Auto’s moeten langer meegaan, aldus Stellantis. Nu maken ze zelf auto’s, dus kunnen ze daar zelf voor zorgen.
Raar maar waar: auto’s zijn niet gebouwd voor de eeuwigheid. Mercedes-Benz deed het in de jaren ’70 en ’80. Het probleem is dat mensen te lang wachten met het kopen van een nieuwe auto. Daardoor ging Mercedes onder regie van Jürgen Schrempp in de jaren ’90 heel veel meer winst maken.
De verkoopprijzen bleven gelijk, maar de productie- en ontwikkelingskosten daalden enorm. En ondanks een paar bekende issues (roest, falende electronica, omvallende A-Klasses) heeft Mercedes-Benz alsnog een prima imago.
Stellantis wil dat auto’s langer meegaan
Bij Stellantis denken ze juist de andere kant op. Dat meldt Alison Jones (hoofd circulaire economie Stellantis) aan Autocar. Net als veel andere concerns wil Stellantis zo milieuvriendelijk mogelijk te werk gaan en zo milieuvriendelijk mogelijke auto’s bouwen (binnen het budget, uiteraard). Een van de manieren om het milieu te sparen, is om betere auto’s te bouwen. Dat is Stellantis dan ook van plan om te overwegen.
Dat komt omdat de auto’s van nu zijn ontworpen om 12 jaar mee te gaan. Dat is niet lang genoeg. Om het milieu te sparen, moeten auto’s dusdanig gebouwd worden dat ze minimaal 15 jaar mee kunnen gaan. Dit is uiteraard een gemiddelde, als jij een 16 jaar oude auto hebt, kan die het nog prima doen.
Hergebruik
Een andere manier om het milieu te sparen, is nog meer inzetten op het hergebruiken van bestaande onderdelen. Volgens Stellantis kan dat nog verviervoudigd worden. Er zijn zat auto’s die op de sloop staan met onderdelen die nog prima hergebruikt kunnen worden. Niet zozeer voor nieuwe auto’s wellicht, maar wel om de onderdelen als ‘refurbished’ items een tweede leven te gunnen. Bij tech-producten is dit al jaren gangbaar.
Maar dan denken jullie natuurlijk: betere auto’s betekent minder vervangen dus minder verkopen. En weet je, dat heb je goed gezien! Stellantis wil zich meer gaan inzetten op het produceren en verkopen van onderdelen zodat de auto’s langer meegaan. Zo heeft Stellantis alsnog omzet, terwijl het milieu wordt ontzien.
Stellantis kan hier een groot verschil maken, want het concern heeft maar liefst 14 merken onder de paraplu: Abarth, Alfa Romeo, Citroën, Chrysler, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram en Vauxhall.
Meer lezen? Dit zijn 11 onderschatte warme hatchbacks uit de jaren ’80!
Johanneke zegt
Beetje vreemd gezien ze eigenaar zijn van Peugeot en Citroën, auto’s met een legendarisch zwakke bouwkwaliteit.
willeme zegt
@4g63: En ze hebben de Peugeot 504 gebouwd, een auto met legendarische bouwkwaliteit ;-).
Overigens, en dit is absoluut niet wetenschappelijk vast gesteld, ze rijden allemaal nog wel. Gevoelsmatig zie ik nog overal 206’jes, 307’s en dergelijke rijden. Nu waren die auto’s nieuw erg populair in ons land, maar als het 20 jaar later nog gewoon doen, kan het zo slecht toch niet zijn?
RickB zegt
Iedereen heeft wel eens een meevallertje, de 2.0 HDi is ook zo’n verhaal.
Door de bank genomen is het gewoon dramatisch wat er uit hun handen komt.
Je moet eigenlijk een jaar voor het verlopen van de fabrieksgarantie al afscheid nemen van de auto, wil het nog een beetje wat opleveren. Maar, in de praktijk moet je het gewoon helemaal links laten liggen en een Aziatische auto kopen.
sabrerator zegt
Als iemand die jaren Citroën heeft gereden (Xantia en C5, totaal 6 exemplaren) die behoorlijke kilometerstanden hadden “, kan ik zeggen dat dit onzin is. Tuurlijk hadden ze wel eens wat, maar niks schrikbarends.
RickB zegt
Met zoveel auto’s in die tijd hebben ze ook weinig kans om te falen in jouw bezit. ;-)
Johanneke zegt
Er zijn er moeilijk veel van verkocht, dus dat helpt. En, goedkoop en makkelijk aan te sleutelen, zeker de mpi modellen.
Maar kijk de 16 klepper diesel, die was drama. De 1.6 thp was drama. Nu de 1.2 puretech, drama. En dat is enkel motorisch. En dan de elektronica. Maat van mij heeft een CC gehad, de 1 na de andere functie viel uit. Kijk ook eens wat lui als de anwb zeggen over de 307 en 308. Bobines moet je altijd bij je hebben, watertemperatuursensoren gaan kapot waardoor de waterpomp kapot gaat, of als je pech hebt nog veel meer. Het is gewoon heel veel meh. In alle lijstjes zijn de peugeots met de minste problemen gerebadgde daihaitsu’s of mitsubishi’s. Dat zegt al genoeg.
willeme zegt
@4g63:
Ah, jij hebt naar Joep gekeken ;-)
Er zijn bepaalde motoren die je beter kan mijden. Alhoewel mijn THP’tje het gewoon prima doet. Er zijn veel merken met specifieke motoren die je gewoon beter kunt mijden omdat het internet daar veel over schrijft.
Overigens is mijn ervaring met Franse auto’s (en ik heb veel ervaring ermee ;-)) dat wat er kapot gaat, relatief goedkoop te fixen is. Ketting bij voor een THP is iets van 1.000 om te vervangen met spanners, bij een Audi is dat zo het vijfvoudige en dan moet je geen pech hebben. Oh, en vaak zijn het niet de duurste auto’s en rijden ze fijn.
Johanneke zegt
Dat ze goedkoop zijn om aan te sleutelen is absoluut een reden dat ze blijven rijden. De 206 is daar een mooi voorbeeld van. Niet denderend gebouwd, maar alsnog goedkoop om op de weg te houden.
Al met al, je kan niet zeggen dat ze bij PSA kwalitatief betere auto’s maken dan bij veel aziatische merken. Stel je gaat een nieuwe auto kopen, je gaat 30k uitgeven. De duitse 3 is te duur. Ga je dan voor Frans, of ga je naar azië waar je 5 of 7 jaar garantie en een veel betere track record krijgt, ipv 2 jaar garantie wat PSA je geeft?
Uiteraard heeft ieder merk zijn misperen en goede wagens, maar kort door de bocht komt het hier wel op neer.
Johanneke zegt
Dit soort verhalen, zo zielig dat mensen er alsnog intrappen:
https://www.autoweek.nl/reviews/artikel/peugeot-3008-gt-16-thp-2010-2/
wimof zegt
Net zo bij VW, ze bouwden de Golf 4 , transporter T4 en daarna kwam er alleen maar troep.
Audi, wanneer men de bouwkwaliteit van een Audi 80 met de eerste A4 vergelijkt zie je het verval en dan was die nog goed in vergelijking met de op een plaatje perfect uitziende A4 / A5.
cloverleaf zegt
Ik zie anders nog heel wat oude peugeotjes en citroentjes, dus dat valt wel mee. Ik zie verdomd weinig Golf viertjes meer. Jammer eigenlijk, vond ik altijd wel mooi alleen verl te veel sjonnie
wimof zegt
Hier rijden er nog hopen, en van de eerste Twingo’s blijkt er een gigantische nest uitgekomen (cicaden)
randy zegt
Heb hier een 2002 Citroën c3 op de oprit staan. Inmiddels 255.000km op de klok zonder noemenswaardige problemen… 😉
Johanneke zegt
Geen turbo geen probleem!
Richmond zegt
Jouw psa hekel gaat diep. Bouwkwaliteit is niet legendarisch slecht. De auto’s staan niet in een rij achter elkaar op de vluchtstrook met de motorkap open.
kennone zegt
Dat heet achterhaalde techniek
wimof zegt
Degelijker en betrouwbaarden dan heden.
Puh zegt
Zie je wel, ze willen stiekem toch de verbrandingsmotor. Ik zou zeggen, geen nood; de tweedehandsmarkt zal hiermee alleen maar, een duw in de rug krijgen, Mensen willen goedkoop rijden, en lang. Ze komen allemaal wel terug van electrificatie. Dadelijk moet het allemaal zo stil. Geen claxons niks. Misschien begin ik wel oud te worden….
sabrerator zegt
Met goed onderhoud gaan auto’s erg lang mee. Mijn 17 jaar oude, 271333km tellende auto is nog in uitstekende conditie en klaar voor nog zeker 150.000km
En geen spikkeltje roest, ondanks alleen maar buiten staan.
pand zegt
Schrikbarend om te horen dat auto’s zijn ontworpen om maar 12 jaar mee te gaan. Dat zou gevoelstechnisch toch wel 20 tot 25 jaar moeten zijn. Leerschool voor mij koop dus geen moderne auto uit de Stellantis stal
fanboy zegt
@pand: Of een Mercedes van deze eeuw. En zo wel meer merken.
pand zegt
Ja klopt, jammer dat het ‘duurzaamheid’ is met een puur financieel oogmerk. In mijn ogen kan echte duurzaamheid ook samengaan met financiële voorspoed. Dit kost echter wel veel meer denkwerk en een hele andere manier van het ontwerpen van producten
DeWitteCondor zegt
Ik schrok daar ook van. Als je dus een okkazie van 2011 koopt zit ie dus aan einde levensduur volgens deze meneer. Denk dat we grofweg de helft van het wagenpark in de straat weg kunnen strepen dan.
pand zegt
Ja idd terwijl een tweedehands van 2011 in mijn ogen nog wel leven in zit. Volgens een onderzoek in 2021 was een gemiddelde Nederlandse auto 11,4 jaar oud, bijna rijp om vervangen te worden volgens Stellantis. Maar als ik lees dat het daarna vervangen kan worden is dat een businessmodel. Ook dat tegenwoordig veel onderdelen van motoren van plastic zijn en sneller kapotgaan door de warmte baart mij wel zorgen over de reële duurzaamheid.
melv zegt
Dan moeten ze eens beginnen met die gedownsizede rotzooi aan de kant te gooien
fanboy zegt
Een elektrische auto is wat dat betreft wel een stuk simpeler. Die elektromotoren gaan ontiegelijk lang mee.
De omvormers kunnen iets eerder begeven, die zijn het enige complexe stuk aan een EV. Maar ook die gaan doorgaans erg lang mee, dat die ene keer dat er wat mis mee gaat kun je inderdaad een 2e hands erin zetten.
Dan komt het op de accu, en daar zie je al een markt ontstaan van deels hergebruik maar ook retrofitting, dat je auto een nieuwe of zelfs grotere accu geeft. Zo kun je dat lang op de weg houden.
Ik moet wel zeggen, dat als ze naar een lease model zouden gaan ipv verkoop, ze echt reden genoeg hebben om een goede auto te maken die weinig kapot gaat. Dan blijf je er ook op verdienen, en hoeft er niet van alles vervangen te worden aan onderdelen of compleet nieuwe auto’s, om maar winst te moeten maken.
MarcoM zegt
In Nederland gaan de auto’s veel langer mee, maar dat komt door ons huidige beleid wat autorijden en kopen extreem duur maakt.
wimof zegt
15 jaar à 20-25.000 km / jaarlijks?
Dan kunnen we beginnen te praten.
( mijn T4 is 21 en heeft 531500 km gelopen met haast alles origineel, zelfs de turbo)
driver79 zegt
Dat is ook hard nodig. De meeste merken uit die groep hebben kwalen die bij een Japanner niet voorkomen. Wat ik allemaal gezien heb bij Peugeot en Fiat is niet normaal. Alleen hoe willen ze aan onderdelen verdienen als de auto zelf beter wordt? Dan gaan ze vermoedelijk toch bepaalde delen zo zwak maken dat er nog wat valt te verdienen maar net niet duur genoeg om de auto te verkopen… Wat een dubbelzinnig verhaal en ondertussen lobbyen om die brandstof motor toch nog te kunnen verkopen. Hopeloze club met accu met een veel te lage range. Ik moet ze wel meegeven dat zij in ieder geval elektrische auto’s onder de 40K EUR verkopen. En ja ondanks dat de gaskabel brak, een schakelstang uitgelebberd was, differentieel stuk en motorsteun versleten, allemaal bij 100.000 km was mijn Peugeot 106 XSI een hele leuke auto maar totaal niet gebouwd voor waar het autootje in staat was.
net10 zegt
Als ik kijk hoeveel meer dan 12 jaar oude Peugeots, Citroens en Fiats hier in de straten staan, dan zal het met de kwaliteit zeker meevallen.
Onze Citroën is ook al ruim 12 jaar oud, heeft een hoge kilometerstand, maar kan nog vele jaren mee. En is al vele jaren een goede en betrouwbare auto.
Je zag het ook in de laatste onderzoeken terug, Fiat en Citroën scoorden erg goed op betrouwbaarheid, en ook Peugeot was veel beter dan gemiddeld.
Prima dat ze de auto’s nog beter willen maken, maar vergeleken met veel concurenten zijn auto’s van Stellantis al goed/ beter.