Allemaal voor de likes. De politie scoort er 14 mille aan boetes mee.
Ramptoeristen zijn het allerergst. Natuurlijk, het menselijk brein is dermate nieuwsgierig dat we eigenlijk toch willen kijken, ook al weten we dat doorrijden een verstandigere keuze is. Gek genoeg zie je dit fenomeen alleen bij ongelukken en niet bij schoolboeken. Dan is men vaak wat minder nieuwsgierig.
Op de A1 was het afgelopen dinsdag weer raak. Voorbij het knooppunt richting Hengelo en Apeldoorn was een flink ongeluk gebeurd. Bij de kettingbotsing raakte vier auto’s en een vrachtwagen betrokken. Dit zorgde er vervolgens voor dat de complete snelweg tijdelijk was afgesloten en dus een hoop files.
Ramptoeristen
Een dame was in haar auto bekneld komen te zitten door de kettingbotsing. Ze werd gelukkig uit haar benarde positie bevrijd door de brandweer. Vervolgens bracht een traumahelikopter de zwaargewonde dame over naar het ziekenhuis. Terwijl de automobiele ravage nog op het asfalt stond, liet de politie een gedeelte van het verkeer alvast door.
Maar wat deden de voorbij rijdende mensen? Natuurlijk, precies wat je verwacht. In plaats van doorrijden, gingen ze massaal met de smartphone foto’s en video’s maken. Om met Lebbis te spreken, deze mensen hebben dus ook gewoon stemrecht! De politie stak er wel een stokje voor.
Iedereen die namelijk met de mobiele telefoon in de hand voorbij het ongeluk reed, kreeg namelijk een ouderwetse dikke boete. Dit zijn geen malse boete’s, want per bon levert het de schatkist 350 euro (plus 9 euro administratiekosten) op.
Politie scoort 14 mille aan boetes
Er waren nogal wat mensen die het nodig achtten om foto’s en video-opnamen te maken van het ongeluk. Maar liefst 39 automobilisten werden op de bon geslingerd. Inclusief de oh zo belangrijke administratiekosten (waarom is dat niet gewoon inbegrepen?) leverde dat meer dan 14.000 euro aan boetes op!
Wat is dat toch voor wonderlijk fenomeen? Natuurlijk is het zo dat iedereen tegenwoordig een apparaatje op zak heeft om foto’s te maken. Dat ging vroeger wel wat anders, als je geen camera bij je had, kon je hooguit iets te lang kijken om vervolgens door te rijden. Bij het Algemeen Dagblad spraken ze een verkeerspsycholoog, Gerard Tertoolen. Volgens hem is het enkel en puur voor de likes. Waar men ‘vroeger’ foto’s maakte om ervan te leren, heeft het tegenwoordig slechts 1 doel: likes.
De beelden worden dan namelijk supersnel gedeeld via alle social mediakanalen. Door deze likes voelen de mensen zich iets beter. Wat leven we toch in een rare wereld.
Via: AD Auto.
Fotocredit: ongelukje van een AB-lezer die de foto zélf maakte (archief), via @benja01.
rrk147 zegt
Naast Lebbis dan ook maar Jan Jaap van der Wal citeren: je doet niet meer mee! Als je foto’s maakt bij een ongeluk, tijdens rijden, doe je gewoon niet meer mee.
Terecht natuurlijk die bekeuring, vaker doen.
mashell zegt
Als je belevenis van de dag is dat je langs een ongeluk rijdt dan ben je eigenlijk heel erg zielig.
Ik kijk er al weer naar uit mijn lunch van vanmiddag op de socials te posten, boterham met smeerkaas. Hmmm!
Robert zegt
Oké, het is nu bijna één uur, hoe smaakte die?
Roskampies zegt
Geld die boete ook voor de bijrijder/ passagiers op de achterbank?
tuutertuuter zegt
Nee, het gaat om het in de hand hebben van de mobiel als bestuurder. De morele bezwaren zijn niet beboetbaar.
mashell zegt
Schending van privacy van eventuele slachtoffers of hulpverleners is ook strafbaar.
dtwo zegt
1 boete, 2 boetes. Geen apostrof nodig.
rogerzz zegt
Ik hou braaf 2 handjes aan het stuur, als je zo’n TikTok-kleuter voor je hebt die afremt tijdens het filmen/foto’s kun je maar beter ook voor je blijven kijken. Die 350 euro mag van mij naar 450 euro hoor, prima inflatiecorrectie.
erwh zegt
Boete naar 450 euro en alle social media accounts verwijderen inclusief complete geschiedenis. Dat laatste is natuurlijk geen boete maar een cadeau, maar daar komt men pas na een paar maanden achter.
potver7 zegt
Kortom: de politie stak er helemaal geen stokje voor, die liet die mensen gewoon hun gang gaan en stuurt de rekening later wel. Terecht overigens, daar niet van.
Overigens is ramptoerisme van alle tijden. Dat iedereen nu een mobieltje in z’n hand houdt is natuurlijk bezopen, maar de Engelsen hebben niet voor niks de term ‘rubbernecking’ uitgevonden. Niet voor niks gebeuren er relatief vaak ongelukken op plaatsen waar op de andere rijbaan iets aan de hand is. Dankzij de mobieltjes heeft de politie nu eindelijk een stok om mee te slaan.
autogeak zegt
Hier geniet ik echt van! Ik snap de toegevoegde waarde van het filmen ook niet. Gaan mensen dit zelf nog terug kijken of laat je aan vrienden zien van kijk is een ongeluk. In beide gevallen kan ik me niet voorstellen dat dit interessant is.
Johanneke zegt
Ik haat kijkers. Sta je in de file omdat er aan de andere kant een ongeluk is gebeurt. Voor dit soort dingen moet autonoom rijden echt doorzetten.
karhengst zegt
Het bestaat al, in de volksmond wordt het ook wel “het OV” genoemd. Prima om zulke lui daar een proefabonnement van 2 maandjes op te geven.
jeroen20vt zegt
Ik gebruik nooit mijn telefoon tijdens het rijden en heb een tijdje geleden de boete gehad. Een politie agent had schijnbaar geconstateerd dat ik mijn telefoon vast had. Je kunt er niks tegen doen, omdat het zijn woord tegen het mijn woord is. Sindsdien ben ik toch wat minder eens met agenten die zomaar mogen waarnemen en kenteken opschrijven zonder bewijslast. Ik vind het overigens nog steeds terecht dat mensen met telefoon in de hand op de bon gaan. Ik heb wel nogsteeds pijn in de buik van zon hoog bedrag voor iets wat ik nooit heb gedaan.
cossiekiller zegt
En dan zet de politie dit allemaal op sociale media… Hoeveel boetes ze wel niet geint hebben.
Alles doen die smurfen voor de likes! Bah