Als Shell beperkt wordt in olie- en gasactiviteiten gaan de benzineprijzen nog verder stijgen, aldus het bedrijf.
Lang leve de lol en als oliebedrijf volop je gang gaan. Die tijden zijn niet meer. Duurzaamheid treft ook, of misschien wel juist, grote olieconcerns. Een paar snelladers langs de snelweg is niet genoeg om je bedrijf groen te maken. Daar is veel meer voor nodig.
In het geval van Shell moet het bedrijf zijn uitstoot in 2030 met 45 procent beperken in vergelijking met 2019. Dat werd het bedrijf opgelegd door een Nederlandse rechter in 2019. Shell was het vanzelfsprekend niet eens met de uitspraak. Het inmiddels Britse bedrijf was van mening dat de politiek gaat over de klimaatagenda en niet een rechter. We zijn nu een paar jaar verder en de zaak ligt nu bij het gerechtshof om het aangetekende hoger beroep te behandelen.
Duurdere benzine
In de zaak stelt Shell nu dat als de rechter het bedrijf inderdaad beperkt in de olie- en gasactiviteiten het gevolg is dat mensen meer moeten gaan betalen voor een liter benzine. Daarover bericht de Telegraaf. Niet alleen de prijs voor benzine stijgt, ook kerosine en aardgas zal duurder worden.
Shell investeert al miljarden euro’s in verduurzaming van het bedrijf. Volgens diverse milieupartijen gaat de transitie echter niet snel genoeg. Onder andere Milieudefensie trok aan de bel, waardoor de zaak uiteindelijk voor de rechter kwam.
Milieudefensie ziet liever vandaag nog dat Shell stopt met olie- en gaswinning. Natuurlijk is het bedrijf fel tegen zo’n aanpak. Voorlopig is olie en gas nog altijd het bread & butter voor Shell.
Vergroening = minder olie = hogere benzineprijzen
Voor veel mensen zijn fossiele brandstoffen nog altijd onderdeel van het dagelijks leven. Stoppen of verminderen betekent schaarste en dat drijft de prijzen weer op. Bovendien is het nogal onrustig in de wereld, wat sowieso al een prijsopdrijvend effect heeft. Dat heb je de afgelopen maanden wel kunnen zien bij de pomp.
Het is afwachten wat de uitspraak van het Gerechtshof gaat zijn in deze boeiende zaak. Vandaag is de volgende zitting en er zijn drie dagen uitgetrokken om de zaak te behandelen.
Robert zegt
“Als Shell beperkt wordt in olie- en gasactiviteiten gaan de benzineprijzen nog verder stijgen”
Duh… dat is dan ook precies de doelstelling die de milieubewegingen in hun zaak tegen Shell proberen te bewerkstelligen. Mensen zijn bij hogere brandstofprijzen sneller geneigd om bij de aanschaf van een (volgende) auto na te denken over zaken als de brandstofkeuze en het verbruik.
dolledries zegt
Denk je? Bij rokers heeft prijsverhoging niet het gewenste effect
maotje zegt
Denk je? Zouden er naar verhouding in 2024 minimaal netzoveel mensen roken als in 1994? Procentueel gezien?
Robert zegt
O ja? De mensen die er voor hebben doorgeleerd, denken daar heel anders over:
Zorgen hogere prijzen voor minder rokers? ‘Nergens méér bewijs voor’ https://www.nu.nl/gezondheid/6307487/zorgen-hogere-prijzen-voor-minder-rokers-nergens-meer-bewijs-voor.html
lekkerlinksrijden zegt
voor een gedeelte waar, echter vrees ik dat de illegaliteit alleen maar opleeft. Mensen gaan op zoek naar alternatieven en dan zijn er altijd mensen die daar op inspringen.
Robert zegt
Als je het artikel had gelezen, dan was je er achter gekomen dat die (al dan niet illegale) import van tabakswaar uit het buitenland hierin wel wordt meegenomen, maar onder de streep toch slechts een marginaal effect sorteert.
Ik werk in de grensstreek en woon er ook niet heel ver vandaan en zie het dus ook wel gebeuren (zoals ook met tanken over de grens), maar er zijn ook nog steeds een grote meerderheid van mensen die gaan voor het gemak van de winkel om de hoek.
acavs zegt
In het onderliggende RIVM-onderzoek staat dat de illegale handel niet is meegenomen, slechts de legale handel via bijv. het buitenland, met als (geheel niet onderbouwd) argument dat het verkrijgen van rookwaren op een illegale manier niet populair is onder rokers. Iedereen die enigszins te maken heeft gehad met bijv. arbeidsmigranten weet dat er een welig tierende handel in sigaretten en shag bestaat. Met hogere accijns ontmoedig je inderdaad legale consumptie, maar creëer je ook een prikkel om illegaal te produceren en consumeren, zeker wanneer het om een verslavend product gaat.
Roken is alleen niet echt een goed vergelijk met benzine/diesel. Niemand (behalve @petroldrinker) is immers verslaafd aan brandstof. Wat echter wel opgaat, zowel voor rookwaren als energie: als de prijs van energie voor vervoer (i.e., brandstof en elektriciteit) in het algemeen boven een bepaalde grens uitkomt, kan er een prikkel ontstaan die groot genoeg is om zowel illegale productie als illegale consumptie van energiebronnen (bijv. brandstof) aan te wakkeren.
melcon zegt
Wat deze milieu club vergeet is dat de brandstoffen (benzine/diesel/kerosine) maar een deel van de producten zijn die uit aardolie gemaakt worden. Aardolie is voor veel meer zaken essentieel, zoals vrijwel alle medicijnen, uiteraard vrijwel elke vorm van kunststof (niet alleen het plastic bakje voor je magnetron maaltijd maar ook het omhusel van je telefoon, de printplaat in je telefoon, etc.), asfalt, synthetisch rubber, wasmiddelen, bestrijdingsmiddelen, etc.
Als je Shell inderdaad beperkt wordt in hun activiteiten zullen een heleboel zaken duurder worden, niet alleen benzine. Ook de impact op de voedsel prijs zal merkbaar zijn, allemaal zaken waar z’n milieu clubje niet bij stil staat / over na denkt.
Dat neemt uiteraard in zijn geheel niet weg dat het allemaal best nog wat duurzamer kan en dat Shell daar best nog wat meer zijn best voor mag doen, met een gemiddelde kwartaal winst van 6 miljard euro hebben ze daar best ruimte voor.
Specht zegt
Milieudefensie moeten ze gewoon verbieden. Zijn allemaal gestoorde mafkezen die in een GGZ of TBS instelling thuishoren.
Robert zegt
Vrijheid van meningsuiting, ook al zo’n overgewaardeerd recht waar jan en alleman maar misbruik van denkt te moeten maken…
PrettyAwesome zegt
@robert; wat je zegt, bij vrijheid van meningsuiting komt de plicht om na te denken over wat je, hoe wil zeggen.
mashell zegt
Dat deed @Specht toch ook niet? Dat was ook maar een ongefundeerde oprisping uit de onderbuik.
Robert zegt
Dit. Zoals cabaretier Hans Lebbis ooit de wereld in slingerde: “…en dat heeft dus gewóón stemrecht, hè!”
Johanneke zegt
Weet je wat pas een zieke strategie zou zijn? Moeilijk veel aardolie oppompen. Zo veel dat het spotgoedkoop wordt. Met deze spotgoedkope olie de economie een gruwelijke boost geven. We verdienen veel meer geld en kunnen dat geld gebruiken om zeer versneld van de olie af te gaan.
Zou wel cool zijn.
lekkerlinksrijden zegt
gaat de OPEC niet doen, iets met heel erg veel belangen.
mashell zegt
Stel je voor dat de “spotgoedkope olie de economie een gruwelijke boost” geeft. Denk je dan dat er ook maar een politicus is die durft aan die situatie met een sterke economie op basis van goedkope olie een eind te maken? Natuurlijk niet. Eigenlijk is dat ook het probleem, we zitten nu in die situatie.
maotje zegt
@johanneke we verdienen veel meer geld? Wie is we in deze?
jaapiyo zegt
Ja, gewoon in Groningen gas pompen. Alle mensen daar een Lambo geven of een huis dat tegen een klein bevinkje kan. In Tokio kan het ook dus dan moet het daar met die veel kleinere bevinkjes ook wel kunnen.
El_Bastardo zegt
Volgens mij wordt maar iets van 40-45% van de aardolie gebruikt voor brandstoffen.
Helaas zijn al die produkten van die andere 55-60% datgene wat onze moderne samenleving laat draaien (kunststoffen, polymeren, smeermiddelen e.d.)
Zonder het winnen van aardolie gaan we terug naar de middeleeuwen. Dat kan natuurlijk ook een keuze zijn.
Het meest frappante is eigenlijk nog, dat als er geen toepassing meer is voor dat brandstofdeel van die 40-45% het me niet zou verbazen dat dit afgefakkeld moet worden bij de winning; dus welke uitstootreductie?
Kortom: het lijkt allemaal zo simpel om iets als activist of activistenclubje te roepen. Maar zoals we aan het beleid van dhr Jetten hebben gezien de laatste jaren is het het nettoresultaat van al die inspanningen nihil of nog erger; negatief.
En dan hebben we het nog niet eens over het prijskaartje gehad wat daaraan hangt.
Wat ook zo slim is, is hoe de rechtspraak meewerkt aan de grote bedrijven wegjagen uit Nederland. Nee daar worden we beter van.
Alsof nooit iemand geleerd heeft van hoe goed dat uitpakte voor Venezuela…
Ach ja, het is wel goed voor de lijn, zo’n goeie hongersnood en zo.
mashell zegt
Nou, nou. Zo maar aannemen dat als er geen vraag is meer naar brandstof dat er dan olie wordt afgefakkeld. Dan verbieden we affakkelen, stoppen ze het maar terug onder de grond. Want affakkelen doen ze alleen omdat het de goedkoopste optie is.
petroldrinker zegt
Tja, en toch zal 99,99% vd mensen shell en bp etc erop aankijken dat het zo duur is, ondanks dat ze zelf de reden zijn doordat ze verkeerd gestemd hebben. De grote boosdoener hierin is de overheid met hun achterlijke eisen en bizarre belastingen erop, niet de oliebedrijven.
quincy zegt
Misschien dat beide er schuld aan hebben. De overheid door belastingen en de oliebedrijven omdat er altijd maar meer winst gemaakt moet worden.
misterBo zegt
Alle NGO’s per direct geen subsidies meer geven! Ook je abonnement bij de postcodeloterij opzeggen (steunen als die enge clubjes financieel)…maken de economie kapot
Robert zegt
Zullen we dan ook alle fêterende lobbygroepen per direct toegang tot onze politici en ambtenaren verbieden? En groot deel van onze onwerkbare dan wel niet functionerende wet- en regelgeving komt toch vooral voort uit de grote aantallen uitzonderingsposities, accijnsvrijstellingen, compensatie-subsidies en noem maar op.
Als we doorgaan met ons leefmilieu kapot te maken, kost dat onze economie straks véél meer…
mashell zegt
Alle tegenspraak verbieden! Geen mensen meer die anders durven denken. Allemaal zodat we goedkope benzine hebben. Wat de gevolgen daarvan ook mogen zijn. Fijne dictatuur wil je daar oprichten. Zullen we vast uniformen gaan ontwerpen?
jaapiyo zegt
Dit regime hebben we al hè. De uniformen zijn pakkies uit de tweedehandswinkel en blauw haar.
marcomanta zegt
En maar accijnzen binnenharken, is gewoon een politiek spel.
jaapiyo zegt
Goed van Shell. Keihard aanpakken die groenwappies die angst zaaien dat de wereld vergaat.
schuimbekje3 zegt
Tijd om tijdens de vakantie eens op zoek te gaan naar zo’n russische nucleaire batterij…
Een paar rollen alufolie voor de straling en dan in de kelder leggen…
Altijd lekker warm huis, altijd stroom die in de zonnepaneel accu’s kunnen stromen…
Dood ga ik toch wel door die schiphol vliegtuigen over mijn huis.. straks 400 per dag…
Of door de stress van de groen links terroristen.