Ja, dat had je niet verwacht hè, van een PVV-staatssecretaris.
De PVV was nou niet bepaald een partij die vergroening als prioriteit had en ze waren ook geen groot fan van EU-bemoeienis. Toch is het nu een PVV-staatssecretaris die juist wel voor deze zaken pleit.
PVV’er Chris Jansen ontkende eerder nog glashard dat de mens invloed heeft op klimaatverandering, maar is nu kennelijk omgedraaid als een blad aan een boom. Als Staatsecretaris van Milieu zet hij zich namelijk in voor het behalen van de CO2-doelen.
Volgens Jansen valt er vooral veel winst te halen bij de zakelijke markt, ook al zijn er aardig wat elektrische auto’s van de zaak. Er moeten extra maatregelen komen om bedrijven te stimuleren voor een elektrisch wagenpark te kiezen. “Voor het derde jaar op rij blijft de acceptatie van emissievrije auto’s, ondanks financiële prikkels, achter bij de particuliere markt”, aldus Jansen.
Volgens de staatssecretaris zijn maatregelen op landelijk niveau ook niet genoeg en daarom heeft hij een oproep gedaan aan de Europese Commissie. Samen met enkele buitenlandse collega’s is er een brief geschreven aan Ursula, waarin opgeroepen wordt om de zakelijke markt meer richting elektrisch te duwen.
Hoe dat precies moet gebeuren wordt niet concreet gemaakt in de brief. Dat mag de Europese Commissie zelf uitzoeken.
Bron: NRC
mashell zegt
De beste 1 april grap komt op een moment dat je het niet verwacht, 8 oktober bijvoorbeeld!
Robert zegt
Tja, wat verwacht je van een ‘partij’ waarvan de leider (en enig lid) het consequent over ‘klimaatgekte’ heeft en maatregelen afdoet als ‘linkse hobbies’?
mashell zegt
Ik verwacht dat een partij met maar een lid en voor de rest slechts stemvee dat deze Nederland in een dictatuur wil veranderen zoals die partij zelf ook georganiseerd is. Daarom is het volkomen logisch dat ze met die verzonnen asielcrisis via een noodwet het parlement buitenspel willen zetten. Als dat eenmaal normaal is dan regent het noodwetten…
Robert zegt
Ik weet niet wat meer beangstigend is: het vooruitzicht op méér noodwetten of het feit dat een kwart van alle stemgerechtigden het er klaarblijkelijk mee eens is dat je voor bepaalde onderwerpen die je zelf als crisis betitelt, de democratie buitenspel zet.
Maar goed, diezelfde stemverhoudingen laten ook zien dat driekwart het daar dus niet mee eens zal zijn…
Wie weet biedt onze wetgeving nog wel een achterdeurtje om democratisch gekozen partijen die de democratische besluitvorming willen omzeilen, uit te sluiten van deelname aan diezelfde democratische processen. De tijd zal het leren.
barchettadriver zegt
En het kan zo simpel zijn, bijtelling van alles wat uitstoot heeft naar 30-35%, alles wat EV is naar 15%.
waterisnat zegt
Politiek is theater en de PVV gewoon de zoveelste toneelspelers die zich door de swamp (de bureaucraten) laten aansturen. Had niks anders verwacht van deze linkse club.
🎶Democratie is een illusie🎶
audirs3 zegt
Je merkt ook in rechtse kringen dat er een steeds luidere roep komt om energie afhankelijk te zijn. En dat we dus niet CO2 moeten verminderen voor het milieu, maar omdat die olie en gas uit voornamelijk het Midden Oosten komt.
Een EV gaat ten eerste veel efficiënter om met zijn energie (totale energiebehoefte is dus lager), en daarnaast is de stroom van ons netwerk inmiddels al 50% groen en wordt dat alleen maar meer. Dat er ook locaal geen stikstof of roet uitstoot komt is mooi meegenomen.
Dus ook als je niet geloofd in klimaatverandering dan is electricatie van onze gehele energiebehoefte op de lange termijn een slim plan.
ericc zegt
Enkel worden de grondstoffen voor batterijen beheerst door nog politiek onvriendelijker landen dan die van het midden-oosten! Ben je afhankelijk van bv China.
maotje zegt
Duurt niet lang meer. Servie staat op punt om te starten met lithium te ontginnen in mijnbouw.
audirs3 zegt
@ericc onvriendelijker vind ik relatief, zeker als je het vergelijkt met Iran of Venezuela. Maar daarnaast, de lithium import uit China valt in het niet qua uitgaven aan olie en gas. Ook bezien op onze totale import uit China stelt lithium weinig voor. Ook is er concurrentie vanuit bijvoorbeeld Australië, Bolivia en binnenkort Servië. Tot slot is lithium recyclebaar, dus op een gegeven moment zal de vraag afnemen als de markt verzadigd is. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die nooit recyclebaar zijn. Dus gedurende de transitie zijn we nog wel enigzins afhankelijk van landen buiten Europa, maar op de veel langere termijn zal dit nauwelijks meer zo zijn.
audirs3 zegt
Ik bedoel natuurlijk energie ONafhankelijk. En misschien niet als Nederland, maar wel als Europa. Ook voor de veel langere termijn is het jaarlijks honderden miljarden overmaken aan oliestaten geen duurzaam beleid, die Arabieren kopen nu al heel veel op (zoals Volkswagen en voetbalclubs) en dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Als dit zo doorgaat zijn ze straks de eigenaar van onze gehele economie.
herve11f zegt
Ji gaat er dus vanuit dat we geen kunststof nodig hebben. Ook geen pillen en zalven meer. Geen banden, dakbedekking, etc. Een beetje kortzichtig niet?
MarcoM zegt
Vergroening wordt bedoeld, legergroene auto’s, die kunnen dan direct naar het front.
rwdftw zegt
Vanuit de opositie iets roepen is natuurlijk hardstikke makkelijk. Dat verandert direct zodra de partij op het pluche komt te zitten. Want wat is er gebeurd met de instroom aan asielzoekers? Niets. Wat is er gedaan met de belofte van 130km/h overdag? Eigenlijk ook niks, tenzij je ergens in noord oost Groningen woont, of de afsluitdijk over moet. En nu dit weer.
Het moet allemaal groener en beter. Nu is de thuisbatterij een prima middel om de “Duck Curve” te verbeteren maar de overheid geeft aan dat ze geen geld hebben om dat te subsidiëren zodat er daadwerkelijk progressie geboekt kan worden.
Voor de EV geldt ook zoiets, er zijn idealen genoeg. Jan Modaal kan of wil die idealen niet betalen en de overheid trekt de melk op. Resultaat : de fabrieken waar BEVs worden gemaakt draaien op 20-25% van hun capaciteit. Want niemand koopt die BEVs. Het komt gewoon niet van de grond en het kwakkelende overheidsbeleid is daar een groot onderdeel van. Uiteindelijk kost dat banen en werkgelegenheid want fabrieken gaan sluiten en autofabrikanten gaan minder op BEVs inzetten.
Oftewel : lekker gewerkt Overheid!
lekkerlinksrijden zegt
Denk jij dat er binnen een paar maanden zoiets complex als asiel kan worden veranderd? Als het al lukt duurt dat jaren, dat gaat niet even snel.
mashell zegt
Hoezo is asiel complex? Voer de spreidingwet in zodat ook xenofobe dorpen ook hun plicht doen in de opvang, dan is het meteen rustig in Ter Apel. Zorg dat de IND genoeg capaciteit heeft alle aanvragen in een half jaar te behandelen, maak het zo dat als iemand langer dan een jaar in de procedure zit deze automatisch een verblijfsvergunning krijgt. Complex wordt het pas als je dingen die je niet kunt beïnvloeden zoals de instroom wilt gaan regelen.
lekkerlinksrijden zegt
Jij wilt alleen het gevolg aanpakken ipv de oorzaak, dweilen met de kraan open. Waar wil je al die mensen huisvesten die automatisch na 1 jaar een verblijfsvergunning krijgen? Denk jij niet dat het dan een nog grotere aanzuigende werking heeft op de aantallen die hierheen komen? Leer van Denemarken, echter kost dat tijd om voor elkaar te krijgen.
herve11f zegt
Dus we brengen de bevolking van een reusachtig continent gewoon naar Europa en dat vind jij goed? Hoe denk je dat te gaan financieren en überhaupt in controle te houden zodat onze Westerse waarden leefbaar blijven? De andere kant opkijken is al te gemakkelijk.
Richmond zegt
Die komen er toch wel. Kijk Amerika het hek en bewaakte grens posten bij de Grens met Mexico. Je creëert alleen maar extra handel in het krijgen van de mensen in het land, maar dan illegaal. En dan heb je er geen controle over.
herve11f zegt
Neen, die komen er niet want de Europese bevolking wil dat niet wil. Politiek Europa denkt dat ze blijvend hun bevolking op de proef kunnen stellen, maar verwacht maar een kentering. En dan zullen de huidige machtswellustelingen samen met een groot deel van de pers weer moord en brand schreeuwen.
Dat de bevolking nu via de stembus keer op keer een signaal geeft dat het moet stoppen, dat interesseert hun niet. Wel, dan hoeft het de bevolking toch ook niet meer te interesseren wie ze kiezen toch? Ik zou zeggen dat ook hier de derde wet van Newton geldt.
Richmond zegt
Uiteraard, maar de pvv riep heel hard dat alles direct opgelost moest worden. En daar gaat het mis
choecoe zegt
Zie hier een voorbeeld “ je ziel verkopen”.