In de stromende regen mochten we proeven aan de opgefriste Insignia. Het belangrijkste nieuws voor Nederland: drie motoren met 20% bijtelling. Maar er is meer..
[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]
1. Uiterlijk
De essentie van een facelift is een opgefrist uiterlijk. Sommige facelifts ontsporen, bij andere ziet niemand wat er gewijzigd is. Het luistert nauw, maar Opel heeft wat mij betreft de juiste snaar geraakt. Geen facelift meer zonder introductie van LED’s en dus krijgt ook de Insignia het moderne alternatief voor de gloeilamp. Aan de achterzijde welteverstaan en de achterkant kreeg ook meteen de chromen strip (= bijbehorende styling) die we kennen van de Opel Cascada.
2. Aerodynamica
De Insignia hatchback scoort een cW-waarde van 0,25, de Sports Tourer haalt 0,28. Daarmee zijn het volgens Opel de meeste gestroomlijnde auto’s in hun klasse. Opel kreeg dat voor elkaar door onder meer toepassing van actieve lamellen in de grille van de 120 en 140 pk sterke 2.0 CDTI’s.
3. Rijeigenschappen
Het was het enige goede aan alle regen die middag. Normaal gesproken kom je in een 140 pk diesel in deze klasse niet snel op de limiet, maar op het koude onder water staande asfalt werd het toch nog spannend. De Insignia stuurt simpelweg goed. Onderstuur wordt vroeg aangekondigd en door het gas te liften duikt de neus netjes naar binnen.
4. Nieuw navigatiesysteem
Midden op het dashboard prijkt nu een groter scherm (optioneel tot 8 inch) met minder knoppen. Gelukkig is er stembediening, een touchscreen en een touchpad om het geheel te bedienen. Toch is het even wennen: het systeem is net niet snel genoeg om echt lekker te werken en door de layout op het touchscreen “legt” je vinger nogal wat afstanden af.
Het touchpad is de middenconsole kan wel direct de goedkeuring wegdragen. Er is haptische feedback aanwezig: de touchpad trilt als de muisaanwijzer van het ene naar het andere icoon springt. Het moet de gebruiker helpen om het systeem blind te bedienen. Het touchpad kan ook worden gebruikt om letters op te schrijven.
Als kers op de appelmoes biedt het Intellilink systeem toegang tot internet, met onder andere het lokale weer.
5. Country Tourer
Voor Nederland volstrekt irrelevant en mijn kop thee is het niet, maar Opel lanceert hem toch. De met extra tupperware uitgeruste en opgehoogde Insignia Country Tourer. Standaard met vierwielaandrijving en alleen met de 250 pk sterke benzine of de 195 pk biturbo dieselmotor leverbaar. Theoretisch kan je hiermee op de hei de plantjes voorzien van wat extra CO2 om van te groeien, maar in de praktijk zullen er hooguit tien van verkocht worden in Nederland.
6. Veiligheidsfeatures
Verkeersborden herkennen en de bundel van het groot licht aanpassen kon de Insignia al vanaf de eerste dag, maar deze Opel heeft nu ook een radar in de neus. Dus is er adaptieve cruise control en een vooraanrijdingassistent (straks even indienen bij Van Dale) en een automatische remfunctie. In het display voor je neus is bovendien de volgafstand in seconden op te roepen. Dat zagen we nog niet eerder en het maakt pijnlijk duidelijk dat de twee seconden regel volstrekt achterhaald is in het moderne verkeer. Zelfs vrachtwagenchauffeurs prikken hun bolide in het gat wat er dan valt.
Zinvoller is Rear Cross Traffic Alert (RCTA), dat geactiveerd wordt bij het achteruitrijden en de bestuurder waarschuwt voor verkeer dat tot op 20 meter van elke zijde van het voertuig nadert.
7. Nieuwe benzinemotoren
De hardloper (niet letterlijk) zal de 140 pk sterke 1.4 Turbo worden, die heeft immers 20% bijtelling. We reden een klein stukje met de nieuwere 1.6 SIDI Turbo met 170 pk en 260 Nm (met overboost 280 Nm), een prettig blok, maar de Insignia wordt er geen strepentrekker mee (0-100 in 9,2 seconden, topsnelheid 220 km/u). Ook vernieuwd en een bak sneller is de 2.0 Turbo met vierwielaandrijving. Die sprint in 7,5 tel naar de 100 en haalt 250 km/u.
8. Nieuwe diesels
Belangrijker voor de Nederlandse markt zijn de 120 pk en 140 pk sterke 2.0 CDTI varianten. Als hatchback of sedan halen deze een verbruik van 3,7 liter per 100 kilometer en stoten slechts 99 gram CO2 per km uit. Goed voor 20% bijtelling dus, de Sports Tourer met CO2-emissie van 104 g/km overigens ook. Vergeleken met concurrentie zijn de diesels wat minder verfijnd: licht brommerig en ook in het koppelingspedaal zijn wat trillingen waar te nemen. Om de Insignia als tractor te bestempelen gaat te ver, maar tegelijkertijd is zo dat het beter kan.
De 20 pk extra kosten overigens maar 900 euro en daarmee is het advies heel eenvoudig: altijd voor de sterke variant gaan. De 140 pk sterke 2.0 CDTI voldoet in de Insignia, maar het houdt niet over. Het blijkt ook uit de cijfers: de sprint naar de 100 doet hij in 10,5 seconden en de topsnelheid is 205 km/u.
9. OPC zonder begrenzer
Ook de OPC werd strak getrokken, maar onder de motorkap bleef alles zoals het was. Nog steeds is er de turbo geblazen 2.8 V6 met 325 pk en 435 Nm. Gezien het stevige prijskaartje van € 69.995,- zullen we die weinig gaan zien. Mocht je toch voor de bijl gaan, vergeet dan niet de begrenzer te laten verwijderen, dan haalt de OPC met handgeschakelde versnellingsbak een top van 270 km/u (Sports Tourer: 265 km/u). Toch lekker om op 250 afgeregelde anderen te narren op de Autobahn.
De OPC is precies 33.000 euro duurder dan de instapper van de Insignia reeks: de 1.4 Turbo met handbak. Dieselen kan vanaf 30.995 euro, maar de eerder genoemde 20-pk upgrade kost slechts 900 euro. Altijd doen dus. Filmpje!
406_v6 zegt
Opel is goed bezig, had alleen verwacht dat de 1.4 turbo ten gunste van de 1.6 SIDI zou verdwijnen? OPC onbegrenst is ook niet te versmaden!
marokkaanseheld zegt
Goed bezig Wouter, ben trots op je!
vali1992nl zegt
Dan kun je dus precies zien of je binnen 1 seconde zit om kers te activeren!
marokkaanseheld zegt
@vali1992nl: WTF, waar heb je het over dude?
Kortsluiting gehad?
406_v6 zegt
@marokkaanseheld: Kortsluiting in z’n kers waarschijnlijk… ;-)
autobart zegt
@marokkaanseheld: Jij kunt waarschijnlijk niet lezen. In de tekst staat een afbeelding met het aantal seconden tussen je voorganger en jou. Daar is het 1,7 seconden. (Follow Distance noemt Opel het).
406_v6 zegt
@autobart: Ja en wat heeft dat dan met KERS te maken????
Yeelen zegt
@406_v6: Hij zal DRS bedoelen :)
opabrutus zegt
@marokkaanseheld: en ook @406v6.
KERS is een systeem wat gebruikt wordt in de F1. Dit kan gebruikt worden om tijdelijk een boost te krijgen.
De 1s regel waar hier over gerept wordt, is onderdeel van een van de vele maatregelen die zijn ingevoerd afgelopen jaren.
Binnen 1 seconde verschil met de voorganger kan iig DRS geactiveerd worden, of KERS hier ook aan moet voldoen weet ik niet zeker.
Ik ben geen expert, maar veroordeel iemand aub eens niet zo snel :).
Voor meer info aub googlen.
vali1992nl zegt
Dom van mij, DRS natuurlijk
406_v6 zegt
@vali1992nl: DRS?? 4-DRS of 5-DRS?
vali1992nl zegt
@406_v6: @marrokaanseheld ik bedoelde net als in formule 1. Daar moet je binnen een seconde van je voorligger rijden om je vleugel te mogen neer klappen, dat kan dan je excuus zijn om te kleven. Maar idd was mijn opmerking niet bijzonder duidelijk.
autobart zegt
@vali1992nl: Nou ja, je zou beter kunnen zeggen dat hij niet kan lezen… Jouw reactie was duidelijk genoeg.
beerton zegt
Wanneer worden er nog eens leuke auto’s getest?
406_v6 zegt
@beerton: Zoals?? de nieuwe Dacia? Of iets nieuws uit China? Leuk hoor al die testen en verslagen over AMG’s , Brabussen, Lambo’s enz. maar gezien het feit dat deze auto’s zéér waarschijnlijk onbetaalbaar blijven voor de gemiddelde Autoblogger, is zo’n test van bijv. een Insignia reuze interessant.
desjonnies zegt
@406_v6:
u leeft dus in de echte wereld
maxx1 zegt
@406_v6: met die instelling heb je er nooit een op je pad…
406_v6 zegt
@maxx1: is meer realisme denk ik…
baseone zegt
@406_v6: Haha “reuze interessant”, mooi cynisme. Er valt niet te ontkennen dat zelfs onze Wouter van dit gebakje helemaal niets kon maken :-)
bogey zegt
In het begin (wanneer insignia op de markt kwam) zag hij er echt vernieuwend uit. Maar vind hem nu al saai. Voor dat geld heb je ook een mazda 6. Veel betere en mooiere keuze volgens mij.
Svda zegt
@bogey: Mee eens, 6 is een mooie wagen die ik dan eerder zal kiezen tussen deze 2.
Henk_he zegt
@bogey: jep, die 6 is echt geel strak, de station zelfs mooier dan de sedan in mijn optiek. Interieur van Opel is meestal wel wat beter en daar spendeer je toch de meeste tijd.
Overigens: da’s een beste handrem ;-)
holbewoner zegt
@bogey: Smaken verschillen zullen we maar zeggen, ook al is de introductie al een aantal jaren geleden; zet bij mij echt maar een Insignia voor de deur ipv een 6.
opabrutus zegt
Doet Volvo toch beter met 180+ pk’s en 20% bijtelling.
jeanclaude zegt
Mooie auto, Prachtig zelfs, maar aan dat botengewicht moeten ze echt wat gaan doen.
awesome zegt
Misschien wel het laatste Opel filmpje ever! Kijk0n!
Ik vond de Insignia er kort na de introductie al gedateerd uit zien, en eerlijk gezegd kan ik dit niet veel mooier vinden…
toyotafortuner zegt
Gedateerde looks? Neuh. De Insignia heb ik altijd een van de mooisten uit het segment gevonden! Ik zeg zelfs als Toyota-fanboy dat de Insignia mooier is dan de Avensis (Hell, ze moeten gewoon de Camry hier terug brengen) En ze hebben wel gelijk hoor. Soms wil ik wel wat afwisseling in de rijtesten: De supercars en extreem getunede BMW’s zijn zeker leuk om te zien. Maar zo nu en dan wat vaker een test van iets bereikbaarders, dat zou wel leuk zijn.
melkkoe zegt
@toyotafortuner: de T25 blijft de mooiste Avensis, dat was zeker als station gewoon een zakelijke auto. de space-mobiel die nu te koop is ziet er niet uit. (en dat zeg ik niet omdat ik zelf een 2003 avensis heb gereden)
toyotafortuner zegt
@melkkoe: De Avensis is mooi. Maar de Camry was altijd zijn mooiere broertje. Al helemaal vanaf de XV40 generatie. Wat voor space-mobiel heb je nu dan :P
melkkoe zegt
@toyotafortuner: Ik heb nu een A4 b8 3.0tdi. De slechte ervaringen met de D-CAT hebben mij ervan weerhouden om ooit nog een toyota te kopen. Buiten dat had ik bij aanschaf van de A4 wat meer te besteden. De avensis reed overigens heerlijk, en bijna alle ellende werd netjes zonder grote kostenposten door toyota opgelost, iets waar PON nog nooit van gehoord heeft.
In de VS heb ik veel met een huur-camry gereden, dat zijn inderdaad zeer mooie en fijne auto’s ik snap ook niet, dat deze hier niet aangeboden worden. Ik weet zeker dat er markt voor zal zijn.
toyotafortuner zegt
@melkkoe: Netjes…
Ik weet niet waarom maar de XV30 Camry was de laatste Camry die we hier kregen. Ik vind het ook jammer. In Indonesië struikel je zowat over de Camry’s, daardoor heb ik nu een zwak ervoor. Maar laten we het hierbij laten. Het begint nogal off-topic te worden.
hispanosuiza zegt
GAAP wat een saaie bak zeg
melkkoe zegt
wat is de 0-100 tijd voor de OPC?
lambowambo zegt
chapeau voor de conclusie: als je plezier wil koop je maar iets anders wat je erachter kunt hangen.