Natuurlijk Shell boekt een recordwinst die jij deels hebt gefinancierd. Mede mogelijk gemaakt door deoorlog in Oekraïne.
Je weet dat het gebeurt, maar elke keer als je het bevestigd krijgt, schrik je toch. Voor vandaag heet in het nieuws: Shell. Dat bedrijf heeft namelijk een megawinst gemaakt. Nu zijn we geen communisten en moeten alle bedrijven gewoon lekker winst kunnen maken. Daar is helemaal niets mis mee.
En toch hé, er is nogal een wrange bijsmaak. Zie het een beetje als de deal van Sieuwert van Lienden. Het is allemaal volkomen legaal, maar toch vind je ‘m een ***. Met Shell hebben we een klein beetje hetzelfde. Dat bedrijf maakt namelijk bekend dat ze 38,4 miljard euro winst hebben geboekt. 38.400.000.00 euro. Geen omzet, maar winst! De omzet over 2022 is 386 miljard dollar.
Korting op accijns
Dat is twee keer zoveel als het jaar ervoor. Nu waren de coronajaren niet helemaal representatief, maar toch. Het wordt helemaal wrang als je hoort hoe Shell winst heeft gemaakt. Dat komt namelijk door de hoge prijzen voor olie en gas vanwege de oorlog in Oekraïne. Het is letterlijk: de één zijn dood, de ander zijn brood!
Ja, de prijzen voor brandstof zijn hoog, maar de brandstofmaatschappij deed er dus zelf ook een lekkere marge bovenop! Het werd helemaal mooi toen Minister Kaag met de actie kwam om een korting op de accijnzen te geven. In principe heel erg aardig om het volk tegemoet te komen, maar die dubbeltjes werden bijna direct opgeslokt door de oliemaatschappijen (zoals veel mensen in alle commentsecties al aan zagen komen).
Shell boekt recordwinst, dat vinden wij goed
Wordt er dan niets tegen gedaan? Nou, jawel. We hebben weleens kritiek op de EU, maar in dit geval is hun aanwezigheid best handig. De EU heft namelijk een extra belasting op overwinsten bij oliemaatschappijen. Het is een druppel op een brandende plaat, want dat was in 2022 dus slechts 2,3 miljard door dollar.
We gaan Shell niet compleet bashen, want ze hebben ook een beetje mazzel. De gaskraan in Rusland is dichtgedraaid, maar is wel degelijk (een hoop) gas nodig. Men gebruikte daar voor het zogenaamd Ing-gas, toevallig heeft Shell dat goed op voorraad, bij wijze van spreken.
Overigens is Shell niet alleen maar bezig met gas- en oliewinning. Ze doen ook aan duurzame energie. In 2022 investeerde Shell 3,5 miljard in duurzame energie. Dus absoluut niet heel denderend, maar ze zijn op weg.
Via: Algemeen Dagblad
kniesoor zegt
Goed voor m’n dividend.
• tevreden kijkt •
Turbo S zegt
Ik doe blijkbaar iets verkeerd. Ik kom niet eens in de buurt van 10% winst van de omzet.
ouwedibbes83 zegt
Zo gek is dit toch niet in een recordjaar? Volgens mij wordt in deze sector voor miljarden geïnvesteerd in de exploitatie van velden, lang voordat ze operationeel zijn.
Vervolgens zijn er variabele kosten om de olie eruit te halen. Als de olieprijs hoog is, is zo’n veld rendabel. Bij een lage prijs niet.
Als je op je hoogtepunt daar 10% op verdient, vind ik dat nog niet eens zo gek. Veel vaste kosten zijn al gemaakt, dus het gaat snel opwaarts zodra de olieprijs stijgt.
potver7 zegt
Maar zelfs die 10% is een significant hoger percentage dan wat ze in voorgaande jaren gehaald hebben. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Shell_(bedrijf).
Shell doet wel heel erg voorkomen alsof ze het allerbeste voor hebben met deze planeet, maar vorig jaar was het bedrijf zich enorm op de borst aan het kloppen omdat ze wel twee hele miljarden hadden geïnvesteerd in onderzoek naar schone energie. Twee miljard, dat is dus net ietsje meer dan 5% van deze winst. Als ze nou echt zo fijn aan het investeren en onderzoeken waren, dan hadden ze nog wat leuks kunnen doen met deze winst. Nu gaat het naar de aandeelhouders…
CYBRTRK zegt
Twee miljard geïnvesteerd in onderzoek naar ‘schone energie’ en dan nog niet het verschil weten tussen kW en kWh, zag laatst een reclamedoek van Shell waarop stond dat je met 350 kWh kon laden bij hun snelladers…
Jeroen zegt
Dan moet ik daar niet laden. Mijn phev accu is maar 15kWh, dus de overige 335kWh wordt omgezet in warmte, veel warmte 🥳
En hoe snel kunnen ze die 350kWh laden?
911targa zegt
De vaste kosten worden toegerekend aan de productie. Dat wordt ‘matching’ genoemd.
ttr6 zegt
Inderdaad: het absolute bedrag is heel hoog, maar 10% op de omzet is helemaal niet absurd veel, eerder gezond.
Kijk voor de lol eens naar Ferrari…..of Apple. Zie je andere % en dat vinden we met zijn allen prima.
harrie zegt
‘Dat komt namelijk door de hoge prijzen voor olie en gas vanwege de oorlog in Oekraïne.’
.
Nee, dat komt door de sancties die wij opgelegd hebben.
En door het achterblijven van investeringen in fossiel vanwege zelf opgelegde klimaatdoelen.
Voor beide zijn goede redenen aan te dragen, maar acties hebben consequenties. Dat lijkt nog wel eens vergeten te worden in Utopia.
florisje zegt
Lekker omgekeerde wereld. Alle fossiele brandstof producten hebben door dat het begin van het einde voor hun al begonnen is. En zo lang mensen nog fossiele brandstoffen NODIG hebben, proberen zij zo veel mogelijk geld binnen te harken door de prijzen enorm omhoog te gooien. OPEC is simpelweg het grootste kartel op aarde.
zjos zegt
De prijzen van olie en gas zijn torenhoog doordat wij sancties in stellen tegen Rusland en daardoor extreem duur LNG gas moeten importeren. (ons Gronings gas wordt aan het buitenland verpatst maar dat terzijde) Hetzelfde geld voor olie. In plaats dat goedkoop bij Rusland te kopen moet dat nu vanwege sancties via dure prijs opdrijvende tussenhandel worden ingekocht. Zelfde olie, komt ook uit Rusland, maar ja voor de Indiase kust meng je dat een beetje met olie uit Ergenanderstan en de herkomst is niet meer te achterhalen. Jij merkt dat bij de pomp.
berlinetta zegt
De prijzen zijn zo hoog, omdat marktpartijen misbruik maken van de omstandigheden. Niets meer en niets minder.
mashell zegt
De sancties zijn natuurlijk het gevolg die oorlog. Dus als de prijzen door de sancties komen dan komen die door de oorlog. Alleen de sancties doen eigenlijk bijzonder weinig. Maar juist de angst en onzekerheid op de markten heeft juist een enorm prijs opdrijvend effect.
dare2think zegt
40 miljard is heel veel geld. Het absolute bedrag doet ertoe. Dat trekt een hoop aandacht, want zelfs de politiek vindt dit veel. Dat is grofweg de helft van de corona-gerelateerde uitgaven van onze regering (76 miljard). Tegelijk zijn er weinig punten om Shell aan te pakken, want het product is een relatief schaars goed waar bijna niemand zonder kan.
florisje zegt
Het wordt ook kunstmatig schaars gehouden door de OPEC. Beetje misbruik maken van de situatie maargoed je kan ook niet van die Saudis verwachten dat ze ook maar met iets anders bezig zijn dan zo veel mogelijk winst maken.
zjos zegt
Er is door die groene gekte te weinig geïnvesteerd in oliewinning. Er komt dus een tekort. Olie wordt bij een tekort straks veel meer waard. Dus waarom zou je je olie nu extra gaan oppompen en verkopen ? Straks krijg je veel meer geld voor je olie. Geef ze eens ongelijk…
pivavar zegt
Zie het een beetje als de deal van Van Lienden? Sinds wanneer is een beursgenoteerd bedrijf non-profit? Fluctuerende prijzen en veel vraag maken enorme winsten mogelijk.
berlinetta zegt
In mijn ogen zit er wel een verschil tussen normale bedrijven die winst willen maken en energie- en oliebedrijven die zoveel misbruik maken van de marktomstandigheden dat ze de halve wereld een recessie inslepen (waar ze uiteindleijk dus zelf ook last van hebben).
karhengst zegt
Het enige waar je ze van kunt betichten is dat hun winst haaks staat op het principe van “maatschappelijk verantwoord ondernemen”. Dat laatste is echter geen wet en enkel een nevenactiviteit van de marketingafdeling.
Voor de energie- en oliebedrijven wordt het pas een probleem wanneer de aandelenkoers gevolgen ondervindt van niet maatschappelijk welgevallige keuzes. Tot die tijd doen ze alles goed.
ggj1987 zegt
Exxon Mobil boekte zelfs 56 miljard winst:
https://www.reuters.com/business/white-house-outraged-by-exxons-record-profits-2023-01-31/
schuimbekje3 zegt
iedereen wil kapitalisme, totdat ze tot op het bot uitgemelkt worden door bedrijven, dan moet ineens alles socialistisch/communistisch, totdat mensen vinden dat iedereen gelijk is maar hij/zij meer gelijk dan anderen, en dan weer alles kapitalistisch moet worden…
Dutchdriftking zegt
Stel dat de oorlog binnenkort afgelopen is, Oekraïne kan gaan opbouwen, en dat er in Rusland een nieuwe regering aangesteld word welke wij (het westen) goed genoeg achten en alle sancties verdwijnen. Blijven de brandstofprijzen dan gelijk of gaat dit dalen? Ik ben bang dat ik het antwoord al weet…. Al hoop ik natuurlijk enorm dat de Russen in een dergelijke situatie de markt overspoelen met diesel.
bobje zegt
Hoewel de glazen bol spontaan is beslagen, denk Ik niet dat het feestje in de Oekraïne snel afgelopen is tenzij die randdebiel in Rusland plotseling overlijdt….
audirs3 zegt
Goed voor mijn dividend, en met een EV laat ik die pomp lekker links liggen
911targa zegt
Ja, want elektriciteit wordt gemaakt van Engeltjes poeder, dus een hoge olieprijs heeft geen invloed op de elektriciteitsprijs.
maotje zegt
Om brandstof te kunnen maken uit aardolie heb je alleen weer dezelfde electriciteit nodig.
steephh zegt
Mede mogelijk gemaakt door onze eigen overheid. Het gat tussen wat men kan/wil betalen en wat het kost is mooi opgevuld mbv. onze eigen belastingcenten. Sinds dit jaar niet meer door verlaging van accijns op fossiele brandstoffen, maar nog steeds wel op gas om te stoken dmv een prijsplafond.
Wanneer je vroeger dubbel glas had en je woning liet isoleren dan lachtte men je hard in je gezicht uit en werd er op je neergekeken alsof je zo’n “raar” geitenwollen type was. “want het gas kost toch niets”. Grappig hoe dat inmiddels volledig omgedraaid is.
Stel je voor dat we de tientallen miljarden kostende compensatie die NL burgers nu krijgen vooraf was geïnvesteerde in het zo energieneutraal maken van bestaande huizen en het ons meer onafhankelijk maken van fossiele brandstoffen… Dan had de Nederlandse burger er profijt van, in plaats van de al steenrijke elite. :)
We betalen nu gewoon de prijs voor keuze’s die in het verleden gemaakt zijn. :) Want zolang fossiele energie makkelijk winbaar is blijft het “leuk”, maar kosten nemen alsmaar toe (inclusief milieu- en klimaatschade). En zolang we kortdurendd “pijn lijden” (lees: isoleren en transitie naar hernieuwbare energie toe) blijven uitstellen wordt de prijs die we betalen in the end steeds hoger. En grootverdieners steeds rijker.
harrie zegt
‘Stel je voor dat we de tientallen miljarden kostende compensatie die NL burgers nu krijgen’
.
Krijgen? Dat betalen we gewoon zelf hoor, compensatie van de overheid is altijd een sigaar uit eigen doos.
schuimbekje3 zegt
Er is natuurlijk een verschil met maatschappelijk verantwoord ondernemen en uitbuiting/graaien-wat-je-graaien-kan…
Wanneer drinkwater 30 euro per liter wordt, gaat iedereen miepen…
Ik kan makkelijk 2 weken leven op cola, melk of sojadrap…
Maar ik kan niet mijn boterham verdienen en mijn huis betalen zonder auto’s voor 2 weken.
Die 38 miljard is namelijk na aftrek van een hoop VVD-foefjes en boekhoudkundige-tegen-het-bullshit-aan accountanttruukjes.
weekert zegt
Nou heb ik me niet helemaal ingelezen, maar is het niet zo dat dit een winst in van het gehele concern? Kan me zomaar indenken dat de winst/omzet van de brandstof in ons kleine kikkerlandje maar een klein percentage is van het grote geheel. Dan alsnog is de winst natuurlijk beschamend hoog, maar zet de alinea over de accijnskorting wel een beetje in perspectief.
911targa zegt
Zo is het maar net!
Matchbox zegt
“Mede mogelijk gemaakt door de oorlog in Oekraïne”
En wie gelooft dit nog?