Bij een grootschalig verkeersonderzoek heeft Rijkswaterstaat op grote schaal gegevens van leaserijders gedeeld met hun leasemaatschapij. De wet op de privacy is hierbij overtreden volgens experts.
In het kader van een onderzoek om files te bestrijden werden in september door Rijkswaterstaat de kentekens van 750.000 automobilisten vastgelegd. Uit deze groep zijn 160.000 automobilisten benaderd voor een enquête.
Onder deze automobilisten waren 7500 klanten van leasemaatschappij Arval. Om deze groep te bereiken heeft Rijkswaterstaat aan Arval gevraagd uitnodigingsbrieven voor de enquête aan hun klanten door te sturen. In deze brieven stond echter ook het tijdstip en de locatie waarop het kenteken is vastgelegd. Door deze constructie is deze informatie nu ook bekend bij de leasemaatschappij.
Hiermee zit Rijkswaterstaat volgens juristen fout. Er zou sprake zijn van disproportionele gegevensverstrekking. Met andere woorden: er is info doorgespeeld die de leasemaatschappij geen snars aan gaat. De laatste tijd wordt er flink rondgegooid met gegevens van automobilisten. Niet alleen leasemaatschappijen, maar natuurlijk ook onze vrienden van de fiscus hebben namelijk interesse in gegevens van leaserijders.
Rijkswaterstaat betreurt de situatie en heeft al toegegeven dat de informatie niet bij de leasemaatschappij terecht had mogen komen.
Arval op zijn beurt heeft aangegeven dat de gegevens niet zijn gedeeld en inmiddels zijn vernietigd. De maatschappij geeft aan de gegevens slechts te hebben opgevraagd om het voor de klanten makkelijker te maken de enquête in te vullen. (via: rtlnieuws)
Update 14-10: Rijkswaterstaat zegt ‘sorry’. “Ik sluit me hierbij aan. Dit had niet mogen gebeuren”, aldus staatssecretaris Wilma Mansveld (IenM) dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
PeugeotGTI zegt
Niets is meer heilig in onze Orwelliaanse samenleving. Het lijkt onbelangrijk, maar het is allemaal onderdeel van dezelfde glijdende schaal. Het verstrekken van persoonlijke gegevens is zo gewoon geworden dat niemand er nog bij stilstaat. Mensen onthoud:
“Any society that gives up a little liberty to gain a little security, deserves neither and will lose both” – Benjamin Franklin,
super zegt
@peugeotgti:
Klinkt allemaal wel leuk en principieel enzo, maar in praktijk verdwijnt vrijheid als mensen geen verantwoordelijkheid meer nemen, die twee kunnen niet zonder elkaar bestaan….
azenomei zegt
Eng.
eddythedriver zegt
Zou de wet op privacy ook overtreden worden als mijn gegevens met het CJIB worden gedeeld?, dat zou toch eens prettig zijn….
e1000bmw zegt
@eddythedriver: I know what you’re thinking… Gnagnagna ;)
Orichy zegt
@eddythedriver: Technisch wel, bij een boete met plaats en tijdstip, die met de leasemaatschappij wordt gedeeld, maar of het juridisch stand houdt, betwijfel ik. Omdat de leasemaatschappij ook de eigenaar van het voertuig is en zij de bestuurder, van dat voertuig, verantwoordelijk houden voor de boete, werkt het anders.
moveyourmind zegt
@eddythedriver: Spelen ze die gegevens niet direkt door aan Post.nl, die een contract heeft om de boetes uit te printen en te bezorgen (vreemd genoeg is dat altijd post die wel bezorgd kan worden op het juiste adres). Wellicht is dat in strijd met het recht op privacy.
mashell zegt
@eddythedriver: natuurlijk niet, privacy kan niet misbruikt worden om weg te komen met strafbare feiten.
donvincenzo zegt
Tja. Aan de ene kant zijn het gegevens waar je leasemaatschappij niks mee te maken heeft, maar aan de andere kant zijn het ook geen gegevens waar ze nou echt iets mee kunnen. Toch? Wat boeit het de leasemaatschappij dat Henk op 3 september om 14:35 over de A12 reed?
e1000bmw zegt
@donvincenzo: de auto is eigendom van de leasemaatschappij, dus hoezo heeft de leasemaatschappij er niks mee te maken wat jij met hun auto uitspookt…?
dawwg zegt
@e1000bmw523i: Hoezoe wel ? Als ik jou een vakantiehuisje verhuur, mag ik dan ook zomaar 24/7 camera’s ophangen in elke kamer ? Nee, natuurlijk niet. Zolang een leaserijder zich aan de wet & contractvoorwaarden lijkt te houden, gaat het de leasemaatschappij geen donder aan wat de leaserijder verder doet. Recht op privacy heet dat en het is een van de peilers van democratie; zonder privacy is een democratie vrijwel onmogelijk.
En daarom is al dat Big Brother and Big Data geneuzel zo eng; zoals al eerder gezegd een glijdende schaal. Eerst terroristen, dan pedofielen, dan iedereen met openstaande boetes en dan iedereen met blauwe ogen of een inkomen lager dan de Balkenende norm … Wie controleert de controleurs ? Lees de moderne variant van “First they came …” maar eens; waarheid geworden in WO2, dus waarom zou de overheid nu beter te vertrouwen zijn; het lieg-trackrecord is alleen maar gegroeid: http://www.rkdn.org/u-r-next.asp
e1000bmw zegt
@dawwg: als je zo gesteld bent op je privacy moet je geen leaseauto nemen…
Okkii zegt
@e1000bmw523i: nou met mijn lease auto hoef ik niet uit te leggen hoe ik aan het geld kom. Nu de overheid weet dat er op “12 september 2014 00:56 op de A10” een auto reed. En de leasemaatschappij dood leuk mijn gegevens doorspeelt aan de overheid voor een enquete. Dan weten ze nu dus ook dat ik daar reed..
tinustussengas237 zegt
@e1000bmw523i:
Niet alleen leaserijders, in totaal zijn 160.000 mensen benaderd voor die enquete.
Stukje bij beetje gaan we het steeds normaler vinden dat de overheid allerhande gegevens verzamelt terwijl deze onbetrouwbare overheid wat mij betreft niks te maken heeft met wat ik doe zolang ik mij binnen de kaders van de wet beweeg. Iedereen die zegt “niks te verbergen te hebben” krijgt uiteindelijk wat ie verdient…
widodh zegt
@donvincenzo: Als ik een auto zou leasen is mijn plicht de rekening elke maand betalen en daarmee klaar.
Vervolgens gaat het de lease maatschappij totaal niet aan waar en wanneer ik met die auto rijd.
Wat het “boeit” gaat het niet om, dat moet totaal buiten de situatie staan. Ik heb recht op privacy en hoef niet continue gecontroleerd danwel in de gaten te worden gehouden.
donvincenzo zegt
Het is wel weer een leuke dataset voor de Belastingdienst om op te vragen trouwens…
bartteeuwen zegt
En wie wordt hier nou gestraft? Of wordt het zoals altijd als een overheidsinstantie een fout maakt afgedaan met: “sorry”, zodat ze gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is, en de gegevens doorspelen op een manier dat we er (nog) niet achterkomen?
awesome zegt
Dit soort ‘ongelukjes’ komen de laatste jaren iets te vaak voor.
Kwestie van tijd voor de hele privacywet op de schop gaat, let maar op.
bartteeuwen zegt
@awesome: ja dan gaat de wet op de schop zodat alle brave schaapjes in dit land weer geloven dat er rekening wordt gehouden met onze privacy… degenen die de regels maken zijn degenen die de regels overtreden;)
lincoln zegt
ach joh .. zeg gewoon het moest van “de Amerikanen” ..
of dat je deze informatie onderschept hebt van “de Amerikanen” ..
dan staat heel kiezend NL verontwaardigd naar de overkant van de oceaan te wijzen ..
(dat grapje doen alle volkeren met een laag IQ .. werkt prima) ..
JvT zegt
@lincoln:
Gezien de vele oversimplificaties (is dat een woord?) die je hier met enige regelmaat spuit hoor je absoluut bij één van die “volkeren”.
e1000bmw zegt
@JvT: ooit gehoord van sarcasme…?
JvT zegt
@e1000bmw523i:
Zeker. Jij niet, zie ik.
hplh zegt
@JvT: nee is geen woord. Jij mag er ook bij.
JvT zegt
@hplh:
‘Nee’ is zeker wel een woord. Welkom bij de club.
hplh zegt
@JvT: was al een tijdje lid. Haha
RutgerK zegt
Wat is nu precies het probleem? Rijkswaterstaat heeft van een aantal kentekens geconstateerd dat deze op naam staan van een leasemaatschappij. Rijkswaterstaat heeft de leasemaatschappij aangeschreven of zij die enquête willen uitzetten naar de bestuurders van de betreffen de bestuurder. Het is toch Arval die de brief heeft gestuurd aan de bestuurders van de auto’s en dus NAW gegevens aan het kenteken heeft toegevoegd?
Ik kreeg vroeger als leaserijders mijn boetes ook via de leasemaatschappij en nooit van het CJIB of Duitse equivalent. Het klinkt misschien stom maar de bestuurders zijn geen eigenaren van de auto’s of kentekenhouder dat is juridisch gezien de leasemaatschappij.
Leaseplan betaalde (vroeger) standaard de boete ingeval van een aanmaning om verdere verhoging te voorkomen en vorderde dat vervolgens op de bestuurder (geen idee of dat via de salarisstrook liep).
mashell zegt
@RutgerK: het probleem is dat Rijkswaterstaat de locatie van het voertuig aan de leasemaatscappij heeft verteld. En de leasemaatschappij mag niet weten waar haar voertuig zich bevindt vanwege privacy van de bestuurder. Nu is het allemaal niet echt spannend bij een controle op de snelweg, maar er zijn plekken denkbaar waar zoiets heel vervelend is.
driver28 zegt
Niet alleen leaserijders… Had paar weken terug ook een envelop binnen gekregen..ik zou “vaak” een bepaalde weg rijden en of ik dan even enquete wou invullen..
730ld zegt
De overheid denkt maar dat ze alles kan regelen. Bah. waar zijn onze rechten?