Een snelheidsduivel die een stopteken negeerde en met 250 kilometer per uur aan kwam scheuren mag zijn rijbewijs houden.
Iedereen rijdt wel eens te hard, maar de snelheidsduivel die bij Landgraaf zich ernstig misdroeg maakte het afgelopen woensdag wel erg bont. De bestuurder scheurde met snelheden tot 250 kilometer per uur, negeerde een stopteken en kleefde op de bumper van zijn voorganger. Maar zijn rijbewijs heeft ie nog en voor de snelheid kreeg hij ook geen boete.
Woensdagavond stond een onherkenbare politieauto langs de buitenring van Landgraaf toen er een automobilist op hoge snelheid over de N300 voorbij kwam zoeven.
De politie er uiteraard achteraan. Stopteken gegeven, maar de wegpiraat besloot dat te negeren en er op volle snelheid vandoor te gaan. Links rijden, bumperkleven, alles. Bij het Limburgse plaatsje Nuth moest de politie de achtervolging staken, het werd te gevaarlijk.
Vluchten voor de politie loont
Uiteraard mag de coureur bestuurder de nodige post uit Leeuwarden op zijn deurmat verwachten. Opmerkelijk genoeg alleen geen bekeuring voor de hoge snelheden en ook zijn rijbewijs mag hij (of zij natuurlijk) houden.
De automobilist hoeft alleen maar boetes te verwachten die op kenteken kunnen worden uitgeschreven. Dus mag de racer zijn rijbewijs houden. Want als je de verdachte niet kunt aanhouden, kun je ook niet voor de volle honderd procent zeker weten wie er achter het stuur zit.
Ergo: vluchten voor de politie loont. Daarnaast ontloopt deze Max Verstappen wannabee ook de bekeuring voor de snelheidsovertreding. De snelheid liep dan wel flink op tijdens de achtervolging, maar de vluchtende snelheidsduivel moest ook regelmatig fors in de ankers.
Geen boete snelheid
Zoals trouwe kijkers van Wegmisbruikers en vroeger Blik op de Weg wel weten, moet voor een snelheidsmeting de achtervolgende auto op een bepaalde afstand een gemiddelde snelheid kunnen meten. Dan mag de afstand tot het gevolgde voertuig wel fluctueren, maar niet zoveel als hier.
Dan blijft over een boete voor links plakken, 240 euro en bumperkleven. Die laatste is afhankelijk van afstand en snelheid en is zeker een paar honderd euro. Maar het rijbewijs, dat is ie niet kwijt.
Jetlag zegt
“Want als je de verdachte niet kunt aanhouden, kun je ook niet voor de volle honderd procent zeker weten wie er achter het stuur zit.”
De politie hoeft een verdachte niet aan te houden, om vast te stellen wie er achter het stuur zit, dan wel om het rijbewijs in te vorderen.
Een staande-houding volstaat…
https://www.politie.nl/informatie/wat-is-het-verschil-tussen-aanhouden-en-staandehouden.html
Robert zegt
Bumperkleven is per definitie een ‘gevalletje OvJ’, en die wordt dan aan de kentekenhouder opgelegd. Die bekijkt dan welke staat van dienst de kentekenhouder heeft opgebouwd binnen de kaders van de WVW, en neemt daarbij ook het proces-verbaal van de wetshandhavers mee in z’n overwegingen tot het schrijven van een zgn. strafbeschikking, ook wel ’transactievoorstel’ genoemd. En die zal in dit geval niet mals zijn, want middels een dergelijke strafbeschikking kan een OvJ behalve fikse boetes ook gedragsaanwijzingen (EMG cursus!), inbeslagnames, taakstraffen en zelfs celstraffen tot max. 6 jaar worden opgelegd.
Mocht de kentekenhouder het daar dan niet mee eens zijn, kan deze dit alsnog laten voorkomen bij de strafrechter. Maar dan zal de kentekenhouder wel hard moeten kunnen maken dat niet deze achter het stuur van de auto heeft gezeten.
SpeedfreakR zegt
Volgens mij klopt het niet helemaal wat hier geschreven wordt. Je mag als eigenaar van de auto komen uit leggen wie er in de auto zat. En die persoon mag gewoon zijn rijbewijs inleveren. Zo makkelijk kom je er echt niet vanaf. In dit geval kom je gewoon met OM in aanraking en heb je wat uit te leggen.
bmwe46m3balling zegt
Nee Je hoeft niks uit te leggen. Je berroept je op je verschoningsrecht.
mc96 zegt
Dat zou wel geleden bij een overtreding of een wet Mulder delict. Maar bij een misdrijf zal toch echt bewezen moeten worden wie er achter het stuur zat.
Gulli zegt
In Duitsland krijgt de bestuurder de boete, in Nederland de kentekenhouder. Mag die vervolgens gaan uitzoeken wie de schuldige is.
Dat weet ik omdat
1. de leasemaatschappij altijd netjes de boete naar mij doorstuurt
2. Deelstaat Nordrhein Westfalen mij een brief stuurde waar ze vroegen of ik de persoon op de bizar slechte zwart-wit foto was die ‘s nachts was gemaakt en ik ze liet weten dat ik geen idee had wie het was. Heb nooit een boete gekregen
Ot92 zegt
@Gulli Ook in Duitsland kom je er niet zo makkelijk van af hoor. In het geval van een leaseauto zal het wel gecompliceerd worden, maar met een privé auto kun je als eigenaar van de auto alsnog de boete krijgen naar mijn weten.
baardmijt zegt
Met de motor ben ik toch een aantal keer goed weggekomen. Van mij mogen ze dat fotograferen van voren hier ook overnemen, ideaal. ;-)
iphonistvongates zegt
Een modern sprookje verteld door de waarzeggers van De Telegraaf. De gebroeders Grimm zouden jaloers zijn geworden.
Onehp zegt
Misdaad loont ook. Totdat je iemand slimmer/sneller/sterker/machtiger tegenkomt. Dan zijn de kosten doorgaans wat groter dan een snelheidsboete…
st220 zegt
Berichtgeving klopt geenszins. Bestuurder is rijbewijs kwijt, auto is in beslag genomen en er zijn wat boetes uitgedeeld
marcomanta zegt
Ik vond het ook al vreemd dat zo iemand er mee weg zou komen.