Zo krijgt het markante verhaal van deze Red Bull-zaak toch nog een staartje.
Beginnen we meteen met een klein stukje geschiedenis op deze dinsdagmorgen. Want context is belangrijk. Het merk Red Bull werd opgericht door een Oostenrijker en een Thai. Inmiddels is het merk niet meer weg te denken uit deze vergankelijke wereld én geld brengt ook macht met zich mee. Zeker in landen waar corruptie niet ondenkbaar is, zoals Thailand.
Het Vorayuth incident
Het is 2012 als een 27-jarige man in Bangkok een motoragent in het verkeer schept. De agent komt om het leven en de 27-jarige gaat ervandoor. Dit was echter niet zomaar een 27-jarige. Dit was Vorayuth Yoovidhya, kleinzoon van Red Bull mede-oprichter Chaleo Yoovidhya en erfgenaam van het imperium.
De kleinzoon schepte de agent met zijn Ferrari FF. De Ferrari lekte vloeistoffen naar aanleiding van het incident. Door het spoor van vloeistoffen te volgen kwam de politie destijds uit bij de woning van de familie Yoovidhya.
Vorayuth werd gearresteerd voor het incident, maar hij kwam op borgtocht vrij. Tot vervolging kwam het nooit. De familie van de motoragent kreeg omgerekend 76.500 euro van de Yoovidhya’s om niet over te gaan tot vervolging. Een zak met geld om hun mond te houden dus.
Corrupte politiechef aangeklaagd
We zijn inmiddels 12 jaar verder en de zaak is weer actueel. De Thaise autoriteiten hebben namelijk een voormalige politiechef en een aantal andere betrokkenen in Bangkok aangeklaagd op verdenking van corruptie. Daarover bericht The Independent. In totaal worden er naast de politiechef nog zeven andere personen genoemd in de aanklacht.
Men denkt dat de chef en zijn collega’s geholpen hebben het verhaal onder het tapijt te schuiven in ruil voor geld. Zo kon het dat Vorayuth vrijuit ging en de Red Bull erfgenaam nooit verantwoordelijk werd gehouden voor de dood van de motoragent.
De vraag is of Vorayuth ooit verantwoording komt afleggen voor wat hij in 2012 gedaan heeft. Het is onbekend waar de Red Bul erfgenaam uithangt, in de tussentijd is hij gespot bij F1-races, in Japan en in Italië. Hij lijkt thuisland Thailand vooral te vermijden om maar niet ingerekend te worden. Voor de minder machtige politiechef en de zeven andere betrokkenen is het moeilijker ontsnappen, hen wacht een proces.
Frankypanky zegt
Raar verhaal.
De familie van de doodgereden motoragent kreeg een aalmoes, wat dat is dat bedrag van iets meer dan 75k in euro’s. Zeker gezien de rijkdom van die Thaise Red Bull mede eigenaar.
Tenzij de corrupte chef de nabestaanden onder druk heeft gezet om het belachelijke aanbod te accepteren. En daarvoor is beloond. En dat men daar nu achter is gekomen?
En die Vorayuth, wat een loser… Ongeacht hoe ‘rijk’ hij mag wezen.
Mvg,
Robert zegt
Alles is relatief, hè. Ik heb eens even gegoogeld, een gemiddeld maandinkomen in Thailand is ca. 300 euro, dus 3600 euro per jaar. Een schadevergoeding van 75k is dus het equivalent van dik 20 jaarsalarissen.
En ja, ik ben het verder zeker wel eens met de kwalificatie ‘loser’ voor het rijkeluiskindje.
a_buis zegt
En het wat 14 jaar geleden toen de prijzen nog anders waren… laffe loser is het zeker en corruptie is voor ons hier nauwelijks voor te stellen hoe erg het is. Rechtszekerheid is nul.
bmwadept zegt
Wij moeten ook niet hard oordelen mbt tot de Red Bull erfgenaam. Hij lijdt vast en zeker aan een ziekte met de naam Affluenza.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/16-jarige-jongen-ontwijkt-celstraf-dankzij-rijkeluisziekte-affluenza~b2423011/&ved=2ahUKEwi-vdKsy9yEAxUDh_0HHXTWAAMQFnoECBEQAQ&usg=AOvVaw3uZ6nePibf3lIYsX-_vs25.
Overigens hoef je geen corrupt land te zijn om te ontspannen aan een veroordeling wegens het doodrijden van mensen.
Crosscabouter zegt
hier komen nog wel eens uitwisselingsstudenten… Het eerste wat hun op valt is dat iedereen bij het gemeentehuis gelijk behandeld wordt. Dat schijnt bijna nergens anders zo te zijn… Alles is mogelijk voor geld en deze studenten willen met regelmaat hier blijven, omdat ze de corruptie meer dan zat zijn. Hopelijk kunnen we onze manier van werken nog even vasthouden en hebben wij niet zulke achterlijke praktijken.
flow82 zegt
Nee, ik woon in Indonesië en ik kan bevestigen dat door het schuiven van wat geld je héél veel ergernis kan besparen. Het is ook gewoon een verdienmodel van de ambtenaren daar. Hun salaris is vaak kut, dus dit is de enige manier om wat extra te verdienen. Normaal traject kan ook, alleen duurt vaak twee tot drie keer zo lang.