Den Haag moet iets gaan verzinnen om de Nederlander a.k.a. particulieren in een elektrische auto te krijgen.
En dan hebben we het met name over particulieren. Want de zakelijke rijder is, al dan niet met een vriendelijk doch dringend verzoek van de werkgever, wel te vinden in een EV. Een volgend kabinet moet serieus nadenken hoe ze dit gaan aanpakken.
Het heeft allemaal te maken met de doelstellingen om Nederland in 2050 klimaatneutraal te maken. Een belangrijk onderdeel van dit plan is dat Nederlanders massaal afscheid nemen van hun benzine of diesel en in een EV gaan rijden. En ja, een theoretisch rapport kan zo’n doelstelling hebben. De praktijk is niet zo makkelijk.
Pijnpunten
Nieuwsuur sprak onder andere met de ANWB over dit onderwerp. Er zijn zat mensen die gerust elektrisch willen gaan rijden, maar er zitten op dit moment nog te veel hobbels in de weg. Deze drie pijnpunten zorgen ervoor dat het subsidiepotje maar niet opraakt dit jaar:
- Elektrische auto’s zijn voor de meeste particulieren te duur
- Onzekerheid over laadkosten
- Onduidelijke overheid
Laten we beginnen met het eerste. Een deftige EV voor het hele gezin heeft al gauw een nieuwprijs van zo’n 45.000 euro. Een subsidie van 2.950 euro gaat een particulier niet over de streep trekken. In Frankrijk krijg je 5.000 euro subsidie op een nieuwe EV en in Duitsland bijna 7.000 euro. Dan is Nederland met een bedrag van nog geen 3.000 euro vrij schamel als je kijkt naar de nieuwprijs van een EV.
Het tweede dan, de onzekerheid over laadkosten. Natuurlijk fluctueren de benzine- en dieselprijzen ook. De energiecrisis van verleden jaar zit bij veel Nederlanders nog in het achterhoofd. Als de energieprijzen weer in rap tempo gaan stijgen kan elektrisch rijden weer duur gaan uitpakken. Niet iedereen heeft een oprit, al dan niet met zonnepanelen.
Het derde punt is een onduidelijke overheid. Nu hebben EV’s nog allerlei voordeeltjes. Die worden langzaam afgebouwd. Wat de overheid daarna gaat doen? Dat weten ze zelf ook nog niet. Die onduidelijkheid maakt particulieren afwachtend. De wegenbelasting kan voor een EV veel steviger uitpakken door het zware gewicht in vergelijking met een vergelijkbare benzineauto. En betalen naar gebruik in plaats van MRB heeft nu al vertraging opgelopen.
Kortom, het laatste woord is er nog niet over gezegd. De ANWB hoopt dat het demissionaire kabinet nog knopen doorhakt om duidelijkheid te geven. Bijvoorbeeld wegenbelasting op 0 euro houden voor volledig elektrische auto’s. De rest is aan een volgend kabinet.
Johanneke zegt
Ik hoop vooral dat alle EV’s die nu met subsidie (outlander) rond rijden niet geëxporteerd gaan worden, zoals we met de phev’s wel zagen.
Robert zegt
…en elke andere gesubsidieerde ‘groene’ auto. Dat begon al met de spaardieseltjes, zo’n 15 jaar geleden. Ooit prijkten de Honda Civic Hybrid met de Prius bovenaan de verkoopstatistieken. Hoeveel van die auto’s zie je heden ten dage nog rijden?
Kijk nog eens naar de genoemde pijnpunten:
– Elektrische auto’s zijn voor de meeste particulieren te duur
– Onzekerheid over laadkosten
– Onduidelijke overheid
M.b.t. het eerste punt, probeert onze overheid dat met die aanschafsubsidie te verzachten, maar dan nog blijkt dat een (gesubsidieerde) EV duurder te zijn dan in de landen om ons heen. Ondanks de subside, ondanks verlaagde of vrijgestelde BPM. Dan zou er toch eens een belletje moeten gaan rinkelen… En als je als overheid de laatste twee punten niet kunt tackelen, doe je echt iets serieus verkeerd. Want: totaal geen toekomstvisie.
Rokende Wielen zegt
Als er al sprake was van enige visie, was die beperkt tot de jaarlijkse begrotingscyclus… Een samenhangende visie zal er op deze manier ook niet komen. En dan vraag je je af: hebben de beleidsmakers überhaupt wel visie? Of hebben ze “last” van (te)veel lobbyisten? Partijen als ANWB, RAI en Bovag claimen ook vaak voor de automobilist te zijn in nieuwsberichten die zij zelf uitbrengen, maar welke gesprekken voeren hun lobbyisten dan met de beleidsmakers? Misschien moet hier ook maar eens een rechterlijke uitspraak aan te pas komen die inwoners van het land duidelijkheid geeft. Want we willen misschien best verduurzamen met een EV, maar als de spaarcapaciteit steeds kleiner wordt door inflatie, verlies aan koopkracht en verhoging na verhoging op brandstofaccijns, hoe moet Jan Modaal dan ooit fatsoenlijk kunnen sparen voor een gebruikte EV?
jerone zegt
Je zou voor de grap eens moeten kijken naar de gemiddelde facebook reactie onder deze kop. Ik snap die pure haat echt niet.
“Rijdende vuurbakken” “elektrisch rijden doen we wel op de kermis” “zie je wel, het volk wil niet elektrisch” “alleen maar lease” “stroomnet kan het niet aan” “kunt niet overal laden” en nog 100 van zulke
Allemaal ongefundeerde en nou ja, domme opmerkingen. Dat maakt me echt zorgen. Er hoeven er maar een paar te zijn die die haat verder dragen dan enkel een facebook comment. Is dit afgunst? Of de boer die niet vreet wat ie niet kent?
Ik vind wel dat Autoblog wat voorzichtiger mag zijn met deze opinie makende koppen.
str8six zegt
Wat is er opinie-makend aan deze kop? Het is toch gewoon een weergave van de feitelijke situatie omtrent dit onderwerp in NL. Daarnaast worden de pijnpunten aangedragen door de anwb – niet autoblog.
audirs3 zegt
@str7six Er klopt gewoon niks van de kop. De NOS beschrijft het feitelijk, dat de groei aan elektrische auto’s stagneert. Dat is namelijk wat er gebeurt. Dat we de “Nederlander niet in elektrische auto krijgen” is feitelijk gewoon onjuist en stemmingmakerij.
petroldrinker zegt
Als iemand werkende in de autobranche snap ik het heel goed, vele ev’s gereden en het is ook gewoon niks, ik ga ook echt niet vrije keuze maken om in zo een bak te rijden, ondanks dat ik ze helaas moet verkopen, ik probeer dus ook iedereen nog om te halen richting een brandstof auto
pier zegt
Kansloze missie, ik zou alvast wat vacatures gaan bekijken buiten de autobranche.
Rokende Wielen zegt
Waarom is het volgens jou dan niks? Ik rij af en toe in elektrische deel auto’s en vind ze over het algemeen prima rijden. Natuurlijk zitten er “stomme” dingen aan het gebruik maar dat kun je van een aantal brandstof auto’s ook wel vinden. Maar waarom is het dan niks?
Gulli zegt
Oprecht benieuwd, wat vind je er precies ‘gewoon niks’ aan?
madmarky zegt
Waarom is het niks? Ze zijn niet heel spannend maar voor de dagelijkse kilometers rijdt het heerlijk, lekker stil en vlot.
Redrum zegt
Hier hebben we toch niets aan. Ik heb altijd graag met m’n leuke Duitsers gereden en rijd nu 5 jaar EV (2°)
Ik wil nooit meer terug….dus?
Ben benieuwd welk merk je verkoopt maar ik heb al een idee….
Prive is het gewoon een grote kost maar zo is dat ook voor een ICE.
Hawkeye72 zegt
Typisch dogmatische (groene/ER) reactie. Als iemand maar een kanttekening durft te plaatsten bij de energietransitie dan zijn het ‘domme en ongefundeerde opmerkingen/meningen’. En en passant wordt het vrije woord ook nog even bedreigd: ‘Autoblog voorzichtiger mag zijn met opinie makende koppen’. Er is niets mis met het inzetten van een transitie, maar er zal realistisch gekeken moeten worden naar termijn en mogelijkheden. Bijvoorbeeld de overbelasting van het stroom netwerk is geen mening, dat is een feit. Misschien niet nu maatbeker als er een paar jaar achtereen 200k electrische auto’sbijkomen (als vanaf 2025 -het is maar een plan- alle zakelijke auto’s electrisch moeten zijn). Maar goed, klaarblijkelijk is er een grote groep die anderen tot iets wil dwingen en die lijken zich nu verenigd te hebben rond het groene geloof. Hierbij worden dezelfde methoden en rethoriek gebruikt die jarenlang het domein van religies en dictaturen waren. Matig uw aanmatigende toon en kom tot een discussie.
Robert zegt
De hele energietransitie bestaat vooral uit ‘domme en ongefundeerde beleidskeuzes’, dus zo gek is die kritiek niet.
En nee, ik ben niet tegen de energietransitie, tegen elektrisch rijden of tegen andere klimaatreddende maatregelen, maar wel tegen de wijze waarop de overheden deze, gestuurd door onderbuikgevoelens, machtige lobbygroepen en niet gehinderd door enige kennis of realiteitszin ons deze door de strot probeert te duwen.
Redrum zegt
Ik dacht even dat je er nog waterstof als oplossing ging bijsleuren…..
Transitie is iets dat tijd in beslag neemt en je kan dus nog gerust een ICE aanschaffen.
Maar je begrijpt toch ook dat er een punt komt waarop fossiele brandstoffen eruit gaan…..
Dr.Dre zegt
Natuurlijk heb je gelijk dat de infantiele opmerkingen (kijk eens bijvoorbeeld op NU.NL etc.) van diverse reageerders op internet vaak kant nog wal raken in relatie tot het onderwerp en van een soort wappie gedrag getuigen. Toch is niet alles ongefundeerd indien wij spreken over de grenzen van ons elektriciteitsnet en niet overal kunnen laden. Dat is op te lossen maar niet van de ene op de andere dag. Daar gaat nog wel flink wat jaren (en geld) overheen.
dree16v zegt
Leaserijders zijn verpest door alle bijtellingsvoordelen /subsidieregelingen en nu die voor elektrische auto’s minder worden zie je (althans dat valt mij op) op de weg weer steeds meer nieuwe benzineautos ipv elektrisch. Voor een particulier (non-boomer) is een elektrische auto te duur en als dan ook nog de voordelen als geen MRB dreigen te vervallen dan maak je het jezelf als overheid niet makkelijk. Het is zo lastig hé wat heeft prio milieu of geld binnen harken…
pier zegt
Als leaserijder heb je bij de grotere bedrijven geen keuze. Verplicht elektrisch. Ik heb zelf ook een zakelijke EV maar kijk echt niet meer naar de bijtelling, dat is voor mij gewoon een gegeven.
mikeyman zegt
Ik ga met een EV haast 2x zoveel bijtelling betalen. Dan maar geen lease auto.
Giuseppe12 zegt
Naar mijn idee zijn er 2 problemen die constant uitvergroot worden. Ik vind dat je erg naïef bent als je denkt dat elektrisch rijden gratis gaat zijn. Uiteindelijk is autorijden een grote inkomstenbron voor de overheid en vind ik het niet meer dan logisch dat mensen die elektrisch rijden ook betalen voor wegenbelasting. Volgens mij als je de manier van het bepalen van de wegenbelasting herziet zou de oplossing vrij simpel moeten zijn en hoeft straks niet iedereen honderden euro’s meer te betalen, omdat de auto erg zwaar is. Daarnaast zet de overheid erg hard in op de transitie in een erg ongunstige periode. Het is gewoon een perfect storm, alles is duur, er is veel inflatie en veel mensen hebben het al lastig het hoofd boven water te houden. We moeten niet opgeven maar er zou best wat water bij de wijn gedaan kunnen worden om te kijken hoe we dit soepeler kunnen aanpakken in plaats van radicaal iedereen verplichten om hoge kosten te maken. Ik zou heel graag een elektrische auto willen, maar het is simpelweg gewoon te duur. Daar kan de overheid niet persé iets aan doen maar ze zouden meer kunnen meedenken in plaats van regels verzinnen die ze zelf makkelijk kunnen naleven. Voor 90% van de Nederlanders is het namelijk gewoon niet te doen.
mashell zegt
Niemand wordt verplicht hoge kosten te maken, dat voelen van een verplichting is heel nobel maar ongegrond en maakt de discussie onzuiver.
Het gaat erom dat we voldoende elektrische wagens op de weg krijgen, want anders kun je straks gebruikt niks kopen zelfs als je het graag wilt en het geld er voor hebt.
Rokende Wielen zegt
De indruk die menig Jan Modaal heeft, is dat wat je nu hebt/gebruikt voor je mobiliteit voor je gezin/langere afstanden duurder wordt gemaakt om het alternatief “goedkoper” te laten lijken. Het is jouw perceptie dat niemand verplicht wordt hogere kosten te maken, maar voor de werknemer die op een locatie aanwezig moet zijn uit hoofde van de functie heeft geen keus. Voor hen voelt het wel degelijk als een verplichting van hoge kosten. Het alternatief is een andere baan (die schijnen voor het oprapen te liggen?) of verhuizen (da’s wel een dingetje). Maar menig beroep heeft toch wel als functie eis dat je ter plaatse bent, vanuit huis werken is een no-go.
madmarky zegt
Ik rij mijn woon-werk kilometers geheel vrijwillig in een prive aangeschafte Nissan Leaf. Stil, comfortabel en 200km netto actieradius voor €15K. Betaal 6ct de kilometer aan stroom en het zal me daarmee echt worst wezen of ik op termijn wegenbelasting moet gaan betalen of niet. Het rijden blijft gewoon veel goedkoper dan een brandstofauto en dan hebben we het nog niet over het verschil in onderhoudskosten gehad.
moveyourmind zegt
Als ze nou eens met een consistent beleid komen. En dat eerst eens goed doorberekenen voor zichzelf zodat het beleid niet ineens omgegooid hoeft te worden omdat het te duur blijkt te zijn.
Wolflow zegt
Er zit niemand te wachten om in een elektrisch hok rond te moeten rijden, is een straf voor iedereen
mashell zegt
Busllshit. Niks rijdt zo lekker als elektrisch, betere loopcultuur en meer comfort dan een V12.
jeroenm83 zegt
Betere loopcultuur?
mashell zegt
Germanisme, van het Duitse “Laufkultur”. Zoals een viercilinder mooier loopt dan een driecilinder en een zescilinder mooier dan een viercilinder, etc, zo loopt een elektromotor nog mooier dan een V12.
Zie: https://www.auto-motor-und-sport.de/restaurierung/mythos-v12-12-gruende-fuer-v12/
madmarky zegt
Wat de boer niet kent vreet ie niet? Probeer het eens zou ik zeggen.
Pordon zegt
Duidelijk nog nooit elektrisch gereden dus. Voor al het normale A naar B vervoer gaat er niks boven elektrisch. Instant power, heerlijk stil en volledig trillingsvrij. Rijdt toch een stuk ontspannender dan in een ICE. Tuurlijk, een leuk lichtgewicht auto’tje met handbak rijdt veel ‘leuker’ als je even wilt sturen maar voor je dagelijkse kilometers wil ik nooit meer terug naar ICE.
steephh zegt
@wolflow hahaha weet je wat pas echt een straf is: al die 700-1000cc grasmaaier motoren in de auto’s waar het overgrote deel van de Nederlanders in rijdt.
Dan liever een elektrisch “hok” dat lekker comfortabel rijdt, véél meer vermogen heeft, niet stuk loopt na 200.000 km, weinig aan onderhoud nodig heeft om en die ik thuis en bij de Lidl gratis aan de zonnepanelen kan laden.
berlinetta zegt
Zolang Jan Modaal aan alle kanten uitgeknepen wordt door bedrijven die hun prijzen alsmaar opschroeven en het rijden in zijn brandstofauto ook steeds duurder wordt, blijft er heel weinig geld over om een EV te kopen. Jan Modaal kan het dus gewoon niet betalen en daar zie ik niet zo snel verandering in komen.
Specht zegt
Ik wil niet eens een elektrische auto.
Of dat nou gefundeerd is of niet, ik bepaal waar ik mijn geld aan uitgeef.
En dat klimaatgedram doe ik pas aan mee als het amazone regenwoud volledig hersteld, er wereldwijd geen kolen meer verbrand worden voor energie op te wekken, en niet half Afrika afgegraven wordt door kinderen om lithium te verzamelen en er overal madeliefjes groeien in de sahara. :)
pier zegt
Goedzo, de rest van de wereld moet het maar oplossen en jij gaat lekker door met wat je altijd al deed.
mashell zegt
Als je iets niet wilt maar ook niet als weigeraar te boek wilt staan dan zeg je “Ja maar” gevolgd door een onrealistische eis. Bekende strategie.
jeroenm83 zegt
Hoe laat vergaat de Aarde precies?
Realistisch zijn is prima, alarmistisch niet. En al helemaal niet op een A12.
steephh zegt
@specht Helemaal prima dat jij als petrolhead geen EV wil. Dat verwacht ook niemand van je. Zo waren er nog in de jaren 20-40 van de vorige eeuw nog genoeg mensen die met paard rond bleven rijden omdat ze niet van die nieuwe gekke wagens hielden die op benzine liepen ipv op hooi en haver. Keek niemand ze gek op aan.
Goed om te weten: Lithium wordt niet artisanaal gewonnen. Zelfs niet in Afrika. Laat staan door kinderen.
Verder kan je ook gewoon zeggen dat klimaat je totaal niet boeit: dat vind ik persoonlijk een sterkere uitspraak dan zeggen dat je er wel aan mee wil doen wanneer er allerlei onrealistische dingen gebeuren in de wereld zoals die madeliefjes in de woestijn. ;-)
Redrum zegt
Ik wil ook geen belastingen betalen
Ik wil ook niet voor kindergeld betalen
Ik wil ook niet oneindige migratie sponsoren
…..
We zullen het allemaal omgooien voor jouw specht….
rwdftw zegt
Het grootste pijnpunt zal niet de aanschaf zijn, daar is financiering voor bedoeld. 45k voor een nieuwe auto is ook een beetje gek, voor 30k heb je ook al een auto waar je je gezin in kwijt kan. 2e hands wordt een beetje lastig aangezien de EV pas echt hard ging met de M3 en die kwam pas in 2019. Daarvan komen er begin 2025 30.000 op de markt.
Wat erin hakt zijn uiteraard de vaste lasten van een 2 ton zware auto die ineens MRB moet gaan betalen. Betalen voor gebruik komt er ook aan dus ik zie mensen uit de auto stappen omdat ze dat niet meer kunnen betalen.
Het echte probleem is iets waar je als EV bezitter dagelijks mee te maken krijgt : het opladen. Afgezien van de capaciteit van het stroomnet heeft lang niet iedere automobilist een eigen oprit of garage. Die moeten het doen met een beperkt aantal straatpalen waar vaak een klever aan hangt. Of je komt laat thuis van je werk en alle palen zijn bezet, of je gemeente keurt je aanvraag af.
Ik zie het dus alleen zin hebben als je een koophuis hebt met een eigen oprit, een dak vol zonnepanelen en een volwassen gezinslid werkt niet (de huismoeder bijvoorbeeld). Dan kan je een kleine EV lekker de hele dag laten tappen van je eigen zonnestroom en die inzetten voor de school run, de boodschappen, kinderen wegbrengen en ophalen etc.
Rokende Wielen zegt
Ik heb een koophuis met eigen oprit, maar ga echt geen 30k uitgeven aan een auto, ongeacht de brandstofsoort. Dat koophuis moet ook duurzaam worden dus een deel van die 30k steek ik liever in het koophuis. Geld in het koophuis rendeert een stuk beter en misschien gaat de mobiliteitsbehoefte wel veranderen in de toekomst (minder) maar de woonbehoefte zal dat niet.
mashell zegt
Voor benzine en diesel geldt een ander tarief aan MRB, dat kan natuurlijk ook voor EV’s waardoor het ondanks een wat hoger gewicht toch betaalbaar blijft. Dat is niet moeilijk, er is alleen onwil bij de politiek.
Ik ken een aantal mensen die net als mij openbaar opladen en dat gaat prima, zolang het aantal laadpalen blijft meegroeien met het aantal EV’s is dat geen probleem. Want anders dan de populaire gedachte hoef je een EV helemaal niet elke dag op te laden.
Rokende Wielen zegt
We mogen hopen dat het MRB-tarief voor EV’s betaalbaar blijft. Als je kijkt naar de huidige tariefstelling voor benzine, diesel en LPG dan lijkt het alsof ze een hoge accijns+btw op de brandstof compenseren met een lager MRB-tarief. Een G3-gasinstallatie heeft een korting op MRB die niet aan lijkt te slaan want het aantal LPG-installaties in auto’s daalt alleen maar (https://mijn.bovag.nl/actueel/nieuws/2021/oktober/aantal-lpg-auto-s-daalt-onder-100-000). Maar er schijnen nog wat praktische bezwaren en technische onvolkomenheden te zitten aan een installatie op een auto prutsen die er af fabriek niet op zit. Maar goed, onder de streep lijkt een hoge “brandstofprijs” enigzins “gecompenseerd” te worden met een lager MRB-tarief. Je kunt het ook andersom stellen natuurlijk maar je snapt wel waar ik heen wil denk ik; als de overheid niet eenvoudig accijns kan heffen op stroom om te laden, dan moet daar wel wat tegenover staan… Een hoger MRB-tarief voor EV’s bijvoorbeeld…
mashell zegt
Maar dan zouden EV rijders geen MRB moeten betalen maar juist een bedrag uitbetaald moeten krijgen, de accijnzen op elektriciteit zijn nog hoger dan die op fossiele brandstoffen.
Flutterbear zegt
Een beetje duidelijkheid over belasting in 2026 op basis van gewicht helpt ook.. Gewicht is achterhaald.
mp014 zegt
Mooi kleurtje die Taycan GTS 👌🏻
simonbv zegt
Dat Ev’s te duur vind ik moeilijk te geloven. De gebruikte ev’s zijn de laatste half jaar flink in prijs gedaald. Je zou zeggen dat dan de vraag gaat stijgen.
Denk dat het vooral komt door de hoge energie prijzen of iedergeval bij openbare laadpalen, de dreiging van de wegenbelasting, range, trekken van caravan etc. Het blijft een gedoe waar je zonder financieel voordeel niet aan wil beginnen
geenidee1975 zegt
Maar dit is toch op zijn minst voor een deel een zeer kromme argumentatielijn? Als de elektriciteitsprijs de showstopper zou zijn, wat is dan de stijging van de brandstofprijs voor fossiel rijbakken? De dood? Vanaf 1 januari een euroknaak voor een litertje benzine. Koekoek. Wegenbelasting als showstopper? Fossiele rijbakken hebben de zekerheid van wegenbelasting: elektrische zeepkisten niet, dus wat is dit voor een kul?
Wat er wel speelt? Mensen handelen niet rationeel en het heeft gewoon een paar decennia nodig alvorens de boel om is. Maar ‘om’ gaat het, ondanks een paar mee- en tegenstribbelaars.
Jozo zegt
Met de stijgende prijzen van fossiele brandstoffen zou je juist het omgekeerde verwachten.
Kijk gewoon naar je huidige gedrag, hoeveel rij ik (per dag), moet mijn auto een bepaald gewicht kunnen trekken, kan ik thuis laden (evt. zelf opgewekt)… en maak op basis daarvan een keuze. Dan is een EV absoluut één van de opties.
Rokende Wielen zegt
Als je de totale kosten eens uitrekent, dan kom je erachter dat de aanschaf van een auto (nieuw of gebruikt) de grootste component is van die totaal som. Dan kun je nogal wat kilometers doorrijden met de auto die je al hebt op basis van de mobiliteitsbehoefte die je nodig hebt voordat de aanschaf van een andere auto (bijvoorbeeld een EV) financieel verstandiger is. Die afschrijving bij voortijdig inruilen op een andere auto verdien je echt niet terug in een paar jaar hoor. Zolang de stroom prijs gekoppeld is aan de gasprijs kun je rekenen wat je wilt, maar stroom wordt ook duurder als olie/gas duurder wordt…
madmarky zegt
De prijzen bij openbare laadpalen zijn tijdens de energiecrisis juist vrijwel gelijk gebleven. Het is nog steeds rond de 50ct per kWh, met in Gelderland en Overijssel zelfs 30ct bij Vattenfall palen. Goedkoper dan bij mij thuis.
De brandstofprijzen daarentegen…
MarcoM zegt
Wat kost de verzekering van een EV ten opzichte van een benzine auto, wegenbelasting volle bak vanaf 2026, stroomprijzen onzeker en duurder laden bij laadpalen. Er zijn nog teveel instabiele factoren gewoon en dan heb ik het nog niet over de aanschafprijs.