce France zijn de boetes ook niet zo douce als je zou hopen.
Het is altijd een beetje geklungel. Afrekenen met geld of een kaartje, je raam uit hangen, je kent het wel. Er zijn tegenwoordig natuurlijk moderne oplossingen voor. Maar ja, dan moet je toch weer een apparaatje of een app of iets dergelijks gebruiken. Het is en blijft een extra handeling. En natuurlijk big brother is watching you.
Frankrijk heeft er echter nu een nieuw fenomeen bij. De tolweg, waarbij niet echt duidelijk is dat het om een tolweg gaat. Er zijn geen poortjes meer, niet of nauwelijks borden, kortom niks dat de nietsvermoedende Nederlander doet denken dat hij (m/v/i) op een tolweg rijdt. Totdat de kneiterharde boete in de brievenbus valt.
Want jawel! Ondanks dat niet echt duidelijk wordt gemaakt dat je een boete krijgt als je geen tol betaalt op de A79, is dat wel degelijk het geval. De ANWB heeft volgens het AD al verschillende meldingen binnen gehad van ‘bezorgde burgers’. Ook Franse consumentenorganisatie Que Choisir? heeft al de nodige klachten gehad van imboorlingen.
Het bedrijf achter de tolweg geeft toe dat er nogal veel weggebruikers de tol niet betaald hebben. In de afgelopen ging het om 200.000 weggebruikers, op een totaal van 4.000.000 weggebruikers. Dat is ka-ching voor de wanbetalers. Zij krijgen, doordat het systeem werkt met kentekenherkenning, in principe automatisch een boete thuisgestuurd.
Althans, er is een mogelijkheid om binnen 72 uur van het weggebruik nog te betalen. Maar zeker voor veel Nederlanders die op vakantie gaan, of gewoon het weekend in Frankrijk verblijven, is die periode te kort. De 72 uur is al lang voorbij voordat ze de boodschap krijgen. Boetes rangeren van 90 Euro tot 375 Euro. Dus zeker in dat laatste geval (en als je meer boetes krijgt) is dat niet lekker thuiskomen.
Desalniettemin wil men in Frankrijk dit systeem gaan uitbreiden. Volgens milieurakkers scheelt het CO2 uitstoot doordat mensen niet bij tolpoortjes wachten met een ronkende motor et cetera. Wellicht is dat zo, maar vooralsnog is het wel verdomd onhandig. Een beetje met de Franse slag, zullen we maar zeggen. Ga jij dan maar op vakantie naar Duitsland? Laat het weten, in de comments!
ukbob zegt
Zo zullen veel Fransen en andere niet-Nederlanders toch ook de ‘flits tol’ ervaren op wegen als de A2 tussen Utrecht en Amsterdam? Paar bordjes en gegarandeerd een boete in de bus voor die paar km/u te hard…
generaalalfa zegt
Een tolweg vergelijken met een traject controle.. Houd je aan de snelheid en je hebt geen probleem.
Hier gaat het om een Tolweg waar je niet ziet dat het een Tolweg is.
Jij kan ook zo de politiek in.
Het is allebei asfalt dus het zelfde..
audicoupe84 zegt
Les malins évitent les Français, la France et les produits français, les Françaises. Faites le tour de la France en voiture ou prenez l’avion pour l’Espagne/le Portugal.(Wie slim is vermijd Fransen, Frankrijk en Franse producten, en vooral Franse vrouwen. Rijd om Frankrijk heen of pak het vliegtuig naar Spanje/Portugal.) Zoals je hieruit begrijpt vindt ik dat we met alle Europeanen samen, Frankrijk op moeten pakken en in de Noordzee moeten pleuren….
bertusss zegt
Zeg dan niets ..
bunnylebowski zegt
Al jaren zo’n tolkastje die ook in Italië werkt. Geen gezeik en gedoe.
alpacatje zegt
Als belg gebruik ik al jaren een telepeage badge zo handig, snel en geen enkele file aan de peage. Zelfs in het hoogseizoen. En dat voor maar €1,7 extra in de gebruikte maand
ptr zegt
Italië kent dit ook. Maar daar kun je nog met een batch dit voorkomen.
potver7 zegt
Uhm, misschien kunnen jullie ook even vermelden hoe je dan wél moet betalen?
jaapiyo zegt
1. Je kan een automatisch apparaatje roggelen die monitort of je op een tolweg rijdt
2. Je kan je kenteken en banknummer registreren bij een website (fulli.com/sesame)
3. Je kan het online afrekenen via een website, voor nu ten laatste binnen 72 uur na weggebruik, maar dat gaat eraf (aliae.com)
4. Er zijn alsnog betaalmachines op 8 plekken naast de A79
gdjnl zegt
Dus dit betreft (vooralsnog) enkel de A79?
MaartenD zegt
Verschrikkelijk volkje bah bah
utregcity zegt
Is in Zweden en Noorwegen ook. Gewoon ff je huiswerk doen als je op reis gaat. Iets met wijs op reis… 🙄
pivavar zegt
Fulli.com, aliae.com? Ik neem aan dat dit in private handen is gegeven. Of via Nigeria? Maar bedankt voor de tip, zou er zomaar langs kunnen gaan op de terugweg.
Computer Freak zegt
Het hele idee van de EU en Schengen is dat je vrij rond kunt reizen. Daar blijft weinig van over als je eerst voor ieder land allerlei tolpasjes, vignetten en milieustickers moet regelen.
rrk147 zegt
Ach, dat is voor het vrachtwagens al jaren zo, elk land zijn eigen tolsysteem. Gelukkig levert DKV wel een kast voor meerdere landen, maar anders hebben, België, Duitsland, Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Hongarije allemaal verschillende tolkasten.
tenaci zegt
Lekker met zo’n kastje van telepeage. Werkt top!
pitapita zegt
Heb je in Portugal ook. En als er een omleiding op de ring van Antwerpen of Gent is en je eventjes via het centrum geleid wordt.
kniesoor zegt
Putaing !
cloverleaf zegt
Gewoon in heel Europa tol afschaffen. Enkel nog tol voor lange tunnels en bruggen.
mashell zegt
Roepen om afschaffen en dan meteen een uitzondering noemen. Je kan zo de politiek in…
Of we schaffen het in heel Europa af. De landen waar bedrijven wegen exploiteren nemen die dan over.
Of we voeren het gewoon overal in heel Europa in. De staten die wegenbelasting rekenen schaffen dat dan af. De prijs wordt in heel Europa gelijk, maar vermenigvuldig met iets waarin in BNP per inwoner een factor is. Zwitserland moet ook meedoen anders mogen ze geen chocolade, horloges, rösti en financiële diensten meer exporteren.
Robert zegt
De laatste keer dat ik in Frankrijk vakantie ging vieren, had ik zo’n elektronische transmitter achter de voorruit geplakt. Werkte perfect en het allergrootste voordeel was nog wel dat je de speciaal daarvoor gereserveerde poorten kon nemen en zo gemiddeld 5-15 minuten per tolpoort aan tijd bespaarde. Op een rit van huis tot in Bretagne scheelde dat twee uur reistijd.
sabrerator zegt
En dan voorsorteren voor die snelle tolpoortjes! Mijn record is geloof ik 80 per uur 😁
rutgerg zegt
Zoals hierboven gezegd is dit op veel meer plekken. Oa in de buurt van Varese in Italie, en ik heb het ook in Californië (orange county) gezien. Inderdaad of zo’n tolkastje regelen of optijd betalen. En vooral gewoon even wat onderzoek doen voor je op vakantie gaat.
alcantara zegt
Ik kan niet naar Duitsland, daar zijn ze zo streng
utregcity zegt
‘K Heb getwijfeld over België
Omdat iedereen daar lacht
‘K Heb getwijfeld over België
Want dat taaltje is zo zacht
Pfuf zegt
Tol kastje werkt geweldig nu al 6 jaar naar Portugal 2x in het jaar. Alleen in Portugal piept hij niet dus dat was even spannend maar werkte schijnbaar wel. Men vriendin is Portugese en we hadden voor het kastje de nummerplaat geregistreerd voor automatisch afschrijving in Portugal. Het zijn denk ik ook de beste tolwegen van Europa hulpverlening staat zo bij je. Frankrijk en Spanje daarintegen wat een droevenis.
Dutchdriftking zegt
Kunnen ze niet net als de Zweden je kenteken scannen en de factuur mailen? Werkt perfect.
MarcoM zegt
Iedere fransman ook hier standaard een boete geven bij binnenkomst van ons land.
wimof zegt
375€ , je foltert goedkoper een student dood in België (justice for Sanda)