Nederland is het eerst land ter wereld dat een digitaal verkeersborden overzicht krijgt. Dit kun je ermee.
Digitale verkeersborden kennen we wel, maar een digitaal verkeersborden overzicht. Wat is dat dan? Nou, feitelijk is dit een open data bank voor geïnteresseerden, regionale overheden, wegbeheerders en leveranciers van informatiediensten. De laatste informatie over Nederlandse verkeersborden kan via deze databank opgevraagd worden. Overheid en ICT, soms gaat het wél goed!
De databank is digitaal beschikbaar gesteld In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en regionale overheden. In dit overzicht kun je de afbeelding van een verkeersbord raadplegen, de aanduidingscode en de precieze locatie van het bord. De verzamelde gegevens worden via de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) als open data beschikbaar gesteld. Een concreet voorbeeld is dat ontwikkelaars van verkeersapps of navigatiesystemen informatie uit de database altijd up-to-date kunnen houden.
Het digitaal verkeersborden overzicht is nog in aanbouw. Op dit moment zijn alle verkeersborden langs provinciale wegen, hoofdwegen en de borden in de 130 grootste gemeenten van ons land opgenomen. Na de zomer worden ook borden uit de kleinere gemeenten van Nederland opgenomen.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft HR Groep aangesteld als verantwoordelijke in dit geheel. Deze specialist in verkeersobjecten heeft de data in kaart gebracht en zal de komende twee jaar de databank ook actueel houden. Na die twee jaar zal gekeken worden hoe de periode is verlopen met een eventuele verlenging.
Oké, maar wat heb ik eraan?
Voor ons als automobilisten heeft de komst van het digitaal verkeersborden overzicht ook voordelen. Als er nieuwe verkeersborden worden geplaatst, kunnen navigatiesystemen de informatie snel uit de databank halen en deze toepassen. Zo kom je niet langer voor verrassingen als je een onbekende route aan het rijden bent. Want ook anno 2020 kan het voorkomen dat je navigatiedienst of app een verkeerde maximumsnelheid communiceert wanneer de situatie recent is gewijzigd. Ook informatie over parkeermogelijkheden, laad- en losplaatsen, inhaalverboden, wegversmallingen en meer kan verwerkt worden dankzij de database.
Frenkyboy zegt
https://www.verkeersbordenoverzicht.nl ?
bfvo zegt
@frenkyboy: en waar staan die borden allemaal?
Frenkyboy zegt
Online
mashell zegt
Waarom ontbreekt einde 120?
krisp zegt
Graag volgende keer een link naar het persbericht (https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/07/31/verkeersborden-in-nederland-vanaf-nu-digitaal-beschikbaar) danwel de website (https://www.ndw.nu) waar deze data op komt te staan vermelden.
eaudi zegt
Altijd gedacht dat er iets ontbrak in mijn leven. Plots weet ik wát: een digitale verkeersbordendatabank.
bruinwerker zegt
“Overheid en ICT, gaat soms wel goed.”
Beetje popie jopie doen op de vrijdag?
leaper035t zegt
Nederland Gidsland dus nog steeds van toepassing. Proficiat beste buren!
mustang750supersnake zegt
whooptie fuckin dooo!!!!
frank2b zegt
Nederland is klaar.
sinanberk27 zegt
Verkeersbordendatabank. Mooi galgjewoord.
outlook zegt
Helemaal top toch! Hier betaal je o.a. je belasting centjes voor.
rrk147 zegt
Hier in Noorwegen heb ik ze al gezien dacht ik, oa in Tunnels.
notsobig zegt
@rrk147: Dus in de tunnels van Noorwegen kan je zien waar alle borden in Noorwegen zich allemaal bevinden. Lijkt me nogal afleidend, gebeuren zeker veel ongelukken in die tunnels of niet? ?
p993 zegt
@notsobig: haha…gevalletje klok/klepel…hij/zij zou ff artikel moeten lezen
maldini zegt
Een familielid van een overheidsfunctionaris gaat aardig rijk worden binnenkort…