Meer dan vorstelijk vervoer. Als je er over nadenkt is het eigenlijk gek om je in een “lage” limousine rond te laten rijden. Een Range Rover met lange wielbasis biedt veel meer ruimte….
De aanleiding om nog eens de blik op de Range Rover te werpen komt door twee zaken. Een jaartje geleden werd ik geshuttled in een Range Rover: ik zat comfortabel achterin met een flesje water en besprak met de chauffeur de ontwikkeling dat deze auto’s meer en meer worden ingezet in plaats van verlengde S-klasses et al. Dat was in Londen, waar ze uiteraard wat meer Range Rover minded zijn dan op andere plekken.
De tweede trigger was het motorconcept. Jaguar Land Rover timmert lekker aan de weg met elektrische auto’s (hallo I-PACE) en diverse plug-in hybride versies van SUV’s, maar onder deze motorkap schuilt zo’n beetje het andere uiterste: een V8 diesel.
De dinosaurus
Het klinkt lullig en dat is het misschien ergens ook wel, maar het is op een fijne manier oldskool rondtokkelen met die dikke V8 diesel in het vooronder. En nee, het blok is niet extreem vervuilend, maar voldoet gewoon netjes aan alle uitstootnormen enzo. Het is meer dat ik ook wel weet dat de komende jaren veel meer elektrische SUV’s zullen worden verkocht dan exemplaren die diesel door acht cilinders heen jagen.
De specificaties zijn ook nog eens wat underwhelming: er zijn fabrikanten die 240 pk uit een tweeliter of 400 pk uit een drieliter diesel halen. Onwillekeurig is er dan de hoop dat Land Rover uit een 4,4 liter V8 meer haalt, dan ze nu doen. Het is namelijk “slechts” 339 pk en 740 Nm wat de SDV8 beschikbaar stelt om 2592 kilogram aan longwheelbase Range Rover voort te stuwen. Om je een idee te geven: de RR SDV8 LWB is bijna twee keer zo zwaar als een Volkswagen Golf, dus je kunt narekenen dat het prestatieniveau ongeveer hetzelfde zal zijn als een Golf met +/- 180 pk. Vlot is dan een betere benadering dan echt snel, de sprint naar de 100 duurt 7,2 seconden, de topsnelheid is 220 km/u.
Toch vertellen de specificaties niet het hele verhaal: de SDV8 doet het namelijk wel allemaal erg makkelijk, met een rust die aan sereniteit grenst. Bij volgas hoor je wel dat het een diesel is, maar dan nog niet dringt het kneiterhard in het interieur door. Belast je boel minder en je wordt beloond met een zachte V8-diesel roffel die je op rustige toon laat weten voor je aan de slag te zijn. Een schuine blik op de brandstofmeter die halfvol zit, laat nog een actieradius zien van bijna 500 kilometer, dit is de ultieme roadtrip mobiel.
WAT.EEN.RUIMTE
Met een draaicirkel van 13,1 meter, een breedte van 2,22 meter, een hoogte van 186 centimeter en een lengte van 5 meter 20 als LWB neemt de Range Rover nogal wat ruimte in beslag. De draaicirkel is ook een voorbode dat er bij relatief normale parkeeracties nog gestoken moet worden, maar daar krijg je ook echt iets voor terug. Binnenin is het allemaal nogal overdadig namelijk. Overdreven is misschien een woord wat anderen er voor zouden gebruiken, maar het went snel. En als je gewend bent, dan vraag je je af hoe je ooit weer zonder al die ruimte door het leven kan gaan.
De longwheelbase houdt in dat er bijna twintig centimeter bij komt tussen de voor- en achterwielen. Ook in de lengte groeit de Range met twee decimeter en dat komt allemaal ten goede aan de achterpassagiers. Gezien mijn lengte (1,94m) is het in veel auto’s niet prettig vertoeven op de achterbank achter mij, maar in een longwheelbase Range Rover is dat geen issue meer. Wat Land Rover ook erg goed gedaan heeft is de constructie van de achterbank. Bij veel merken is er de keuze tussen twee losse verstelbare zetels of een achterbank met drie plekken. In de Range Rover zit het beide: het is dus én een vijfzitter en achterin kan je nog steeds de boel verstellen voor optimaal comfort.
De auto die alles kan
Offroaden kan de Range Rover zo goed, dat de gehele Autoblog redactie noch de ballen noch het talent buiten de gebaande paden heeft om daar ook maar voor 20% gebruik van te maken. Daarmee kunnen we overigens een stuk meer dan de gemiddelde eigenaar, dus we voelden ons niet bezwaard om de Range Rover te testen.
Het enige waar de ruim 2,5 ton en nogal hoog op zijn poten staande Range Rover niet excelleert is het snellere bochtenwerk. Lichtvoetig wordt het natuurlijk nooit, hoewel de hoeveelheid grip absoluut prima is. Dankzij de luchtvering kan de hele koets een stuk omhoog (handig voor offroaden) en voor het sportievere werk ook een stuk omlaag. Bij de gemiddelde eigenaar zal de Range Rover echter zeker niet de auto zijn om een mooie bochtige bergpas te bedwingen tijdens een rally, maar wel de auto om zonder moeite de trailer te trekken met de circuitauto erop. Voor de lange ritten is de SDV8 echt briljant: de actieradius is minimaal 800 kilometer, de zitpositie is subliem en het veercomfort ook.
De achilleshiel van Jaguar Land Rover is en blijft helaas het infotaiment systeem. Het touchscreen reageert traag, werkt wat omslachtig en ziet er minder gelikt uit dan wat er bij de concurrentie gebruikt wordt. Gelukkig maakt het Touch Pro Duo systeem het gedeeltelijk goed met zijn twee high-definition touchscreens, waarvan één met holle fysieke draaiknoppen erop. Afhankelijk van de gekozen functie verandert de inhoud van het scherm binnen de knop. Het is gewoon geil gedaan en dat is ook waarom je een auto als deze koopt. Andere fraaie details zijn de hidden-until-lit bedieningselementen, zoals bij de knoppen op het stuur.
Conclusie
Het prijskaartje is nogal heftig: dit exemplaar kost ruim 220k op gele platen. Er is echter ook een 400 pk sterke plug-in hybride variant van de Range Rover, die in Nederland een ton minder kost. Al die prijzen liggen boven die van de 7-serie, S-klasse, A8 en XJ, maar de verschillen lijken ook weer niet zo groot dat dat een echt breekpunt vormt. Qua ruimte en comfort is de Range Rover ongeëvenaard.
autolb zegt
wat een bak zeg!
rulefollower zegt
@autolb: De enige juiste auto om woensdag te gaan stemmen.
kennone zegt
Enorm mooie bak, maar wat een gezeik hebben ze er bij ons thuis mee zeg. Zowat alle functies binnen in hebben regelmatig storing. Van Multimedia tot aan de stoelen en achterklep die niet willen functioneren. Echter is een ding wel enorm goed aam die auto en dat is de 5.0SC. Wat een beest van een motor is dat! Vergeleken deze diesel hoef je bij die 5.0 je nergens voor te schamen bij het stoplicht of tussensprint. Echter zuipt hij dan weer wel abnormaal veel.
arkenbout zegt
@kennone: inderdaad, fijne motor, had hem in een Sport, maar die hebben ze na 6 maanden maar terug gekocht gezien de immense waslijst met problemen
kennone zegt
@arkenbout: dat hadden ze bij de XJ van ons ook gedaan. Na 6 maanden en toen kwam deze met net zo veel ellende. Erg jammer, want het zijn beide prachtige wagens!!
gregorius zegt
@kennone: en wat is de opvolger dan geworden?
kennone zegt
@gregorius: wat de opvolger van de Range gaat worden is nog onbekend. Tot nu toe proberen ze hem nog in orde te krijgen en mocht dit niet lukken heb ik werkelijk geen idee. Dit is (vind ik) wel zo’n beetje het mooiste in zijn klasse. En het spul wat mooier is, is ook gelijk nog een stuk duurder.
Gulli zegt
@kennone: Lexus LS?
gregorius zegt
@kennone: ben oprecht geinteresseerd in hoe Land Rover het afhandelt: geven ze je dan een andere RR 5.0 mee ten tijde dat jouw versie daar voor analyse staat?
En Re: je andere comment over dat er geen tussenweg is: vol problemen of gewoon goed –> hoe kom je erachter. Ik neem aan dat de slechte in principe goedkoper zijn op de 2e hands markt; maar dat Land Rover ook niet in boekjes schijft dat alle elektrische componenten en tussenbakken etc zijn vervangen.
kennone zegt
@gregorius: Als de Range weer in de garage staat krijgen we meestal een SDV6 RR Sport mee, hebben ook al eens een Discovery meegekregen.
lecomte zegt
@kennone: Ik rij een 5.0 V8 s/c en heb tot zo ver geen vreemde problemen gehad. Als men zich druk gaat maken over het verbruik van een dergelijke auto met dito motor, dan moet je dit soort auto’s niet kopen natuurlijk.
kennone zegt
@lecomte: men maakt zich enkel druk om de problemen met de auto. Om het verbruik word niet geklaagd. Krijgt er tenslote het mooiste blok voor terug wat ze hebben??
robert110 zegt
@kennone: Het lijkt een beetje een gok te zijn met deze generatie Range Rover. Of je hebt een probleemloze of je het een hopeloze, een tussenweg lijkt er niet ze zijn. Op zich wel jammer, want als je een probleemloze te pakken hebt is het gewoon echt een goede auto.
dawwg zegt
@robert110: Dat is dan stukken beter dan vroeger, toen was het ALTIJD ellende met de betrouwbaarheid, zelfs voor elektronisch spul een dingetje werd :)
rulefollower zegt
@dawwg: Hiervoor had ik een sport, ook een SDV8 Autob., maar ingeruild ivm problemen met de tussenbak. Voorlopig gaat het met de grote RR nog goed. Verder probleemloos.
dare2think zegt
€792 per kwartaal aan wegenbelasting en een Golf R aan BPM. Respect voor de dapperen die hieraan beginnen!
ghost zegt
@dare2think: het zullen er ongetwijfeld genoeg zijn. Gemiddeld dagje in de Cornelis Schuyt in Amsterdam en ik verbaas mij toch altijd weer hoeveel van deze tractors je ziet voorbij komen.
marcow zegt
Doet u mij een XC90 Excellence voor 120k!
kennone zegt
@marcow: ja met een fijne 4 pitter?
Dickie zegt
@kennone: precies best mooie autoxon XC90 alleen die bromfiets motoren is niks.
lecomte zegt
@marcow: Niet echt een vergelijk maar wel een mooie auto.
sezz zegt
Perfecte wagen voor de stijlvolle bad guy in een willekeurige misdaadfilm, met een hyper-materialistische Russische “personal assistant” als reisgenote.
mashell zegt
Wat een ongelooflijk saaie kleurstelling heeft die testwagen, het zal best luxe zijn maar dat straalt het gewoon niet uit. Terwijl dat bij Range Rover juist wel kan.
karaya zegt
@mashell: Less is more.
gregorius zegt
Wat ik wel knap vind, ze hebben die blok dus sinds de introductie van deze versie van de RR erin liggen: sinds half 2012. En ze hebben ‘m van Euro5 tot aan Euro-6d-Temp weten te krijgen: dat vind ik knap.
moveyourmind zegt
Ondanks dat het een hele dikke bak is komt deze LWB een klein beetje armoedig over…
Alsof je het niet kan permitteren om én een luxe limousine én een dikke terreinwagen aan te schaffen.
Mijn keus zou dan toch op een spikslinterfonkelnagelnieuwe S-klasse vallen en een oude Defender of Range Rover classic voor erbij.
loserboi932 zegt
Vergeet niet de mrb van €800 per kwartaal ter vergelijking voor de 4.4 benzine RRS van 2500kg is het €420 per kwartaal.
thomasthomas zegt
Rij wel eens met een v6 versie, je bent wel de koning van de snelweg echt een heerlijk gevoel. Maar in de stad is het gewoon een lomp ongemak apparaat.
lecomte zegt
@thomasthomas: Nooit problemen mee met in de stad rijden en parkeren eigenlijk.
Dutchdriftking zegt
Wat een heerlijke dino!
faith zegt
220 000 EUR voor een zeepkist op hoge poten met de prestaties van een Golf 180PK en het verbruik van een Boeing 737? Status willen hebben kost toch veel geld. Smakeloos dit…
lecomte zegt
@faith: Ten eerste een Golfje weegt een stuk minder, ten tweede een Range Rover is geen vliegtuig, dus dit vergelijk is irrelevant.
faith zegt
@lecomte:
Het punt is dat dit een overbodige auto is aan een overbodige prijs met ondermaatse rijprestaties en een buitensporig verbruik. Niet dat dit te vergelijken valt met een golf en of een vliegtuig…
lecomte zegt
@faith: Goed verhaal, mag je vinden. Ondertussen geniet ik van mijn overbodige auto met een V8.
seicilindri zegt
@faith: afgunst is een bitch
futse zegt
@faith: Haha, een Range Rover smakeloos noemen. Goeie grap :-)
faith zegt
@futse:
Geen grap, ik vind er persoonlijk niks aan. Lompe overbodige auto met een hoog statusgehalte…
gregorius zegt
@faith: zo moet je niet denken. Lang Rover zelf vangt minder voor deze diesel V8 dan voor de 4cyl-hybride. Wouter en Casper laten ook duidelijk blijken dat ze hier de auto willen testen en dat ze het niet per se hebben over het feit dat de NLse staat de prijs van de auto voor jou verneukt.
En ze zeggen ook dat je dit ding niet koop om de race-prestaties, maar om de souplesse (die een Golf met 180pk mist).
Ik word erg hebberig van deze video: prachtauto, ruimte, voldoende ruimte, rijden als een god. Dus in dat geval hebben ze een prima video gemaakt; want ze weten ook wel dat een potentiele Range Rover bestuurder niet de V8 Diesel nieuw in NL ‘koopt’. Dat zal altijd een leaser, bedrijfsauto of een 2e hands import worden.
faith zegt
@gregorius:
Inderdaad een diesel koop je voor zijn soepele trillingsvrije loopcultuur ;-)
Kan zijn dat een 180pk 1.8tfsi soepeler rijdt dan deze mobilhome.
Maar ik breek zeker het filmpje/rijtest niet af. Ik vind dit persoonlijk een overbodige auto dat je enkel en alleen koopt voor status, niet meer en ook niet minder.
sabrerator zegt
De kleurstelling van deze is niet mijn ding, maar wát een bak zeg!
Naar mijn mening de enige auto die alles heeft wat ik ooit in mijn leven nodig zal hebben.
De luxe van een limousine, de ruimte van een bestelbus, een uiterst chique voorkomen (in een andere kleur) en een interieur als een knusse woonkamer (in een andere kleur).
O ja, en enorm terreinwaardig.
Alleen niet sportief, maar dat is het laatste dat ik in een auto zoek. En anders kun je er altijd nog een MX-5 bijnemen.
Helaas kom ik nog een stukje tekort in de financiële mogelijkheden.
Zo’n €220.000 om precies te zijn.
harrie zegt
Duur busje zeg, een V-klasse kost je een derde.
lecomte zegt
@harrie: Zekers, alleen geen V8 en andere doelgroep.
toyotafortuner zegt
Doe mij toch maar een Lexus LX450d
slickrick zegt
@toyotafortuner: precies, you take a Range Rover to go off road , and a Toyota to get you back home.
Dat hebben ze al jaren door in landen waar je een 4×4 nodig hebt.
karaya zegt
@slickrick: Volgens mij maakt Toyota die reputatie niet meer waar.
vaakbenjetebang zegt
De transformatie van een functioneel, zelfverzekerd understated en stijlvol voertuig naar een wanstaltig, opzichtig uithangbord van nieuwe rijkdom op zoek naar ego-validatie door de buitenwereld is compleet. Wat een ontzettende ode aan de wansmaak, dit hok.
harrie zegt
All that glitters is not gold
T5Power zegt
Het lijkt mij frustrerend wanneer je in je 220.000€ kostende mastodont het snotvoor ogen wordt gereden door bv een oude (en 670 kilo lichtere) A8 diesel.
In de mijne ligt een 4.2 V8 bi-turbo diesel die hem destijds (2005) de snelste diesel ter wereld maakte. Omdat de automaat ‘maar’ 650 nm aankon moest het blok terug van ongeveer 750 nm en had ie ook ‘maar’ 326pk.
Wanneer ik zie dat deze 4.4 liter V8 anno 2019 nog steeds niet veel verder komt dan zeg ik Audi Vorsprung durch Technik.
faith zegt
@t5power:
Eerst en vooral dikke Audi dat je hebt maar ik denk dat je met een AUDI A4 2.0 TDI of BMW 320d (beiden 190PK diesel) al een veel pittigere en prettiger sturende machine hebt dan deze egotripper. Inderdaad frustrerend met je hok van 220 000 EUR door de gemiddelde leaserijder terug met de voetjes op de grond komen ipv hoog erboven.
lecomte zegt
@faith: Prachtige aannames allemaal.
faith zegt
@lecomte:
Nee, feiten! Begrijp dat het knaagt… zoveel geld voor een slagschip dat ondermaats presteert maar als de beste zuipt, eruit wordt geknald door een gemiddelde auto doch dan denken dat je koning van de weg bent en uiteraard die zee van ruimte en luxe, ongeëvenaard…
Hoogmoed komt voor de val ;-)
lecomte zegt
@faith: Sowieso maak ik me niet druk om mensen die zonodig bij elk groen stoplicht plankgas moeten. Gelukkig rij ik in de bezineversie, dus heb ik niet zo’n last van leaserijders die sneller willen sprintej. Dat zuipen hoort erbij, anders had ik wel iets zuinigers gekocht. Nou, ik ga zo even egotrippen op de weg, zoals jij dat zegt. Een gemiddelde auto van de weg drukken is zoveel makkelijker in een Range Rover om daarna heerlijk thuis uit te stappen om met de voetjes op de vloer te komen.
lecomte zegt
@lecomte: sprinten*
faith zegt
@lecomte:
Zonder op de man te spelen doch als ik zo uw reacties lees, bevestigt dit alleen maar de mijne… Denken omdat ze (zogezegd) met een Range Rover V8 benzine rondrijden, ze zich beter voelen dan de rest, zich koning op de weg wanen en dan beginnen te huilen als ze in hun pan worden gereden, vervolgens uitvluchten zoeken over de uitzonderlijke ruimte, de supersoepele motor, het comfort, het niet nodig achten aan elk stoplicht te sprinten,…
Want hey, wat zou het… It’s all about the image… Status is everything natuurlijk ;-)
lecomte zegt
@faith: Alles om je aanname te bevestigen, snap je?
ronnys zegt
@faith: Ik acht de kans groter dat de persoon die zo’n auto koopt het gaspedaal niet verder als 50% intrapt groter dan dat ze zich in de pan gehakt voelen bij een stoplicht sprint. Mogenlijk hebben ze niet eens door dat een Golfje een sprintje wil doen. Lekker later gaan toch.
Met een slagschip (laat) je je in alle comfort verplaatsen. Zolang je voldoende vermogen hebt om zonder stress op gang te komen en zonder dat de motor zo hard hoeft te werken dat je hem gaat horen, dan is het toch helemaal prima.
Paardentrailer erachter met nog eens 200.000 euro aan waarde er in. Dan is het helemaal lekker voorzichtig rijden.
Laat het gabbertje maar lekker jakkeren bij het stoplicht.
ronnys zegt
@martijn:
Bevoegdheden: Met deze rijbewijscategorie mag u motorvoertuigen op vier wielen besturen met een maximale massa van niet meer dan 3.500 kg en niet meer dan 8 personen vervoeren (exclusief bestuurder). Met een rijbewijs B mag u:
een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Rijbewijs BE
Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:
een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
onder bepaalde voorwaarden (rijbewijs gehaald voor 19 januari 2013) een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3500 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
Over deze auto:
Hij weegt leeg 2685 kg
Maximum massa (dus lege auto met het laad vermogen) 3340 kg.
Dus met enkel een B rijbewijs mag je op gewicht met een kar (inclusief laadvermogen van de kar) van 160kg rijden voor dat je op de 3500kg zit. Gelukkig mag je altijd met een kar van 750 kg rijden (inclusief laadvermogen).
Met BE (aanhanger rijbewijs) mag je rijden met een auto die (inclusief laad vermogen) 3500kg weegt en een kar die (inclusief laad vermogen) 3500 kg weegt.
Dus als je het goed uitzoek mag je met BE maximaal met 7 ton onderweg zijn.
Volgens de rijbewijsregels vanaf 2013. Indien je BE hebt gehaald voor 2013 mag de aanhangwagen nog wat zwaarder zijn onder bepaalde voorwaarden.
seicilindri zegt
@ronnys: een beetje chauffeur heeft BE toch ?