Tankstations zijn zó 2010. Daarom gaat Shell er een hoop wegdoen om meer te focussen op laadstations.
Shell heeft natuurlijk het beste voor met deze aarde. Daarom hebben ze flink geïnvesteerd in hun eigen netwerk met laadpalen, onder de noemer Shell Recharge. Intussen verdienen ze ook nog een leuk zakcentje met fossiele brandstoffen, maar goed, we zitten in een overgangsperiode.
De voormalige trots van Nederland lijkt nu toch hun fossiele activiteiten iets terug te schroeven. Vandaag wordt bekend dat ze een flink aantal tankstations van de hand doen, 1.000 stuks om precies te zijn. Dit jaar zal Shell wereldwijd 500 tankstations verkopen en volgend jaar nog eens 500.
1.000 tankstations is natuurlijk niet niks, maar vergeet niet wat een monsterbedrijf Shell is. Het gaat hier om slechts 4% (!) van het totale aantal tankstations wat Shell wereldwijd in beheer heeft. Met het inkrimpen van de fossiele activiteiten valt het dus wel mee.
Shell heeft ook vorige week hun klimaatdoelstelling iets naar beneden bijgesteld. Het doel was eerst om 20% minder CO2 uit te stoten in 2030, nu is dat 15 tot 20% geworden. Wel staat nog steeds het doel om in 2050 CO2-neutraal te zijn, maar ze hebben natuurlijk nog alle tijd om die doelstelling ook bij te stellen.
Overigens verkoopt Shell deze pompstations wel met het doel om meer te focussen op hun laadnetwerk. Dat willen ze flink uitbreiden om in te spelen op de “veranderde behoeftes van klanten.” Of zou het vooral het veranderende overheidsbeleid zijn…?
Enfin, Shell gaat dus 1.000 tankstations verkopen. Of en hoeveel Nederlandse tankstations hierbij zitten is nog niet bekend. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat er tankstations verdwijnen, er komt hooguit een ander logootje op.
Foto: R8 bij een Shell-pomp, gespot door @vantoorphotography
Bron: Bloomberg
martinus.tussengas zegt
4% vind ik best wel veel. Je kan ook niks doen.
dawwg zegt
Klinkt mij meer in de oren als een strategische correctie om meer rendement te realiseren en een aantal ‘problematische’ stations te sluiten onder het excuus van een goede marketing slogan. Ze hebben zat cashflow om meer laadstations te realiseren zonder die stations te hoeven sluiten.
zjos zegt
Je kunt je CO2 uitstoot ook compenseren door te investeren in duurzame projecten. Mogelijk probeert Shell zo CO2-uitstoot te compenseren. Hoeven ze mogelijk minder rechten te kopen.
Eigenlijk is het windhandel wat opgetuigd is voor een niet bestaand probleem maar ze hebben er net als iedereen mee te dealen.
b088y zegt
Welke CO2 stoot word er verminderd?verkoop van brandstof ‘kost’ geen CO2, productie en verbranden van brandstof wel.
zjos zegt
Het gaat hier niet om de hoeveelheid Co2 per se te verminderen maar te investeren in groene duurzame projecten.
Zelfs als ze feitelijk verlies draaien met dit soort EV laadpalen investeringen kan het toch lonend zijn omdat ze geen of minder uitstoot rechten hoeven te kopen omdat ze een duurzame investering doen. Shell krijgt een deel van die rechten gratis maar ze zullen mogelijk binnen de Nederlandse markt toch iets moeten ondernemen. Zoek anders maar eens naar het Europese CO2-handelssysteem ETS of Emissieautoriteit en ga je verbazen over deze totale waanzin.
fanboy zegt
Dit is het begin van het einde van het begin.
DeWitteCondor zegt
Shell heeft geen enkele intentie om groen te worden. Voor de marketing ja. Ze rekken en rekken zolang er winst te behalen valt met olie. Even wat 10 jarige doelstellingen verzinnen, paar jaar later wat afzwakken en rekken. Maar ja, we zijn allemaal schijnheilig. Wij rijden ook lekker door in onze ICE, kopen onzinnige waterflesjes van plastic en kopen goedkope zooi uit China die met stookolieschepen hierheen komt. Want ja, we willen wel dat iphone imitatie kabeltje hebben voor 15 cent. Intussen is er ook een hele industrie aan adviseurtjes en rating bureau’s die lekker cashen met hoe ze bedrijven op papier lekker groen kunnen maken. Walgelijk is het.
fanboy zegt
@DeWitteCondor: Hoewel het misschien wel voor veel mensen geldt wat je schrijft, zijn er genoeg keuzes die je zelf anders kan maken. Vooral met je koopgedrag, goedkope Ali / Temu rotzooi of iets wat goed is en goed blijft.
DeWitteCondor zegt
Tuurlijk. Maar we doen het gewoon niet.
fanboy zegt
@DeWitteCondor: Ik probeer dat zelf zeker wel te doen. Bewustere keuzes maken en niet altijd voor het goedkoopst te kiezen. Vaak is het niet echt duurder als iets langer mee gaat.
mashell zegt
Precies, Ali en Temu in de boycot en alleen nog maar bij een degelijke Nederlandsche zaak je spullen kopen! Hoe laat gaat de Action open?
petroldrinker zegt
niks walgelijks aan, volledig begrijpelijk met hoe personen en bedrijven rond gecommandeerd gebaseerd op wat leugens door die ellendige overheden overal
jaso013 zegt
Slim! Kun je ipv dure peut, dure stroom afnemen als consument.
fanboy zegt
@jaso013: Nou ja, dat is het grote verschil met stroom. Waterstof/diesel/benzine zul je altijd ergens moeten halen.
Elektriciteit kun je in ieder geval de zonnige helft van het jaar nog zelf verzorgen, als je thuis kunt laden met zonnepanelen.
petroldrinker zegt
Schitterend uitgevoerde R8 zo alles int rood op van die open velgen :)
pomoek zegt
Zo werkt dat dus. In 2021 roep je dat je 20% minder uitstoot wil realiseren in 9 jaar. Na 3 jaar schroef je deze, zucht “ambitie”, terug tot 15-20%. Dat gaat de komende jaren dus nog verder worden teruggeschroefd. Want de aandeelhouders.
Overigens wel top dat autoblog dit heeft opgepikt.
gregorius zegt
Kortom, ze gooien de slecht renderende pomp-stations eruit.
En, misschien dat het een vertaalfout is, maar ze zeggen dat ze er dus wat sluiten; ze zeggen niet dat hun totaalbestand van pompstations met 1000 afneemt.
Dus wieweet dat ze ook wat betere locaties proberen te openen of over te kopen.