Groot oproer in en om Zwijndrecht onlangs: een parkeerder die zijn kaartje had doorgegeven werd hiervoor bekeurd door een overijverige parkeerwachter. Gelukkig heeft de gemeente dit nu rechtgezet.
Het is natuurlijk de kleinburgerlijkheid ten top: als pennenlikker iemand een prent uitschrijven omdat hij sociaal gedrag vertoont, wellicht was de handhaver in kwestie bang dat het slechte imago van parkeerwachters dreigde te eroderen, we weten het niet.
Formeel staat hij trouwens wel in zijn recht: een parkeerkaartje moet je zien als parkeerbelasting, die is gekoppeld aan een persoon en voertuig, dus officieel mag er niet doorgegeven worden. Gelukkig toont de gemeente Zwijndrecht, dat wellicht een setje in de rug kreeg doordat het AD zich in de kwestie vastbeet en zo een collectieve verontwaardiging ontketende, realiteitszin met zijn herstelactie.
Zo ziet u maar weer, het is niet iedereen gegeven om de geest van de wet te interpreteren, in plaats van strikt de letter.
rene-mini zegt
Als je denkt dat het niet gekker kan…
bozewolf zegt
lmao. vraag me af welke geestdodende ambtenaar op het idee kwam daar een bon voor uit te schrijven…wat een autist ben je dan zeg.
tupperware zegt
@bozewolf:
Die parkeerwachters hebben allemaal een geestelijke beperking, dus het zou best kunnen dat deze toevallig autist is.
heidi zegt
@tupperware: En een taalprobleem!
notsobig zegt
@bozewolf: Wil je de autisten ajb niet zo beledigen!
E550 zegt
Altijd weer van die helden! Wat maakt het jou nou uit als iemand zijn parkeerkaartje aan iemand doorgeeft? Betaald is betaald.
lincoln zegt
LOL ..
laten belastingen nou net de essentie zijn van lasten doorgeven ..
midasracer zegt
Sorry, hier ben ik het niet mee eens. Als een parkeerkaartje gekoppeld is aan een persoon en voertuig moet dit als zodanig zijn vastgelegd. Dus op het parkeerkaartje dient het kenteken of de naam van de persoon te staan. Is de koppeling niet eenduidig vastgelegd, dan is de belasting dus overdraagbaar. Dan gaat het blijkbaar om de positie (parkeerplaats) en niet om de persoon. Mocht een gemeente dit betwisten, dan stel ik dat er minimaal moet staan aangegeven hoe de teveel betaalde belasting teruggekregen kan worden. Dat moet ter plaatse en op het kaartje staan vermeld. Ik zou dit zo voor laten komen. En mocht ik dat verliezen, zou ik met allemaal kaartjes naar het gemeentehuis gaan en mijn teveel betaalde belasting terugvragen. Zo van, ja dit kaartje was nog een kwartier geldig toen ik weg ging, dus daarvan wil ik graag 40 cent terughebben. Dit kaartje was een dag geldig, maar ik ging half twaalf al weg, dus graag de helft terug. Hoe zou zo’n loketambtenaar reageren? Mooie voor Autoblog om eens uit te testen. Of toch maar Pownieuws.
lincoln zegt
@midasracer:
bij autoblog zijn ze momenteel helaas druk bezig met een vilein artikel over een photoshop van de kleur van een velg van iemand die aan de andere kant van de wereld woont ..
midasracer zegt
@lincoln: welkom terug, tijd je naam niet gezien. Had je een ban?
azenomei zegt
@midasracer: Kan je hier ook al een ban krijgen.
potver7 zegt
@midasracer: In veel gemeenten moet je dan ook je kenteken intikken als je een parkeerkaartje trekt. Daarmee is het kaartje gelinkt aan je kenteken en is het dus meteen duidelijk dat het niet de bedoeling is dat je ‘m doorgeeft. Hier in de buurt krijg je zelfs geen kaartje meer, controleurs scannen gewoon het kenteken van de auto om te zien of er betaald is.
Ik neem aan dat ze in Zwijndrecht nog niet van zulke automaten hebben.
autogek123 zegt
Ik vond het toch al zot. Jij betaald 4 uur voor een plek en jij maak dan uit wie je daar laat staan. Als je zogenaamd niet voor een ander mag betalen, kan je niet met iemand meerijden en dan het parkeerkaartje voor degene betalen. Of kan je niet de baas laten betalen voor je parkeerkaartje. Jij staat er immers niet je baas. Dus : Was, Is, Blijft onzin.
imaginenl zegt
Aangezien het een belasting betreft had de heer het te veel betaalde bij de gemeente terug kunnen vragen. Aangezien dit wat omslachtig is en waarschijnlijk nooit gebeurt is het handiger om het kaartje door te geven en een ander blij te maken met de resterende parkeertijd.
Alfarobert zegt
Als tijd over heb op het kaartje geef ik het ook het liefst door.Waarom moet de gemeente dubbel vangen voor 1 parkeerplek? Betalen we nog niet genoeg?
moondustfocus zegt
Een beetje verbroedering in de samenleving moet ook beloond worden, niet bestraft.
freeekie zegt
Persoons- en auto-gebonden, maar je betaalt voor de geparkeerde tijd. Wanneer je teveel betaalt en dus achteraf ’tijd over hebt’, lijkt het me niet strafbaar om je kaartje door te geven. Je hebt dan gewoon voor de ander en zijn auto betaald…
lincoln zegt
@freeekie:
het is dan ook de uitleg van 3 ambtenaren ..
en als die hun bek open trekken komen er toch alleen maar leugens uit ..
jollykart zegt
Ik geef daar altijd mijn kaartje door. Het is ook van de zotte dat je bij een winkelcentrum met supermarkt enzo vooraf moet betalen. Je wordt dus gedwongen om extra tijd te kopen omdat je niet weet hoe lang de rij bij de kassa is. Als het mee zit heb je dus nog redelijk wat op je kaartje staan waar ik altijd iemand blij mee maak. Ik wacht gewoon bij de betaalautomaat totdat er iemand komt. Nooit geweten dat het niet mocht. Overigens heb ik nu een betere oplossing, ik doe mijn boodschappen een dorpje verderop, met gratis parkeren. Sorry winkeliers van Walburg.
VeniVidiVici zegt
PowNed heeft het geweldige imago van parkeerbeheer ook al laten zien… *kuch*
moveyourmind zegt
Formeel staat die parkeerwachter in zijn recht? Lijkt me niet dat het doorgeven van een parkeerkaartje bestraft kan worden. Misschien wel degene die het gekregen heeft en onder de voorruit legt, mits het kaartje op kenteken staat.
timberleek zegt
@moveyourmind:
Alleen als hij op kenteken staat inderdaad. Dan heb je een parkeerplek betaald voor die specifieke auto. Bij normale (vooraf betaalde) parkeerterreinen is enkel de tijd vastgelegd. Dus een plek voor een bepaalde tijd. Als je binnen de tijd blijft, mag je daar best 10 auto’s na elkaar neer zetten.
tweede_woning zegt
info: geld bijwerpen in de automaat ook niet toegestaan .
Hubert zegt
Kaartje leg ik na gebruik (en als hij nog geldig is) gewoon in de parkeerautomaat.
Dan vind de volgende dit kaartje en kan hij altijd nog beslissen of hij deze wil gebruiken.
ej20g zegt
Sowieso vind ik het lullig dat er tegenwoordig kentekens op de bonnetjes staan. Hier in Nijmegen was altijd een aardige dakloze man die op een parkeerplaats rondliep en van de (vaste) parkeerders altijd de kaartjes kreeg als er voldoende tijd over was. Deze verkocht hij dan voor een paar cent aan andere parkeerder. Zo verdiende deze man ook eerlijk zijn brood maar dankzij de automaten met kentekens ging dat niet meer. Dat vind ik best sneu voor die man. Later is de parkeer is zijn geheel weggehaald.
9000cse zegt
Dit is toch werkelijk te gek voor woorden! Ik heb er althans nog nooit van gehoord, dat dit strafbaar is en ik vraag me danook af, waaraan je dat kunt herkennen. Bestaat daarover een wetsartikel? Of is dit een gemeentelijke verordening? Zo ja, dan zou dit kenbaar moeten zijn op de parkeermeter of -automaat of op het parkeerkaartje.
Anders pleit ik ervoor, dat parkeerautomaten zo worden ingericht, dat je bij eerder vertrek dan de tijd waarvoor je hebt betaald, het teveel betaalde terug wordt betaald. Gebeurt ook bij andere belastingen.
potver7 zegt
@9000cse: Dat zal inderdaad in de gemeentelijke parkeerverordening staan. En diezelfde parkeerverordening bepaalt vervolgens dat teveel betaalde parkeerbelasting niet kan worden terugbetaald.
freezzr zegt
Kreeg de gemeente een setje in de rug? velgen? xenon lampen? winterbanden? Of kregen ze een zetje… ;)
midasracer zegt
Gemeentes zouden meer parkeerplaatsen moeten aanleggen met slagboom. Kaartje trekken en pas betalen bij vertrek. maar nee dat doen ze niet want de boetes leveren meer op dan het parkeren zelf. Huichelaars zijn het. Jammeren dat de middenstand uit het centrum verdwijnt, maar niet willen inzien dat ze zelf de klanten wegjagen met hun parkeerbeleid.
bmwe46csl zegt
Het is crisis?.?.
desjonnies zegt
Me is van mening dat betaald parkeren belasting over belasting is, iets wat niet mag -officiëel dan-, want we betalen immers al MRB.
En dan geld rekenen om je auto op de openbare weg te parkeren is dus dubbelop.
Uitzondering zijn uiteraard de van MRB vrijgestelde voertuigen
Daarnaast is het de dood voor de toch al niet zo best draaiende middenstanders, hier waar ik woon hebben we het tot op heden tegen kunnen houden.
Ik vraag me trouwens al jaren af of men er onder de streep geen geld op toe legt, wat kost de apparatuur en hoe duur is de controle op naleving ?
Ik denk dat je schrikt hoe weinig het netto zal opleveren.
Behalve dan voor Amsterdam.
Maar de mening over het beleid in die stad, zal ik wijselijk voor mezelf houden.
rob68 zegt
Kaartje met kenteken kan niet doorgegeven worden.Dat zijn de regels, als je het daar niet mee eens ben moet je volgende keer ander gaan stemmen.
mashell zegt
Die voorpagina foto’s mogen ook niks kosten ;)