Na de blamage uit 2020, bewijst SSC nu opnieuw dat hun auto toch echt bizar snel is.
Als piepkleine sportwagenfabrikant kan het soms lastig zijn om de aandacht op je te vestigen. Roepen dat je auto 1.000 pk heeft is niet genoeg, want dat hebben we al zo vaak gehoord. Het Amerikaanse SSC hanteert echter het motto ‘geen woorden, maar daden’. Ze pakten in 2007 het officiële Guinness World Record voor de snelste auto ter wereld met de Ultimate Aero.
Met de opvolger – de Tuatara – wilde SSC dit kunstje herhalen. Dat is ook gelukt, maar helaas leverde dit niet louter positieve media-aandacht op. In 2020 raakten ze namelijk in opspraak toen ze claimden 508 km/u gereden te hebben. Daar bleek uiteindelijk geen moer van te kloppen.
Betekent dit dat de mannen van SSC een stelletje oplichters zijn? Zeker niet. Ze hebben in hun enthousiasme een onjuiste claim naar buiten gebracht, maar het lijkt er niet op dat ze de boel bewust aan het flessen waren. En de SSC Tuatara heeft daadwerkelijk veel in zijn mars. Heel veel.
Dat bleek begin vorig jaar, toen ze over twee richtingen een gemiddelde snelheid van 455,3 km/u wisten te klokken. Dat was genoeg om het record van de Koenigsegg Agera RS te verbreken. Dat stond namelijk op 447,19 km/u. Zodoende mag de SSC Tuatara zich alsnog de snelste auto ter wereld noemen.
De SSC Tuatara heeft daarmee nog niet zijn maximale potentieel bereikt, want de hypercar heeft nu een nóg hogere topsnelheid aan weten te tikken. Op de landingsbaan van het Kennedey Space Center deden de Amerikanen deze maand een nieuwe poging, met de eigenaar van de auto achter het stuur.
Deze keer werd een topsnelheid van 295 mph, oftewel 474,8 km/u, gehaald. Daarmee hebben ze bijna de magische 300 mph-grens bereikt. Hoe zo’n krankzinnige snelheid eruitziet kun je in de onderstaande video zien:
De SSC Tuatara is tot zulke snelheden in staat dankzij een twin-turbo V8, die op E85 1.750 pk kan leveren. Daarbij heeft de Tuatara een Cw-waarde van 0,279, wat aanzienlijk beter is dan concurrerende hypercars. Dit maakt dus een topsnelheid van 474 km/u mogelijk.
Zit de SSC Tuatara hiermee aan zijn limiet? Daar lijkt het niet op. Bij 474 km/u was de auto namelijk nog steeds aan het accelereren. “De beperkende factor was niet de auto, maar het feit dat we geen landingsbaan meer over hadden,” aldus SSC-baas Jerod Shelby. Wordt vervolgd dus… Wie weet haalt de auto op een dag alsnog de 500 km/u die in 2020 geclaimd werd.
schreute01 zegt
Dat probleem had ik dus ook. De straat waar ik woon is maar 65 meter lang en je mag niet harder dan 30. Maar ik weet zeker dat mijn CX-30 harder kan.
HzR zegt
Hennesey en Königsegg kunnen dan binnenkort mee gaan spelen. Wordt nog ineterssant wie als eerste de 500 Km/h gaat breken.
Turbo S zegt
Leuk maar ik heb al 600 km/h gereden. In een Dodge Tomahawk.
(ooo--V--ooo) zegt
Ik pas nog ruim 900 km/u in een Boeing 737. Wat win ik nu?
Turbo S zegt
Niks, dat heet vliegen.
Turbo S zegt
In de oude app deden de filmpjes het meestal niet. In de nieuwe app doen ze het wel maar heb ik geen geluid.
vkl1985 zegt
Werkt bij mij prima(iOS)
woudloper zegt
Waarom dan niet ineens naar die autosnelweg in pahrump Nevada waar koenigsegg knalde?
shicomm zegt
Met nog ietsje meer weg danwel een beetje rugwind zal de 300mph er wel in zitten maar gezien het feit dat ie al erg hoog in de toeren van de 7e versnelling zit lijkt 311 een lastige..
Toch mooi dat ze het blijven proberen ! :)
robertvanheerde zegt
Hoe zit het dan met de Chiron 300+? Of was dat geen officieel record?
fedal zegt
Nee, die had de wind mee, politie achter zich aan en een mooi roodharige vrouw voor zich fietsen. Dat zijn allemaal factoren waardoor mijn scootmobiel nog sneller van gaat, haha.
base85v zegt
Ja dat is geen officieel record.