Het is weer eens zo ver. De politie en FIOD nemen een paar leuke auto’s in beslag vanwege vermeende witwaspraktijken.
Horeca- en autobedrijven zijn een populaire bestemming voor mensen met verkeerde bedoelingen. Ondanks de moderne technologie om te bankieren, maakt men toch geregeld gebruik van contant geld.
In het geval van de horeca heb je het over telkens een beetje. In autobedrijven soms een hele hoop geld om. Nu zijn er allemaal regels voor hoe hier mee om te gaan. Zo heb je in de wet Bibob, bijvoorbeeld. Ondanks dat het vrij duidelijk wordt gemaakt dat het NIET de bedoeling is, zijn er bedrijven die het kennelijk niet helemaal goed begrijpen.
Politie en FIOD
Volgens de FIOD en recherche is dat bij Autobedrijf Ficus in Panningen en een snackbar in Helden het geval. De landelijke recherche, politie en FIOD hebben bij deze twee bedrijven invallen gepleegd vanochtend. Volgens hen zijn beide bedrijven betrokken bij witwaspraktijken.
Uiteraard is er het een en ander in beslag genomen. Omdat het nogal lastig is om ALLE frikandellen, kipcorns en nasischijven in beslag te nemen, zijn er auto’s meegenomen. Met name waardevolle auto’s ‘uit het hogere segment’, waaronder een dikke Audi A5, Range Rover Evoque en een heuse Ferrari 599 GTB Fiorano.
Landelijke eenheid
Aan de foto’s van de Landelijke Eenheid te zien, is de Ferrari voorzien van matte lak en zwarte velgen. Eigenlijk is dat al voldoende om een auto in beslag te nemen. Op een verrassend gave Mercedes-Benz E500 Elegance (voor slechts 12 mille!) is een gele sticker te zien dat misdaad niet loont. Dat hadden de vermeende sujetten eerder moeten weten.
Er is ook beslag gelegd op panden en grond, naast de dure auto’s. Het gaat overigens niet alleen om het Autobedrijf en de snackbar die verdacht worden. Op een andere locatie in Panningen en in Kessel waren op hetzelfde moment ook invallen. Ook daar zijn spullen in beslag genomen.
Over de oorzaak wil de politie nog niet veel loslaten. Het zou gaan om ‘internationale constructies’ waarbij er veel geld wit gewassen wordt. Zonde, want die Mercedes E500 Elegance 4Matic (de 388 pk versie!) klinkt als een geweldige auto.
Via: De Limburger
Fotocredits: Landelijke Eenheid.
gregorius zegt
En de politie was niet in staat om even te kijken of zn lens wel schoon was en/of een iemand te vinden met een telefoon die niet 8 jaar oud was?
Verder natuurlijk goed. Zwart geld criminelen aanpakken.
Lijkt me best leuk werk om dit uit te zoeken trouwens. Wel anoniem natuurlijk, anders weet je zeker dat je nog eens in zee belandt (met betonnen schoenen)
metalmike zegt
@gregorius: Dat de foto’s zo slecht zijn zal komen doordat ze de omgeving niet herkenbaar in beeld willen brengen?
flatsix010 zegt
Allemaal eigendom van een bekende familie in de regio. Het bedrijf zou eerst Fiscus gaan heten maar dat mocht niet, toen toch maar Ficus.
MrHyde zegt
@willeme, je kunt alvast gaan denken hoe hoog je bod wordt op die E500 wanneer die bij de domeinen staat. Houd bij je bod wel rekening houden met het opgeld.
geen1234 zegt
Ik weet niet precies hoe het werkt met dat in beslag nemen, maar het lijkt me zo dat dit een stadium is voordat iemand veroordeeld is. Dan is het het toch erg onprofessioneel van de politie om zelf iemand als dief te bestempelen met zo’n stikker ‘afgepakt, misdaad loont niet’.
mashell zegt
Als de boeven worden vrijgesproken kunnen ze de politie aanklagen voor smaad, laster en reputatieschade. Maar dat gebeurt eigenlijk nooit.
smijsie zegt
@geen1234: Helemaal met je eens. Je wil ook niet weten hoe er met die auto’s en andere spullen omgegaan wordt terwijl het nog geen staatseigendom is
donvincenzo zegt
Hoe komt het dat jij dat kennelijk wel weet?
smijsie zegt
@donvincenzo: Voor mijn werk heb ik er helaas mee te maken
dees zegt
Het word echt niet zomaar gedaan.
Vroeger toen ze dit nog niet deden en er gewoon een aanklacht van justitie kwam gebeurde het te vaak dat de de criminelen de bui al zagen hangen en hun dure autos en horloges etc snel verkochten voor cash.
De autos gingen dan naar het oosten of werden voor onderdelen uit elkaar gehaald.
roadster zegt
Wanneer er vrijspraak volgt, brengt de politie de auto terug met een sticker: “teruggegeven, ook de politie maakt fouten” en zetten ze hier een foto van op Instagram.
sportabgasanlage zegt
Akkoord, je bent voor de wet onschuldig tot ’t tegendeel bewezen is voor de rechter. Echter, dit soort onderzoeken gaan niet over 1 nacht ijs. De FIOD, het OM en de politie zullen inmiddels voldoende aanleiding en bewijsmateriaal hebben verzameld die deze inval en inbeslagnames kunnen onderbouwen.
In het geval dat verdachten toch worden vrijgesproken, krijgt men een vergoeding ter hoogte van de dagwaarde van de inbeslaggenomen goederen. En als men dat wil, kan men nog een schadevergoeding eisen. In de praktijk gebeurt dat echter maar zeer zelden. De meeste zware jongens pakken hun verlies en gaan vrolijk door waar ze gebleven waren. Want de straffen stellen toch weinig voor en de slimme jongens hebben voldoende appeltjes voor de dorst.
kniesoor zegt
Zie het als een soort conservatoir beslag. Dat kan ook gebeuren voordat er een veroordeling is. Je bent als beslaglegger inderdaad schadeplichtig als blijkt, dat het beslag ten onrechte is gelegd.
Robert zegt
Ik hoorde er vanmiddag een verslag over, op Radio 1. Zo’n buurtbewoner die zegt “zo’n Golfje met die km-stand, en voor maar 7 mille, je wist eigenlijk wel dat dit nooit uit kon”. Zoveel mogelijk omzet draaien dus, zonder klaarblijkelijk te letten op enig winstoogmerk is één van de grootste triggers om dit soort bedrijven aan een nader onderzoek te onderwerpen.
Ik hoop voor de potentiële klanten alleen maar, dat ze nog geen aanbetaling hebben gedaan op een nog te leveren occasion…
amg88 zegt
De snackbar is niet verdacht in deze zaak. Vanaf 2014 is deze overgenomen door een nieuwe eigenaar die hier niks mee te maken heeft volgens het artikel op L1. het gaat om de appartementen boven deze snackbar in Helden.
p993 zegt
@amg88: mooi zo, dan hoeft Helden niet te verhongeren!!