Een belangrijk figuur uit de Formule 1 is niet meer.
Waar Bernie Ecclestone het eeuwige leven heeft, is dat helaas niet iedereen gegund. Ook Max Mosley niet, die vandaag op 81-jarige leeftijd de laatste adem heeft uitgeblazen. De doodsoorzaak is niet bekend.
Formule 2
Zoals de meeste grote bazen in de racerij begon Mosley achter het stuur van een raceauto. De koningsklasse heeft hij als coureur niet gehaald, maar hij reed wel in de Formule 2. Lang heeft hij dat echter niet volgehouden, hij besloot al snel dat hij zich beter kon richten op zaken naast de baan. Dat bleek ook zo te zijn.
March
Max Mosley werd de mede-oprichter van het Formule 1-team March, waarbij hij de letter M in de naam bracht. Het eerste jaar van deelname in de Formule 1 was ook meteen het meest succesvolle voor het team. In 1970 werd March namelijk derde, achter Ferrari en Lotus. Absoluut geen slecht debuut, maar dat succes werd daarna nooit meer geëvenaard.
FOCA
Nadat hij in 1977 vertrok bij March ging Mosley aan de slag bij de FOCA, oftewel de Formula One Constructors’ Association. De FOCA behartigde in de jaren ’70 en ’80 de belangen van de constructeurs. In deze hoedanigheid was Mosley ook betrokken bij het opstellen van de eerste Concorde Agreement, waarvan dit jaar weer een nieuwe versie is getekend.
FIA
Dit was de opmaat naar de rol waarin Max Mosley uiteindelijk het bekendst zou worden. In 1993 werd hij namelijk voorzitter van de FIA. In die functie heeft Mosley een belangrijke bijdrage geleverd aan de Formule 1 zoals we die nu kennen. Met name voor de veiligheid van de sport heeft hij veel betekend, na de tragische GP van San Marino die Ratzenberger en Senna het leven kostte. Ook voor de veiligheid van auto’s op de openbare weg is Mosley van betekenis geweest. Hij heeft namelijk ook een rol gespeeld bij het invoeren van de Euro NCAP crashtests.
Jean Todt
Mosley bleef uiteindelijk tot 2009 aan het roer staan van de FIA, voor hij het stokje doorgaf aan Jean Todt. Dit gebeurde overigens niet gedwongen, ondanks het feit dat hij een gênant sexschandaal aan zij broek had hangen. Maar goed, dat doet niets af aan de bijdrage die hij heeft geleverd aan ons aller favoriete sport.
Foto: Makeroadssafe
dees zegt
Jammer dat jullie niet die bekende foto van hem hebben gebruikt
mc96 zegt
@dees: don’t mention the war! 😄
dwfc zegt
Mosley …. mmm een gecontesteerde figuur binnen de F1 met leuke hobbies :-)
Edge zegt
Ik zal hem vooral herinneren van de manier waarop hij grapte over de $100 miljoen boete: “$5 million for the offence and $95 million for Ron Dennis being a twat”. En van die beruchte foto’s van zijn nazi-SM feestje natuurlijk.
vaakbenjetebang zegt
Een markante kerel was het. Jammer dat de muizen tegenwoordig een stuk grijzer zijn.
Robert zegt
@vaakbenjetebang: ik weet niet zeker of ‘markant’ in dezen de lading wel dekt. Hij heeft z’n afkomst in ieder geval ook niet echt mee.
vaakbenjetebang zegt
@RRRobert: Ach ja, als je vader een fascist was kun je daar zelf niet gek veel aan doen. Neemt niet weg dat hij zelf in veel gevallen de schijn ook wel tegen heeft gehad op dat vlak hoor, maar ik vond het altijd wel een mooie figuur.
negennegenzest zegt
Ouwe nazi.
Zal hem eerlijk gezegd niet missen. Heeft de sport meer kapot gemaakt dan wat anders. Samen met Bernie.
Richmond zegt
Zonder die twee was er al heel lang geen formule 1 meer geweest.
toniominestrone zegt
Zonde dat deze man maar geassocieerd wordt met zijn sexescapades , hij heeft veel betekend voor de formule 1.
joosstra zegt
Voor zover ik weet hield Mosley zakelijk en privé strikt gescheiden. En in zijn werk heeft hij – eveneens voor zover ik weet – nooit blijk gegeven van extreem rechtse sympathieën of ernaar gehandeld. Probleem is alleen dat als je er afwijkende sexuele voorkeuren op na houdt en als ze bekend worden je behoorlijk chantabel wordt. Maar ook dat is nooit gebleken.
En wat is afwijkend? Al die Nederlanders die verkleed als wortel naar een festival of een sportwedstrijd gaan, of in hun oranje versierde woonkamer in hun oranje versierde huis in hun oranje versierde straat in hun oranje versierde stad naar de tv zitten te kijken met hun oranje vrouw en oranje kinderen, vind ik ook nogal afwijkend.
Edge zegt
@joosstra: Er zit toch wel een verschil tussen Nederlanders die zich in hun nationale kleur uitdossen, en een Brit die zich op SM-feestjes feestjes met nazi-thema bijwonen. Dat mag je toch wel afwijkend noemen. Alsof je naar een carnavalsfeestje gaat als KKK-grand wizard.
brammetjedeb zegt
@Edge: heeft een SM feestje met thema nazi’s daadwerkelijk iets te maken met politieke voorkeur vraag ik me af. Ik bedoel, ze kicken erop om grenzen op te zoeken met betrekking tot geweld, onderdanigheid en macht.