De nieuwe Opel Insignia mag niet premium zijn, maar wil wel klanten wegsnoepen bij premium merken. Gaat dat lukken?
De nieuwe Opel Insignia is af en over het algemeen is het iedereen het er wel over eens: het is een fraaie verschijning geworden. De Grand Sport met een fijne vijfdeurs coupé look (u mag van mij ook gerust hatchback zeggen hoor) en de Sports Tourer als fijn op het netvlies liggende station. Beide afgeleid van de Monza Concept van een paar jaar geleden, wij vinden ‘m goed gelukt.
In de perspresentatie legt een bevlogen marketingmeneer ons uit dat we vooral niet moeten denken dat de nieuwe Insignia een premium auto is. Ze willen daarvan wegblijven, maar wilden wel een auto op de markt zetten waarvan mensen het als alternatief zouden kunnen zien voor een premium auto. Voor de autorijder die wél een dikke kar wil rijden, maar geen premium centen (meer) wil betalen, zeg maar. Voor die klanten moet geknokt worden, want tegenwoordig schuift elke fabrikant naar eigen zeggen het premium speelveld in, of willen ze er dichter tegenaan schurken. Kortom: wat gaat Opel doen om dit te realiseren?
Om te beginnen moest alles sportiever: de vorige Insignia kreeg volgens Opel met name commentaar op de zitpositie, waarbij klanten van mening waren dat ze meer “op” dan “in” de stoel zaten. Daarom heeft Opel de zitpositie met drie centimeter verlaagd, waardoor de daklijn ook drie centimeter kon zakken, zonder dat er hoofdruimte verloren zou gaan. Lekkere bijkomstigheid: de auto oogt breder, iets wat mede ondersteund wordt door de kleinere lampunits rondom en de iets bredere carrosserie. Niks mis mee zover, we houden ervan.
Een andere manier om de sportiviteit te benadrukken: een cockpit die meer rond de bestuurder gebouwd is. Lees: een hogere middenconsole. Het brengt ons bij het interieur en daar wil ik toch wel iets over zeggen. Als je als niet-premium merk klanten wil trekken die wel premium gewend zijn of overwegen, dan moet je niet aankomen met holle, keiharde plastics. Dan moet je niet aankomen met een middenconsole die je in z’n geheel kan bewegen als je er iets te hard tegenaan drukt met je knie. Kortom: dan moet alles wel een beetje stevig en solide aanvoelen. Er is niets mis met het materiaalgebruik, maar premium-klanten zouden hier serieus op af kunnen knappen. Op zich is het interieur best netjes, de stoelen zitten prima, het infotainmentsysteem werkt redelijk vlotjes, maar op afwerking laat Opel het hier een klein beetje liggen. Het is allemaal niet slecht, maar je gaat er zeker geen mensen mee uit hun Audi, Mercedes of BMW krijgen.
Wat ten slotte belangrijk is voor de premium beleving is rijplezier. En daar is de Insignia wél on spot. Toegegeven, wij hebben natuurlijk de dikste motor uitgekozen. Een 2.0 liter benzine met 260 pk en 400 Nm is geen laffe hap. Dan kom je goed van je plek en heb je weinig te klagen, al zou die sprint naar 100 gevoelsmatig sneller moeten kunnen met dit vermogen: 7,3 seconden is niet wereldschokkend. De topsnelheid van 250 is in ieder geval haalbaar, wij ramden de teller door naar 262 met gevoelsmatig nog iets speling, maar helaas: verkeer voor de neus. Op de Autobahn die ons naar de kronkels van het Taunus-gebergte bij Frankfurt leidt is de Insignia in ieder geval een fijne metgezel. De auto voelt op alle snelheden solide en het blok reageert lekker op de rechtervoet.
Het enige wat in negatieve zin opvalt is de tijd die de nieuwe achttraps automaat nodig heeft: de kickdown gaat gepaard met net iets teveel bedenktijd alvorens terug te schakelen en weg te schieten. Gelukkig is dit deels oplosbaar met de flippers achter het stuur, door zelf de controle te nemen over de acht verzetten is het lekkerder inhalen. En zelf flipperen is natuurlijk ook leuk als het bochtiger wordt.
Op de smalle maar zeiknatte weggetjes is de 4×4-badge op de achterklep niet verkeerd. De 260 pk versie wordt overigens standaard met die optie geleverd en ook de achttraps automaat is standaard op deze topversie. Zou je verwachten een flinke bak onderstuur aan te treffen in de Insignia, dan zit je mis. De auto blijf lekker neutraal en als je ‘m écht forceert wil deze vierwielaangedreven versie zelfs zijn billetjes wel een klein beetje naar buiten drukken. Maximaal 65% van het vermogen wordt naar de achterwielen gestuurd en daar verdeeld door een vergelijkbaar systeem als dat de Ford Focus RS heeft: er zit geen differentieel tussen de achterwielen, maar twee hydraulische platenkoppelingen die het vermogen verdelen over de twee wielen.
Wat betreft de sportieve rijeigenschappen lijkt er dus niets mis met de nieuwe Insignia. Dat doet ons nu al verlangen naar een OPC versie, maar als we dat voor de voeten van Opels marketingmeneer gooien begint hij toch een beetje te stotteren. Hij zegt dat de huidige 260 pk versie al erg snel is en dat de business case niet goed is voor een nieuwe Insignia OPC, dus dat we misschien nog maar niet te hard moeten hopen op zo’n lekkere variant. Misschien als er genoeg vraag is, voegt hij er snel aan toe.
Dus tenzij jullie er massaal om gaan vragen bij de lokale Opeldealer, kan het maar zo zijn dat we het bij deze generatie Insignia moeten stellen zónder OPC-variant. Dat betekent dat er keuze is uit diesels (1.6 met 110 of 136 pk, 2.0 met 170 pk) en benzineblokken (1.5 met 140 of 165 pk, 2.0 met 260 pk). Voor beide varianten geldt dat 4×4 alleen op de topversies beschikbaar is. Prijzen beginnen bij €33.695 euro, maar dan ben je nog niet in de optieboekjes geweest en er is één ding dat je in ieder geval geld gaat kosten: Exclusive kleuren.
Op de nieuwe Insignia kan je namelijk élke kleur krijgen die je wil, door een foto of stukje samplemateriaal naar Opel te sturen. De kleur van het tenue van je favoriete voetbalclub? Geen probleem. Liever de tint van je moeders appelcake? Stuur ‘m op en het wordt geregeld. Scuderia Rosso? Maak er een foto van en Opel gaat het voor je mengen. Je krijgt vervolgens een soort schaalmodel in de door jou gekozen (en door Opel gemengde) kleur opgestuurd. Als je die vervolgens goedkeurt wordt de auto in die kleur afgelakt. Prijzen zijn nog niet bekend, maar reken er niet op dat het heel goedkoop zal worden.
En eerlijk is eerlijk, dat is dan wel weer een optie die je alleen bij sommige premium merken kan krijgen en waar je flink geld voor moet aftikken. En dat brengt ons terug bij de vraag waarmee we dit artikel begonnen: is de nieuwe Opel Insignia een auto die kopers gaat wegsnoepen bij de premium merken? Ik kan het me bijna niet voorstellen en ergens vind ik het jammer dat Opel het zo hard roept. Er staat namelijk een prima concurrent klaar voor de niet-premium markt, bestaande uit auto’s als de Renault Talisman, Ford Mondeo en Peugeot 508. En die mogen zich serieus zorgen maken om deze fraaie, heerlijk sturende nieuwe Insignia.
idylan zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
meneer zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
nopetrolnofun zegt
Het blijft jammer dat er geen versies zoals de R36, ST220, of OPC meer zijn van deze modellen.
kennone zegt
@nopetrolnofun: De 260pk komt toch aardig in de buurt! Qua vermogen dan. Als deze ook nog een bak onderstuur heeft mag hij de OPC badge dragen.
persian1 zegt
Waar ik de station op het eerste gezicht direct zeer geslaagd vond ben ik hiervan toch niet meteen overtuigd. Hij is absoluut niet lelijk, maar ik vind de achterkant niet echt bij de neus passen, het komt niet over als een geheel.
In deze tijd waarbij gloednieuwe auto’s regelmatig de indruk wekken slechts een marginaal faceliftje te zijn vind ik dit toch best een rigoureus nieuw design. Zelfs een blinde kan dit toch onmogelijk met z’n voorganger verwarren.
WinkeB zegt
@persian1: Ik moet je gelijk geven, en ik denk dat dit veel te maken heeft met lichtblokken achteraan.
fiestacruizer zegt
Jammer van de…[b]holle, keiharde plastics”[/b]..
kara zegt
Peugeot zal blij zijn.
berlinetta zegt
Als ik dit zo lees, lijkt het niet de redding te worden waar Opel op hoopt. Voor mij moet hij het toch hebben van zijn looks en die heeft hij zeker. Wat mij betreft de mooiste van zijn klasse.
stfu zegt
Ik vind de insteek wel wat negatief. Het is een Opel en ze zeggen geen premium te willen zijn en dan toch klagen dat het er niet uit ziet als een BMW interieur. Wel duidelijk dat de AB leden iets te verwend zijn wellicht door al die luxe uitgevoerde demo’s? En met de Insignia I wisten ze toch wel wat Audi/BMW rijders af te snoepen denk ik.
lemster zegt
@stfu: Opel zegt hiermee BMW, Audi en Mercedes rijders te willen aantrekken, dus het heeft niet zoveel met verwende reviewers te maken, maar meer met die claim van Opel zelf.
viezefreddyw zegt
Ik heb het al vaker geroepen maar ik roep het vrolijk nog een keer. Ik vind dit serieus waar een prachtige auto. Ik ben het er wel mee eens dat Opel wel heel hard van de daken schreeuwt dat dit een auto is die je hebben moet als je niet voor premium wilt betalen. Maar voor de rest heb ik er (nog) geen op- of aanmerkingen over. Ik vind hem echt heel mooi. Samen met de Talisman, die ik ook prachtig vind. Ik wil hier wel eens een stukje mee rijden.
thomasthomas zegt
Zet er de nieuwe VW Arteon eens naast en hij is in 1 klap verouderd deze Peugopel.
biggie zegt
@thomasthomas: zet hem naast de passat en niemand zal door hebben dat er een passat naast staat…
thomasthomas zegt
@biggie: ja hij lijkt echt op de Passat klopt. Je vriendin lijkt zeker ook op Doutze Kroes.
schellekens006 zegt
@thomasthomas: hahah dat is een goeie !! Haha
biggie zegt
@thomasthomas: nee je hebt gelijk deze is inderdaad meer een vw arteon van segment … en neen ik kom niks te kort bij mijn vriendin ;)
arjontje zegt
@thomasthomas: Hahah ik heb in de Arteon gezeten. En het haalt het niet bij de insignia.
Helemaal de hoofd ruimte achterin niet.
Later zat er een chef verkoop van vw in de Insignia. En die vertelde dat het interieur beter was dan de vw. En met name het head up display, de bediening van de Insignia was beduidend beter dan bij de volkswagen.
406_v6 zegt
@thomasthomas: proest…. een vag die ‘vernieuwend’ zou zijn; dát zou écht nieuws zijn…
dolledries zegt
@thomasthomas: onzin .. Beide gezien in Geneve … En dat VW hok is weer de zoveelste VW, wel een leuk kleurtje, maar voor de rest .. En de Insignia gewoon gaaf, nieuw .. En ja vleugje mazda 6, en dat is ook een mooi ding …
Edge zegt
Krijg nou wat, een rijtest op woensdag? Wordt dat voortaan de vaste rijtestdag?
sportstand zegt
@Edge: Ik denk een embargo van Opel, want ik zie de test ook bij andere media verschijnen
Robbert01 zegt
@Edge: dit was eenmalig, voortaan gewoon weer elke maandag om 16:00 uur zoals altijd ;)
mrrallycross zegt
Mooi dat bruine leer!
vopo zegt
Op foto’s mooier dan op film. Vind hem zeker zo in het wit wel erg anoniem overkomen. Voor mij dan de Talisman.
roland78 zegt
Er wordt op alle media verteld dat de prijs zo goed is, maar een vergelijkbaar uitgeruste Mazda 6 of Renault Talisman is zo een paar duizend euro gunstiger geprijsd.
probono zegt
Vind dit een prachtige auto geworden en binnen zijn segment verdient ie mijn voorkeur zeker. Zou mijn keuze zijn tov passat, talisman, mondeo of mazda 6. Heeft Opel gewoon heel goed gedaan.
sracert zegt
Mooie Opel. Zeer mooi!.
toyotafortuner zegt
Het is echt een prachtige wagen geworden! Maar t ‘geforceerd premium en hipster marketing’ gedoe is wel overdreven.
Het is dat ik zwaar fan ben van Mazda6’en in Soul Red… als t op een een of andere manier Europees zou moeten zijn, zou ik de Insignia hoog op t lijstje zetten
karhengst zegt
Mooie auto wanneer het een kleurtje wordt gegeven. Wat mij echter vooral opviel was de hoeveelheid herrie in de cabine. Nat wegdek en grote velgen helpen niet, maar hij klinkt wat geluidsisolatie toch enigszins ondermaats.
Desondanks zeker een proefrit waard. Komt er ook nog een sterkere diesel zoals ze een biturbo hadden bij de vorige generatie?