Als je bij dit type Megane alleen denkt aan die schraapdiesel met 14% bijtelling, dan mis je één van de beste hothatches die ooit gebouwd is.
Kijk eens wat video’s van de Nurburgring of bezoek de groene hel, je ziet de Mégane RS daar volop rijden. Dat Renault houder was van het ringrecord helpt, evenals de lekkere rijeigenschappen, aan de relatieve betaalbaarheid en degelijkheid.
Gedurende de levenscyclus waren er nog wat updates. De eerste lichting Mégane RS (Phase 1) had 250 pk, Phase 2 had er 265 en bij Phase 3 was er de keuze uit 265 of 275 pk. Motorisch waren er geen verschillen, alleen werd met andere software de turbodruk verhoogd.
Aanbod
Tussen het oerwoud aan Méganes op AutoTrack staan zo’n twintigtal Mégane RS-en. Van de eerste generatie staan er niet meer dan een handjevol te koop, dus het merendeel is van deze tweede generatie Mégane RS. Prijzen variëren tussen de 16 en 25 mille en dat zijn alleen maar handgeschakelde coupés. In een andere vorm is de Mégane RS nooit geleverd, want uiteraard spijtig is voor de familieman die van sturen houdt.
Een must-have optie is uiteraard het Cup-pakket, dat bestaat uit een 10mm verlaagd onderstel, rode remklauwen met gegroefde schijven en een mechanisch sperdifferentieel. Als je op AutoTrack door advertenties aan het scrollen bent, kun je aan de rode remklauwen zien of het een exemplaar met Cup-pakket betreft. Uiteraard zijn de klauwen makkelijk in een andere kleur te spuiten, maar dit is wel een aardige indicatie voor bij je zoektocht.
Alternatieven
Peugeot 308 GTI
Volkswagen Golf GTI
Seat Leon Cupra
Aandachtspunten
Enkele karaktertrekken, aandachtspunten waar je je dus niet direct zorgen over hoeft te maken:
- Door emissie-eisen loopt de motor de eerste 10-20 seconde erg beroerd, om de katalysator zo snel mogelijk op te warmen. Als je dus meteen na het starten begint te rijden, kan de auto een beetje bokkig aanvoelen, vooral bij een lage buitentemperatuur.
- De versnellingsbak maakt nogal harde geluiden bij het schakelen, voornamelijk te horen als je met het raam open rijdt.
- Als je maximaal instuurt tijdens het manoeuvreren ‘krabbelt’ de auto nogal. Dit komt door de geometrie van de voorwielophanging, een effect dat versterkt kan worden door een lage buitentemperatuur, sportieve banden en een ondergrond met bijvoorbeeld klinkers.
Aandrijflijn
- De distributieriem moet om de 120.000 km óf 6 jaar vervangen worden, bij een exemplaar uit de eerste bouwjaren moet dit dus inmiddels gebeurd zijn.
- Mocht de auto inhouden vanaf zo’n 4500-5000 toeren, dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn:
- Mocht je met minder dan volgas alsnog hoger in de toeren kunnen komen: de bougies moeten vervangen worden. De voorkeur hebben hier de originele bougies, waarbij het uiteraard van belang is om voor het monteren de elektrode-afstand te controleren.
- Mocht de watertemperatuur op het dashboard na 10-15 km rijden nog niet rond het derde streepje staan: de thermostaat moet vervangen worden. Er zit een ‘koude begrenzer’ op, die ervoor zorgt dat je met een koude motor niet vol in de toeren kunt trappen.
- De bout waarmee de versnellingsbaksteun vast zit is wat onderbemeten. Misbruik in de vorm van kerbstones meepakken op het circuit of veel wielspin kan resulteren in een afgebroken bout. Vanaf de R.S. 275 is een stevigere versie van de steun gemonteerd, die ook op de eerdere modellen past.
- De versnellingsbak moet soepel gaan in alle versnellingen. Een 5 en 6 die lastig gaan onder vollast is een slecht teken, maar dit is uiteraard wat lastig te testen bij een proefrit.
Onderstel
- De voorwielophanging is voorzien van Renault’s PerfoHub, wat er kort samengevat op neerkomt dat de naaf om de veerpoot heen draait, in plaats van dat de veerpoot bovenaan bij de carrosserie het draaipunt vormt. Hierdoor ligt het draaipunt dichter bij het midden van het wiel, wat zorgt voor betere stuureigenschappen en minder invloed van aandrijfkrachten in de besturing. Hierdoor is de voorwielophanging wel wat gecompliceerder, wat ook meer slijtageonderdelen met zich meebrengt. Versleten onderdelen herken je aan een wat vaag stuurgevoel rond de middenstand en aan bijgeluiden als je het stuur draait terwijl de auto stilstaat. Mogelijke oorzaken van een minder strak stuurgevoel:
- Het lager waar de veerpoot in draait slijt. De Renault-dealer zal hiervoor de complete fusee willen vervangen, specialisten kunnen ook alleen het losse lager vervangen, wat uiteraard nogal scheelt in de kosten.
- Er zitten extra koppelstangetjes aan de fusee, zoals je die normaal bij een stabilisatorstang ziet. Deze kunnen door slijtage speling krijgen op de uiteinden, maar zijn niet duur om te vervangen.
- Controleer, zoals bij iedere sportieve auto, wat voor banden eronder zitten. De montage van goedkope banden kan een indicatie zijn van het onderhoudsbudget van de vorige eigenaar, nog even los van de nadelige gevolgen voor de rij-eigenschappen.
Carrosserie en interieur
- De bekleding van de optionele Recaro-stoelen is erg gevoelig voor slijtage, auto’s met slijtplekken na minder dan 20.000 km zijn zeker geen uitzondering. Dit geldt voor zowel de stoffen als leren bekleding. Mocht de auto nog over fabrieksgarantie beschikken, zorg dan dat het geclaimd wordt als loszittende stiksels, anders geeft Renault nul op het rekest.
- Een leuke optie om te hebben is de R.S. Sportmonitor, waarmee je onder andere rondetijden kunt meten, de olietemperatuur kunt zien en de gevoeligheid van het gaspedaal kunt aanpassen. Bij de modellen vanaf 2014 zit dit verwerkt in het R-Link navigatiesysteem, bij de vroege modellen moest je kiezen uit navigatie of Sportmonitor. Activeren doe je daar door een soort ‘secret handshake’, waarvoor je beide knoppen bovenop de radiostengel achter het stuur tegelijk moet indrukken.
- Vocht onderin de kofferbak komt binnen via de randen van de kunststof bodem of via het derde remlicht.
- Gezien het soort auto: loop de koets even na of er ooit schade is geweest.
Elektronica
- Mochten de elektrische ramen er geen zin meer in hebben, dan komt dit waarschijnlijk door een niet meer goed werkende raammotor. Door condensatie van vocht in de deuren willen deze nog wel eens overlijden.
- De Sport-stand activeer je door de ESP-knop bij je linker knie in te drukken, verstopt achter het stuur. Bij de latere modellen staat hier “R.S.” op in plaats van het icoontje met een slippende auto. Bij de 265 is dit overigens de enige manier om over 265 pk te beschikken, in de normale stand heeft deze 250 pk.
Tuning
Een populair thema bij sportieve auto’s, en de motoren van de Mégane III R.S. kunnen er goed tegen. Een paar zaken om rekening mee te houden:
- Zoals altijd, onderzoek waar de tuning gedaan is, en kijk op internet of deze tuner een beetje een goede reputatie heeft.
- Het vervangen van de downpipe voor een exemplaar met sportkatalysator of eentje zónder katalysator is een populaire modificatie. Hou er echter rekening mee dat het terugplaatsen van de originele downpipe een flinke klus is, waarbij onder andere de fusee en de aandrijfas aan de rechter kant verwijderd moeten worden. Reken op een volle dag aan arbeid!
Bekijk hier het aanbod van de Renault Mégane op AutoTrack.
str8six zegt
Rijd dan, Niels
viezefreddyw zegt
Martijn weet wel hoe hij een auto subtiel moet aanpakken. Mooie aanpassingen aan gedaan, mooie wagen om te zien ook. En natuurlijk in dé kleur. Props voor Martijn!
En ja, zo hoort een hot hatch er uit te zien en te rijden als je het mij vraagt. Compact, handbak, voldoende vermogen en een onwijs goed rijgedrag. Heb er een zwak voor.
MartijnGizmo zegt
@viezefreddyw: Thanks, ben er zelf ook nog steeds erg blij mee! :)
stephane8200 zegt
@MartijnGizmo: is ook een tof ding, Martijn!
viezefreddyw zegt
@martijngizmo: Kan ik mij goed voorstellen. Ik vind het nog steeds mooie auto’s om te zien en wat het hot hatch segment betreft is de Mégane RS de benchmark als je het mij vraagt. Auto’s als een Golf GTI en de 308 GTI komen wat rijgedrag en prestaties niet in de buurt.
Veel plezier nog met je RS, maar dat moet vast goed komen denk ik zo.
MartijnGizmo zegt
@viezefreddyw: 308 GTi doet het ook wel goed hoor, lager gewicht dan z’n concurrenten helpt wel. Van de nieuwe lichting doet de i30 N het leuk! :)
viezefreddyw zegt
@martijngizmo: Dat kan ik mij wel voorstellen. Maar voor m’n gevoel is de Mégane RS toch wel de betere rijdersauto van het segment, maar dat is een vraag die jij beter kan beantwoorden dan ik vrees ik.
stefanvts16v zegt
@viezefreddyw:
Voor zover ik kan zien in het filmpje is dit de standaard kleur geel.
Dé kleur geel voor een Mégane RS is toch echt Jaune Sirius:
https://www.autojunk.nl/2013/02/mijn-eigen-auto-megane-r-s
Jaune Sirius had een meerprijs toentertijd van circa 1200 euro als ik het goed heb.
Maar het blijft een meesterlijke auto en de enige echte benchmark in z’n klasse (i.t.t. de Golf GTI). Op de Ring kom je inderdaad bij bosjes tegen en de betere rijders gaan de Porsches etc gewoon voorbij. :)
MartijnGizmo zegt
@stefanvts16v: Dit is Jaune Sport, Jaune Sirius was er pas vanaf de eerste facelift, op de RS 265 (en kort daarvoor op de RS 265 Trophy).
stefanvts16v zegt
@MartijnGizmo: Ah, that explains. Maar ik blijf bij m’n punt dat Jaune Sirius dé kleur is. :)
jpo26 zegt
Zeker als je een gezinnetje hebt niet de meest praktische auto, gelukkig was daar de audi tt.. toch Wouter?
viezefreddyw zegt
@jpo26: En een S4 station. Dus ja, wat is je punt?
stephane8200 zegt
@viezefreddyw: en de vriendin van Wouter heeft ook een grote auto dus er is nergens een probleem te zien.
jk1993 zegt
Geen Focus ST als alternatief? Raar aankoopadvies…
gove zegt
cup pakket is bagger, heb zo’n ding gehad en het is een stuiterbak. dit gaat vervelen na een tijdje.
rufctr01 zegt
Het is en blijft toch de top in dit segment!
peug206 zegt
Oh en bij tuning (lees 300 ) geven de turbo’s nul op rekest. Maar verder een van de leukste hot hatches die er is.
stefanvts16v zegt
@peug206: Mwah, ik heb wel een paar RS-en gezien die er gewoon 305-310 pk uitpersen zonder problemen (Phase 2 en 3).
Ik ben zelf bij Fastchip geweest, dat is één van de weinige Renault specialisten in Nederland. Hij heeft zelfs z’n eigen computerprogramma geschreven om Renaults te chippen, waarmee hij zelfs meer kan aanpassen dan de dealer.
peug206 zegt
@stefanvts16v: ik ken ook iemand die aan zn 3e turbo toe is in 3 jaar tijd. 2 maal orgineel refurbished, nu een grotere gedaan op minder druk. Echter met die auto werd wel regelmatig een rondje nordschleife gereden dus..
mvdbosch zegt
Vreemd. Als het een vag was geweest had iedereen alweer op de stellingen gestaan wat voor wrak dat het was. Nu is het een fransoos en je hoort niemand. Overigens, vette wagens!
fouadski zegt
@mvdbosch: zat ik ook al aan te denken ja. Vooral met deze lijst van aandachtspunten.
hollandbest zegt
@mvdbosch: gigantische lijst
techniekmeneer zegt
@mvdbosch: Het eerste wat ik dacht, maargoed, Renault is blijkbaar heilig hier, snap alleen nog steeds niet waarom.
nord zegt
@techniekmeneer: Volkswagen is gewoon afgegleden naar rommel, waar Renault gewoon een sympathiek merk is. Dat merk je vooral met 2ehands paar jaar oud spul. Ik moet niks van VAG hebben.
fouadski zegt
@nord: dus als een merk sympathiek is, is het automatisch beter dan een ander merk? Ondanks een waslijst aan aandachtspunten? Klinkt logisch..
ablogjunk zegt
@fouadski: Het is nogal een verschil tussen waslijst met punten die niet veel voorstellen (zoals Wouter aangeeft) of dat het waslijst is met punten waar je een auto echt voor moet laten staan…..
Ik vervang liever de bougies of distributie op tijd, dan dat ik een blok heb waarvan de zuigerveren wat olie vergeten tegen te houden.
techniekmeneer zegt
@nord: Kijk eens naar de restwaarde van een 2ehands VW en een 2ehands Renault. Zodra een Renault een paar jaar oud is ben je verzekerd van storingen en andere ellende, en veel particulieren weten dat donders goed.
autogedrocht zegt
@techniekmeneer: We leven in 2018, kruip even onder je steen vandaan.
techniekmeneer zegt
@autogedrocht: Als ik onder mijn steen vandaan kruip, zet jij je roze bril dan af?
nord zegt
@techniekmeneer: ik ken de restwaarden en zie niks bijzonders. Er zijn duurdere golfjes die 2ehands voor iets meer verkocht worden dan de goedkopere Fransozen. Knap als daaruit op kan maken dat één een betere investering is dan de ander. Ik durf niet in je portemonnee te kijken maar ik durf wel een voorspelling te doen aan de hand van de commentaar die ik van je lees dat je een emo-koper bent.. niks mis mee.. believers..
techniekmeneer zegt
@nord: Scheelt dat ik weet waar ik het over heb, aangezien ik dagelijks aan verschillende merken auto’s sleutel, waaronder ook Renault. Nee, doe mij maar VAG of een Japanner.
rufctr01 zegt
@techniekmeneer: bij Vag zie je alleen maar motoren en versnellingsbakken die kapot lopen in het lijstje.
Het lijstje valt hier reuze mee, geen shokkende dingen.
Begrijpend lezen is moeilijk he?
techniekmeneer zegt
@rufctr01: Die lijstjes hier neem ik sowieso niet te serieus, de helft is bullshit, ook bij andere merken. Men denkt hier nog steeds dat elke VW olie zuipt, en opgerekte kettingen hebben, terwijl dat maar om een hele kleine serie motoren gaat. Maar iedereen z’n ding, ik moet altijd lachen als ik hier weer een Renault de werkplaats zie verlaten met een dikke rekening. En dan vooral als ze zeggen “met mijn vorige auto had ik nooit wat, maar dat was een Toyota” ja, precies.
maxidyne zegt
Aardige lijst… Blijft een leuke wagen, interieur is wel erg goedkoop naar mijn mening. Maar wie let daar op als je lekker aan het boendereren bent?!
2wheeler zegt
Hele toffe auto, maar ik vind de lijst aan de lange kant.
87sandyd zegt
@Wouter durf gewoon even normale verlichting aan te doen in de mist ;)
Verder een toffe auto, @MartijnGizmo heeft em subtiel aangepakt. Die velgen in combinatie met het verenpakket is erg gaaf.
Nog een aandachtspuntje is de verbrekingskit die er gewoon opgeplakt is. Heb een keer een rondje gereden met een 2 jaar oude RS waar dit gewoon losliet. Volgens mij is dit bij de latere versie opgelost.
En mij viel op dat het geluid wat tegenviel.
TSAARno zegt
@87sandyd: De verbredingskit zit met heel fragiele clipjes vast. Grote kans dat de auto overgespoten is en de garage uit kosten overweging de verbredingskit vast heeft gezet met plakband, zie je helaas erg vaak.
daniel1975 zegt
Toffe auto! En ja, ik zou de normaal gele nemen, die past het beste bij de niet facelift modellen…
thomasthomas zegt
Vind het model erg verouderd maar het vermogen is natuurlijk altijd een pluspunt.
fconderkantlat zegt
met zulke omstandigheden enkel een paar led lichtjes aan de voorkant aan vind ik onverantwoord. dimlichten aan !
monsieurleloure zegt
Vind het lijstje met de aandachtspunten eigenlijk wel meevallen.
Veel punten die worden genoemd zijn eigenlijk geen reparatiepunten maar horen bij de auto, zoals het schakelen , de wielen die stribbelen en een motor die wat bokkig is bij koude start enz.
Overige punten zijn relatief goedkoop op te lossen, in tegenstelling tot verrotte distributiekettingen en overmatig olieverbruik bij andere niet nader te noemen merken.
taxitom2 zegt
Als ‘t nou zo mistig is, zet dan je lichtschakelaar niet op automatisch. De schemersensor registreert namelijk geen mist en dan gaat ie dus automatisch over op dagrijverlichting.
Leuk, 2 van die pitjes voor, maar achter brand er dus niks.
Sowieso snap ik dat trouwens niet.
Licht op je auto is een deel van je levensverzekering.
Zet aan je licht. Ook voor dit filmpje @wouter
gtc123 zegt
Zijn de VW Scirocco en de Astra GTC OPC geen betere vergelijking?
pecgti zegt
Cup heeft geen gegroefde schijven, zijn gewoon vlakke schijven. Mochten t wel zo zijn dan zijn ze al een x vervangen.
TSAARno zegt
@pecgti: Integendeel, gegroefde schijven waren standaard op de cup in NL. Je ziet echter de serieuzere bestuurders teruggaan naar -kostentechnisch gelijk- vlakke schijven.
pecgti zegt
@TSAARno: Mijn eigen 2014 Trophy had ze niet, en een Trophy is toch echt met cup chassis. Maakt verder niks uit, vind t na 40.000 km nog steeds een fijne auto.