Iets meer dan een maand geleden verscheen Max, het boek dat André Hoogeboom over Max Verstappen schreef. Sindsdien staat het hoog in de lijst met bestverkochte boeken. Volledig onterecht.
Laten we met iets positiefs beginnen: het is knap dat André Hoogeboom al zo snel een boek over Max Verstappen af heeft. Toeval is dat natuurlijk niet; aan alle kanten straalt overduidelijk van het boek af dat hij er niet op uit is om een goed boek over Max te schrijven, maar graag tot het uiterste wil meeprofiteren van de Max-mania. Dat de schrijver een stilistische brekebeen is die kennelijk geen tijd of zin had om zijn boek door een goede eindredacteur te laten lezen is tot daar aan toe, maar er staan ook overduidelijke fouten in. Bovendien krijg je het gevoel dat steeds net de verkeerde mensen zijn geïnterviewd. Of misschien waren het wel de goede mensen, maar dan kregen ze de verkeerde vragen.
Eindeloze herhalingen
De racecarrière van Max Verstappen is nog kort, dus je kunt je afvragen of er al genoeg materiaal is om een boek van 176 pagina’s over te schrijven. Na het lezen van het boek vraag je je dat nog net zo hard af, want het staat vol met eindeloze herhalingen. Regelmatig staat er alvast beschreven wat iemand verderop in het boek zegt, of wordt nog maar eens herhaald wat iemand eerder zei. En wat je wel wilt weten? Dat staat er niet in. Er staat wel in dat Huub Rothengatter een conflict met Jos had aan het begin van de loopbaan van Max, maar waar dat dan over ging blijft een groot raadsel.
Je vindt in het boek ook een hoofdstuk over Jos. Althans, over zijn Formule 1-carrière. De schrijver heeft besloten om Frits van Amersfoort te interviewen over de jaren van Jos bij Benetton. ‘Ik ben er niet bij geweest,’ meldt Van Amersfoort al snel. Dat is dus een zinloos interview. Een interview met Flavio Briatore had hier een heel stuk beter gepast, of op z’n minst met iemand die er wél bij was. En over Frits van Amersfoort gesproken, zijn uiterlijk wordt ook nog omschreven. ‘Het zwarte poloshirt met het embleem van de renstal prijkt in het wit op de borst,’ schrijft Hoogeboom. Heb je ooit weleens een zwart poloshirt in het wit op de borst zien prijken? En waarom droeg Van Amersfoort dat polootje niet gewoon in plaats van dat hij het op zijn borst liet prijken?
Eerste test
Hoogeboom was lang niet overal bij, maar anderen waren dat gelukkig wel. Fotograaf Frits van Eldik bijvoorbeeld, die nog net niet bij Max’ geboorte aanwezig was maar verder bij alle belangrijke momenten opdook. Zoals de eerste test die Max in 2013 met een Formule Renault deed op Pembrey. Hoogeboom over die test: ‘Er was dan weliswaar geen pers bij, maar fotograaf Frits van Eldik, een routinier in de wereld van de autosport, mocht wel enkele foto’s maken. Foto’s die achteraf van historische waarde blijken te zijn.’ Je raadt het al: hoewel het boek wel foto’s bevat, vind je deze er natuurlijk niet.
Elders in het boek schrijft Hoogeboom: ‘In dit boek zullen verschillende geïnterviewden zeggen dat er vanaf dag één sprake was van het Project Verstappen. Dat vader, toen Max in de wieg lag, hem al in een Formule 1-wagen zag zitten.’ Dat is al opmerkelijk, maar even verderop schrijft hij dat het juist Max was die niet te stoppen was: ‘Het jongetje van zes dat Max heette, een naam die niet geheel toevallig gekozen is, ging zijn nieuwe lotsbestemming bepalen.’ Volslagen onzin natuurlijk. Of heb jij weleens een zesjarige op de rand van de zandbak horen zeggen dat hij zijn ‘nieuwe lotsbestemming’ ging bepalen?
‘Senna werd wereldkampioen in 1998’
Kwalijker is dat er ook overduidelijke onwaarheden in het boek staan. Zoals deze bijvoorbeeld: ’Max Verstappen zorgde voor één van de grootste controverses in de Formule 1. Was hij, op zijn zestiende, lichamelijk al geschikt om te racen?’ Iedere F1-kenner kan je op zijn minst tien grotere controverses opnoemen dan deze. Om eens iets te noemen: de strijd tussen de FISA en de FOCA eind jaren ’70, een strijd tussen twee organisaties die de commerciële rechten wilden beheren en die zo hoog oplaaide dat zelfs enkele races niet door konden gaan. Of wat dacht je van de storm die opstak toen Rubens Barrichello zijn teamgenoot Michael Schumacher voorbij moest laten gaan omdat dat de teamorders waren? Of de strijd tussen Senna en Prost, die elkaar meermaals van de baan beukten? De invoering van nieuwe regels die ervoor zorgden dat Ferrari een paar jaar terug nog dreigde uit de F1 te stappen? Nee, volgens Hoogeboom zorgde Max Verstappen voor een van de grootste controverses uit de Formule 1. En of een zestienjarige lichamelijk al geschikt is om te racen? Die vraag laat hij beantwoorden door Dennis van de Laar, een coureur die de top niet haalde. Zijn antwoord? Ik heb nog nooit in de Formule 1 gereden, dus het is moeilijk om te oordelen.’ Dan moet je die vraag dus stellen aan iemand die wél kan oordelen.
Hoeveel kaas Hoogeboom nu echt van Formule 1 heeft gegeten, blijkt op pagina 69: ‘Ayrton Senna werd wereldkampioen Formule 1 in 1990, 1991 en 1998.’ Kennelijk weet Hoogeboom niet dat het verdomd lastig is om wereldkampioen te worden als je al vier jaar dood bent. De echte kampioen van 1998 was overigens Mika Häkkinen.
Samenvattend: iedere pagina van dit boek is zonde van het papier waarop het gedrukt is. Red een boom en koop het niet. Het is nog te slecht om je kachel mee aan te maken. En dat is best lullig voor Max. Zo’n slecht boek met jouw hoofd op de cover gun je namelijk niemand.
lincoln zegt
Brood en spelen volk helemaal blij dat er een boek bestaat waar ze de kaft van snappen ..
dawwg zegt
@lincoln: En blij dat er politieke figuren zijn die hetzelfde doen: begrijpelijk taal uitspreken zonder zich om de correctheid van de inhoud te bekommeren. Vorm boven inhoud, maar het volk eet het als warme broodjes ….
lincoln zegt
@dawwg:
Wil je 1000 euro ?? Stem op mij ..
Brood en spelen volk maken idd gebruik van hun stemrecht ..
Want dan voelen ze zich sportief en democraat tegelijkertijd ..
vonklausenburg zegt
Hoppa, dit soort recensies mogen ook wel eens in de NRC komen! *boek niet meer kopen gaat*
nikos zegt
@vonklausenburg: ik verwacht niet dat de NRC hier überhaupt aandacht aan besteed… Dit is zelfs geen Fokke en Sukke waardig.
granlusso zegt
@nikos: Deze recensie niet? Want?
dawwg zegt
@nikos: Nou, zou je best wel eens in kunnen vergissen hoor; of anders het zaterdag cultuur katern van de Volkskrant. Dit boek slaat nergens op en mensen daarvoor waarschuwen is zeker wel nieuwswaardig, al is het om andere strontvliegen af te schrikken …
davidw zegt
Ik heb hier smakelijk om gelachen. Diegene die dit heeft gedrukt mag zich ook wel eens laten nakijken.
jaapiyo zegt
Hogeboomen vangen veel wind?
MARS zegt
Wacht wel op de dvd..
sr20det zegt
Best zielig eigenlijk
lincoln zegt
@sr20det:
Tja .. Er zijn zelfs mensen die hem live willen zien racen in België ..
Om vervolgens te klagen dat het boek niet goed was ..
xiran zegt
@lincoln: hahaha slechte verfilming.
pomoek zegt
Het is wel een idee….
jaapiyo zegt
Hoe werkt dit
eigenlijk precies?
Oké het is een niet geautoriseerde biografie maar Dré zal toch moeten dokken voor het portretrecht van Max op zijn cover, niet? Kan Max niet gewoon 10 miljoen vragen zodat dit soort bagger niet wordt uitgegeven met zijn kop erop? Andersom: er vanuit gaande dat Max hier wél een graantje van meepikt kan hij ook niet klagen natuurlijk.
Senna kampioen in 1998…Je. Verzint. Het. Niet.
lincoln zegt
@jaapiyo:
Yep .. Goed gezien ..
Patenteren en merkbeschermen die hap ..
Max is niet anders dan een product ..
Een money making machine die zoveel mogelijk uitgemolken moet worden ..
Zo snel mogelijk de ranzigste juristen erop af sturen ..
mashell zegt
@lincoln: maar dat Max een product is, helemaal gekweekt voor het racen, staat dan weer wel in het boek.
vondudenstein zegt
@jaapiyo: volgens mij neemt Max het niet zo nauw met waar hij voor gebruikt wordt, gezien de reclames events en weet ik wat allemaal. Als je jezelf aan een shitmerk als Ziggo wilt verbinden, is eigenlijk alles mogelijk.
En dan… Een boek… over Max….
Die gast is net begonnen in F1, moet eerst nog maar eens kampioen worden. En dan nog 6 keer om echt legende status te behalen. Maar die Nederlandse gekte…. Niet om uit te houden zo ergerlijk. Iedereen maar lekker mee snoepen. Autoblog maakt zich hier ook genant schuldig aan. Geld en clicks is in principe hetzelfde. Of Max nou wint, een scheet laat of was het nou een red bell vleugel op Marktplaats? Als Max maar in de titel kan, want dan slaat zon oranje hoofd weer op hol. Dit artikel mag er wel zijn trouwens. Even ander geluid een keer.
w0o0dy zegt
Als iedereen nou even dit artikel op Facebook, Twitter of een van de ander sociale media deelt dan blijft er een leuke stapel oid papier over voor de recycling.
gertjan2012 zegt
Wat ben ik blij dat ik dit boek niet recentelijk voor mn verjaardag heb gehad………
racerx zegt
Hahaha wat is die Hoogeboom een pauper zeg, hopelijk krijgt ‘ie een mooie rechtszaak aan de broek.
Geef de gehele oplage maar aan onze oosterburen, die weten wel wat ze moeten doen met ongewenste boeken…
pomoek zegt
@racerx: http://www.reactiongifs.com/wp-content/uploads/2013/04/escalated.gif
lincoln zegt
@racerx:
Maxie is ook heel blij met de tag heuer klokjes die zonder zijn toestemming gemaakt zijn ..
racerx zegt
@lincoln: vergeet die t-shirts en petjes niet
oetelaar zegt
@lincoln: de klokjes zijn in ieder geval gemaakt door een sponsor van zijn team…naar mijn idee is dat echt anders dan het schaamteloos meeliften op de hype met een slecht boekje.
racerx zegt
@oetelaar: ’t is @lincoln, niet te serieus nemen. Ik moet er regelmatig smakelijk om lachen.
siemi zegt
Hey. Een boek over max Verstappen. Wat leuk. Waar is die te koop?
cossiekiller zegt
@siemi: Hier in Belgie bij de standaard boekhandel. Had hem zien liggen onlangs…. Wou hem cadeau doen aan mijn neefje, maar zal hem bij nader inzien gebruiken om de kachel mee aan te steken als het weer wat kouder wordt.
spyker207 zegt
Blijkbaar net zo geschreven als de boeken over Spyker. Halve waarheden en veel herhalingen dus….
mastemaker zegt
Ik mis de *spoiler* voor mensen die het boek hebben liggen maar nog niet gelezen hebben… Nu hoeft het dus niet meer
pindakoning zegt
@mastemaker: je mag autoblog hier juist voor bedanken!
mastemaker zegt
@pindakoning: ok dan doen we dat! @autoblog bedankt! Ik zal hem gebruiken om de open haard mee aan te doen
ericc zegt
Wachten op de film!
toniominestrone zegt
@ericc: De titel is er al ” de eeuwige belofte”.
moveyourmind zegt
En bedankt!
Heb ik voor niks 200 van die waardeloze boeken gekocht, drie dagen zitten oefenen op de handtekening van Max en in hoogsteigen persoon twee dagen bezig geweest om ieder boek hoogstpersoonlijk door Max te signeren…
Hopelijk leest het Marktplaatskoopvee Autoblog niet, anders kan ik het wel schudden met mijn gouden handel.
meneer zegt
Ik vind deze argumentatie niet zo sterk. Vraag me af of ik de enige ben, of dat iedereen naast een Max bril ook eeb autoblog bril heeft.
Dutchdriftking zegt
Te slecht voor woorden.
reistje zegt
Ik was al benieuwd hoe het mogelijk was om een nu al een boek over hem te hebben. Maar goed het is dus blijkbaar nogal afgeraffeld.
Het is wel heel knullig en zelfs wat pijnlijk om in een boek wat grotendeels over Formule 1 gaat te schrijven “Senna werd kampioen in 1998”. Heeft dan werkelijk niemand met middelmatige F1 kennis het boek gelezen voor het gedrukt werd?
shibby zegt
Ik weet het nog goed dat Senna in 98 kampioen werd! Was wel wat luguber aangezien de beste man al 4 jaar dood was…
OT: dit boek is dus een duidelijk gevalletje een vorkje mee prikken
drdre1 zegt
Ik zag ‘m ook liggen,heb snel door de inhoud gebladerd en kwam er al snel achter dat het eigenlijk alleen ging over Max zit bijna in een F1-bolide tot aan Max zit nog maar nét in een F1-bolide. Ik zag zo snel geen opbouwende inhoud die van z’n eerste kart tot aan nu vertelde. OT: briljante samenvatting.
opgooier zegt
@perry_snijders Wat zijn de aanraders op het gebied van F1 boeken?
perry_snijders zegt
@opgooier: Natuurlijk Shunt, de biografie van James Hunt. Een leuk Nederlands boek vind ik Met het stuur tussen de tanden van Marcel Visbeen, met een soort portretten van coureurs. Als het over Nederland gaat vind ik Grand Prix Zandvoort van Mark Koense een tof boek. Binnenkort verschijnt een boek over Gijs van Lennep waar ik erg benieuwd naar ben. Dwars door de Tarzanbocht van Hans van der Klis en Mijn Formule 1 van Koen Vergeer zijn ook lang niet onaardig.
eperduur maar geweldig is Mon Ami Mate van Chris Nixon, over Mike Hawthorn en Peter Collins. Het proberen waard zijn ook The last of the Genleman Racers van Adam Cooper over Piers Courage, Crashed and Byrned, The Greatest Racer You Never Saw van Mark Hughes over Tommy Byrne en The Grand Prix Saboteurs van Joe Saward, een van de best geïnformeerde F1-volgers.
lotuselises2 zegt
@opgooier: alles van Koen Vergeer kan mij wel bekoren
sportevo zegt
@opgooier: ook een mooi boek:flat out, flat broke van Perry McCarthy (de eerste Stig). Geweldig geschreven met mooie verhalen.
Of de boeken van Heinz Prüller. Een Oostenrijkse journalist die jaarlijks een verslag schrijft van het afgelopen seizoen. Ik heb de oudere delen gelezen en er staat veel achtergrond info in en de man heeft/had ook veel contact met de rijders. Bijvoorbeeld Senna ophalen bij het kuuroord van Dungl met de Porsche van de schrijver. Boeken zijn het Duits maar enkele zijn ook in het Nederlands verschenen.
gamma81 zegt
Bij dit soort boeken maakt het niet uit of ze goed of slecht geschreven zijn, ze worden toch niet gelezen.
De eerste druk van het boek “Gijp” was een misdruk. Aan het einde van het boek ontbraken een paar pagina’s, en andere pagina’s zaten er dubbel in. Heb er veel van verkocht (had destijds een boekhandel), nooit een klant terug gezien met klachten.
Sportbiografieën worden gekocht als cadeau voor pa, vriend, oom die toch nooit leest.
perry_snijders zegt
@gamma81: En toch bestaan er geweldige sportbiografieën. King of the World bijvoorbeeld, de biografie van Muhammad Ali die door David Remnick is geschreven.
gamma81 zegt
@perry_snijders:
Dat ben ik zeker met jou eens, had het meer over het hoe en waarom van de aanschaf.
mashell zegt
@gamma81: wat geef je iemand die altijd voor de TV zit maar als een nieuwe TV te duur is, een boek over iets wat op TV is. Dat boek wordt nooit gelezen want die persoon zit altijd voor de TV. Heel logisch.
Edge zegt
Ik zag hem onlangs bij de boekhandel in de etalage en heb overwogen hem mee te nemen. Niet om op de Max-mania in te springen, maar omdat ik als F1 liefhebber graag meer achtergrondinformatie te weten kom. Ik had het vermoeden dat het vooral gerecyclede nieuwsberichten en interviews waren en heb het boek dus maar laten liggen. Zo te lezen een verstandige beslissing, want het boek is blijkbaar nog erger dan ik verwachtte. Bedankt @perry_snijders, heb je me toch mooi een paar euro bespaard!
tvr1974 zegt
Als je echt wat over Verstappen wil lezen; http://forum.verstappen.nl
gwnbmw zegt
heb het voor mijn verjaardag gehad, bij pagina 40 begon ik het gevoel te krijgen dat ik deze exacte zin al eens eerder had gelezen. en ja hoor, terug bladeren, en precies datzelfde intervieuw met opa verstappen stond ergens rond pagina 20, continu over het feit dat de kartbaan in Gent zo belangrijk was.
Robert zegt
De enige Nederlandse auteur (naast de AB redactie natuurlijk) die ik vertrouw een passend boek te kunnen schrijven over ‘dit onderwerp’ is Mark Koense. Die man schrijft iedere twee maanden het grootste gedeelte van RTL GP Magazine bij elkaar en doet dat met veel accuratesse, gevoel voor sfeer en (race-)cultuur en vooral veel, oprechte passie.
lotuselises2 zegt
@RRRobert: eens! Ook interessant om RTL GP op Facebook te volgen
exclusieviteitsfreak zegt
Een boek over de realiteit moet je goed geïnformeerd aanpakken, anders moet je er je poten (handen) van af houden, niemand heeft baat bij verkeerde info, de auteur zal sowieso niet aanvaard worden in de maatschappij als hij zich niet verontschuldigd . . .
goodolddays zegt
Duidelijk een mafkees en freeloader die gast, zowiezo loopt Nederland te hard uit op de feiten. Doe gewoon kalm, geniet als dat joch moet racen, en hou is een paar seconden je bek als er wat fout gaat…
pinut187 zegt
Yo dat is slecht, dat zulke bagger verkocht mag worden.