De naam blijft raar, maar het recept kan iets bijzonders opleveren. Tijd voor de rijtest van de nieuwe Porsche 992 Turbo S om het uit te vinden.
Het was een donderslag bij heldere hemel: het debuut van de 911 Turbo in Parijs in 1974 op de Motor Show. Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar destijds was een vermogen van 260 pk bijna bizar te noemen. Dankzij de nog relatief nieuwe technologie van de uitlaat turbocompressor, die tevens naamgever werd voor deze nieuwe 911 variant.
De wereld maakte eveneens kennis met een bijzonder fenomeen: het turbogat. Tussen (vol) gas geven en het opspoelen van de turbo zit een momentje. Dat moment gebeurt er nog niet zo veel en was de drie liter boxermotor nog relatief tam. Zodra de turbo erin kwam, was het echter een compleet ander verhaal. Een verhaal wat niet altijd goed afliep en waarmee de Porsche 930 de naam widowmaker verdiende. Een opspoelende turbo leidt tot een abrupte opbouw van het koppel, wat leidt tot wielspin, wat in een auto met motor achter de achteras leidt tot veel overstuur. En elektronica om het allemaal te beteugelen was er niet.
Toch dacht Porsche in 1977 dat het een goed idee was om de 911 Turbo wat extra pep te geven: de inhoud van de zescilinder boxer werd vergroot tot 3.3 liter en het vermogen steeg tot 300 pk. De 930 Turbo was er ook als cabriolet (die versie is altijd gebleven) en als Targa (die is er daarna nooit meer geweest).
Zonder de hele historie van de 911 Turbo hier te behandelen, is er misschien nog één generatie die het noemen waard is. Bij de generatie 993 paste Porsche voor het eerste twee turbo’s toe, bovendien kreeg de 993 Turbo vierwielaandrijving en passeerde het model voor het eerst de grens van 400 pk. De 3.6 boxer zescilinder schopte het in 1995 tot 408 pk en 540 Nm. De latere Turbo S kwam zelfs tot 450 pk en haalde daarmee de magische 300 km/u.
Turbo, turbo, turbo
De naam 911 Turbo is inmiddels wel een beetje achterhaald. Sinds de facelift van de vorige generatie heeft de 911 Carrera S immers ook twee turbo’s. En de instap 992 Carrera: je raadt het al, ook die heeft twee turbo’s. Het unieke van de Turbo is dus helemaal niet zo uniek meer. Dat betekent dat Porsche aan de bak moest om van de 992 Turbo S iets echt bijzonders te maken. Er moet tenslotte wel een aanleiding zijn om (fors) bij te betalen voor een dikkere 911.
Een nieuwe zescilinder
Onder de motorklep (aan de achterzijde) ligt een nieuw ontwikkelde krachtbron die is gebaseerd op de huidige motorgeneratie van de 911 Carrera (S). Het 3.8 grote zescilinder boxermotor voldoet aan de laatste emissienormen, maar Porsche moest natuurlijk ook nog betere prestaties leveren. De ingenieurs richtten zich ook op gasrespons, vermogen- en koppelafgifte en wilden ook bereiken dat de boxer lekker toeren draait.
De nieuwe zescilinder krijgt via een nieuw inlaatsysteem zijn zuurstof binnen. De eerdere routing van proceslucht- en inlaatluchtkoeling was omgedraaid. De inlaatluchtkoelers, die 14 procent groter zijn dan bij het vorige model, zijn verplaatst van hun vorige positie in de achterspatborden naar direct achter de motor. De luchtfilters kregen een plek in de achterspatborden, waarbij de lucht wordt toegevoerd via vier inlaten aan de zijkant onder de achtervleugel en in de zijpanelen aan de achterkant. De openingen zijn groter en hebben minder weerstand, allemaal goed om meer lucht de motor in te krijgen.
Twee symmetrische en grotere turboladers met variabele turbinegeometrie (VTG) draaien nu in tegengestelde richting aan de linker- en rechterkant. De diameter van de turbinewielen is met vijf millimeter vergroot tot 55 mm, terwijl het 61 mm compressorwiel nu drie millimeter groter is dan voorheen. De wastegate kleppen worden elektrisch aangestuurd middels stappenmotoren. Met als voordeel dat de actieve en volledige opening van de wastegates na een koude start de katalysator sneller opwarmt. De boostdrukregeling is ook sneller en nauwkeuriger.
650 pk voor de 992 Turbo S
Het resultaat: 650 pk bij 6.750 toeren per minuut. En genoeg koppel om een diesel zich te laten verslikken in een slok Adblue. Tussen 2.500 – 4.000 tpm is er 800 Nm beschikbaar. Het is ook vanaf net onder de 3.000 toeren dat de twee turbo’s er echt zin in krijgen. Eronder is de gasrespons minder alert en moeten de turbo’s zich nog vullen met uitlaatgassen. Dat merk je echter alleen als je denk het beter te weten; als je zelf schakelt in plaats van de excellente achttraps automaat zijn werk te laten doen.
Over de prestaties kunnen we kort zijn: de Porsche 992 Turbo S zal tijdens elke rijtest gehakt van alles en iedereen maken. Neem een hypercar mee om de sprint te kunnen winnen, anders leg je het af. De sprint naar de 100 doet de Porsche 911 Turbo S nu in 2,7 seconden. Dat is sneller dan de Taycan Turbo S, sneller dan de GT2 RS, maar ook sneller dan de F8 Tributo en 720S.
Van stilstand naar 200 km/u duurt 8,9 seconde, de topsnelheid is 330 km/u. In theorie moet de 992 Turbo S de Italiaan en de Engelsman weer voor laten gaan.
Waar de 911 Turbo S absoluut excelleert is de acceleratie vanuit stilstand. Dankzij vierwielaandrijving is er ontstellend veel grip, ook doordat het gewicht van het motorblok op de achteras rust. Voeg daarbij de hyper efficiënte en altijd werkende launchcontrol van Porsche en je hebt een winnaar. Het geweld vanuit stilstand is ongeëvenaard. De neus van de auto wordt echt licht, de 992 Turbo S trekt er zo hard aan dat de voorwielen nog maar net het asfalt raken.
Een vleugje GT2
De vorige generaties 911 Turbo hadden voor mij al een te hoog gehalte stofzuiger. Hoe capabel en snel ze ook waren, beleving en geluid bleven altijd wat achter. Het was de dikste en snelste 911, maar de Turbo eindigde tot voor kort nooit op de oh-mijn-god-deze-moet-ik-ooit-bezitten lijst. Misschien verklap ik hier mee de conclusie, maar de 992 Turbo S komt daar nu zeker wel op.
De Porsche 992 Turbo S van de rijtest had het optionele sportuitlaatsysteem, wat zeker hier aan bijdraagt. Het is voor eerste dat Porsche het aanbiedt voor de 911 Turbo en het is een must om mee te bestellen. Net als het standaard uitlaatsysteem, heeft het elektrische, continu verstelbare uitlaatkleppen. De speciaal ontwikkelde interne stroomgeleiding van het Sport Exhaust System creëert een bijzonder onderscheidend geluid dat typerend is voor 911 Turbo-modellen. Van buiten herken je de sportuitlaat aan de twee ovale uitlaatpijpen in hoogglans zwart of zilver zijn. Het standaard uitlaatsysteem heeft twee rechthoekige, zwart verchroomde dubbele uitlaatpijpen.
Lekker dikke koets
Het lijkt er bijna op alsof deze generatie Porsche 911 vooral ontworpen is als Turbo. De 992 smoelt nog lekkerder als Turbo. De voorzijde werd 45 millimeter breder, waarmee de 911 Turbo nu 1,84 meter breed is aan de voorzijde! Aan de achterkant was de 911 Turbo nooit een bescheiden auto en dat is met de 992 niet anders. Er kwam zowel links als rechts een centimetertje bij, voor een totale breedte van 1,90 meter. En bij een brede auto met veel vermogen horen ook brede banden. Voor staat de 911 Turbo S op 255/35 20 en achter op 315/30 21 rubber.
Conclusie en prijs Porsche 992 Turbo rijtest
De nieuwe Porsche 911 Turbo S maakt hebberig. Gelukkig (of helaas) beland je na het bestuderen van de prijslijst weer met beide benen op aarde. De nieuwe 911 Turbo S Coupé is er vanaf 279.000 euro. Ze zijn nog niet in het wild gespot, maar er komt ook een nieuwe Porsche 911 Turbo S Cabriolet en die kost 294.100 euro. Auw.
Toch is het “voordelig” voor 650 pk en deze prestaties. En voor het eerst zou ik iedereen ook adviseren om bij het shoppen voor een dikke 911 Carrera S, ook even een blik te werpen op de 911 Turbo S. Het is (voor nu) de beste Porsche 911 die je kan kopen.
Autoblog Supercar Week 2020 is mede mogelijk gemaakt door Louwman Exclusive. Louwman Exclusive vertegenwoordigt McLaren, Morgan, Lamborghini, Automobili Pininfarina, De Tomaso, e.v.a.
Kijk voor het gehele aanbod (nieuw en pre-driven) op
bernoulli zegt
Oef, wat een heerlijke bak!
Dutchdriftking zegt
Droomauto! Een gele targa graag.
Henk_he zegt
Euh, wil je nou een witte Turbo S of een gele Targa? ?
thjvanvlerken zegt
@dutchdriftking: inderdaad een droomauto
jaapiyo zegt
Nu ik ouder en ouder word, begin ik de Turbo steeds beter te snappen. Ik zou nog steeds voor de GT3 gaan, maar het is niet per se een volledige no-brainer meer. Alleen die ovale uitlaten alsmede dat lelijk stuk zwart plastic waar ze inzitten zijn knaak. Ding klinkt toch niet, dus ik zou gewoon voor de standaard uitlaat gaan.
Henk_he zegt
Nu ik ouder wordt kom ik tot de conclusie dat (tenzij ik de loterij win) het hoogste haalbare misschien ooit een mooie 997 Turbo S is, maar meer zal er niet in zitten. Ach ja, blijven dromen..
mwti zegt
-edit: doe eens vriendelijk.-
kennone zegt
-edit: doe eens vriendelijk.-
racerx zegt
-edit: doe eens vriendelijk.-
mwti zegt
-edit: doe eens vriendelijk.-
baardmijt zegt
@racerx: Dankje. Ik wist niet hoe ik het netjes kon brengen, jij deed dat uitstekend.
karaya zegt
“Het was een donderslag bij heldere hemel: het debuut van de 911 Turbo in Parijs in 1974 op de Motor Show. Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar destijds was een vermogen van 260 pk bijna bizar te noemen.”
260 pk bizar in 1974?
Er waren twintig jaar eerder al genoeg auto’s die daar over heen gingen. In 1974 was het al helemaal niet bizar. Een Countach deed 375 pk. Een BB 340. Een Bora 330.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
StijnB zegt
Op papier… had je misschien een handvol Italianen die aan 300+ pk’s zaten inderdaad.
karaya zegt
@StijnB
Niet op papier hoor, anders kan je geen gemeten topsnelheid halen van 280 plus.
Overigens, 260 pk uit drie liter is ook nog een heel laag specifiek vermogen voor een motor met drukvulling. Ook in 1974.
All hail Porsche.
mpgc zegt
@karaya: snap je punt. Naast die Italianen waren er in de jaren zeventig natuurlijk ook een aantal muclecars met 400+ pk. Voor een weg Porsche was het in die tijd wel bizar veel vermogen. Heb een paar jaar geleden mogen rijden in een vroege 930 (de 3.0 met de vierbak). Heftige ervaring hoor, turbo komt er in als een voorhamer ?
karaya zegt
@mpgc
I know.
Een vriend van me had er één, een 930 3.0 Turbo. Vergeet je nooit meer, beestachtig.
barry355gtb zegt
Deze Turbo S is absoluut een echte supercar. Welke andere supercar zou dit nog kunnen verslaan. Op youtube heb ik al een aantal sprints gezien, waar de 0-100 binnen de 2,54 seconde werdafgeraffeld. Geen enkele andere supercar kan dat weerleggen. Hooguit met de aanschafprijs en exclusieve looks.
Ram-G-maN zegt
Blijft een indrukwekkende apparaat. Matt Watson van Carwow klokte deze Turbo S op 2.55 seconden naar 0-96km/u (0-60mph). Dat is ronduit belachelijk snel. De conservatief opgestelde acceleratiecijfer van Porsche kun je dus gerust met een korreltje zout nemen. Nissan wat is uw antwoord op deze 911?!
kennone zegt
@AutomotiveDesigner: dat is simpel 1000pk setup er op en goan!
jeroenm83 zegt
Geweldig mooie auto. Techniek, subtiliteit, en…..man, die prestaties. In 8,6s naar de 200. Ongelooflijk. Met typisch Porsche-geluid. Heel gaaf.
Ik vind die afwijkende velgenmaat niet echt mooi. Wellicht dat even in het echt zien. Een dergelijke opmerking zou ik niet maken over de nieuwe sturing-elementen van BMW.
Dank Taycan, Macan en Cayenne dat dit soort auto’s nog altijd worden (door)ontwikkeld. Lekker nieuwtje tussen een whopping nieuwe 4 opnames op de IC.
monsieurleloure zegt
Nog even geduld en de Tesla Roadster raffelt de 0 naar 100 in 2.1 seconden af, baas boven baas. (-;
kennone zegt
@monsieurleloure: en naar de 200 of 300?
mwti zegt
Nu ik ouder word ga ik begrijpen dat dit de auto is die je gaat kopen. Dit is gewoon het beste wat er is.
frederik zegt
Heel indrukwekkend, maar ik vraag me werkelijk af wat je met dit vermogen moet, behalve op de Autobahn.
karhengst zegt
Nooit gedacht dat Oliesjeiks nog van goede smaak beschuldigd zouden worden. Dit oogt toch net wat stijlvoller dan zwarte velgen met alcantara stoelen en (nep)Carbon inlegpaneeltjes in het interieur?
scheurbuik zegt
Fantastisch ding. In het echte verkeer rijd je alles zoek met deze. Maar waarom plaatsen ze nu microfoons in de wielkasten om te detecteren of de weg nat is? Er zit toch wel een regensensor op?
Rick-dos zegt
@scheurbuik Een weg kan ook nat zijn zonder dat het regent. ;)
Rick-dos zegt
Voor mij was de GT3RS altijd de Porsche die je moest hebben. De Turbo vond ik nooit wat aan, maar sinds de 991 en nu zeker met de 992 word ik toch wel heel hebberig van de Turbo.
karaya zegt
Ik verlang steeds meer terug naar een RS 2,7.
S8-2000 zegt
Wouter, krijg je nou nooit problemen met de juten met dit soort filmpjes? Oké, je gaat voor deze test naar Mexico, waar toevallig ook windmolens staan, en daar trap je ‘m op z’n staart, maar toch…
realhustler zegt
In Duitsland staan meer windmolens dan hier…
Ot92 zegt
@S8-2000 Waarom zou ie in de problemen komen voor het hardrijden bijvoorbeeld.
Er moet wel aangetoond kunnen worden dat het op dat moment in Nederland gebeurde he…
Onehp zegt
Beetje acceleratie is leuk, maar het is vooral de ‘handling’ die indruk maakt op me.
https://youtu.be/qpL1eoZW11w
kniesoor zegt
@Onehp: Natuurlijk op verzoek van en betaald door Porsche. Aber der Herr Schrick kann es ja . . . schricklich gut vertellen/uitleggen. Van zo’n filmpje word ik subiet enthousiast.
Onehp zegt
… het is blijkbaar ook nodig, want de gemiddelde instagram ‘journalist’ komt niet verder dan ‘oef heel snel acceleratie, wow’ – niveau… Het Cayenne Gotland ring filmpje is ook super :D
Daanvk911 zegt
En nu wachten op de lichtgewicht 992 Turbo met een ducktail, 918 stoelen en een rolkooi, kwijl.
hbk62 zegt
Fijn filmpje, complimenten. Erg onderhoudend en informatief. Jaloersmakende auto.