Je zou denken dat het goed nieuws is, dat onze auto’s steeds minder vies worden. Maar dat is het dus juist niet.
Als je rijdt, dan wordt je auto vies. Dat is nou eindelijk eens een uitspraak op Autoblog waar zelfs door de meest cynische reaguurder geen speld tussen is te krijgen. Want het is de waarheid. Modder, stof, zand, blaadjes, vogelpoep, alles neem je mee als je een rondje rijdt. En ja, daarvan wordt je auto vies.
Maar je auto wordt wel steeds minder vies. En dat komt doordat er steeds minder insecten op je voorruit, bumper en kentekenplaat zitten. En daar zit hem de kneep, dat is slecht nieuws. Sterker, het is heel slecht nieuws. Voor ons allemaal.
Onze auto’s worden steeds minder vies
In Groot-Brittannië zijn ze eens gaan onderzoeken in hoeverre we steeds minder insecten platrijden. En de aantallen zijn schrikbarend te noemen. In de laatste 20 jaar is het aantal vliegende beestjes met 78% afgenomen, schrijft het AD. En dat is echt zorgwekkend te noemen. Insecten bestuiven gewassen, zorgen voor een natuurlijke ongediertebestrijding, breken afval af en zijn belangrijk voor de voedselketen.
De onderzoekers gingen niet over 1 nacht ijs om tot de conclusie te komen. In totaal werden er 26.500 ritten onderzocht. Dus je mag ervan uitgaan dat de getallen echt wel kloppen. En ook het argument dat auto’s steeds gestroomlijnder worden en dat er daarom minder insecten worden geplet, klopt niet.
De Amerikaanse krant The Washington Post onderzocht dit een tijdje terug namelijk al. En daaruit bleek dat de meeste aerodynamische verbeteringen aan de achterkant van de auto’s zaten en dat al die SUV’s een veel groter frontaal oppervlak hebben.
Bovendien werd vooral op de kentekenplaat bijgehouden hoeveel insecten er geplet werden en die is in al die jaren niet van vorm veranderd. Kortom, al lijkt het fijn dat je auto steeds minder vies wordt, het is echt een groot probleem.
Ha, toch nog wat nuance…
Maar goed. Om je dag niet helemaal in mineur te laten eindigen, hebben we toch nog een kleine nuance gevonden. Er is namelijk echt wel iets veranderd aan de manier van rijden, waardoor we minder insecten doodrijden.
Het komt namelijk ook door een toename van het aantal auto’s op de weg. Het aantal maandelijks afgelegde kilometers is enorm gegroeid. En doordat we meer in de slipstream van anderen rijden, worden er per auto gemiddeld minder insecten platgereden. Dat scheelt al weer iets.
Maar neemt niet weg dat we toch eens iets zouden moeten doen aan de afname van insecten. Minder bestrijdingsmiddelen gebruiken bijvoorbeeld. Want hoe klein ook, insecten zijn onmisbaar voor het leven op onze planeet…
mashell zegt
Eigenlijk hoop ik dat de evolutie zo werkt dat de insecten leren dat als ze een asfaltstrook willen oversteken dat ze dan minstens 4m hoog moeten vliegen.
waterisnat zegt
Ik wacht daar ook al tijdje op
potver7 zegt
Ja duh… Misschien had de Washington Post eens kunnen onderzoeken hoe vaak dit onderzoek in de afgelopen 30 jaar als is uitgevoerd, zonder dat de uitkomst significant verschilde?
pomoek zegt
Het is echt wel een leuk onderzoek: https://www.kentwildlifetrust.org.uk/get-involved/our-projects/bugs-matter
waterisnat zegt
In de afgelopen 20jr is het aantal niet-westerse immigranten in Europe ook sterk toegenomen, de verspreiding van de mobiele telefoon geexplodeerd, het aantal mensen met een bezigheidstherapie op kosten van de samenleving x1000 gegaan, het aantal ijsberen verdubbelt en hebben we ineens overal windmolens staan die miljarden tonnen aan insecten vermoorden elk jaar. Het verschil tussen correlatie en causaliteit blijft moeilijk voor journalisten (en het bulk van de samenleving).
Joris24 zegt
Voltooid deelwoord van verdubbelen is daarentegen gewoon altijd verdubbeld gebleven…
cossiekiller zegt
Is dat intussen niet verdubbeld?
mashell zegt
En vergeet de ZZPers, coaches en toename van populistische politieke partijen niet. Hoewel die laatste geen gebrek aan kakkerlakken hebben.
ericc zegt
Beestjes evolueren ook. Van generatie op generatie wordt aangeleerd dat grote naderende lichtgevende blokken beter wordt vermeden dan ernaar toevliegen!
pietertje123 zegt
In de zomer, begin van de nacht, uurtje of 12-1 langs het Tjeukemeer rijden. Vroegah had je inderdaad een tapijtje op je frontale oppervlak.
Of naar Dusseldorf einde van een warme dag, liefst met koele nacht, dan gaan al die beestjes klaarhangen om geplet te worden.
Dat hebben ze zo gekopieerd van de eendagsvliegen. Ze hebben nooit zelf nagedacht en doen gewoon wat een of andere sukkelmug nadeed in een dronken bui.
Ook dat is evolutie: niet nadenken, meedoen. Ook wel weer modern. Zouden de insecten het doorhebben en naast de weg gaan hangen? Dan zou er nog hoop kunnen zijn voor de schermverslaafden van tegenwoordig.
pomoek zegt
@nicolasr: ben je nu speciaal naar buiten gelopen om een foto van je nummerplaat te maken?
nicolasr zegt
@pomoek Hahaha. Stond je ernaast ofzo? Want ik ben oprecht naar buiten gelopen om een foto van mijn nummerplaat te maken… :-P
pomoek zegt
Ik heb gewoon en hele grote verrekijker…
MarcoM zegt
Rij maar eens in de zomerse avond van Lelystad naar Enkhuizen, nummerplaat is dan nog amper te zien.