Deze Volvo zuster is absoluut een auto waar leaserijders naar uit kijken. Tijd om de Polestar 2 aan een rijtest te onderwerpen.
Helemaal nieuw voelt de Polestar 2 natuurlijk niet aan. Dat de inspiratie voor zowel Polestar 1 als deze Polestar 2 vandaan kwam, is wel duidelijk. Voor wie het zich nog kan herinneren: ooit zag de Polestar 2 het levenslicht als Volvo concept 40.2. Het is maar de vraag of het erg is, qua styling zit Volvo aardig in de goede richting.
Wat is Polestar ook al weer
Polestar is het elektrisch performance merk, in gemeenschappelijk eigendom van Volvo Car Group en Zhejiang Geely Holding. Daarmee moet Polestar zeker meer worden dan een kloon van diverse Volvo’s, maar onderhuids wel profiteren van gezamenlijke technologieën. Hoewel de Polestar 1 een plug-in hybride aandrijflijn heeft, gaan alle toekomstige Polestars volledige elektrisch worden. Qua ontwerp geeft de Polestar Precept richting aan de eigen koers die ze ook qua design gaan voeren.
De volledig elektrische Polestar 2
De Polestar 2 is gebaseerd op het CMA platform, waar onder andere de Volvo XC40 op wordt gebouwd. Ook van de XC40 komt er een volledig elektrische versie, maar Volvo biedt ook nog diverse benzine en plug-in hybrid varianten aan.
Het accupakket ligt in de bodem en heeft onderaan een H-vorm. De bovenste laag heeft een T-vorm, waarbij de voetenruimte bij de achterbank vrij wordt gehouden. Als je er op let, is de bodem voorin inderdaad wat hoger, maar zonder dat je er last van hebt als bestuurder.
Het accupakket bestaat uit 27 modules van 12 cellen, totaal 324 stuks. Zonder beschermende “doos” weegt het pakket 385 kg, het geheel telt op tot 499 kg. Het gewicht is en blijft (voorlopig) de achilleshiel van alle elektrische auto’s, tenzij er een erg klein accupakket wordt gemonteerd. Het totaalgewicht van de Polestar 2 is een niet malse 2123 kg (een Tesla Model 3 Dual Motor is zo’n 200 kg minder zwaar).
De bruto accu capaciteit van de Polestar 2 is 78 kWh. Netto bruikbaar is 75 kWh. Het opgegeven energieverbruik is 19,3 kWh/100 km en de WLTP range is 470 km. Dat is net iets minder dan de 500 kilometer die Polestar ooit aankondigde, maar het is meer dan acceptabel voor de meeste gebruikers. Gedurende onze één dag durende rijtest van de Polestar 2 konden we natuurlijk maar moeilijk een uitgebreid oordeel vellen over de praktijk actieradius. Zolang we niet aan het stampen leek ruim over de 350 km zeker reëel.
Laden Polestar 2
Minstens net zo belangrijk als de range, is hoe snel je kan laden. Ervaren EV rijders weten dat er een verschil is tussen AC laden (thuis en publiek) en het DC snelladen, wat je bijvoorbeeld langs de snelweg kan doen. Gelukkig heeft Polestar zijn huiswerk goed gedaan en zijn de laad-specificaties.
AC laden kan de Polestar via een driefase aansluiting met maximaal 11 kW. In maximaal 7 uur is de Polestar 2 dus weer 100% opgeladen. Het snelladen kan met maximaal 150 kW. Polestar communiceert daarover dat van 0-80% laden dan in 40 minuten geklaard is. Voor de snelle rekenaars: dan laadt de Polestar 2 in ieder geval niet de hele laadcyclus op het maximum van 150 kW.
Prestaties Polestar 2
Ook deze specificaties zijn dik in orde: de Polestar 2 heeft één motor op de vooras en één op de achteras. Bij elkaar opgeteld heeft de vierwielaangedreven Polestar 2 dan 408 pk vermogen en 660 Nm aan maximum koppel. Dus ondanks het forse gewicht, schiet de Polestar 2 bijzonder rap uit de startblokken. De 0-100 km/u duurt slechts 4,7 seconde, nog niet zo heel lang geleden waren dat soort tijden gereserveerd voor Porsches en dikke BMW’s. De topsnelheid is begrensd op 205 km/u, het schijnt dat je dat ook zo aantikt.
De snelheidssensatie is typerend voor een elektrische auto. De tussenacceleraties zijn bijzonder snel, vooral omdat de Polestar 2 direct een schop uitdeelt als je op het gaspedaal gaat. Op (illegale) hogere snelheden vlakt de acceleratie af, daar doet een verbrandingsmotor gevoelsmatig beter. Tenzij je niet zo gehecht bent aan je rijbewijs is dat uiteraard niet zo heel erg relevant.
Polestar 2 Performance Pack
De Polestar 2 van de rijtest was uitgerust met het Performance Pack, die nog een sportief randje geeft. Voor 6 mille biedt het Polestar 2 Performance Pack Öhlins Dual Flow Valve instelbare dempers, Brembo remsysteem met vier zuigers, gesmede 20 inch lichtmetalen velgen, en ‘Swedish Gold’ ventieldoppen en veiligheidsgordels.
De Öhlins-dempers zijn handmatig te stellen op 22 standen op basis van voorkeur bestuurder. Het issue daarmee is dat je onder de auto moet kruipen om dit te gaan doen, de gemiddelde bestuurder zal dat net zo vaak doen als rijden in een F1 auto. Het klinkt leuk voor in de kroeg, maar praktisch heb je er weinig aan.
De 20 “ gesmede lichtmetalen velgen reduceren de onafgeveerde massa met 1,5 kg per wiel. Het gaat te ver om te zeggen dat direct te voelen is, maar het helpt natuurlijk wel.
Weggedrag
Het ziet er uit als een Volvo, rijdt het dan ook als Volvo? Moderne Volvo’s zijn vooral comfortabel, veilig en rijden ook een beetje zo. Aangezien Polestar zich manifesteert als het performance merk binnen de Volvo group, mag je er best wat van verwachten. Gedeeltelijk maakt Polestar die belofte waar, maar er is wel een duidelijk keuze gemaakt qua karakter.
Feitelijk kan je aan de vermogensverdeling al afleiden hoe de Polestar 2 vermoedelijk gaat rijden. De voorwielen kunnen 100% van het vermogen krijgen, de achterwielen tot 70%. Geen moddervette drift of zelfs maar een licht uitwaaiende achterkant, de Polestar 2 stuurt vooral heel neutraal. Qua karakter lijkt het weggedrag meer op de Audi RS modellen, dan op BMW M of Mercedes AMG exemplaren. Duidelijk?
Het is niet slecht, maar wel wat braaf. Van het performance merk en dan ook nog een auto met Performance Pack had ik een iets ruiger randje verwacht. Gelukkig voor Polestar malen de meeste kopers er niet echt om.
Ook van de Öhlins Dual Flow Valve instelbare dempers merk je in de praktijk niet heel veel. Het is een goed onderstel, maar niet exceptioneel. Eigenlijk doet de Polestar 2 het exact zo als je verwacht van een mainstream merk met een goed sportonderstel, maar ook weer niet heel veel meer dan dat.
Een vegan interieur
De Polestar 2 bevat standaard geen dierlijke producten in de materialen of constructie van welke aard dan ook. Op de stoelen is WeaveTech-bekleding gebruikt. Dit is lichter dan leer, maar ook duurzamer en gemakkelijker schoon te maken. Optioneel kan er overigens wel gewoon lederen bekleding worden besteld, voor als je net als ik niet heel gecharmeerd bent van deze bekleding.
Hoogtepunt in het dashboard is het 11,15-inch middenscherm waarop Android Automotive OS draait. Dat is niet hetzelfde als Android Auto, waarbij je feitelijk het scherm spiegelt. Hier draait helemaal native Android en daarmee kiest Polestar onder meer voor Google Maps navigatie.
Nog meer praktische zaken: onder de grote achterklep schuilt een laadruimte van 405 liter en voorin is er nog een frunk van 35 liter. Een imperiaal tot 75 kilo kan op het dak en er kan een aanhanger tot 1500 kilogram aan de optionele elektrisch inklapbare trekhaak worden gehangen.
Conclusie en prijzen
Sinds we niet meer ongelimiteerde lage bijtelling hebben is de catalogusprijs van een auto opeens weer een onderwerp. Polestar levert alleen een ramvolle Polestar 2, die al adaptieve cruise control, navi, stoelverwarming, panoramadak etc heeft. Alleen trekhaak, metallic lak, lederen bekleding, 20” lichtmetaal en het Performance Pack zijn optioneel. Verzin het en het zit er op, dus dat is prettig.
De Polestar 2 kost 59.800 euro, bij onze partner Mobility Service is de leasprijs voor de Polestar 2 vanaf 755 euro. De netto bijtelling die er bij hoort is € 213 per maand (schijf 1)/ € 283 per maand (schijf 2).
berlinetta zegt
Ik vind hem een stuk mooier dan de Model 3 en ook dat interieur is veel fijner, maar of hij nou ook echt beter is dan de Model 3? Volgens mij niet echt. Toch knap van Tesla dat ze zoiets weten neer te zetten.
hiostu zegt
Als ik nu zou moeten kiezen dan zou ik de keuze toch een stuk lastiger vinden. Model 3 of Polestar… Neig nu toch tikkeltje meer naar de Polestar.
crepito zegt
Mooie auto! Hij is wel geslaagd.
Maar een Tesla-killer? Als rij-eigenschappen, bereik, laadsnelheid, software je ding is, nee:
300kg zwaarder
150kW snelladen ipv 250 kW
60km minder WLTP range uit eenzelfde hoeveelheid kWh..
4,7s 0-100 ipv 3,4..
Topsnelheid 200 ipv 260..
b00st zegt
Ik kom idd ook op 300kg zwaarder (volgens Ome Google weegt de 3 LR AWD 1847kg).
@crepito : 3.4 en 260 is de Performance. Gezien de prijs van 60k kan je beter vergelijken met de LR AWD.
crepito zegt
@b00st: Dit exemplaar is voorzien van ‘performance pack’ van 6.000. Anders inderdaad met de Long Range
autodidact zegt
@crepito: performance pack doet niets met prestaties – dus dat moet je gewoon beschouwen als een optiepakketje voor de ‘leuk’. Qua specs moet je hem gewoon met de LR vergelijken.
flutterby zegt
@b00st: Qua gewicht gelijk aan de 2014 S met P85+ (rwd) of de 2016 S 70S. Dat is toch wel even een tegenvaller.. Verder wel een hele unieke auto, heeft 8% bijtelling toch nog zijn voordelen.
jaapiyo zegt
Het ziet er wel een stuk fraaier en volwassener uit. En volgens mij vallen de panel gaps alleszins mee.
flutterby zegt
@jaapiyo: dat zou je toch niet verwachten op een persmodel..
crepito zegt
@jaapiyo: Wist niet dat volwassenheid je ding was!
993carrera4s zegt
@crepito: Dat gewicht wist ik niet, echt bizar zwaar 2123kg voor een compacte sedan/crossover.
crepito zegt
@993carrera4s: Net zo veel als een Model S 85 kWh uit 2014!
mashell zegt
‘Swedish Gold’ ventieldoppen… Hoe verzin je het? Als ze dat aan het Performance Pack moeten toevoegen om het ergens op te laten lijken dan weet je het wel “laat maar zitten”.
flutterby zegt
@mashell: het performance pakket geeft zo wel echt karakter, zonder blijft het een twijfel gevalletje.
amazinglaurent zegt
Beetje jammer dat er geen echte inhoudelijke vergelijking wordt gemaakt met de Model 3. Qua specs, tja, dat kan ik ook lezen op het internet. Dat hij wat unieker is, is natuurlijk leuk maar geen meerwaarde in een objectieve vergelijking. Verder moeten we het blijkbaar hebben van de mening van de keyboardwarriors in de reacties. Jammer! Hoe rijdt deze bijvoorbeeld tov. een Model 3? Hoe voelt het stuur/bochtgedrag? Windgeluiden? Demping?
autodidact zegt
@amazinglaurent: kijk naar de review van Autovisie!
amazinglaurent zegt
@autodidact: Bedankt! Deze ondertussen bekeken en die beantwoordt toch een heel aantal vragen. Top!
koentag zegt
@autodidact: https://youtu.be/EUQb8p15UmA
barendbotje zegt
Dan is de polestar 2 toch wel echt de duidelijke winnaar
lekkerlinksrijden zegt
Performance pack eraf, want dat “goud/geel” vind ik niet mooi, maar voor de rest is het wel een mooie auto om te zien. Zit een beetje tussen een hatchback en een crossover in, maar is niet vervelend. Qua prijs en wat je er voor krijgt vind ik het niet verkeerd
kroon zegt
Knap van Volvo om weer de eerste te zijn in de premium klasse die echt serieus mooie techniek neerzet die het kan opnemen tegen Tesla op EV gebied. De Duitsers blijven weer achter met hun inefficiënte zware gedrochten.
Gebruik van native Android is natuurlijk ook super slim. Geen enkele ander automerk-systeem zal dat kunnen bijhouden.
nautique206 zegt
@kroon: ja dit ding is zo licht als een veertje….
simonbv zegt
Mooie auto maar gewicht valt wel een beetje tegen. Als je de accu’s weg laat weegt het ongeveer 1620 kg. Ik dacht dat een elektro motor iets lichter is dan de traditionele variant. En je hebt geen brandstof tank meer. Als een benzine auto van het zelfde formaat 1700 kg weegt hebben we het toch over een zware auto.
timowouters zegt
@simonbv: precies! Daar ben ik ook zo benieuwd naar. Een beetje benzineblok zal zo’n 200kg in de weegschaal leggen. Dan heeft een elektrische auto 2 motoren van max een kilo van 30kg. Hoe kan zo’n auto dan ruim 2 ton wegen?!
Volgens mij maakt het merk dan misbruik van het feit dat elektrische auto’s in veel landen belastingvoordelen genieten, ondanks hoger gewicht.
cdlop01 zegt
2200kg, serieus? In praktijk dus 350km of minder als je prestaties aanspreekt, vlgs Autoexpress oncomfortabel hard. Al met al teleurstellend, beslist geen Tesla killer, zeker niet op EV gebied.
moveyourmind zegt
Overall lijkt het me een prima wagen, maar wat een verschrikkelijk cheap ogende grille zit erin. Dat zwarte stuk plastic lijkt wel op de onderkant van een zwart plastic traytje waarin perkplanten zitten. Had voor die 60 mille wel iets mooier mogen zijn.
Ben ook benieuwd of het echt een veel fijnere auto als de Tesla 3 is. Denk niet dat die 10 mille die de Polestar meer kost het waard is.
jippie zegt
Toch raar dat ze de naam Volvo langzaam aan bij de vuilnis gooien. Ik vind Polestar best wel niets zeggend, net als het logo. Ik snap verder niet helemaal waarom je met een Volvo niet meer harder kan dan 180 maar met een Polestar dan weer 200.
vondick zegt
Waarschijnlijk omdat Volvo ook nog maar gewoon een merknaampje is uit het portfolio van een groot Chinees concern. We kijken hier simpelweg naar de vorderingen van de Chinezen in het wedstrijdje met de bedrijven uit de VS en Europa. Er is kennelijk een snelle inhaalslag gaande. Ben benieuwd hoe hard VAG mee gaat komen. Ik hoop nog altijd dat “wij” er voorbij steken.
scrmeagle zegt
Dat wordt leuk als er over een paar jaar door onze onbetrouwbare overheid wegenbelasting en fijnstof toeslag zal worden ingevoerd.
hiostu zegt
De fijnstof toeslag die net zo hard dan zal gelden voor elke SUV? Die zijn namelijk allemaal net zo zwaar en dus meer fijnstof uitstoot, want die hebben ook nog fijnstof van de remmen en dat heeft een EV nauwelijks.
arhanso zegt
Ik zie Saab-trekjes. Zeker van de zijkant…
dalmore zegt
Ik kan niet wennen aan de achterkant. Jammer. Tesla is ook al niet de mooiste. Wanneer komt er een (betaalbare?) elektro auto met het uiterlijk van een Guila of Mazda3?
evdw zegt
Nou Tesla haters, kopen maar dan dit ding.
Volvo_440_turbo zegt
Die gordel, made in China :-), ben benieuwd wat nog aan die auto :-P
Dutchcarwizard zegt
Made in China, de hele auto, vette pech voor Zweden. Maar een Tesla killer is het zeker niet.
joki zegt
“Het lijkt een beetje op een Volvo…”. Eigenlijk niet Wouter, het lijkt op het resultaat van een zwoele, dronken nacht tussen een X4 en een Skoda Octavia… waarbij het nu eens NIET de beste zaadcel is die won!
cazzo046 zegt
Leuke auto, rare kont. Zeker geen Tesla-killer.
autodidact zegt
@cazzo046: geen Tesla killer als je hem puur beschouwt als technologiedrager, maar hij komt er wel zeer dicht bij in de buurt afgaande op de reviews en metingen. Als ‘auto’ beschouwd is de Polestar wel aantrekkelijker.
shicomm zegt
Ik vind het wel erg kort door de bocht om deze wagen als model 3 killer neer te zetten.
Daar kun je namelijk voor 10k (!) minder al instappen..
Goed ; die heeft zo’n 60km minder aan wltp range maar voor dat gigantische verschil in kosten…
De long range versie is even duur als de polestar en komt ongeveer 100km verder op papier.
Als je dan ook nog eens meeteld dat de tesla sneller kan laden en tegen lagere kosten ( kwh prijs bij de supercharger is aanzienlijk beter dan die bij van andere snelladers ) dan word het toch wel erg lastig om nog voor de polestar te kiezen imho..
kroon zegt
Er zijn waarschijnlijk genoeg mensen die graag wat meer geld uitgeven en geen Amerikaanse Tesla rommel willen. Geen achterlichten vol water, geen loslatende delen in het interieur, geen schots en scheve carrosserie delen.
cazzo046 zegt
Want jij weet dat deze Chinees beter in elkaar geschroefd is?
Kwalitatief zijn Volvo’s allang niet meer zo onderscheidend als vroeger. Nu de Chinezen het voor het zeggen hebben en deze auto ook bouwen wordt het zeker niet beter.
Ben met je eens dat de bouwkwaliteit van Tesla beter kan, maar zo dramatisch als hier vaak geschetst wordt is het zeker niet.
hamerhaai zegt
Dat is dus een van de dingen die me zou tegenstaan juist. Alles Google monopolie.
Zit je in een hele leuke kar, moet je met je iPhone overal omheenwerken of gewoon niet, want simpelweg een ban op AppleCarplay. Maakt dit geen slim product, maar een dom (eenzijdig) product.
sappy zegt
Gewoon een zeer goede kopie van een model 3LR uit 2018/2019. Anno 2020 loopt Tesla uit en is simpelweg verder. Superchargers 250kW en FSD. En gewicht 300kg lichter. En ja een M3P is in mijn ogen ook mooier
racerx zegt
Zou het niet snel zeggen, maar ik vind de Model 3 de mooiere auto. Nog 200kg lichter ook…