Om maar meteen met de deur in huis te vallen, tijdens de rijtest bleek de Range Rover Sport een fijnere metgezel dan zijn grotere broer.
En daar gaat mijn argument tegen de Range Rover Sport meteen de plee mee in. Ik mocht graag Range Rover Sport rijders pesten dat ze de volgende keer maar de real deal moesten kopen. De kinderversie noemde ik hem ook wel, waarmee ik sowieso de Sport nogal tekortdeed.
De “grote” New Range Rover (rijtest) en de Sport delen hetzelfde platform en daarmee komen ook veel van de noviteiten voor de Sport beschikbaar. De New Range Rover Sport wordt gebouwd op de geavanceerde, flexibele Modular Longitudinal Architecture (MLA-Flex) van Land Rover. De carrosserie wordt er 35% stijver door en niet onbelangrijk: er kunnen allerlei deels of helemaal geëlektrificeerde varianten mee worden gebouwd.
Niet verrassend nieuw
Het is duidelijk de strategie van Land Rover om de boel niet al te veel op schop te gooien. Aan de voorzijde moet je een kenner zijn om de verschillen met Velar, de grote broer en de vorige generatie direct te spotten. De achterzijde springt er al wat meer uit, hoewel deze niet zo radicaal is als bij zijn grote broer. Met een cW waarde van 0,29 is de Sport iets gestroomlijnder dan de grotere Range Rover.
Het meest opvallende aan de achterzijde is wellicht die ontsierende UK sticker. Het leek mij een uitvloeisel van de Brexit, maar neen het is de vurige wens van de Britse overheid om dit zo te doen. Niet langer is GB (Great Britain) het kenmerk voor auto’s uit het Verenigd Koninkrijk, maar er moet UK op staan. Overigens stond op de kentekenplaat van de Range Rover Sport uit de test wel degelijk UK, dus de lelijke sticker had achterwege kunnen blijven.
Stekkeren maar met de P510e
In dit marktsegment domineert de PHEV, simpelweg omdat dat veel belastingvoordelen geeft. Nederland was daar lang een uitzondering in, maar inmiddels is dit ook zo in de meeste Europese landen.
Niet zo gek dat de Range Rover Sport direct met twee plug-in hybrides komt. De PHEV’s gebruiken de nieuwe zes-in-lijn (van Jaguar zelf) met een fors batterijpakket. Dankzij het 38,2 kWh grote lithium-ion batterijpakket halen beiden PHEV Range Rovers tot 100 km elektrische kilometers. De P510e combineert de 400 pk sterke zes-in-lijn met een 105 kW sterke elektromotor om tot een systeemvermogen van 510 pk en 700 Nm aan koppel te komen. De P440e heeft 440 pk, wat op zich ook al voldoende lijkt. Beide PHEV’s kunnen snelladen met 50 kW, hoewel valt te bezien hoe vaak bestuurders dat gaan doen in de praktijk.
PHEV’s hebben een gewichtsnadeel, maar wel het voordeel dat de elektromotor altijd alert is en het maximumkoppel kan leveren. Het netto-resultaat: de P510e rijdt lekkerder dan de P530 met BMW V8. Natuurlijk is de V8 door het gewichtsvoordeel sneller op bijvoorbeeld de sprint, maar de plug-in hybride aandrijflijn is veel meer in balans.
De Range Rover Sport P510e haalt 242 km/u en sprint naar de 100 in 5,4s, wat 0,9s langzamer is dan de P530. Je kunt overigens ook nog voor een wat tammere PHEV kiezen: de P440e levert 70 pk in, maar doet de sprint naar de 100 alsnog in 5,8s.
Mocht je wel een zes-in-lijn willen, maar geen accu’s, dan is er nog de keuze uit de P360 en P400. Of je kunt gaan dieselen, in één van de maar liefst drie varianten van de 3.0 liter diesel met 250, 300 of 350 pk. Gezien het (belasting)klimaat zullen we die weinig gaan zien in Nederland. Een volledig elektrische versie komt eraan, maar niet voor 2024.
Het onderstel: een happy ending
Soms vallen dingen op zijn plaats, en soms ook niet (dat laatste slaat op zijn grote broer). Ze gebruiken dezelfde technologie. Het Dynamic Response Pro systeem gebruikt het actieve 48-volt anti-overhelsysteem. Het systeem kan tot 1.400 Nm koppel uitoefenen op de stabilisatorstangen om overhellen tegen te gaan. Bij rechtuit rijden is de gedachte om de stabilisatorstangen helemaal los te gooien om zo meer comfort te bieden.
Iedere Range Rover Sport krijgt standaard Dynamic Air Suspension en die is voor het eerst uitgevoerd met luchtvering met instelbaar volume. Het systeem verbetert de werking van het onderstel door de druk binnen de luchtkamers aan te passen. Voor een optimale respons gebruikt het systeem eHorizon-navigatiedata, om de luchtvering zo voor te bereiden op bochten. Actieve dempers van Bilstein met continu variabele kleppen reageren binnen 12 milliseconde. Het resultaat is een prachtig comfort zonder dat de Range Rover Sport zompig de hoek omgaat. Missie geslaagd dus.
Bij beide nieuwelingen is er All-Wheel Steering voor meer stabiliteit op hoge snelheid en een verbeterde wendbaarheid op lage snelheid. Vooral met inparkeren, straatje keren en manoeuvreren in smalle garages of grachtjes ga je het verschil echt merken.
Met behulp van elektrische aansturing kan de achteras tot zeven graden sturen. Bij lage snelheid sturen de achterwielen tegen en daarmee wordt de draaicirkel verkleint tot 11 meter. Bij hogere snelheden stuurt de achteras mee met de voorwielen voor meer stabiliteit en comfort.
Het interieur van de Range Rover Sport
Het zwevend 13,1-inch Pivi Pro touchscreen wordt aangevuld door een 13,7-inch Interactive Driver Display. Het Pivi Pro infotainment scherm is licht gebogen en licht gedrapeerd over het dashboard, wat iets chics heeft.
Ronduit briljant vind ik de kleurencombinatie in het interieur: blauw leer, met stukken stof en chipped carbon. Er vallen overigens weer ontzettend veel combinaties te kiezen. Het materiaalgebruik is ook weer next level, dat kunnen ze bij Range Rover wel.
Het draagt bij aan het comfort, evenals de stilte in het interieur. Het zijn niet alleen de reguliere geluidswerende maatregelen, want er is ook een derde generatie Active Noise Cancellation systeem aan boord. Het systeem registreert trillingen van de wielen, bandengeluid en motorgeluiden en genereert een anti-signaal dat deze geluiden neutraliseert via een waar arsenaal aan speakers Twee speakers met een diameter van 60 mm in de vier hoofdsteunen zorgen voor persoonlijke stiltezones met hetzelfde effect als hoogwaardige ’noise cancelling’ hoofdtelefoons.
Conclusie en prijs
Range Rovers zijn niet aan te slepen en na een rijtest in de Sport snap ik het weer. De oase van rust, fijne aandrijflijn en het mooie interieur zijn echt verwennerij. Alleen de interieurkleur van de testauto was wat saai, maar ook daarvoor geldt: er is nog veel keuze.
De vanafprijs van 107.016 euro in Nederland is pittig, daarvoor krijg je direct de Range Rover Sport P440e plug-in hybride. In België is de Range Rover Sport D250 er vanaf 95.000 euro. De geteste Sport P510e Autobiography is €143.869, zonder opties.
Het is veel geld, maar de Range Rover Sport does tick all the boxes. In goed Nederlands: wat een fijne auto.
robertvanheerde zegt
Mooie auto geworden wat mij betreft. Beter dan zijn grotere broer, waarbij ik vooral die zwarte achterlichten geen gezicht vindt. Doet me denken aan de Civic’s en Golfjes van vroeger.
Wat is er trouwens met Bart gebeurd? Is die zo snel alweer vertrokken?
fromtheg zegt
Ja wat er met Bart gebeurd is vroeg ik me
onlangs ook al af..
beast95 zegt
Die is zo te zien (terug) naar AutoRAI. Wellicht verschil in inzichten waarheen te gaan met het kanaal. We horen het vanzelf (denk ik).
mashell zegt
Veel mooier en dus ook beter dan zijn grote broer, maar niemand koopt deze want iedereen wil het grote lompe busjes model Range Rover precies om die reden.
vopo zegt
Denk dat laatst een andere autojournalist het prima verwoorden. Deze is voor de voetballers en de normale voor de normale mensen.
mashell zegt
Je bedoelt deze Sport is voor sportieve mensen en de Range Rover in obesitas uitvoering voor mensen met obesitas? Daar zal het in de praktijk inderdaad wel op uitlopen. Zag deze nieuwe Sport gisteren rijden en vond deze ook al weer te hoog.
CYBRTRK zegt
Ja wel apart dat een SUV hoog is…
mashell zegt
Hoe lager hoe sportiever. Die range rovers zijn hoger dan 1,8m, dat is hoog voor een SUV. De Defender is 1,9m en ziet er dan ook uit als een rijdende torenflat.
lecomte zegt
Wij zeggen altijd dat de Sport / Velar / Evoque voor de mensen zijn die willen kunnen zeggen dat ze een Range Rover rijden maar de normale niet kunnen betalen.
unpama zegt
Ik heb de gewone in bestelling en heb geen obesitas
flyerbunch zegt
Vorig jaar oktober heb ik er al ff in gezeten en in rood met zwart was hij wel te pruimen, maar veel geld voor wat je krijgt.
beast95 zegt
Gewoon weer een dikke bak, hopelijk wel een stuk betrouwbaarder. Vorige generatie vond ik opvallend vaak langs de snelweg staan. Toch wel jammer bij zo’n auto
dunhozzie zegt
Nu ik nog maar weinig km rijd wordt een RR of RRS steeds meer haalbaar voor me. Deze is echter nog een paar factoren te duur… wel erg mooi.
kennone zegt
Vind hem (discovery) smal ogen,
Alfarobert zegt
Stuk mooier dan een BMW X5 rond dezelfde prijs
ghost zegt
Leuk maar minstens een jaar levertijd en eigenlijk is dat niet eens zeker..