De Skoda Yeti is een compacte SUV die we eind 2009 voor het eerst in de showroom zagen. Het is ook de eerste en vooralsnog enige SUV die Skoda gebouwd heeft.
De naam is een verwijzing naar de “verschrikkelijke sneeuwman”, maar niemand weet waarom. Misschien omdat ‘ie ook in de meest barre omstandigheden zijn mannetje staat. Het is een concurrent voor auto’s als de Nissan Qashqai en de Kia Sportage. In de afgelopen jaren won de Yeti vele consumentenprijzen voor betrouwbaarheid en klanttevredenheid.
De Yeti is in 2014 iets opgefrist, waarbij ook de stoerdere variant “Yeti Outdoor” op de markt kwam. De Outdoor is de stoerdere terreinvariant met standaard 4×4 aandrijving, terwijl de gewone Yeti een iets beschaafder voorkomen heeft.
De Yeti was een offroader maar vierwielaandrijving was optioneel op de instapmodellen. Voor de benzinerijders was dat de 105 pk 1.2 TSI, voor dieselrijders de 110 pk diesel (later vervangen door de 105 pk greenline diesel. Er waren benzinemotoren tot 160 pk leverbaar, de meest krachtige diesel levert 170 pk.
Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan ruim 150 Yeti’s te koop. Daarvan zijn er zo’n 140 met een benzinemotor uitgerust. De diesels zijn dus zeldzaam. Ongeveer één op de vijf auto’s heeft een automaat. Ruim een kwart van de auto’s heeft een trekhaak.
Prijzen beginnen net onder de 10.000 euro en lopen op tot ongeveer 28.000 euro voor de zo goed als nieuwe auto’s. De varianten met een beetje power zijn zeldzaam, slechts 9 auto’s hebben meer dan 125 pk.
Pluspunten
- Goede rijeigenschappen
- Hoge zit
- Geen “dertien in een dozijn”
- Degelijk en betrouwbaar
Aandachtspunten
- De 1.2 TSI tot 2013 was nogal berucht om z’n olieverbruik en problemen met de distributieketting (de gebruikelijke kwaal bij deze motoren). Vanaf 2013 wordt een 1.2 TSI met distributieriem geleverd, die het beter lijkt te doen.
- De DSG automaat zorgt soms voor problemen door te vroeg naar een hoge versnelling te willen schakelen. Dit is op te lossen met een software-update.
- De DSG automaat van de vroege bouwjaren gaat stuk. In onder meer China en Australië zijn honderdduizenden auto’s voorzien van vijf jaar garantie op de DSG. In Europa gebeurt dit niet. Als de auto vreemde geluiden maakt bij het terugschakelen van vier naar drie, drie naar twee en twee naar één moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Ook als er buiten de auto een vreemd metaalachtig geluid te horen is als er over drempels en hobbels gereden wordt is dit een teken dat de DSG op zijn laatste benen loopt.
- De DSG bak communiceert soms niet lekker met het rempedaal en de ECU, waardoor de auto soms net na het wegrijden uit stilstand afslaat, bijvoorbeeld midden op kruisingen. Dit probleem lijkt in Europa niet voor te komen, maar wees er toch op attent. In de rest van de wereld heeft Volkswagen tienduizenden DSG’s teruggeroepen om dit te verhelpen.
- De EGR-klep van de 2.0 TDI is gevoelig voor vervuiling.
- De condensatoren van de airco zijn gevoelig voor steenslag. Bovendien is er een tijdje slechte kwaliteit aluminium gebruikt, maar auto’s die deze slechte condensatoren hebben werden onder garantie van nieuwe voorzien door Skoda.
- Check even goed bij de beschermstrips of de lak er niet bobbelt. Sommige Yeti’s hebben hier last van als gevolg van een slechte kwaliteit verf.
Zoek de Yeti of een andere auto op Marktplaats.nl
norge zegt
Jezus wat een lijst met problemen weer…Koop iets van een andere fabrikant… Mijn advies…
sergio72 zegt
@norge: VAG troep!
draadloos zegt
@sergio72: gaaaap
jassenroover zegt
@norge: Heb je de problemen gelezen? Ik vind het niet echt grote problemen, meer wat aandachtspuntjes. Zoals in de tekst staat: Op te lossen met software-update, niet voorkomend in Europa, beschermstrips waar de lak van kan loslaten.. Ik heb wel eens erger voorbij zien komen.
freshlife zegt
@jassenroover: ketting?
ruzzz zegt
@norge: Als je de 1.2 TSI en de DSG-bak vermijdt is de lijst ineens heel erg lullig en kan dit voor sommige mensen best een interessante auto zijn.
norge zegt
@ruzzz: Hum, de diesel schijnt ook niet helemaal zuiver te zijn….Blijft er weinig keuze over…
jessepinkman zegt
@norge: Valt wel mee hoor.. Bekijk even de Alfa 156, langste video ooit volgens mij. Met die lijst kan je meerdere kamers behangen.
desjonnies zegt
@jessepinkman:
Wel eens de lijst gezien van de Dion Bouton, of de Hillman MInx, of een Graham Page, of een Hansa Lloyd ?
Juist, net als de 156 allemaal auto’s uit een ander tijdperk !
Appels met appels !
stephanotis zegt
@norge: 7 punten tegenover 9 bij de Qashqai, de Sportage is nog niet aan bod gekomen, die is misschien wel te goed. Wat dacht je van gesjoemel met resultaten? ;)
gerrelekker zegt
@norge: Ah, mijn I20 staat nu ook in de garage met een rammelende distributieketting, net 5 geworden, 60.000km, geen garantie. Je moet maar pech hebben
norge zegt
@gerrelekker: Wij heben 5 jaar garantie hier :)
Dutchdriftking zegt
Ik blijft een kek wagentje. Mooie vervanger voor de Ignis van m’n vriendin. Al heeft die heel wat minder problemen.
freezzr zegt
@dutchdriftking: eens, mooie vervanger voor de nieuwe Panda van mijn vrouw, net ietsje groter
jessepinkman zegt
-edit: nutteloze bijdrage-
alcantara zegt
@jessepinkman: Wolf in Yeti-kleren, zijn namelijk nog verdomd rappe wagentjes.
https://www.youtube.com/watch?v=n-XnIeLriow
bofkont zegt
@alcantara: Tja zelfs een opgevoerde panda kun je snel maken, blijft een suf ding die yeti.
baardmijt zegt
@alcantara: Haha, ja, helemaal standaard natuurlijk.
Niettemin erg vermakelijk filmpje!
scottishcarspotter2000 zegt
@jessepinkman: zo saai dat je tijd besteedt aan het schrijven van een comment hierover…
toniominestrone zegt
Not my cup of tea!
GoldenSample zegt
Tja ‘betrouwbaar’ over de rest wordt niets gezegd maar de 1.2TSI en de DSG zijn eigenlijk gewoon bedroevend slecht, die ketting en automaat hebben dus een zeer dure (en frequente) achilleshiel… De lak is ook nog al eens matig blijkbaar.
Als je dus voor een andere motorisering + bak gaat is het wel aardig (hoewel die 1.4TSI ook niet als de beste broeder te boek staat). Echter is de meerderheid van de tekoop staande Yeti’s uitgerust met… Een 1.2TSI.. (311 van de 458 op gaspedaal).
En z’n auto dan nog betrouwbaar durven te noemen?
henkhupelschoten zegt
De yeti, het op 1 na beste wat heel het VAG concern je te bieden heeft. De superb blijft voor mij op nummero uno staan. Waarom een tiguan als je ook yeti kan kopen met 4X4 erin? Top merk skoda!
desjonnies zegt
@henkhupelschoten:
omdat…………….BLUF !
henkhupelschoten zegt
Even over de DSG, kutbak, die ouwe van me had er eentje in zn passaai. 3 nieuwe in moeten laten plaatsen bij 130.000 KM en nog steeds gaat hij kapot. Je kunt gewoon horen dat hij niet klopt als je iets hoort klapperen. En op het laatst werd het helemaal mooi want hij reageerde gewoon niet meer als je gas gaf. Mijn voet stond plat op de grond en hij gaf geen krimp… Nu staat de passat in amersfoort bij PON, als je hem toevallig tegenkomt, gauw doorlopen..
eddythedriver zegt
“de condensatoren van de airco zijn gevoelig voor steenslag”, zou hier “condensors” bedoeld worden?
Als de condensatoren gevoelig voor steenslag zouden zijn, betekent dit dat de elektronica (want daarin/daarop bevinden condensatoren zich doorgaans) niet goed behuisd is, wat dan weer iets zou kunnen zeggen over de bouwkwaliteit over dit product van Skoda, en dat haalt het volgende pluspunt dan onderuit:”degelijk en betrouwbaar”.
toyotafortuner zegt
Ik zou voor iets Japans gaan in dit segment:
CX-5
ASX
HR-V
freezzr zegt
Onlangs was er een topic over pensionados en de keuze voor een andere wagen. Nou de keuze is uiteindelijk bijgesteld… Voor een Yeti! Wit, 1.4TSI, nieuwe ketting, weinig km’s, mooi uitvoering. Ik zie mijn oudjes er met veel plezier in rijden en stiekem is het een reteleuke wagen. Hij is wat hoger, lekker ruim, niet asogroot, echt ondergewaardeerd als je het mij vraagt….
thomasthomas zegt
Star Wars Return to The Yeti (lees terug de garage)
frankmercedesbenzz zegt
Niks over de andere motoren? 1.4 tsi is ook niet de beste.
freezzr zegt
@frankmercedesbenzz: die 1.4tsi, hoeveel problemen zijn er nou echt?? Nieuwe ketting had een modificatie en wat olieverbruik?
frankmercedesbenzz zegt
@freezzr: bijvoorbeeld cilinder overslag, vacuum slangen , omloopklep n249, koelventilator die blijft draaien komt door een stuk bedrading dat door slijt alleen nog bij deze motor meegemaakt en zo zijn er nog wel meer dingen.
Vag top spul :p
Bender zegt
Hoe komen jullie aan de ‘aandachtspunten’ onderbouwde statistieken of onderbuik gevoelens onderbouwd door forum wetenschap?
Bender zegt
Ik kom alle VAG problematiek dagelijks tegen. 1.2 TSI met olieverbruik? Nooit gezien, zeker niet in een Skoda.
Opgerekte distributie kettingen komen wel voor, maar sporadisch. Bij een rammel bij koude start wordt de diagnose “ketting opgerekt” gesteld “omdat ze dat allemaal doen” Bij de 1.4 TSI klopt dat ook, bij de 1.2 8 van de 10 keer niet.
Kettingrek is te meten. Meestal wordt die moeite niet genomen. Ik heb hier zelfs gerenommeerde dealers mee de fout zien in gaan.
Bij de 1.2 wordt de rammel meestal veroorzaakt door de plunjer van de hogedruk brandstofpomp die snel druk moet opbouwen bij een koude start.
rufctr01 zegt
Hoe kun je een auto als betrouwbaar omschrijven met deze, toch best wel serieuze, aandachtspunten???
turboz zegt
Ik verbaas me elke keer weer over de lijsten met aandachtspunten bij de aankoopsadviezen van een Skoda. Ik heb veel met Skoda’s van doen.. Maar er staan altijd diverse aandachtspunten bij die ik nog nooit voorbij heb zien komen. Waar zijn deze lijsten op gebaseerd?
stephano zegt
@turboz: DIt zijn auto´s met aanzienlijke verkoopaantallen. Daardoor is er meer bekend over deze auto en kan je meer aandachtspunten noemen. De lijst met aandachtspunten van de Golf 5 was ook de langste die autoblog ooit heeft kunnen produceren, terwijl die auto toch ook als oer degelijk bekend staat.
turboz zegt
@stephano: ik ga er van uit dat aandachtspunten genoemd worden op het moment dat dit een bekend probleem is specifiek bij dit model en niet incidenteel bij een enkele auto? Als ik kijk naar de Skoda aankoop adviezen denk ik dat het laatste veel genoemd wordt. Het probleem van distributiekettingen is uiteraard bekend maar daar zit natuurlijk ook een bepaalde datum aan waarbij het gemodificeerd is en dus niet meer voor komt.