In Nederland beweegt het verkeer zich hoofdzakelijk over brede snelwegen, maar er ligt ook 25.000 km aan provinciale 80-kilometerwegen, voornamelijk van belang in de wat minder bewoonde gebieden. Deze zijn volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) behoorlijk aan de krappe kant.
Met een rijstrookbreedte van 2,75 meter behoren ze zelfs tot de smalste ter wereld. Daarom ziet de SWOV het liefst dat ze worden verbreed tot minimaal 3,30 meter per rijstrook.
Een gemiddelde C-segmenter is (zonder spiegels) zo’n 1,80-1,85 meter breed. Het houdt misschien niet over, maar als je je stuur redelijk recht kunt houden moet de breedte van de huidige provinciale wegen afdoende zijn, zelfs als je een vrachtwagen in tegengestelde richting tegemoet komt, zo lijkt me.
Daarnaast is de bodem van de kas op het ministerie van Infrastructuur en Milieu aardig in zicht, dus een massale verbreding zit er even niet in. Moet dit volgens jou wel prioriteit krijgen, of kunnen we het nog wel even rooien met onze smalle wegen? Het is niet zo dat er nou elke dag en masse buitenspiegels af worden gereden door een gebrek aan ruimte…
De Nederlandse wegen worden bovendien steeds vaker ingericht met een brede dubbele wegmarkering in het midden, waardoor het tegemoetkomende verkeer op een afstandje van elkaar gehouden wordt. Voel je je desondanks wel eens onveilig door een gebrek aan ruimte?
kaasboerin zegt
Zijn gewoon prima wegen hoor.. Tenzij je dronken bent natuurlijk.
Doe dan maar parkeerplaatsen als je dan toch bezig bent, de meesten slaan écht nergens op.
En een paar camera’s erop want ik kan elke week wel naar uitdeuken zonder spuiten met die egoïstische ****** tokkies.
Maar ja, grond is duur en het is veel te druk hé.
glashelder zegt
Als de wegen wat breder zijn kun je tenminste fatsoenlijk inhalen terwijl er een tegenligger is.
waxweazel zegt
Dit zal gewoon gebruikt worden als excuus om de max snelheid naar beneden te halen.
barney zegt
@waxweazel: Ik zie het in mijn regio al gebeuren inderdaad. Het gaat stapsgewijs. Men is begonnen met het aanleggen van drempels op kruisingen. Tot nu toe is de snelheid alleen verlaagd bij die kruisingen tot max 60 maar las laatst in de krant dat die hele N-weg binnenkort max 60 gaat worden. Echt weer uitgesproken hipsterbeleid om te janken.
cadirk zegt
Gewoon de maximum snelheid terugbrengen naar 60 km per uur, dan zijn de wegen opeens wel breed genoeg.
Tadaa, oplossing voor zowel goedkoop wegen aanpassen en kassa omdat snelheidscontroles nu nog meer opleveren!
berlinetta zegt
@cadirk: Ga jij eens gauw emigreren.
cadirk zegt
@berlinetta: Blijkbaar was ik niet sarcastisch genoeg en had moeten zeggen “verbied alle autos breder dan 1 meter 45 en ga rolschaatsen (maar alleen als u minder dan 90 kilo weegt in verband met slijtage aan het asfalt)”
sir_smokalot zegt
@cadirk: Waarom niet meteen 30-zones? Komen de brommobielen ook nog een beetje mee.
PeugeotGTI zegt
@cadirk:
Je zit dichter bij de waarheid dan je zelf beseft!
Heel veel 30 zones zijn niet bedoeld voor de veiligheid, maar om de bestaande wegen niet aan te hoeven passen voor de nieuwe richtlijnen voor wegen waarop je 50 mag.
In plaats van aanpassen verlaag je dus gewoon de snelheid.
Heel veel kleine weggetjes zijn al 60 geworden, wie weet worden sommige 80 wegen ook 60 als lokale overheden niet het geld hebben om ze aan te passen aan de nieuwe regels.
2176cc zegt
@PeugeotGTI: Zijn ze hier dus mee bezig. 80 weg naar 60 brengen want er is geen geld om em te laten voldoen aan de eisen voor een 80 weg.
the-budel-guy zegt
@PeugeotGTI: Het is ook de bedoeling dat alle oude 80 wegen. Die van dorp naar dorp gaan met veel bochten enz naar 60 gaan en als ze dan toch bezig zijn maken ze het gehele dorp een 30 kmh zone. Iets met duurzaam veilig.
SJ zegt
@PeugeotGTI: Het kan nog erger. Hier is een groot deel van de rondweg versmald (met her en der chicanes) om te zorgen dat mensen toch alsjeblieft 50 rijden. Terwijl er een schitterende brede strook asfalt lag waar je gewoon veilig 70 kon rijden (en nog steeds kan overigens). 70 voor hoofdwegen binnen de bebouwde kom zou immers gewoon mogen. Maar in plaats van wat van papiertjes tekenen en borden vervangen heeft men de hele weg verbouwd.
Emile_Benz zegt
@SJ: I love chicanes… :P
alcantara zegt
Bredere weg zorgt ervoor dat je nog harder moet trappen om een beetje snelheidsbeleving te hebben.
oxje zegt
Als je je auto niet tussen de lijntjes kunt houden op een 80 km/h-weg moet je je sowieso afvragen of je wel achter het stuur thuishoort… Dit ondersteunt ook weer mijn theorie dat het raar is dat iedereen maar gewoon een rijbewijs kan krijgen terwijl ook niet iedereen slim/kundig genoeg is om bijv. raketgeleerde/chirurg te zijn.
widodh zegt
@oxje: Bla, bla, bla, wat een grootspraak allemaal.
50cm speling in totaal is écht niet veel, zeker niet als er ook nog eens brede voertuigen jouw kant op komen.
Een goede windvlaag kan een auto ineens zonder waaschuwing even een stukje opzij duwen.
Niet alles heeft altijd met de stuurkunsten van de bestuurder te maken. Ook zal je moeten accepteren dat niet iedereen even goed kan rijden.
Een veiligheidsmarge heet zoiets.
notsobig zegt
@widodh: Poeh poeh, wat spannend allemaal en dat allemaal op die smalle wegen? Wat eng! Vandaar dat er zo gigantisch veel dodelijke ongelukken gebeuren hier in Nederland… Oh wacht…
r34gtr zegt
@widodh: weet niet of je tellen kan? maar het is 90 cm aan beide kanten wat er aan ruimte is.. dit is een meter aan elke kant.. dus dan kan er wel 2 meter tussen de autos zitten.. dit is zat ruimte
j161 zegt
@r34gtr: 2 meter over? Wel eens van vrachtverkeer gehoord? Op smalle wegen, waar de bomen praktisch tegen de rijbaan staan blijft er met 2 voertuigen van +/- 2,5 meter breed heel weinig ruimte over. Mooi voorbeeld is de n311 van harskamp naar schaarsbergen.
norge zegt
Whoehahaha te smal….
roberto zegt
Heb er eerlijk gezegd geen last van. We rijden hier geen grote SUV’s, nee meer Aygo’s en VW Up’s van net 1,5 meter breed. Alleen al de tijd en het geld die aan het onderzoek is besteed hadden ze nuttiger kunnen besteden.
MAB zegt
Als de snelheid ook omhoog mag dan is het niet erg.
desjonnies zegt
Weer zo’n instantie die zichzelf in leven moet houden.
Op het moment dat er vluchthaventjes komen – zoals op B-wegen- dan zijn ze idd te smal !
En mijn auto is voorzien van een zgn ‘stuurwiel’ , zit links voorin en je kunt er aan draaien zodat het voertuig van richting verandert.
potver7 zegt
“Daarnaast is de bodem van de kas op het ministerie van Infrastructuur en Milieu aardig in zicht, dus een massale verbreding zit er even niet in.”
De meeste van die wegen zijn van provincies en gemeenten, dus daar hoeft het ministerie als het goed is niet zo heel veel bij te dragen aan vernieuwingen/verbredingen/reparaties.
Niet dat die provincies en gemeenten ruim in de slappe was zitten, maar da’s wat anders.
Overigens vraag ik me af of breder asfalt echt zoveel veiliger is. Breder asfalt leidt er namelijk ook toe dat er harder gereden wordt, en sneller rijdende auto’s hebben meer wegbreedte nodig vanwege ‘vetergang’. Dan kan je de weg optisch wel weer smaller gaan maken door de strepen dichter bij elkaar te zetten, maar dan vraag ik me toch echt af waar je mee bezig bent.
Daarnaast zijn de B-wegen waar veel ongevallen gebeuren allang aangepast door de weg breder te maken ten behoeve van een extra brede (dubbele) middenstreep.
motoragent zegt
De wegen hier zijn qua breedte een hele verademing tov bijvoorbeeld Italie, waar ik afgelopen week meerdere malen met samengeknepen billen tussen rotswand en caravan gewurmd werd. En dat ook nog in mijn nieuwe auto waarvan ik nog geen goed beeld van de breedte had en een italiaanse moeke in een renault 5 op mijn achterbumper. 80 heb ik niet gehaald…
bertorelli zegt
@motoragent:
Inderdaad.
Hier heb je doorgaans een paar meter gras naast de weg liggen.
In andere landen kun je kiezen tussen de afgrond of de rotswand.
Dat ze in Nederland dan nog borden met gevaarlijke berm durven te plaatsen…
motoragent zegt
@bertorelli: Inderdaad, in nederland heb je in principe altijd plaats om uit te wijken, waar dat in veel andere landen totaal niet het geval is.
Snelweg in Italie is zo’n zelfde verhaal, daar proppen ze een 2-baans snelweg tussen 2 vangrails met een totale breedte amper groter dan 4 meter. Erg prettig zit je niet achter het stuur…
flippert zegt
@motoragent: wordt dus tijd dat je die sleurhut eens wegdoet, je houdt het verkeer op.
motoragent zegt
@flippert: Wees gerust, aan sleurhutten doe ik niet ;)
desjonnies zegt
@motoragent:
Italiaanse locals laten iedere toerist ALTIJD zien dat ze het beter weten.
Tot en met inhalen voor blinde bochten, in onoverzichtelijke tunnels en in de bebouwde kom met zijstraten.
Het sterft van de beschermengeltjes in Italië.
motoragent zegt
@desjonnies: Ik heb aardig wat aan ridicuul grenzende acties voorbij zien komen inderdaad. Motorrijders die in t-shirts en korte broeken overal tussendoor laveren tot scooters op de autostrada… de beschermengeltjes draaiden overuren.
ej20g zegt
@desjonnies: en met scootertjes die onder je door, over je heen, langs je op en door je heen gaan. Van rood licht hebben scooterrijders en fietsers ook nog nooit gehoord.
xytras zegt
@ widodh: noem jij dat een veiligheidsmarge!?^^
Vorig jaar in de krant: kerel eindelijk geslaagd voor zijn theoretisch rijbewijs (hip hoi!) na 97!!!!!x proberen, nog niet gesproken over het praktisch examen uiteraard.
Dat is een veiligheidsmarge die wel heel onveilig is als je het mij vraagt en je moet het mij niet vragen, je moet gewoon je ogen eens open houden tijdens een doordeweeks dagje op straat, veiligheidsmarge my ass! Kassa kassa ja.
roestvrijstaal zegt
Rij dagelijks op die wegen en vind ze prima, meestal in goeie staat en breed zat. Inhalen mag vaak toch niet dus het probleem ontgaat mij totaal.
norge zegt
Iedereen verplicht 500 kilometer ln Noorwegen laten Rijden.
E34M5Touring zegt
@norge: Nou nou, je kan ook te zwaar straffen.
metalmike zegt
@norge: Vooral door die haast onverlichte tunneltjes, zonder duidelijke markeringen met daarin bochten, schuine rotswanden en een soort ‘stoepje’ aan beide kanten. Brrrr
Ot92 zegt
@norge: Easy peasy lemon squizy.
Ik weet zeker dat de wegen in Noorwegen stukken beter zijn dan wegen in Oost-Europa.
jipino zegt
Het verschilt natuurlijk per weg, maar ik heb op sommige wegen met slecht overzicht (bomenrijen, Drenthe) wel problemen met de breedte van de weg, met rijles werd mij zelfs verteld dat als er geen tegenliggers zijn, je beter op het midden kan rijden, wat ook wel wat zegt. Laatst kwam ik op een andere 80km-weg een vrachtwagen tegen en moest meteen de berm in, dat lijkt mij toch een teken dat het niet overal heel goed voor elkaar is. Kan ook liggen aan dat ik in een achterlijke regio woon…
potver7 zegt
@jipino: De wegen die jij noemt zijn zo te zien smaller dan ‘de norm’. Er zijn inderdaad genoeg landweggetjes waar je strikt genomen gewoon 80 mag, maar waar 60 in de praktijk een veiliger snelheid is. Dat is overigens niet allen in Nederland zo, in het buitenland heb je veeeeel meer van dergelijke wegen. Hier in Nederland worden die wegen één voor één omgebouwd tot 60 km/u-zone.
screamer zegt
Laatst is hier in de buurt een stukje weg opnieuw geasfalteerd (was echt wel nodig) en dat is sindsdien een 60KM zone, de andere helft van die weg is nog gewoon 80 terwijl dat net zo breed is en bomen aan beide kanten heeft.
Ik verwacht dat dat stukje binnenkort ook 60 wordt helaas.
maja, veiligheid voor alles he
stanoow zegt
Ik heb er op zich weinig moeite mee, tenzij het één lange weg rechtdoor is en er aan beide zijden van de weg een rij bomen staat. Dan kijk je je soms echt scheel, wat ertoe leidt dat je soms echt niet lekker rijdt. In een grote/brede auto wordt het helemaal een feest in een dergelijke situatie. Zeker als je dan een vrachtwagen als tegenligger krijgt…
Lucb zegt
Ik ken hier in de buurt een 80-weg die toch wel aan de smalle kant is, onoplettende personen zouden zo de berm in rijden of op tegenliggend verkeer. Maar deze weg is voor enkelingen zelfs gevaarlijk, in een bocht staan bomen waar tot twee keer toe iemand zich heeft doodgereden.
mpwpeter zegt
“In Nederland beweegt het verkeer zich hoofdzakelijk over brede snelwegen” Zelf vind ik de snelwegen nogal smal ogen als je na 3 weekjes buitenland weer over de grens rijdt. Kan ook niet anders NL 3,50 meter per rijstrook, Duitsland bijv. 3,75 per rijstrook ;-)
hanzel zegt
Vrachtwaggels boven de 10 ton zijn op de spiegels gemeten 2.60 mtr breed mmmm das krappies dan.
Jep verbreden die hap en rap scheelt in ongelukken.
potver7 zegt
@hanzel: Alsof die vrachtwagens elkaar bij bosjes raken op 80/u wegen. Valt best mee volgens mij. De meeste ongelukken op dergelijke wegen gebeuren nog altijd met personenwagens, óók als je meerekent dat er meer auto’s dan vrachtwagens rijden! En vaak zijn het nog eenzijdige ongevallen ook. Heeft niks met de breedte van de weg te maken. Als iemand al op de verkeerde weghelft terecht komt dan zou dat ook gebeuren bij een bredere rijstrook.
notsobig zegt
@hanzel: Het is nou ook weer niet zo dat naast de rijbaan niets meer is, dus de rechter spiegels mogen boven de berm hangen, weer wat meer ruimte… Bovendien vraag ik me af hoe ze dit hebben gemeten, incl of excl de rechter lijn plus nog meestal een kleins tukje asfalt tussen de lijn en de berm…
hanzel zegt
@notsobig:
Hoe ze dat opmeten ik denk met een meetlint/rolmaat geen idee eerlijk gezegd.
Maar als de laadbak van een vrachtwaggel 240 breed is (zelf opgemeten) en dan de spiegels die zo gemonteerd zijn dat je er omheen kan kijken op zeker dat ze 2.60 meter breed zijn.
En hoe weet ik dat tja jarenlang beroepschauffeur geweest dus dan weet je dat er 3 europallets 80 breed naast elkaar kunnen staan of 2 dwars 1.20 lang, of 2 blokpallets 120×120 naast elkaar kunnen, daar hoef niet voor geleerd te hebben.
Dus 260 breed jep opzeker en zeker op de spiegels en dat op een 2 baans weg altijd maar net goed gaat zolang de chauffeur maar oplet, en niet alle 2 baans wegen zijn zo smal maar er zijn er tja dan zal je af moeten remmen en de kant in moeten om elkaar te passeren.
hanzel zegt
@hanzel:
Aanvulling
meeste trailers/bakwagens zijn 244cm breed inwendig en uitwendig tegen de 250 breed, de cabine is meestal (niet altijd) smaller dan de bak dit in verband met de maximale breedte geldend op de Nederlandse wegen.
En de kleine vrachtwaggels oftewel de grote bestelbussen zijn beduidend smaller.
hanzel zegt
@hanzel:
Ik reply mezelf maar even.
Ja maar ik wilde hieronder door posten dus klikte ik op jou naam, had evengoed een andere naam kunnen zijn.
Dus klik ik nu op mijn eigen naam dan, krijg ik ook weer eens email…. forever alone snif…..
notsobig zegt
@hanzel: Je hebt mijn reactie niet echt begrepen zo te lezen…
woot zegt
Heb nog nooit aan bredere wegen gedacht en volgens mij is het ook niet nodig. Vergeleken met andere landen zijn de Nederlandse wegen een verademing.
Die 80 wegen zijn breed zat. Het is geen landingsbaan..
faalhaas zegt
Dat geld kunnen ze beter gebruiken voor de verbreding van parkeerplaatsen. Zelfs een gewone C-segmenter staat al krapjes.
mpwpeter zegt
@faalhaas: Probeer ‘ns een baby zonder schade uit de auto te krijgen, met een gewone c-segmenter…
joejojo2012 zegt
Geloof me, de brede doorgaande wegen in Roemenistan zijn doorgaans goed berijdbaar en ook wel fijn omdat ze breed zijn ( a la in Duitsland) Probleem is dan weer echter dat er halve zolen zijn die inhalen op het moment dat er net een tegenligger komt, gevolg: Met z’n 3en langs elkaar.
Als het inhalen dan niet links lukt, stuift men er nog wel eens rechts voorbij, over de halve vluchtstrook….
joejojo2012 zegt
Maw: NL wegen, of ze nou 60, 80 of 100 km zijn, het is werkelijk een genot om er op te rijden.
Rob zegt
Wat een geneuzel. Onderzoekbedrijfjes als SWOZ kan Nederland missen als kiespijn.
Hier in de buurt heben ze weet ik veel hoeveel geld uitgegeven naar aanleiding van dit soort onderzoekjes.
Aardige tijd geleden heeft de overheid namelijk alle planten,struiken en bomen langs een 80-weg weggehaald. Volgens onderzoek zou het de mensen een onveilig gevoel geven, zoveel beplanting vlak langs de weg. Besluiten ze 2/3 jaar geleden, uiterraard naar aanleiding van onderzoek, dat er vlak langs de weg beplanting moet komen zodat de weg optisch smaller lijkt… Dat zou de verkeersveiligheid juist verhogen! Zul je nu zien dat alle beplanting weer weg moet omdat de weg zonodig breder moet worden.
SWOZ? Hef uzelf alstublieft op. Alvast bedankt namens heel Nederland.
Rob zegt
@Rob:
*SWOV
Sorcerer zegt
@Rob: gelukkig heb jij overal verstand van en weet jij het beter.
SWOV voert nuttig onderzoek uit dat helaas door beleidsmensen niet altijd goed wordt gebruikt. Zelf dacht ik altijd (na discussies op flitsservice.nl enzo) dat het een partij was die te hard rijden per definitie slecht en gevaarlijk vindt enzo, maar toen ik eens een keer een flink deel van een echt SWOV-rapport heb gelezen ben ik daarvan teruggekomen. Ik vind dat ze erg goed werk doen en dat het bureau zich met recht wetenschappelijk mag noemen.
Een tijdje terug was er een nieuwsbericht dat er veel meer te hard werd gereden in 30-zones. De politie of een overheid had dat uitgegeven in ongenuanceerde resultaten-misbruikende vorm, zoals dat helaas wel vaker gebeurt (en ook klakkeloos wordt overgenomen door media). Dit was op basis van een SWOV-onderzoek.
Dat onderzoek heb ik dus zelf eens doorgenomen, en SWOV zegt zelf nota bene heel nadrukkelijk dat wellicht de belangrijkste reden is dat er veel meer 30-zones bij zijn gekomen in heel Nederland. Maar niemand die dat erbij vermeldde, terwijl men wel het SWOV zat af te kraken, totaal onterecht.
Ik vind het goed dat er een club is die objectief kijkt naar verkeersveiligheid in Nederland. Ik zie ook niets wat mis is met het pdf’je dat in het artikel staat. Volgens mij wordt vooral opgeroepen voor het herzien van de standaard zodat toekomstige wegen breder worden aangelegd, er wordt niet opgeroepen tot massale verbreding van het bestaande wegennetwerk.
Nuance is saai en moeilijk, ik snap het, maar soms is het wel zo handig.
desjonnies zegt
@Sorcerer:
Waarom zou het het niet beter weten?
Als ik @Rob zijn betoog lees zie ik er niets onredelijks in vermeld.
In het mijne wel, maar dat komt omdat ik een duivels rebelse geest ben, wat allemaal is terug te leiden naar mijn prille jeugd; waar ik het enige drie-jarige jochie was met een driewieler zonder bakkie.
En de jochies die wel een driewieler met bakkie hadden, zijn nu allemaal zeer succesvolle ” transpeditie ” ondernemers geworden.
En ikke niet.
Zo !
Sorcerer zegt
@desjonnies: omdat Rob er (neem ik aan) niet voor gestudeerd heeft, daarom ;)
Meer over het SWOV dat al sinds 1962 bestaat als onafhankelijk adviesorgaan (dus geen popi-jopi adviesclubje dat in 2011 is opgericht):
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stichting_Wetenschappelijk_Onderzoek_Verkeersveiligheid
desjonnies zegt
@Sorcerer:
de eerlijkheid gebiedt mij om je te vertellen dat ik SWOV heb verward met dat clubje van zkh Pieter van Vollenhoven.
Rob zegt
@Sorcerer:
Het probleem met dit soort onderzoeken, zeker als het in de media komt, is dat de overheid zich zelf dan min of meer verplicht om actie te ondernemen. En als de overheid dat niet uit zichzelf doet zijn er wel tientallen adviesbureautjes die met zo’n onderzoekje onder de arm zogenaamd onafhankelijk advies komen geven (tegen een uurloon waar een advocaat jaloers op is). Of een belanghebbend vriendje van een hoge ambtenaar komt ff op de koffie.
En voor je weet heb je dan dorpjes en stadjes die veranderen in één gehele 30km zone, wegen met 30 rotondes en 500 drempels waar 2 auto’s per dag rijden, kaarsrechte 80-wegen die veranderen in 60-wegen en 5-baans snelwegen waar je 100km/u max. mag…. Allemaal onder het mom van verkeersveiligheid; om dat ene potentiële ongelukje per jaar te voorkomen
Dat is waarom ik een hekel begin te krijgen aan dit soort onderzoeken en de bedrijven/instanties/mensen die er achter zitten. Terwijl het in de essentie best nuttig kan zijn, zo’n onderzoek. Maar ik zie het niet meer.
jmwxantia zegt
Net als Sorcerer hierboven heb ik de PDF en een deel van het totale SWOV-rapport waarnaar wordt verwezen even bekeken. Een interessant stukje vond ik op p. 27:
<>
Naast de verharding bestaat het dwarsprofiel ook nog uit (midden- en
tussen)bermen die de nodige ruimte bieden om voertuigen die onbedoeld
van de weg raken weer onder controle te krijgen zonder letsel, schade aan
het voertuig of gevaar voor andere voertuigen. De bermen zijn dus bedoeld
om gestrande voertuigen tijdelijk te bergen, een obstakelvrije zone te bieden
voor van de weg geraakte voertuigen, rij- en stopzicht in bochten te
vergroten, onderhoud te plegen, wegmeubilair te plaatsen en dergelijke.
<> einde citaat.
Naar mijn indruk is het grootste gevaar van wegen zonder middenberm niet gelegen in de weg, maar in bestuurders die nooit hebben geleerd hoe te reageren wanneer een auto met twee wielen per ongeluk in de rechterberm terecht komt. Volgens mij ontstaan hieruit de meeste ongelukken op 80-km wegen wanneer de bestuurder van schrik een ruk aan het stuur geeft en de auto zodra deze weer grip op het wegdek krijgt waardoor deze doorschiet naar de andere rijbaan en of tegen een tegenligger botst danwel tegen een boom of ander obstakel aan de overkant van de weg belandt. Toen ik bijna 25 jaar geleden een rijvaardigheidstraining mocht volgen o.l.v. Gijs van Lennep werd deze situatie geoefend (uiteraard niet op de openbare weg). Wat er volgens mij nodig is om deze meestal eenzijdige aanrijdingen te verminderen is het aanbrengen van een geribbelde rechter doorgetrokken streep zodat de bestuurder die iets afdwaalt van de rijbaan gewaarschuwd wordt voordat de auto van de weg raakt, en bijvoorbeeld spotjes op TV/internet waarbij deze situatie wordt nagebootst en de automobilisten (hopelijk) leren dat ze in deze situatie beter eerst rustig vaart kunnen minderen zolang er geen obstakel in de berm staat en pas daarna rustig terugsturen naar de rijbaan. Deze maatregelen lijken me veel goedkoper en makkelijker uitvoerbaar dan het verbreden van wegen omdat er dan vaak zal blijken dat de bomen naast de weg te dichtbij staan na de verbreding waardoor deze moeten worden verplaatst of verwijderd.
Het eerder genoemde mogelijke gevolg van hogere snelheden bij een bredere rijbaan lijkt mij ook wel aannemelijk. Tegenwoordig worden wegen toch juist optisch smaller gemaakt om de snelheidsbeleving te beïnvloeden?
Dus niet breder maken, maar aanpassen en voorlichting geven aan automobilisten is naar mijn mening een betere oplossing die tevens sneller uit te voeren is. In het rapport wordt trouwens gemeld dat de Franse wegen 3,5 m. per rijstrook zouden hebben. Ik ben niet terug van een vakantie in Frankrijk en ik ken daar zeker 3 wegtypes waar 90km/h mag worden gereden, maar die hebben echt niet allemaal 3,5 meter beschikbaar per rijstrook.
alfista zegt
voor sommigen is geen enkele weg breed genoeg, anderen hebben aan 2 cm aan weerszijden voldoende om er tussendoor te rijden…
Arnold zegt
Hier in Duitsland rijden we 100 op wegen waar je in nederland 80 mag……
Hupke zegt
Wegen te small? Gaan de mensen dan niet automatisch trager rijden?
Want als je ze nog breder maakt gaan ze gewoon sneller willen gaan.
Dat is mijn 2cents ik ben alles behalve een VLITS ingenieur.
2,75 meter is vrij veel. Dan hebben zelfs zijspannen en vrachtwagens nog veel speling.
Lijkt me een excuus om wat meer geld uit te geven aan wegenwerken. Hoeveel energie en gronstoffen ga je daar wel niet mee verspillen? En dan maar klagen dat vervoer CO2 kost.
Jantje_555 zegt
Auto’s worden veiliger… Snelheid gaat omlaag…. Onbegrijpelijk