Ga je binnenkort op autovakantie naar het buitenland? Dan is het handig om te weten welke regels daar zoal gelden.
De vakantie staat weer voor de deur. Lekker! En door veel lezers van Autoblog zal er een autovakantie naar het buitenland gemaakt gaan worden. Heel leuk, maar voordat je gaat, is het handig om je een beetje in te lezen in de regels die daar gelden.
In sommige landen gelden namelijk regels waar je als nuchtere Hollander/Belg nooit aan zou denken, dus let goed op!
Welke maximumsnelheid geldt waar?
Laten we meteen bij de belangrijkste beginnen. Hoe hard mag je waar rijden? Is altijd fijn om te weten, want zo’n paarse envelop bij terugkeer verpest de opgedane goede vakantiesfeer direct. En dat is zonde, je gaat niet voor niets op autovakantie naar het buitenland.
Regels voor telefoongebruik in de auto
In vrijwel alle landen is het verboden om met je tengels aan je telefoon te zitten als je rijdt. Dat is niet zo vreemd. Maar in Frankrijk en Spanje is het zelfs verboden om te bellen met oortjes in. Dat mag alleen via een carkit.
In die landen mag je telefoon ook niet binnen je gezichtsveld liggen tijdens het rijden, dus ook niet op een houder aan je dashboard. Kijk trouwens ook uit met het bedienen van je eventuele touchscreen van de navigatie. Krijg je een ongeluk en ze komen erachter dat je daarmee bezig was, heb je ook een groot probleem.
Kleding tijdens de autovakantie in het buitenland
Je zou denken dat je gewoon gekleed kunt gaan zoals je zelf wil. Het is immers jouw auto. Nou, mis. In Spanje bijvoorbeeld mag je niet met badslippers aan achter het stuur. 80 euro boete als ze je snappen. Ook moet je een shirt aan.
Als je dat niet doet, is de gedachte, kun je jezelf onnodig letsel toebrengen bij een ongeluk. Bijvoorbeeld door de gordel die langs je blote bast schiet.
In Portugal is het voor de brildragers onder ons verplicht om een reservebril bij je te hebben. Net als in Spanje.
Hoeveel mag je drinken volgens de regels
Laten we voorop stellen; als je rijdt, doe dat dan gewoon altijd 100% nuchter. Soms mág iets wel, maar is het beter om wat eigen verantwoordelijkheid te nemen. Overigens is het in Italië al zo dat er een limiet van 0,0 promille wordt aangehouden. Goed zo.
Mocht je nou onverhoopt toch aan een sangria hebben gelurkt terwijl je nog op pad moet, weet dan dat je Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed mag hebben.
De grens voor jonge en/of beginnende bestuurders ligt iets lager in Frankrijk, Griekenland en Portugal. Zij mogen 0,2 promille in het bloed hebben, in Spanje is dat 0,3 promille.
Kortom, lees je in voordat je op autovakantie gaat
Dit waren -vanzelfsprekend- maar een paar regels die er gelden in het buitenland. Als we alles zouden moeten gaan uitschrijven, zaten we er morgen nog. En bovendien, dat heeft iemand anders al voor ons gedaan.
Kortom, lees je even in, zorg dat je alles bij je hebt wat verplicht is en je auto er klaar voor is.
Dan rest ons niets om je alvast een fijne vakantie te wensen!
Henkie zegt
Die reserve bril is volgens mij in meer landen verplicht dan alleen in Portugal en Spanje.
W115 zegt
@Henkie: mag het ook een zonnebril zijn?
marcomanta zegt
@w115: nee, een wc bril
bischero zegt
@marcomanta: ik daag je uit geintje in Spanje te maken
900t zegt
Artikel net te laat… op de terugweg van de Mille Miglia helaas een mooie actiefoto laten schieten…
iannuzi zegt
@900t: ik hoop dat je vrouw op schoot zat, anders heb je thuis veel uit te leggen.
cloverleaf zegt
0,0 promille in Italië?! Sinds wanneer is dat?
rogerzz zegt
Inderdaad onjuist, het is 0.5. Het is 0 voor wie jonger is dan 21 jaar en/of onervaren bestuurders (<3 jaar).
cloverleaf zegt
@rogerzz: grazie mile. Ik wil volgende week toch wel een lekkere limoncello na het eten!
cossiekiller zegt
Hoezo Belgie staat niet in het lijstje?
cloverleaf zegt
@cossiekiller: daar gelden geen regels!
hippopotamus zegt
Je mag in Frankrijk niet je telefoon in je gezichtsveld leggen. Ook niet in een houder. Maar wat als m’n telefoon mijn navigatie is?
faalhaas zegt
@hippopotamus: Wat dacht je van een kaart van 2×2 meter jongeman.
Richmond zegt
@hippopotamus: tomtom gebruiken die je tegen het raam plakt
henkp1 zegt
Lijkt me vreemd, juist Franse auto’s hebben standaard standaardjes voor je mobiele telefoon zodat die als navigatie kan dienen.
Richmond zegt
In Spanje is het ook verplicht om net zoveel gele hesjes te hebben als personen in de auto. Ook is een gevaren driehoek verplicht. En was in Frankrijk niet verplicht om je eigen mondstuk te hebben voor de alcohol test? Ook mag je daar geen flitspaal waarschuwing aan hebben op je Navi.
quincy zegt
Gele hesjes voor alle inzittenden (en die voor de bestuurder binnen handbereik vanaf bestuurdersstoel) zijn ook verplicht in Frankrijk.
Afgelopen jaar overigens aangereden van achter en geen hesje aan gedaan (weliswaar op zonnige dag) en Franse bestuurster ook niet. Maar werd niets van gezegd, dus ik weet niet precies wanneer ze verplicht zijn. Maar het was in ieder geval niet het eerste waar ik aan dacht na de aanrijding.
Dit zegt de ANWB verder over Frankrijk wat goed is om te weten:
Op basis van deze regel kun je als bestuurder een boete krijgen als je tijdens het rijden bijvoorbeeld iets eet of drinkt, een sigaret rookt, make-up aanbrengt, iets uit het dashboardkastje pakt of onveilig schoeisel (zoals teenslippers) draagt.
Alcoholtest niet meer verplicht sinds mei 2020. Maar vanwege de limieten van 0,2 en 0,5 promille is het goed er 1 bij je te hebben zodat je bij twijfel zelf een test kan doen.
Naast het verbod voor gebruik mobiele telefoon tijdens rijden, mag het ook niet als het voertuig stilstaat, bijvoorbeeld in de file of voor een rood verkeerslicht.
Er mag geen apparatuur zoals tablet, smartphone of DVD speler binnen het gezichtsveld van een bestuurder aanwezig zijn. Wel mag de smartphone als navigatie dienen, maar moet dan in een houder zitten en mag alleen voor navigatie bedient worden.
En deze is ook nog wel bijzonder ten opzichte van onze regels:
Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), ook in parkeervakken aan de linkerkant. In een straat met eenrichtingsverkeer mag je wel aan de linkerkant parkeren.
henkp1 zegt
In Frankrijk moet je ook een hesje per inzittende hebben en eigenlijk twee gevarendriehoeken. En een alcoholtester en nog een voor als je hem hebt gebruikt. In Duitsland moet je een verbanddoos met oa handschoentjes erin. In België is een brandblusser verplicht.
marcomanta zegt
Fijn als je een Tesla hebt, hie zit dat dan?
kennone zegt
Spanje is 30kmh toch binnen de bebouwde kom