Nooit eerder had ik zoveel zin om de deuren van een auto open te maken voor een rijtest.
De eindbaas van Tesla (Elon Musk) heeft grootse plannen met het elektromerk. Plannen die grenzen aan werelddominantie, eigenlijk. En om dat voor elkaar te krijgen bestookt hij de markt onophoudelijk met nieuwe modellen en uitvoeringen van die modellen vol met de meest gestoorde features en gadgets. De laatste grote troef: de Tesla Model X.
Gevoelsmatig was er om deze auto meer te doen dan om de introductie van de Model S destijds. Het is “de veiligste, snelste en best uitgeruste SUV ooit” volgens Tesla. Bescheidenheid is niet Musk’s best ontwikkelde talent, zullen we maar zeggen. Maar als het klopt, dan hebben we niets te zeuren toch?
Toch waren we niet erg onder de indruk toen we de Model X voor het eerst in levende lijve aantroffen. Het was in Genève dat Wouter en ik een rondje om de nieuwste elektromobiel van Tesla heen wandelden. We moesten lachen om de tiptoetsen voor de deuren, die ongetwijfeld stuk zullen gaan. We moesten lachen om het concept van de achterdeuren, omdat die ongetwijfeld stuk zullen gaan. We moesten eigenlijk om alles een beetje lachen, want heel mooi was hij ook al niet. Een soort Model S die verticaal op 120% geschaald is. Sommige hoeken zijn goed gelukt, maar over het algemeen oogt de auto wat mij betreft wat koddig. Het interieur is dan wél weer heel fraai, met ruimte voor maximaal zeven personen. De stoelen zitten bovendien goed en er is nog een aardige bagageruimte in deze zevenzitter.
Het enige wat we daarnaast wel ok vonden was de aandrijflijn. Die is namelijk gekopieerd van de Model S (rijtest) en levert indrukwekkende prestaties. De Model X is leverbaar in verschillende varianten, te beginnen bij de 60D met een batterij van 60 kWh, oplopend via de 75D en de 90D naar een batterij van 100 kWh in de P100D, waarbij het getal dus steeds correspondeert met het aantal kWh’s van de batterijen. Hoe groter het gekozen batterijpakket, hoe bruter de prestaties en hoe hoger de actieradius. De dikste uitvoering heeft een actieradius van 542 kilometer, maar indrukwekkender zijn de prestatiecijfers: 3,1 seconden naar 100 en een topsnelheid van 250 kilometer per uur. Overigens rijden we in deze test nog met de P90D die 3,4 seconden over de sprint naar 100 doet.
Nee, waar we onze twijfels met name over hadden was de overall drang om “coole features” te implementeren op een auto die voor de massa bedoeld is. Want zitten we daar wel op te wachten? Hebben we behoefte aan al die gekkigheid? Wat voegt het toe? Tijd om een aantal van die “coole features” te benoemen, dus.
Cool ding één: deuren
Tesla noemt het Falcon Wings: de deuren openen in Gullwing-stijl, maar dan anders. Ze scharnieren op meerdere punten maar komen nooit meer dan dertig centimeter buiten de auto als daar niet genoeg ruimte voor is. Nadeel: op de al hoge SUV-stijl body, hebben de deuren nog meer hoogte nodig om te kunnen openen. Sensoren houden daarbij in de gaten dat je niets raakt en het computerbrein stopt de de deuren automatisch als toch schade dreigt. Tenminste, als het goed is, want er zijn al meerdere gevallen van gesloopte deuren bekend. Ook een nadeel: als je ze vergeet dicht te doen bij het wegrijden vallen ze niet automatisch dicht in tegenstelling tot conventionele deuren, dat geintje leverde ook al eens flinke schade op. Overigens wordt de bestuurdersdeur bij het loslaten van het rempedaal wel automatisch dichtgegooid, dus waarom dit niet op alle deuren van toepassing is, is mij een raadsel. Bovendien: al die scharnieren en technieken zijn mooi, maar het zijn ook allemaal extra bewegende onderdelen die kapot kunnen gaan.
En de vraag is of het nu zo verschrikkelijk veel beter werkt als gewone deuren, want áls de deuren op hun krapste stand opengaan, is het alsnog vrijwel onmogelijk om in te stappen. Je kan je dus afvragen of Tesla niet beter iets compactere buitenmaten had kunnen hanteren en een conventioneler stel deuren te gebruiken. Maar het ziet er cool uit, dat wel. Als je de deuren ergens opendoet komt er meteen een horde mensen op af om je te vragen hoe dat zit.
Oordeel cool ding één: we zijn niet overtuigd van het nut, het lijkt onnodig complex, maar het is goed voor je sociale leven.
Cool ding twee: de voorruit
Ook niet conventioneel: de voorruit. Het grootste stuk glas ooit gebruikt in een productieauto, maar wat heb je daaraan? Het geeft een ruimtelijk gevoel, maar is dat echt zoveel beter dan bij een auto waarbij meerdere glaspanelen gebruikt worden? Wij willen vooralsnog maar even niet nadenken over de kosten van het vervangen van een voorruit. Maar ook hier geldt weer: het ziet er cool uit, dat wel.
Oordeel cool ding twee: gaaf, maar onnodig duur.
Cool ding drie: AutoPilot
En dan moeten we het nog hebben over AutoPilot natuurlijk. Het systeem dat autonoom rijden in een stroomversnelling dwingt is niet van onbesproken gedrag. Een aantal incidenten waaronder ongevallen met dodelijke afloop, worden gelinkt aan dit systeem. Het blijft lastig in een opstartende fase als deze om te bepalen of het systeem de veiligheid op de weg vergroot, of dat het juist extra gevaren met zich meebrengt omdat mensen al teveel gaan vertrouwen op de techniek, terwijl ze zelf nog eindverantwoordelijk zijn. Zijn de dodelijke ongevallen werkelijk te wijten aan AutoPilot of moeten we juist stellen dat er veel ongelukken voorkomen zijn door briljant ingrijpen van AutoPilot waar mensen wellicht gefaald hadden een ongeluk te vermijden?
We hebben de AutoPilot uiteraard uitgebreid getest en het is echt bizar hoeveel beter dit werkt dan alle vergelijkbare systemen die ik van andere producenten heb gereden. De AutoPilot blinkt vooral uit in z’n geraffineerde en verfijnde werking. Waar andere merken vaak veels te abrupt bijsturen binnen hun baan, gaat dat bij Tesla bijzonder subtiel. Zodanig subtiel dat cameraman Martijn me achteraf vertelde dat hij soms moest kijken of ik aan het rijden was of dat de AutoPilot was geactiveerd, maar dat dan bleek dat de AutoPilot aanstond. Je moet overigens wel alert blijven, zeker bij afritten en minder goed gemarkeerde rijbanen. Op een provinciale weg interpreteerde AutoPilot op een bepaald moment een korte uitvoegstrook als het vervolg van de normale rijbaan, waardoor ik toch echt even moest overrulen om niet knalhard een afrit af te schieten. Voorlopig blijft autorijden dus nog mensenwerk, maar het is wel bizar hoeveel de Tesla Model X me uit handen kan nemen. Als ik elke dag in de spits van en naar m’n werk zou moeten rijden, dan zou ik héél blij zijn met een systeem als AutoPilot. Deze gadget lijkt niet alleen cool, maar ís dat ook daadwerkelijk.
Oordeel cool ding drie: AutoPilot in de Model X is de absolute heerser op het gebied van autonoom rijden.
Cool ding vier: bescherming tegen biologische oorlogsvoering
Elon Musk heeft ook nog een andere gadget doorgeduwd die ik met jullie wil delen: er zit een reinigingsfilter in voor de lucht die de auto ingelaten wordt. Als dat filter actief is zou je een aanval met biologische wapens moeten kunnen overleven volgens Tesla. Of het echt zo is? Wij gaan het niet testen voor je, maar het is wederom iets waarvan we denken: waarom? Waarom ontwikkel je zulke dure technieken voor een auto, terwijl je bedrijf nog steeds flink verlies draait en je aandeelhouders nog altijd wachten op hun eerste winstuitkering.
Oordeel cool ding vier: overbodig. Tot de Russen komen, natuurlijk.
Cool ding vijf: alles in een touchscreen
Er zijn twee fysieke knoppen te vinden op het dashboard, los van de stuurbediening voor multimedia en de gebruikelijke zaken als een knipperlichthendel. Maar verder zit álles in het enorme centrale display, behalve het openen van het handschoenenkastje en de activering van de alarmlichten. Die laatste is overigens wettelijk verplicht, anders had Tesla ‘m ook wel ergens anders verstopt.
Maar verder zit alles dus achter dat touchscreen. En sorry meneer Musk, maar dat zuigt. Het scherm zit net buiten je bereik als je gewoon zit en rijdend is het verrekte lastig om een touchscreen doeltreffend te bedienen. Nu is het uiteraard een simpele kostenoverweging, want software achter een touchscreen is goedkoper dan het ontwikkelen van een volledig operationeel dashboard met talloze knoppen.
Oordeel cool ding vijf: touchscreens zuigen.
Cool ding zes: Ludicrous Mode
Oordeel cool ding zes: alle auto’s zouden dit standaard moeten hebben.
Zijn ze allemaal nodig? Misschien niet. Maar het is verfrissend dat er nog autofabrikanten proberen de massa te bereiken met auto’s die daadwerkelijk anders zijn. Die features toevoegen omdat de grote baas ze nodig vindt. Elon Musk wil het dus zijn er Falcon Wings, het luchtfilter vindt hij nodig, de enorme voorruit vond hij gewoon tof. Bovendien is autonoom rijden volgens hem de toekomst en de enige manier om het snel te ontwikkelen is door het als beta te draaien in het complete bestaande wagenpark. Is het controversieel om je klanten als proefkonijnen in te zetten? Wellicht, maar pionieren betekent soms ook risico’s nemen. Dat er ongelukken gebeuren met AutoPilot lijkt een gegeven, maar tegelijkertijd is de vraag: hoeveel ingrepen van AutoPilot hebben al mensenlevens gered? Ik ben altijd kritisch geweest op autonoom rijdende auto’s, maar voor het eerst denk ik nu “het zou wel eens kunnen gaan werken”.
Toch zijn er natuurlijk ook altijd de momenten dat je zelf wil rijden. En dat kan gelukkig ook gewoon, met deze Model X. De P100D is nog niet in Nederland dus kregen we the next best thing mee: de P90D. Een sprint naar honderd in 3,4 seconden is bijzonder vermakelijk (keer op keer op keer) maar hoe houdt de Model X zich in bochten? Laten we één ding voorop stellen: het is geen circuittijger. Het gewicht van 2450 kilogram is bijzonder aanwezig. Dat merk je overigens niet zozeer aan overhellen, de koets blijft behoorlijk vlak als je de luchtvering niet al te hoog hebt staan. Maar je merkt wel zodra je wat sportiever een bocht aansnijdt dat de kilo’s je naar buiten drukken. Gecombineerd met het beperkte gevoel in het stuur geeft dat niet heel veel vertrouwen. Bocht uit is de power lastig te doseren doordat er geen directe connectie lijkt te zijn tussen je rechtervoet en de elektromotoren. Gelukkig worden allevier de wielen aangedreven, dus kan je bocht uit wel heel goed de power kwijt op het wegdek. Maar goed, wie koopt er een Model X voor het sturen?
Nee, een Tesla koop je omdat je er enorm veel belastingvoordelen mee geniet. Onze overheid gooit namelijk emmers met geld achter dit soort auto’s aan. Dat is opmerkelijk te noemen, aangezien we wel vervuilende kolencentrales bouwen die massaal CO2 de lucht in blaffen. Kolencentrales die veel schoner zouden zijn als juist dáár wat extra geld aan besteed zou worden. Maar omdat de overheid de opvang van CO2 voor hergebruik niet winstgevend krijft, wordt alle CO2 gewoon de atmosfeer in geblazen. En daarmee maken we een belangrijk deel van Tesla’s inspanningen ongedaan.
We zijn zo goed met water, hebben altijd wind en zon voorradig, maar we blijven lekker traditioneel kolen stoken want dat is zo lekker makkelijk. Zonde. Maar goed, in Nederland krijg je dit jaar nog altijd 4% bijtelling. Op de site van Tesla wordt levering van nu te bestellen auto’s pas voor begin 2017 gegarandeerd, maar ook dan geldt het 4% bijtellingstarief. Voor een P100D betekent dat overigens wel dat je zonder voordelen en inclusief BTW minstens 155.700 euro moet achterlaten. Dat is bijna twee keer zoveel als de Model X 60D, die vanaf €87.800 euro te rijden is.
Wat koop je voor dat geld? Een auto vol vooruitstrevende ideeën en dito techniek. Een deel van die zaken is rationeel eigenlijk helemaal niet te verantwoorden, maar of dat erg is kun je je afvragen. Bekijk de video van deze rijtest.
Dutchdriftking zegt
Het verschil is denk ik dat het merk Tesla sinds de Model S zo’n enorme imago boost heeft gehad dat nu met dit model de introductie een veel groter dingetje is.
dutchneon zegt
@dutchdriftking: Niet mooi maar wel dik, eigenlijk net als een X6…. en die Bio-defence mode van jullie cool-ding 4 kan nog wel eens de redding zijn voor alle file’s van tegenwoordig. Door de partikelfilters stoten de auto’s van nu alleen nog maar hele kleine deeltjes uit. En juist die deeltjes kan ons natuurlijk filter ook niet meer tegenhouden. Ik ben er van overtuigd dat binnenkort meer focus komt op schadelijke effecten van dagelijks in de file staan!
james82 zegt
Wat een afzichtelijk ding zeg
badmat zegt
Niet zeuren dat hij zo lelijk is. Geen enkele fabrikant zo groot als Tesla -of groter- kwam met zo’n indrukwekkende auto als derde model.
badmat zegt
@badmat: dit is echt een topprestatie van Tesla!!!
viezefreddyw zegt
@badmat: Op zeker, mee eens. Wat Tesla presteert is knap en niets meer dan lof daarvoor. Maar dan mogen we de auto toch wel lelijk vinden? De Model S was echt een schot in de roos van ze, die kwam wel even binnen. Maar deze Model X vind ik heel erg lelijk.
badmat zegt
@viezefreddyw: je mag hem zeker wel lelijk vinden, maar dat is ook het enige waar veel mensen naar kijken. Bij deze auto gaat het ook vooral om prestaties. Dat wordt vaak vergeten.
jackass266 zegt
@badmat: wat ik dan wel eens wil weten, hoe lang houd die model x een kruissnelheid van 180 vol?
pramm zegt
@jackass266: Want 180 km/h dat doe je hier in Nederland dagelijks. En andere auto’s merken ook niets aan het verbruik bij 180? Juist de 0-60 en 60-140 acceleratie bij een Tesla is fenomenaal en dat maakt het erg leuk rijden.
mashell zegt
@badmat: bij de Fiat Multipla ging het ook om de prestaties (want 6 zitter). Bij de BMW 2 active tourer gaat het ook om de prestaties (premium midi mpv met voor BMW begrippen vooruitstrevende techniek zoals FWD en 3 cilinders). Bij de Mercedes R-klasse ging het ook om de prestaties (super ruime stationwagen). Maar lelijk zijn ze allemaal. En toen kwam de Model X…
willeme zegt
@badmat: zo indrukwekkend vind ik het niet. Het is gewoon een opgetrokken Model S. Ten opzichte van de Roadster was de Model S een ware revolutie.
Onderstel en techniek zijn krek eender aan een S. En ook veel details (exact dezelfde lampen?) zijn gewoon van de S. Alleen de proporties zijn uit elkaar getrokken. De Model S vind ik een fraai ontwerp. Deze vind ik lelijk. Net als veel anderen.
Als ik dan toch elektrisch moet rijden zou ik de Model S kiezen of wachten op de ‘kleine’ Tesla. Dit gedrocht zou ik zou ik overslaan.
badmat zegt
@willeme: je hebt helemaal gelijk, over onderdelen onderstel etc. maar welk merk gebruikt nou niet jarenlang dezelfde onderdelen?? Het is indrukwekkend dat het nog niet heel erg verouderd is. Het stamt allemaal af uit 2012 hè.
ThomasBol zegt
@badmat: poeh poeh, 4 hele jaren.
lekkaah zegt
@willeme: keywords: marketing + gimmicks
waar ken ik dat ook alweer van? Oh ja, Apple bijvoorbeeld..
Niks mis mee overigens, dat werkt nl. altijd bij mensen
willeme zegt
@lekkaah: begrijp me niet verkeerd: het is een goede stap van Tesla. Een ruime 7-zits ‘SUV’ optrekken uit bestaande techniek begrijp ik volkomen. Moeten ze doen.
Maar ik vind het niet echt een innovatieve auto. De eerste iPod was een revolutie. De eerste iPhone was dat ook.
De Model 3 is een iPad. Gewoon een grote iPhone zonder belfunctie. Niets revolutionair aan. Daarom zitten die ‘falcon doors’ er op, denk ik.
perry_snijders zegt
@badmat: Ieder zijn smaak. Maar terwijl jij nog even doorfapt op de Model X, hang ik even een foto van het derde model van Lamborghini en de derde McLaren aan de muur. Gewoon, omdat ik een Miura en P1 wél indrukwekkender vind dan een elektrisch gezinsbusje.
vagtroep zegt
@badmat: en toch zeg ik dat elektrisch rijden het nooit zal winnen van de gevestigde orde, simpelweg omdat de voorzieningen voor elektrisch rijden het niet kunnen opbrengen ivm parkeervakken die allemaal een stekker moeten hebben. Dat is gewoon onmogelijk.
dirkiii zegt
@vagtroep: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Waterstofauto
misterdrogba zegt
De Model S is nog mooi te noemen maar dit is gewoon een afschuwelijk ding, plaatje klopt gewoon niet.
Leuk al die gadgets maar daar stopt het ook.
viezefreddyw zegt
Ik moet bekennen dat ik dit in vergelijking met de Model S echt helemaal niets vind. De model S was een mooie auto om naar te kijken. Goed in proportie, mooie lijnen en vanuit elke hoek wel fraai te noemen. Deze Model X vind ik vreselijk. Het klopt gewoon niet helemaal in mijn ogen. Daar waar de Model S dus mooi in proportie is, is deze Model X dat totaal niet. 2450 kilo is al veel, maar door zijn uiterlijk lijkt het net alsof ie gewoon even 3500 kilogram weegt. Het ziet er uit als een gigantisch zwaar en log ding. Moet wel zeggen dat de prestaties daardoor knap zijn te benoemen, maar doe het een paar keer te veel en je accuutjes zijn leeg.
Sowieso ben ik al geen fan geweest van het interieur en dan met name dat gigantische scherm. Het is gewoon te groot voor mij plus het feit dat ik er van hou om fysieke knoppen te kunnen indrukken en voelen. En die twee omhooggaande achterportieren vind ik gewoon nergens op slaan. Ten eerste is het gewoon hartstikke lelijk en zal het in parkeergarages lekker onhandig zijn.
Maar goed, hij heeft ook voordelen. De ruimte is natuurlijk riant (al gaat dat gepaard met het lelijke design) en ik vind de voorruit die flink doorloopt wel erg mooi.
En dan de prijs. Gigantisch duur. Niet te geloven man. Een beetje Model X met wat opties doet gewoon een ton. Dit gaat het gewoon lekker doen als bijtellingsslet, maar er zijn een hoop (betere) alternatieven dan een Model X. Dan maar een verbrandingsmotor aan boord.
escort77 zegt
@viezefreddyw: “En dan de prijs. Gigantisch duur. Niet te geloven man. Een beetje Model X met wat opties doet gewoon een ton.”
Ik kwam er pas eentje in het echt tegen. Nadat ik van de schrik bekomen was ff het kenteken in de app gegooid, volgens de RDW kostte het ding over de 170.000 euro. Voor dat geld is er toch wel heel wat leukers te koop.
ThomasBol zegt
@escort77: Range Rover. Punt.
Rob zegt
@viezefreddyw:
Over het uiterlijk, achja, een BMW X6/5 is ook intens gedrocht in vergelijking met een BMW 5-serie ;-)
Maar snap het wel. Denk dat een iets meer traditionele SUV-look (verticaal aflopende achterkant etc.) meer mensen zou aanspreken. Maar is dat niet “desastreus” voor de stroomlijning van de auto?
viezefreddyw zegt
@rob: Een X6 is zeker een gedrocht, absoluut. Een X5 ietsje minder maar ook dat is niet moeders mooiste. Een SUV bouwen die ook nog eens erg mooi is, is best moeilijk. Maar een paar merken weten dat echt goed te doen zoals Range Rover.
Maar je zou best gelijk kunnen voor wat betreft de stroomlijning van de auto. Maar het maakt hem er niet mooier op.
jippie zegt
@viezefreddyw: en dan te bedenken dat deze auto in het echt nog lelijker is dan op beeld.
Rob zegt
@viezefreddyw:
Over de prijs, wel je moet ‘em eigenlijk ook zonder het “P-tje” bestellen. Dat scheelt gewoon 20k! Dat wegstuiven als een Ferrari is toch maar 2 a 3 keer leuk. Enne, zonder het “P-tje” heb je nog over de 400pk. Geen kattenpis.
De Model X 90D minus P kost je 111k. Kun je daar een Audi Q7 met vergelijkbare prestaties en opties voor krijgen? (oprechte vraag)
willeme zegt
@Rob: kun je een heel nette Q7 Hybrid voor krijgen met wat opties.
bitd zegt
@willeme: ga dan voor de SQ7, ben je net zo duur uit als de 100, maar kan je wel op vakantie zonder er een reisweek aan vast te plakken. 85 liter dieseltank brengt je 800km+, topdeal
willeme zegt
@bitd: Ik zou ze beide laten staan en zoeken naar een A6 BiTDI of BMW 535d van 2,5 jaar oud. Heb je voor 50k een topper. En nog 50 over een leuke Boxster ;). Probleem opgelost!
bitd zegt
@willeme: dan weet je nu ook waar mijn id vandaan komt…
pramm zegt
@bitd: Trip naar Zuid Frankrijk is ongeveer 2 uur langer dan met een benzine. Dat valt dus wel mee.
bitd zegt
@pramm: niet in mijn wereld
pramm zegt
@bitd: Ow… tsja het vliegtuig gaat idd sneller ;)
viezefreddyw zegt
@rob: Nee, dat is niet mogelijk. Maar een Q7 Etron met zo’n 373PK en 700NM koppel is ook geen kattenpis. Dat ding zal ietsje duurder zijn met zijn vanafprijs van €91.400. Het verschil is niet al te groot, maar je weet dat als je bij Audi een paar opties aanvinkt je best duur uitkomt. Wel heb je dan een auto die kilometers vreet, nog best zuinig kan zijn en kwalitatief gezien misschien wel het beste interieur heeft voor die prijsklasse.
granlusso zegt
Het is geen lelijke auto, alleen die overhang achteren oogt gewoon te zwaar. Het kevert weliswaar ruimte op, maar fraai is anders.
Aan de andere kant, we denken soms dat autopassie in deze prijsklasse vanzelfsprekend is, maar dat is natuurlijk niet zo. Ook hier zijn er mensen die weinig om auto’s geven en meer interesse hebben in de techniek en in dit geval wellicht ook de ruimte (je moet immers je R-klasse ook een keer inruilen).
granlusso zegt
@granlusso: kevert haha, *levert natuurlijk
dolledries zegt
@granlusso: Ik was laatst bij de Audi dealer, en die verkoper zei iets interessants. Hij zal blij zijn als al die bijtellingregeltjes verdwijnen. Mensen kopen nu gecalculeerd, cijfers (de Euros) bepalen, niet de liefde voor een merk, het gevoel bij een model. Ik vond dat een mooie opmerking en sluit wellicht aan bij jouw opmerking.
streetwell zegt
Hij is echt niet mooi en toch hou ik ervan! Musk durft gewoon risico’s te nemen die ik alleen maar kan toejuichen, bravo! Dit soort modellen kan de auto-industrie alleen maar verder helpen.
frederik zegt
Vaak vind ik jullie rijtesten wat oppervlakkig, maar deze is echt goed en onafhankelijk. Wat ik nog wel mis is een vergelijking met andere auto’s met 7 zitplaatsen.
Ik heb de Model X trouwens nu een paar keer zien staan en het is een bespottelijk ding. Zal heus goed rijden en zo maar ziet er niet uit. Voor hetzelfde geld liever een Range Rover!
slickrick zegt
@frederik: Deze auto kan je nergens mee vergelijken…..er zijn geen andere 100% elektrische auto’s leverbaar. Je kan hoogst vergelijken op binnenruinte met een reguliere 7 zits MPV zoals een Espace bijvoorbeeld…..maar dat zou een kromme vergelijking zijn
frederik zegt
@slickrick: Dat snap ik ook wel, maar zo vreemd is het toch niet om te vergelijken met bv XC90 en Q7 en Espace, ook al hebben die dan een verbrandingsmotor? Ik neem aan dat potentiële kopers primair een auto met 7 zitplaatsen zoeken, en niet primair een elektrische auto.
slickrick zegt
@frederik: Ik denk het niet, iemand die tussen 100K en 150K stuk wil slaan op een auto heeft wel een langer wensenlijstje dan puur 7 zitplaatsen…… Je kan er ook gewoon 7 auto’s voor kopen, iedere passagies zijn eigen auto :)
E34M5Touring zegt
T’is echt mijn ding niet, daar ben ik inmiddels wel uit. Ik vind de prestaties en range indrukwekkend. De rest doet me helemaal niks. Die deuren vind ik Gimmicks. Als het je echt om de instap/toegankelijkheid gaat had je ook schuifdeuren kunnen gebruiken. En zo op het oog kan de afwerking rond de handgreep (foto in artikel) ook wel iets beter. Lijnt allemaal niet lekker uit zo te zien. Vind ik een beetje slordig ogen op een auto van 150k.
Uiterlijk vind ik niet zo mooi als de Model S. Nou kun je van een MPV niet alles verwachten maar dit oogt wel erg bulky en fors. Toch zal ook dit model goed gaan verkopen, ook hier. En dat vind ik wel knap, gezien de prijs.
rikus zegt
Bijzonder en bizar. Wél coolste peoplemover van dit moment.
beemerjoost zegt
Das toch gewoon een Ssangyong Rexton met Nilfiskmotor? Godnondeju wat een lelijk hok….
slickrick zegt
Leuk filmpje Casper ! Dit is gewoon een rijdende gadget, leuk om te zien dat Elon Musk alles laat bouwen wat in zijn hoofd zit, ja ik wil vleugel deuren, zelf sturend, en snelst accelererend, dus dat moet er komen klaar. Daar waar andere merken zich afvragen of er een publiek voor is etc etc
De auto is in ieder geval onderscheidend, mooi is iets anders (het sillhouette doet me denken aan de BMW 5 GT, wat ook een vreemde eend is). Indrukwekkend is het wel allemaal. Ik heb in de p90d model S gereden en weet hoe snel het gaat en autopilot is briljant.
Je afsluitende conclusie kan ik mij helemaal in vinden, maar de wereld is uiteraard groter dan Nederland, er zijn zat landen waar veel groene energie wordt geproduceerd (Scandinavie) of kernenergie wat zeer schoon is (behalve de afval dan).
Donstil zegt
Het is niet eerlijk om de uitstoot van een kolen centrale te vergelijken met de CO2 uit een benzine motor.
Benzine zelf komt immers ook niet direct uit de grond.
Ik heb wel eens begrepen dat het hele proces van de kolen centrale en het rijden op elektriciteit alsnog beter is voor het milieu als het maken van benzine en dan dezelfde afstand afleggen met een zuinige benzine auto.
mrwebster zegt
@donstil: Goed punt. In de VS is onlangs deze studie uitgebracht:
http://www.ucsusa.org/sites/default/files/images/2015/11/vehicles-m-emissions-map-with-notes.jpg
Het verbruik van een EV in MPG, de volledige well-to-wheel wordt meegenomen. Gebaseerd op het gemiddelde verbruik van de gemiddelde EV (dus de relatief inefficiënte Tesla’s worden zwaarder meegenomen, vanwege het aantal verkochte auto’s).
Rob zegt
@mrwebster:
Heb je een link naar het volledige onderzoek voor mij? Kan het niet zo gauw vinden, maar lijkt me leuk leesvoer.
mrwebster zegt
@rob: The Union of Concerned Scientists heeft dit gepubliceerd. Er is ook een tool beschikbaar:
http://www.ucsusa.org/clean-vehicles/electric-vehicles/ev-emissions-tool
Allemaal erg op de VS gefocust. Hier wordt een uitgebreide Cardle2Cradle besproken:
http://www.ucsusa.org/clean-vehicles/electric-vehicles/life-cycle-ev-emissions
De website is uitgebreid en de statements worden onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.
Rob zegt
@mrwebster:
Top! Dank je.
pramm zegt
@mrwebster: Helemaal eens met je opmerking. Alleen het raffinage proces van benzine vergt al 75% van de elektriciteit die een EV nodig heeft. Als je daarbij ook nog het energieverbruik (veelal verbranden van olie) voor het oppompen van olie meetelt, is de verbruikte energie (en dus ook de vervuiling) in het proces om benzine of diesel te maken, voordat deze de auto bereikt al fors hoger dan het verbruik van een EV zelf. Dergelijke vergelijken moeten Well-to-wheel en cradle-to-cradle worden gedaan. En dan blijkt dat een EV die 100% op kolenstroom rijdt al ca. 25% schoner is dan een benzine of diesel (puur op basis van CO2) en bij rijden op duurzame bronnen is het verschil meer dan 70%! Als je kijkt naar de fijnstofuitstoot is het verschil nog groter.
mrwebster zegt
@pramm: Dat zijn mooie cijfers! Waar komen die vandaan? Ik probeer een database op te bouwen met bronnen (rapporten, wetenschappelijke artikelen, etc.) met dit soort getallen.
slickrick zegt
@Donstil: dat kan misschien wel zo zijn, maar dan moet je de studie eens bekijken waar wordt uitgelegd waarom een Hummer beter en schoner voor het milieu is dan een Prius …..
Het produceren van al die batterijen is zwaar vervuilend voor de aarde en kost ontzettend veel energie…
Rob zegt
@slickrick:
Dat “Hummer is schoner dan een Prius”-verhaal is volgens mij 100x vaker ontkracht dan dat het bevestigd is.
flutterby zegt
@donstil: Het is natuurlijk ook een beetje het kip en het ei verhaal. Nu kunnen we vast wennen aan elektrisch auto’s en zodra de energie voorziening duurzaam is zijn we klaar. Anders zouden we pas de overstap gaan maken naar elektrisch zodra voorziening duurzaam is.
Overigens is de ligging en formaat van Nederland gewoon waardeloos voor duurzame energie. Waterkracht is zeer zwak en niet regelbaar (het succes van Noorwegen), Zonne-energie is lastig te voorspellen en vraag en aanbod staan haaks op elkaar. Op een zomerse dag veel opbrengst, weinig verbruik terwijl een winter nacht er geen opbrengst is en de vraag het hoogste (huis verwarmen, auto opladen). Gelukkig wordt er wel veel onderzoek gedaan naar kernfusie, zout/zoet water en energie uit getijden.
Aangezien we toch op Autoblog zitten vind ik het geen lelijke auto, maar ook geen mooie. Het detail van niet perfect sluitende handgrepen vind ik onacceptabel voor zo een bedrag… Ik denk dat de Model 3 wel heel strak gaat worden met een nog grotere voorruit.
pramm zegt
@flutterby: Windenergie kan erg goed in Nederland. Met name op de Noordzee. En dat kan ook rendabel. Alleen heeft onze overheid lang niet willen meewerken. Lang moest ieder windpark op zee, zelf de bekabeling naar vaste land regelen. Dit terwijl bij centrales op het land Tennet (oftewel op kosten van de overheid) de hoogspanning verzorgde. Eindelijk heeft men door dat het hebben van 1 of meerdere stopcontacten op zee, er voor zorgen dat je niet steeds opnieuw een nieuwe en extreem dure kabel hoeft te trekken. Maar op dat ene stopcontact (nu eindelijk ook beheerd door Tennet) kunnen dan meerdere windparken worden aangesloten.
Overigens blijken windparken op de Noordzee een fors hogere productie te hebben dan dat de rekenmodellen voorspelden, dus financieel aantrekkelijk voor investeerders.
flutterby zegt
@pramm: Klopt windenergie is stabiel, rendabel en levert ook een beetje extra in de winter. Helaas bevat de wind zelf gewoon erg weinig energie.. Wat er niet is kan je er ook niet uit halen en dan hebben we ook nog een probleem met aanzicht. Zowel voor de kust als in het land zie je die dingen en veel mensen storen zich hier aan, waarbij de ene klacht (geluid en schaduw) meer stand houd als de andere (niet mooi of past niet in het landschap). Als voorbeeld In Zeewolde willen ze nu overgaan op windmolens met een tiphoogte hoogte van +/- 220m. In Nederland zijn enkel de TV masten in Hoogersmilde en IJsselstein hoger….
pramm zegt
@flutterby: Het is maar net hoe je naar wind kijkt. Wind bevat weinig energie. Er is alleen zo ontzettend veel wind, waardoor het juist wel degelijk een enorme bron van energie kan zijn.
Ten aanzien van gezichtsvervuiling. Tsja, dat is keuzes maken. Paar weken geleden een week aan de Nederlandse kust. Heel erg in de verte kon ik de “gezichtsvervuilende” windmolens zien staan. Heel dicht onder de kust lag het vol met lelijke olietankers (stuk of 7) en een aantal containerschepen. Keuzes, dan kies ik toch voor de windmolens zo ver uit de kust dat je echt een heldere dag moet hebben om ze goed te zien, waar ze geen slagschaduw veroorzaken en de geluidsimpact minimaal is. Zeker als je dan bedenkt waartoe ze bijdragen. Er zijn in Nederland toch heel veel lelijkere gebouwen (hoogovens, pernis, kolencentrales etc), vaak ook niet erg laag en veelal zeer vervuilend.
Rob zegt
Leuke rijtest! Rood staat ‘em perfect. Net als bij de Model S. Wit is ook tof trouwens. (of roze natuurlijk ;-))
De deuren zijn een onnodige gimmick wat mij betreft, gigantische touchscreen is ook niet mijn grootse vriend (maar valt mee te leven!) en die “knopjes” als deurgrepen… Heb mijn twijfels, de “uitschuifdingetjes” op de Model S van die ouwe van mij heeft ook als eens geweigerd….
Maar voor de rest; super wagen! Range (niet de theoretische, maar in de praktijk) is echt voldoende voor veel mensen, opladen gaat als de brandweer en de extra ruimte tov de Model S is wenselijk voor gezinnen.
pramm zegt
@rob: Extra ruimte t.o.v. de model s nodig voor gezinnen? Volgens mij wordt een passat station gezien als ruime gezinswagen. In de Model S kan je echter meer kwijt in de achterbak en frunc dan in de passat. Daarnaast is de achterbank fors breeder dus kunnen 3 kinderen erg royaal achterin.
De Model X daarentegen is zelfs ruim voor gezinnen met meer dan 3 kinderen.
Rob zegt
@pramm:
“Nodig” is misschien niet het juiste woord, maar feit is dat al die SUVs mede gekocht worden om hun riante ruimte voor de passagiers. Kan de Volkswagen Passat wel de gemiddelde gezinsauto zijn, maar dat is niet relevant, toch?
Mensen die een SUV kochten om hun riante binnenruimte, of dat nu gezinnen van 6 of van 3 zijn, zullen niet zo snel overstappen naar een Model S. Net zo dat ze niet zo snel zullen overstappen naar een Audi A6. Voor die mensen is de Model X interessant. Dat bedoel ik met de “wenselijke” extra ruimte tov een Model S.
En een Model S is zeker geen krappe wagen, eens. Ik kan het weten. Ben met een Model S met vier volwassen naar Italie geweest deze zomer. Geen centje pijn. Koffer is inderdaad gigantisch. Plus je kunt voorin nog wat kwijt. Daarentegen moet je wel zo eerlijk zijn dat de been- en vooral de hoofdruimte op de achterbank gewoon niet zo riant is als die van zijn directe concurrenten (E-klasses e.d., niet de Passat). Persoonlijk heb ik er geen problemen mee, maar het is wel een gegeven.
redbee5 zegt
Leuk filmpje, ik ben wel blij met musk. Hij laat zien dat er een toekomst is voor de autoliefhebber.
jippie zegt
@redbee5: huh? Je bedoelt voor de gadget liefhebber zeker?
henkhupelschoten zegt
Maserati Levante? Alfa-Romeo Giulia?
moveyourmind zegt
Heb wel een beetje mijn twijfels bij die grote voorruit. Ongetwijfeld zullen de dakbogen extreem sterk zijn, maar wat als je een aanrijding krijgt met een hert of een ander groot dier. Gaat er dwars doorheen lijkt me.
chrism zegt
87k voor de 60D en 155k voor de 100D? Zou het niet mogelijk zijn om dan de 60D te kopen met een battery upgrade naar 100kWh?
matonias zegt
Over taxi’s gesproken! Ik zag er net eentje rijden op taxi kenteken in Amsterdam :o
Dizono zegt
@casperh: ik denk dat deze Model X ook al door diesel aangedreven vanuit Amerika per boot en vrachtwagen in Amsterdam terecht is gekomen ;)
CasperH zegt
@Dizono: wat? Wordt deze niet in Tilburg gemaakt? Miljaar!
pramm zegt
@dizono: want alle answer automerken maken Hun auto’s en onderdelen bij jouw dealer om de hoek.
In toenemende mate produceert vag in Zuid Amerika
Rob zegt
@dizono:
Nog ff, en dan knallen die Tesla’s gewoon met de Hyperloop deze kant op ;-)
aschja zegt
Niet mee eens over het laatste gedeelte. Als ik ooit deze auto zou kunnen afschaffen, knalde ik mijn dak vol met zonnepanelen. Dit doen mijn ouders ook en die rijden theoretisch voor noppes. Ik denk dat er ook naar een groter geheel moet worden gekeken.
Tesla heeft ook een Powerwall. Tesla introduceert volgende maand een zonnedak. Tesla heeft straks alle ingrediënten in huis om al hun auto’s 100% emissievrij te kunnen rijden.
bitd zegt
@aschja: straks = ander woord voor “later” = ander woord voor “uitstel = ander woord voor “afstel”…. succes met dat gratis rijden voor 100k+ ex zonnepanelen.
pinut187 zegt
Hele goede review zowel de video als de tekst en sluit me daar helemaal bij aan!
lebeaunl zegt
Prima review, dank! Prima aanvulling ook op het Tesla gamma. Persoonlijk vind ik het geen mooie auto en zou ik me rot schamen wanneer ik die falcon dingen en public zou moeten openen. Ben pro-tesla maar heb hier niets mee.
tokosenang zegt
Nee, het afvangen van CO2 is natuurlijk geen optie. Je maakt CO2 en je vangt dit af, en dat laatste kost weer extra energie,en levert weer meer CO2 op. Als je echt CO2 wilt besparen moet je minder reizen. Gebruik video conferentie, of bel. Dat bespaart CO2. Second best is zonne-energie of windenergie.
Kolen worden nooit schoon, wat je ook doet. En in Nederland zijn we slim genoeg om niet van die domme dingen te doen als CO2 afvangen. We war
lekkerlinksrijden zegt
Wanneer gaan ze winst maken?
petrolicious zegt
Casper heeft gelijk over het verleggen van het probleem, maar laten we toch maar alvast elektrische wagens omarmen, zodat wanneer de overheid eindelijk eens de juiste keuzes maakt omtrent opwekking van elektriciteit de volledige markt in 1 grote golf groen kan worden.
stfu zegt
Wat een negatief gedoe zeg. Man man. AB ziet liever standaard auto’s? Touchscreen biedt wel paar nadelenaar veel meer voordelen. Jammer dat de positieve kanten daarvan niet worden uitgelicht. Bij elk merk wordt er gezeurd over hoe matig sommige schermen zijn, maar bij het enige scherm dat wel goed oogt en werkt is het stil.
“Overigens wordt de bestuurdersdeur bij het loslaten van het rempedaal wel automatisch dichtgegooid”
Als je de rem indrukt, niet loslaat. Rem indrukken is namelijk ook het starten van de auto. Verder is het logisch dat alleen de bestuurderskant dicht gaat, want je wil niet je passagier laten schrikken. Die kan overigens via het scherm of de deurhendel ook gewoon de deur laten sluiten… Matig stuk.
dawwg zegt
@stfu: Nee, alles op 1 zo’n scherm dat net ff te ver weg staat is helemaal niet fijn in de praktijk; fysieke knoppen kun je blind vinden en voelen, zo’n scherm niet. Oke, er kan minder stuk gaan, maar als het stuk gaat, gaat alles stuk. Noem me 1 real-life en niet navi of media gerelateerd voordeel van ‘alles touchsceen’ ?
reistje zegt
Wat mij betreft was een van de succes factors van de Model S juist dat hij er relatief normaal uit zag. Het was een relatief normaal uitziende sedan die mij in het begin wat aan de Jaguar XF deed denken (toch zeker geen belediging). Hij had zelfs een nep achtige grill zodat de voorkant er niet vreemd uit zag… Iets de nieuwe neus niet meer heeft trouwens.
Ik was dan ook enigszins verrast door de Model X. Die doet precies het omgekeerde, het is een net zoals de i3, i8, Fisker, Ampera, Prius een bizar futuristisch uitziend apparaat. Een voorruit die te ver doorloopt wat erg lelijk is, deuren die nergens op slaan. Dit klinkt weer precies als zo’n elektrische auto waar niemand op zit te wachten.
Verder was het wel een fijne video!
bsxc2 zegt
Geen ruitenwissers voor??
BaRa zegt
Ik vond hem op foto en video helemaal niks… en toen zag ik ‘em laatst op de Brusselse ring. Als ik dan toch een SUV moet kiezen met 7 zitplaatsen, doe me dan die maar.
pramm zegt
@bara: Eens. Vond hem op foto en video er niet uit zien. Maar vind hem in het echt nog helemaal niet zo verkeerd. Je moet hem niet vergelijken met een sportauto etc. Maar vergeleken met andere grote 7-zitters is het een mooie auto.
nopetrolnofun zegt
Je moet wel volledig van de wereld zijn wil je dit aanschaffen. Waarom zou iemand dit zichzelf aandoen?
ff40 zegt
Gemiste kans
fconderkantlat zegt
@casperh wat betreft ergonomie van een touchscreen ben ik het helemaal met je eens.
1. vaak zitten de schermen te ver van je af, waardoor je van je positie in de stoel naar voren moet leunen/uit je zitpositie en/of zitvlak en/of rug moet bewegen tijdens het rijden, wat niet naar mijns inziens de veiligheid bevordert
2. aparte fysieke knopjes voor bijv. ventilatie, climate control en multimedia kan je bijna dromen en zonder je ogen van de weg af te halen, bedienen. Bij zon draaiknop a la idrive, comand en draaiknopjes of toetsknopjes voor bijvoorbeeld climate control weet je dat je 1 up of 1 down gaat omdat je een klikje als het ware voelt. Bij touchscreen moet je toch steeds je ogen naar het scherm draaien om te kijken of je de juiste toets/plekje op het scherm hebt aangeraakt en of datgene 1 up of 1 down is gegaan!
pramm zegt
@Casperh,
Leuke review en prima dat je daarin je eigen mening verwerkt.
Wat je alleen niet moet doen, is je mening en feiten door elkaar gooien.
Verschillende onderzoeken laten zien dat een Elektrische auto, cradle-to-cradle en well-to-wheel wanneer enkel gereden met kolenstroom al 25% schoner (o.b.v. CO2) is. En wanneer gereden met duurzame elektriciteit ruim 70% (en om over fijnstof niet te spreken). Deze cijfers zijn niet op basis van de lijstjes van fabrikanten, maar op basis van metingen.
Hoeveel schoner zijn benzine en diesels de afgelopen jaren geworden? In de praktijk nauwelijks. Hooguit op papier en door misbruik te maken van de tekortkomingen van de testen.
Ten aanzien van het scherm en de kostenoverweging. Ik denk dat de kosten voor de hardware (scherm, controller, processor, grafische kaart etc) een veelvoud is van de kosten van wat knopjes (een duur knopje kost om te produceren slechts enkele euro’s). De belangrijkste reden om een scherm te gebruiken is juist iets wat je in je review niet hebt gebruikt, de mogelijkheid om de auto bij te werken. Vergelijk de huidige versie (en de aanstaande versie 8.0) met de eerste versie op het scherm, en dan zie je hoe dat evolueert. Dat is vergelijkbaar met het OS van android / IOS 1 vs de laatste versie. Spotify werd bijvoorbeeld later toegevoegd. Zonder touchscreen is dat heel lastig.
kliko zegt
De grote vraag is. Hoe gaat de auto-pilot om met winters weer? Stel je rijdt een bocht door waar ijzel op de weg ligt. Wat doet die auto-pilot dan?
chris_zielinski zegt
het hele verhaal dat de model x op stroom uit de kolencentrale rijdt is pertinent onjuist. Dit hangt er vanaf waar je de auto mee oplaad. Veel oplaadpassen worden per definitie alleen geleverd met groene stroom. Als de vraag naar groene stroom het aanbod overstijgt importeren de netbeheerders het uit buurlanden, zoals Duitsland waar een over aanbod is van goedkope windenergie. De elektriciteitsnetten zijn aan elkaar gekoppeld. Meer vraag naar groene stroom zal ook het aanbod in nederland van groene energiebronnen laten groeien, ook een positief effect als je elektrisch gaat rijden. Zelfs als er een gigantisch snelle groei zou plaats vinden naar elektrisch vervoer, dan nog zou er niet snel een situatie ontstaan waarbij de vraag groter is dan het aanbod. In het ergste geval koopt dan namelijk de leverende energie leverancier certificaten van groene stroom die elders op de wereld is geproduceerd. De capaciteit van het netwerk is een veel groter probleem dan vraag en aanbod, wat tegenwoordig wordt verhandeld zoals aandelen op de beurs. Je moet dus de productie van energie (of het nou windmolens of kolencentrales zijn (de energie leveranciers) en de stroom die uit het stopcontact komt (de netbeheerder) los van elkaar zien. Het gaat om de totale energiemix, om die te vergroenen. In nederland staan kolencentrales trouwens steeds vaker uit omdat het prijstechnisch niet uit kan tegen de goedkope stroom uit duitsland, geproduceerd door windmolens. Daarnaast heb je uiteraard nog iets als concentratie van uitstoot in steden die je met deze elektrische auto’s beperkt versus de hogere efficiëntie van een kolencentrale tov een benzine motor en nog een hoop andere factoren die meespelen als je naar duurzaamheid kijkt (ook in het nadeel uiteraard zoals de accu’s en slijtage v.d. banden). Maar ik hoop dat deze anti elektrische auto praatjes op autoblog niet elke keer weer terug komen. Het is een ontwikkeling/innovatie en zoals bij alle veranderingen is er een groep mensen die het liefst wilt blijven hangen in het oude. Jammer dat het lijkt dat jullie daar toch graag bij willen blijven horen. Voor mij zijn auto’s juist interessant vanwege de innovaties en nieuwigheid en daar horen verschillende aandrijf bronnen bij, dus ook elektrisch. Ook wouter blijft er maar over miepen op BNR, heel irritant. Ga nou eerst een keer je wetenschappelijke huiswerk doen voordat je iets op de radio roept en een prachtig merk als Tesla en alle innovatie die daarbij komt kijken afremt omdat je ongefundeerde uitspraken doet. Succes verder met ABHD! Ik blijf jullie met plezier volgen.
dawwg zegt
@chris_zielinski: ‘Groene stroom’ is in veel gevallen net zo nep als nieuws uit Rusland; bespaar me je verkoopsprookjes … Daarnaaast is 500kg aan zware metalen in de accu’s per auto is veel ‘viezer’ en schadelijker op grote schaal dan wat CO2 en fijnstof uitstoot. Als je CO2 uitstoot wilt aanpakken moet je de grote industriele vervuilers (inclusief China en meneer Trump) aanpakken; niet die dinky-toys in Europa.
En ook de luchtkwaliteit in NL is veel meer gebaad bij het saneren van de grootvervuilers dan die paar losse autootjes …
dawwg zegt
Wat alle EV-gekkies even vergeten is dat ons Europees stroomnet de komende tientallen jaren helemaal geen EV-only autopark aankan qua capaciteit; alleen al in de UK is NU al maar 4% meer opwekcapaciteit dan piekverbruik en de meeste elektronica wordt zuiniger waardoor het netto aangroei binnen de perken valt (gloeilampen -> LED doet ook wonderen), maar EV only’s zouden dit gevoelige evenwicht helemaal scheeftrekken. En ik zie de multinationals en overheden nog niet investeren, dus in de nabije toekomst wordt het echt geen EV; ik gok eerder op waterstof, bewezen technologie sinds de 90s en de pompstation-infra kan herbruikt worden. Zelfs de produktie ervan is revolutionair veel goedkoper geworden door recente doorbraken en geeft dus goede hoop voor over 10-15 jaar …