De test van de volledig elektrische Spectre luidt het afscheid van de V12 aangedreven Rolls-Royces in. Of dat erg is….
The electric car is perfectly noiseless and clean. There is no smell or vibration. They should become very useful when fixed charging stations can be arranged.
Deze uitspraak deed Charles Stewart Rolls al in 1900, maar het heeft even mogen duren voor het merk waarvan hij mede-naamgever was, ook zover was om een eerste elektrische auto op de markt te brengen. En vanaf nu zal het hard gaan: vanaf einde 2030 wil Rolls-Royce alleen nog maar volledig elektrische auto’s verkopen.
Veel primeurs in één voor de Spectre
De eerste volledige elektrische Rolls-Royce, de eerste volledig elektrische auto van een ultra-luxe merk, de eerste volledig elektrische coupé. Formeel volgt de Spectre niet echt een auto op, maar je zou het kunnen zien als de spirituele opvolger van de Phantom Coupé.
Sinds de overname door de BMW Group hebben ze bij Rolls-Royce niet bepaald stil gezeten. In 2003 kwam de Phantom, de eerste auto in het Goodwood tijdperk, aangeduid met Rolls-Royce 1.0. Daarna volgde Rolls-Royce 2.0, de Architecture of Luxury met aluminium spaceframe wat gebruikt wordt in de Cullinan and Ghost.
De Spectre is Rolls-Royce 3.0: volledig elektrische, decentralised Intelligence.
Accu, range en laden zijn niet erg belangrijk
Het zal je niet verbazen, maar de gemiddelde Rolls-Royce koper heeft meerdere vervoersmiddelen. Daar zitten ook wat auto’s met verbrandingsmotor bij, maar voor langere afstanden zijn er ook genoeg Rolls-Royce bezitters die met hun (eigen) helikopter of vliegtuig kunnen reizen. Wel zo comfortabel om op die manier geen last te hebben van range anxiety.
Het maakt dat de actieradius en de laadmogelijkheiden een stuk minder belangrijk zijn dan bij modale elektrische auto’s. Aangezien jullie wel nieuwsgierig zijn, hebben we al cijfers opgeduikeld.
Het 102 kWh grote accupakket is goed voor een theoretische WLTP-range van 530 km. Snelladen gaat met maximaal 195 kW, van 10-80% kost 34 minuten. Aan de reguliere AC laadpaal kan de Rolls-Royce Spectre met maximaal 22 kW laden. Normale huizen hebben geen aansluiting die dit aankan, maar ook hier geldt weer: de gemiddelde koper heeft al een wat zwaardere net-aansluiting om zwembad, sauna en de rest van het forse huis van stroom te voorzien.
De V12 heb ik geen moment gemist
De moderne Rolls-Royces hadden tot nu toe een excellente V12 met twee turbo’s. Die deed fluisterstil en bijna onopgemerkt zijn werk, maar laten elektromotoren dat nou nog beter kunnen. In tegenstelling tot sportieve V12’s van Italiaanse of Britse afkomst, verliezen we niet veel aan het vertrek van de V12 voor Rolls-Royce. De V12 was de onzichtbare butler, capabel, maar bijna onzichtbaar en vooral heel erg stil.
En stil zijn elektromotoren ook, heel stil zelfs als de fabrikant een beetje zijn best heeft gedaan. Rolls-Royce monteert twee Excited Synchronous Motors (SSMs). Op de vooras is die 190kW / 365 Nm, sterk, achter levert de elektromotor maximaal 360kW / 710 Nm. Zomaar optellen mag niet, het systeemvermogen is 584pk en het systeemkoppel 900 Nm. Voldoende dus, ruim voldoende zelfs. Stoplichtsprintjes zijn niet erg chique, maar het is fijn om te weten dat de Rolls-Royce Spectre in 4,5 seconde naar de 100 kan sprinten.
Overdaad schaadt niet
Ondanks de coupé lijnen is de Spectre een grote jongen. Het is ook geinig hoe Rolls-Royce het omschrijft: het is een twee-deurs fastback – “inspired by both classic motor cars and racing yachts.” Vooral naast gewone auto’s is het formaat van de Spectre best bizar. De Spectre heeft een lengte van 5475mm, is 2017mm breed en 1573mm hoog. Om je een idee te geven: dat is even hoog als een BMW X2 en de lengte is van formaat verlengde 7-serie.
Alle onderdelen van de auto zijn ook in verhouding: rondom 23 inch velgen zijn achterbanden gemonteerd die 295mm breed. Zijn. De Pantheon grille van roestvrijstaal is de grootste die ze ooit monteerden en wordt verlicht met 22 LED’s. Inmiddels zijn we de schaamte wel voorbij en zijn verlichte grilles stiekem wel gaaf.
Helemaal bizar zijn de deuren: het zijn suicide doors die tegenovergesteld openen. Ze zijn 1.5 meter lang, de grootste ooit in een Rolls-Royce en zijn met laser las techniek van aluminium gemaakt. Openen en sluiten is met suicide doors wat ingewikkeld, dus elektromotoren helpen met openen en sluiten. Wellicht is dat één van de weinige punten van kritiek op de Spectre: ze heten “effortless” te zijn, maar de bediening vergt enige gewenning. Gelukkig zijn de kopers allemaal intelligente mensen die dat sneller door zullen hebben dan ik zelf.
Zwaar maar gestroomlijnd
Zelfs de Spirit of Ecstasy moest een kuur in de windtunnel ondergaan (afvallen hoefde ze niet). De Rolls-Royce Spectre heeft daarom een prettig goede stroomlijn met een cW waarde van 0,25. Natuurlijk moet er wel een groot frontaal oppervlak door de lucht worden geduwd, dus een absolute rangekoning wordt de elektrische Rolls-Royce niet.
Je kan je voorstellen dat iedere Rolls-Royce ietsje meer gewicht op de schaal legt. Al dat tapijt, echt metalen knoppen, isolatie, overdadig leer, alle gadgets, het tikt aan. De Spectre heeft daarnaast ook nog een circa 700 kg zwaar accupakket in de bodem. Het leeggewicht van de Rolls-Royce Spectre: 2890 kg. Ouch.
Zwaar maar toch wendbaar
Met het Planar Suspension System, actieve anti-roll bars, luchtvering en vierwielbesturing weet Rolls-Royce van de grote en zware Spectre uiteraard een prettig sturende auto te maken. Op de Nordschleife heeft die niets te zoeken, maar oh, oh, oh wat is zo’n Spectre comfortabel. De wereld glijdt geluidloos aan je voorbij en je merkt niets van de twintig sensoren die al die systemen aansturen.
De meest voordelige Rolls-Royce
Ach je rijdt de instapper. Nou daar heeft eigenlijk niet zoveel mee te maken, wel met het feit dat de autobelastingen in Nederland op CO2 zijn gebaseerd. Alle andere Rolls-Royces scoren daar niet zo denderend op, maar de elektrische Spectre wel. De vanafprijs van vier ton is daarmee redelijk schappelijk. Je kunt de Rolls-Royce uiteraard nog wel wat op plussen door wat opties aan te vinken. De meeste kopers hebben zo een extra ton aan opties, maar ook voor een half miljoen geldt: wat een briljante auto. Elektrificatie is duidelijk the-way-to-go voor Rolls-Royce, nog meer comfort en de actieradius, die boeit niet echt.
Met dank aan Cito Motors, de officiële importeur van Rolls-Royce in Nederland.
utregcity zegt
Heb je hier nou een vrachtwagenrijbewijs voor nodig? 🤔
BMWinhetkwadraat zegt
Nee, vanaf 3500kg heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig.
HZW zegt
Hangt af van het totaal gewicht, als hij vol beladen is met mensen en bagage, en dan boven de 3500 Kg uit komt, heb je wel een C-rijbewijs nodig, maar ik vermoed dat het er net onder blijft.
vaakbenjetebang zegt
@utregcity: Ik heb het kenteken even door de RDW-site gesleept en de TTM blijkt 3400 kilo te zijn. Geen C-rijbewijs nodig, dus. Maar veel scheelt het niet.
petroldrinker zegt
Bij de video vorige week over de C63 amg viel ik al in slaap, ik moet optijd slapen vanavond, denk dat dit filmpje daar perfect voor is om mij in slaap te laten vallen…
MrSkyline zegt
Ziet eruit als een skoda met een opgepoetste grille.
rwdftw zegt
Kan ik me voorstellen. Deze is ook Komo grijs.
S zegt
Ik zie de koplampen van de nieuwe BMW X7…. Zouden ze onderdelen uitwisselen omdat ze bij dezelfde firma horen?
Dutchdriftking zegt
Parkeren zal wel een bitch zijn met deze afmetingen en die enorme deuren. Maar het zal geen vervelende auto zijn om mee van je landgoed naar je gala te rijden.
sleepyj zegt
Zijaanzicht is niet je van het. Lijkt wel of de wielbasis te kort voor de auto. Maar imposante verschijning. 500 km is ook zat. Ik had nog inductie laden willen zien, bmw heeft dat op eerdere modellen gehad. Dan is het helemaal effortless.
Roskampies zegt
Zag m op throttle house voorbij komen. Gave kar. Oudejaarslot!!!
Rob zegt
Rolls Royce teert nog steeds op het ontwerp van de Phantom 7. Overigens geheel terecht, want dat model is het beste wat Rolls Royce ooit is overkomen. Maar met model verliezen toch wel hun sjeu. Misschien komt het door de samenstelling van dit specifieke exemplaar, maar het ziet er allemaal wat meer plastiek uit.
En die zwarte dorpels en het zwarte gedeelte van de achterbumper (a la BMW) kunnen echt niet. Ook dat is natuurlijk een modegril die ik nooit ga begrijpen.
Nee tis, een Rolls Royce Phantom 7 maar dan met wat modegrillen. Ik zou niet willen zeggen mislukt, maar het scheelt niet veel.
vaakbenjetebang zegt
Dit lijkt me nou een auto waar de elektrische aandrijflijn echt perfect voor is. Gewicht is geen issue, er bestaat niet zoiets als een lichte Rolls Royce, en de geruisloze, moeiteloze koppelgolf die je met een elektromotor hebt is toch precies wat Rolls Royce traditioneel met die enorme en luie motoren wilde bereiken? En range en laadtijden zijn toch alleen maar dingen waar het plebs zich druk over maakt. Immers, als je belangrijk genoeg bent, hoef je je nooit te haasten. Toch?
Flutterbear zegt
Persoonlijk is het elektrisch maar een enorme teleurstelling. Als fabrikant gebruik je toch juist z’n model om te experimenteren met bijvoorbeeld draadloos laden of tenminste bidirectioneel? Niet dat het laatste gebruikt wordt, maar klinkt wel lekker duurzaam en stimuleert ontwikkeling.
vaakbenjetebang zegt
@Flutterbear: Experimenteren bij productiemodellen is bij Rolls Royce denk ik niet aan de orde, het dient geen enkel doel. De klanten zitten er niet op te wachten en je kunt er dus alleen maar mee verliezen als de technologie niet rijp genoeg blijkt. Experimenteren past veel meer bij de Tesla’s van deze wereld, waar de klantenkring bereid is om onvolkomenheden te accepteren als een deel van het proces. Wie een Rolls koopt, wil domweg ultieme luxe, weldaad, en geen geneuzel. Wat dat betreft zou ik dan eerder verwachten dat BMW een spirituele opvolger van de i3 en misschien ook wel de i8 uitbrengt; daar kunnen dan meer experimentele technologieën mee op de markt gebracht worden, voor een klantenkring die juist wel heel gemotiveerd is om daar iets mee te doen.
Flutterbear zegt
De voorbeelden die ik noem zijn niet zo experimenteel als bijvoorbeeld rijondersteuning op basis van camerabeelden, het weglaten van hendels achter het stuur of steer-by-wire.
V2G of draadloos laden is geen rocketscience. Allemaal bestaande techniek, maar het is alleen duur. Beide brengt wel enorm marketing potentieel en de mogelijkheden om straks bij de andere merken te introduceren.
a_buis zegt
Wacosta
manocobra zegt
De reporter heeft wel veel wind aan zijn lijf hangen, door de uitspraken die hij doet dit klinkt zo van uit de hoogte alsof die auto van hem is. Ik vraag mij af heeft die gedronken of is die aan de drugs? maar normaal praten doet die niet. Die is dringend aan vervanging toe. Zo een windmaker als reporter!!! is niet geschikt voor bij autoboog te zijn.
gegroet Mano
Henk O zegt
Dat is gewoon een Leids accent.
Heb ik ook en mensen verwarren het vaak met een bekakte “R”.
In Leiden praten voornamelijk de tokkies met dit accent.
Overigens praat hij een stuk beter dan jij schrijven kan Mano…
grandmasterb zegt
Wat is autoboog? Een auto met bochel?
PunicaOase zegt
Ik vind deze R-R best wel lelijk.. wellicht in een andere samenstelling beter te pruimen, maar grijs met zwart (plastic) en oranje in het interieur, wat er ook al een eeuwigheid ongeveer hetzelfde uitziet..
fatihsolak zegt
Waarom moet ik gelijk denken aan een Skoda Superb nadat ik de voorkant heb gezien?
alfagtv6 zegt
Het valt mij gelijk op dat die achteruitrij camera boven de kentekenplaat zit en niet uitklapt zoals bij bijvoorbeeld Mercedes. Voor dit geld had je dat toch mogen verwachten en wil je geen vieze camera.
kniesoor zegt
De enige oto, waarvan het me niet zal storen, dat er geen brandstofmotor inzit. Elektriek past uitstekend bij de golven koppel en serene rust in het interieur, die je in zo’n wagen zoekt. Alleen de range, vind ‘m aan de magere kant. Het is ronduit vervelend als je onderweg naar Zuid Frankrijk twee keer moet stoppen om de accu’s op te laden. Niet meer dan elke 700-750 kilometer moeten laden zou fijn zijn.
cossiekiller zegt
Wel een heel chique Skoda hoor !