Het houdt niet op. Niet vanzelf…
Soms vraag je je af of de overheid het expres doet. Zoveel rompslomp en onzinnig extra werk genereren dat de burger het vertrouwen definitief kwijtraakt. Met wat vandaag in de Telegraaf staat, ga je het bijna geloven.
Want wat is er -nu weer- aan de hand? Nou, de net nieuwe CO2-regel die pas sinds 1 juli van dit jaar van kracht wordt, gaat nu alweer op de schop. Ik zweer het je, dit heeft vele tientallen of honderden miljoenen gekost en gaat nu alweer door de plee. Om helemaal gek van te worden.
Net nieuwe CO2-regel nu alweer op de schop
Maar goed, waar hebben we het ook alweer over? Over de verplichte CO2-registratie. Sinds 1 juli moesten alle bedrijven met meer dan honderd werknemers bijhouden hoeveel CO2 die werknemers uitstoten bij hun reizen. Woon-werk verkeer, maar ook de tripjes voor de baas zelf.
Die gegevens worden dan overgedragen aan de overheid. Die er vervolgens niets mee doet, maar dat terzijde. Dit zou moeten bijdragen aan het halen van de klimaatdoelen van 2030. Maar net 2,5 maand later vindt de nieuwe verantwoordelijke minister het maar onzin en wil hij het systeem eens grondig bekijken en daarna herzien.
En natuurlijk heeft deze minister daar volkomen gelijk in. Het IS een onzinnige wet en het levert welgeteld helemaal niets op. Omdat de overheid namelijk ook niet weet wat ze met de gegevens aanmoeten. En omdat het onnodig veel regeldruk op de schouders van de ondernemers legt. En omdat niemand weet welke sancties een bedrijf krijgt als het de CO2-regels niet naleeft.
Maar de vorige regering had dit toch ook kunnen bedenken? Sterker, ze hadden het MOETEN bedenken. Want zoals je in het al aangehaalde artikel (dit artikel inderdaad) al kon lezen, het leverden die CO2-regels helemaal niets op. Niets!
Behalve extra regeldruk voor de ondernemers. Die soms wel 10% van de tijd kwijt zijn met dit soort onzinnige regels. Goed dat de minister dit aanpakt, alleen is het extreem stom dat dit überhaupt moet gebeuren.
Begrijp me goed, ik ben absoluut geen @jaapiyo die aan de uiterste rechterkant van het politieke spectrum staat en alle overheidsinbreng dientengevolge bij voorbaat al afdoet als ‘woke’ en ‘linkse hobbies’ en weet ik veel wat nog meer, maar dit is toch niet te verteren? Je zou bijna net zo worden als Jaap…
Dat een overheid vooraf al wist dat de CO2-regels onzinniger waren dan Marco Borsato de nieuwste aflevering van Kinderen voor Kinderen te laten presenteren, maar het desondanks toch laat doorgaan? Om het vervolgens voor miljoenen weer te laten stoppen? Ik ken er met me kop nie bij…
Maar goed. Het wordt weer herzien. Ondernemers hebben straks weer gewoon de tijd om te ondernemen. Met hun bedrijfswagens. Oh nee, daarmee mogen ze de stad niet meer in. Of toch wel? Of toch niet? Weet je, het zal allemaal wel…
En doorrrrr!
mjpamsterdam zegt
Blijft staan dat ons fantastische kabinet geen nieuw beleid (op geen enkel vlak) ontwikkeld. Voortborduren (of afbreken) van reeds door eerdere kabinetten gemaakt beleid is hun voornaamste bezigheid. Of zit ik er naast : Is het de wereld inslingeren van dromen (lees hier flauwekul) wel het bouwen aan de toekomst van Nederland ?
lekkerlinksrijden zegt
Maakt niet uit wat er zit van die 150 clowns, allemaal totaal niet geschikt.
vaakbenjetebang zegt
@lekkerlinksrijden: Lekker makkelijk, mensen die je hoogstwaarschijnlijk niet kent kenschetsen als clowns, maar het kabinet waar @mjpamsterdam het over heeft bestaat niet uit 150 man. De Tweede Kamer bestaat wel uit 150 man, maar die maakt weer geen beleid.
Robert zegt
Die laatste zin is wel behoorlijk kort door de bocht.
De primaire taak van de Tweede Kamer is het controleren van de beleidsmakers (Kabinet), maar middels het indienen van amendementen kan men ook beleid (bij)sturen, inden men daar een meerderheid voor weet te verkrijgen. Daarnaast kunnen Kamerleden zelf ook initiatiefwetsvoorstellen (3x woordwaarde) indienen en ter stemming voorleggen aan de Kamer.
Tot zo ver mijn hele korte lesje Staatsinrichting ;)
dracae zegt
Inderdaad ..onzin..
Ik denk vooral omdat ze de echt nodige maatregelen niet wilden nemen, en nog steeds niet.
Hoe dit ertoe moet leiden dat ‘ links’ de schuld krijgt snap ik niet helemaal, gezien we al heel erg lang door rechts, neo-liberaal gedomineerde regeringen hebben. Er is in Nederland nog nooit een linkse meerderheid in de 2e Kamer geweest.. maar ja.. we geloven nu eenmaal graag in sprookjes.
N.B. alles over links zou ook een ramp zijn, zoals het nu een ramp is dat alles over rechts gaat.
RiKe zegt
Wat zijn dan in jouw ogen de echt nodige maatregelen die genomen zouden moeten worden?
evert01 zegt
Links in dit optiek zou je eerder moeten zien als sociaal links. En de VVD is sociaal zeker wel links, zeker onder rutte. Economisch niet nee
verdebosco zegt
Het is als met roken: wel de accijns verhogen, maar niet verbieden. Wel de BPM verhogen, maar niet benzineslurpers verbieden. Importeren? Geen punt. Tijdje wachten en de BPM-korting is zo fors dat je iedere sloep met 6 liter V12 betaalbaar kunt importeren.
Echt preventief beleid is er niet. Want de centjes hè?
En nu zitten er ook nog 2 PVV’ers op autobeleid, Barry Madlener en Chris Jansen, die àlles slopen waar jaren aan is gewerkt. Niets kan je verwachten van deze door autoband naar voren geschoven onbenullen.
berlinetta zegt
Dat we al heel lang rechtse kabinetten hebben gehad, wil natuurlijk niet zeggen dat die kabinetten niet door links beïnvloed zijn geworden. Of dat nou door linkse partijen is of door linkse actiegroepen of lobbyisten. Als ik zie wat er de afgelopen jaren allemaal is bedacht en ondernomen, dan heeft links in mijn ogen behoorlijk veel invloed gehad. Van milieumaatregelen tot aan lhbti-awareness en ondersteuning voor de armste bevolkingsgroepen.
Robert zegt
Ik vind de uitwerking van ‘linkse invloed’ anders vies tegenvallen. Het verhogen van het minimum loon, om werkende Nederlanders te helpen uit de armoede te halen, daar waren drie van de vier coalitiepartijen vóór. Echter werd hier de VVD als enige tegenstander de lachende
derdevierde, want die torpedeerde dit door een brede Kamermeerderheid gedragen voorstel in het Hoofdlijnenakkoord.Ook de milieumaatregelen die onder de vorige Kabinetten uiterst moeizaam tot stand waren gekomen (herinnert iemand zich ‘Urgenda’ nog?), worden door fractievoorzitter en ‘schaduwpremier’ Wilders zowel als de voltallige BBB fractie als ‘gekkigheid’ of ‘onzinmaatregelen’ afgeserveerd. Zonder zelfs ook maar over enig initiatief tot alternatief te hebben nagedacht. En die milieumaatregelen zijn er niet gekomen ‘door links’, maar vooral door een centrum-gedomineerde politiek binnen de EU die daarvoor de regels en richtlijnen voor heeft gedefinieerd.
dare2think zegt
Goed om te zien dat stuk voor stuk D66 stokpaardjes naar de prullenbak verdwijnen waar ze horen. Het draaide allemaal om meer controle en regelzucht, zonder echte onderbouwing en aan de leiband van de EU. En nu hopen dat dit kabinet de broodnodige crises overleeft en de tijd krijgt om een andere weg in te slaan. Het roer kan blijkbaar wel om, maar voordat het logge schip is gedraaid…
jaapiyo zegt
Ho ho…zo rechts ben ik niet he. Ben gewoon liberaal in hart en nieren volgens de aloude principes van liberte, fraternite, egalite, met met name een penchant voor liberte. Je zou het libertair kunnen noemen. Maar ik heb bijvoorbeeld niet op de grootste partij van NL gestemd, om maar wat te noemen. Als liberaal heb ik niks met mooselims of alfabet-mensen bashen of in de weg te zitten. Wel vind ik de partijtjes als d66 -waar ik nog herhaaldelijk op gestemd heb toen ze nog normaal waren- en GL dezer dagen de antithese van liberalisme, dus in zoverre klopt het. Maar wel graag de fijne nuances hanteren he ambtsgenoot @nicolasr. Anders word ik straks weer in elkaar gehoekt door een vegetariër.
mashell zegt
Liberalen zijn al lang uitgestorven… De VVD noemt zichzelf liberaal maar streeft wel naar een streng asielbeleid. Maar een liberaal asielbeleid waarin de hoogste vrijheid van het individu centraal staat zou helemaal geen asielbeleid zijn. Van echte libertariërs mag alles zolang het de ander maar niet hindert, waaronder het milieu. Echte libertariërs zijn daarom voor strenge milieuwetgeving. Maar ja, echte libertariërs bestaan ook niet (net als dat echte Christenen niet bestaan, als Jezus zegt heb uw naaste lief gelijk uzelf, dan heb is een streng asielbeleid ondenkbaar, als je taak is de schepping te bewaren is een streng milieubeleid noodzakelijk). Dat wat zich liberaal of libertair noemt gaat het alleen maar om de vrije markt, het zijn dus niks meer dan slaven van het grootkapitaal.
Lambrusco zegt
Ongeacht politieke stroming, de gehele CSRD rapportage plicht levert alleen maar meer administratieve rompslomp op zonder duidelijk doel. Blij dat dit ook door de politiek gezien wordt.
vaakbenjetebang zegt
@Lambrusco: Inderdaad. Bij mij op het werk is ook een systeem uitgerold waarin je al je reisbewegingen kunt bijhouden, of beter gezegd: moet bijhouden, als je reiskostenvergoeding je lief is. Als je ziet hoe veel tijd dat systeem per persoon per week kost om in te vullen, en je rekent dat door voor de hele organisatie… dan schrik je je de bloemetjes. En dat is alleen nog maar de voorkant. De achterkant zal ook niet niks kosten: een IT-clubje dat dat webportaal in de lucht moet houden, mensen die naar het bijbehorende dashboard kijken en daarover rapporteren aan management, het management dat daar dan weer verplicht iets van moet vinden want Sociaaal Verantwoord Ondernemen… Daar komen dan weer ‘corporate’ doelstellingen van, en rapporten, en dan komen er natuurlijk task forces en werkgroepen om daar weer iets mee te doen…. dan had je beter al die romplslomp achterwege kunnen laten, en de 6% collega’s die het meeste verbruiken op hun forenzenritten een elektrische auto kunnen geven (en ja, dit heb ik in mijn eigen tijd op de achterkant van een digitaal bierviltje uitgerekend). Maar dat zal wel te pragmatisch zijn.
maotje zegt
Hetzelfde geld voor de stikstofberekeningen die gedaan worden voor bouwwerkzaamheden. Het moet. Maar Gebeurd ook verder niks mee.
Fernando zegt
Na 14 jaar Rutte is de puinhoop enorm en is er wel wat werk om dat op te ruimen
Robert zegt
Vergeet niet dat die veertien jaar Rutte is vooraf gegaan door tien jaar Balkenende. De basis voor veel van de huidige ellende (invoering openbaar aanbesteden, privatisering, marktwerking, enz.) is daar al gelegd.
ericc zegt
Lijkt wel België….